Sidor

lördag 26 april 2014

Pastagratäng med spenat, sidfläsk och ost

För ovanlighetskull har jag sparat ett recept ur ICAs buffé tidning. Passade på att göra det nu när jag fick gäster från Jönköping! Enkelt och gott var det i alla fall!


200 g fryst bladspenat
200 g pasta, tex penne rigate eller sedani
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (3 %)
120 g varmrökt sidfläsk 
1 gul lök
125 g riven lagrad ost, tex cheddar
Smör
Salt, nymalen svartpeppar 

Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten och krama ur vätskan. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa. Vispa ner mjölken i omgångar. Låt småkoka till en tjock sås, ca 10 minuter, passa så den inte bränns. Skär sidfläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek sidfläsket knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Bryn löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare någon minut. Häll av pastan och låt rinna av i durkslag. Blanda med lök, spenat och sidfläsk i en stor bunke. Ta såsen från värmen och vispa ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Blanda pastan med såsen. Smörj en ugnsform med smör. Fyll formen med pastablandningen. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera gärna med en tomat och löksallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar