Sidor

tisdag 21 januari 2014

Lamm i senapssås

Ett recept ur Anna Bergenströms härliga bok Nya Annas mat. Fick lammkött av min pappa och hans fru när jag hälsade på i julas.. Så nu passade jag på att testa denna lammgrytan när jag ända har min barndomsvän på besök. Det blev väldigt gott! Annorlunda med senapssmaken, men gott! 




Ca 6 port.

1 kg lammbringa eller annat lammkött
Ca 2 liter vatten
1 msk salt
5 svartpepparkorn

Lägg ner köttet i kokande saltat vatten i en gryta. Det ska vara så mycket vatten att köttet nästan täcks. Lägg också i några svartpepparkorn. Sänk värmen och koka sedan det hela sakta och fint under lock i 1-1 1/4 timme. Köttet ska vara väl kokt. Skumma då och då - det vill säga lyft med en stor sked bort det brungrå skum som flyter upp i grytan. Efter kokningen är köttet klart att lagas vidare. Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Ställ åt sidan. 


8 små gula lökar i stora klyftor eller 16 charlottenlökar
Smör eller olja till stekning
1 medelstor skalad och slantad morot
100-150 g stora champinjoner i fjärdedelar
1 liten zucchini i halvmånar (200 g)
1-2 msk fransk senap
1 buljongtärning
Ca 1 msk balsamvinäger
1-2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraîche 
Salt och vit- eller svartpeppar
10-12 strimlade basilikablad
Lite hackad bladpersilja

Fräs lökklyftor eller skalade charlottenlökar i halvor i lite olja eller smör. Lägg ner morotsslantar, svamp, zucchinibitar. Fräs allt på rätt stark värme ett par minuter. Klicka ner senap, smula i buljongtärning och stänk över vinäger. Rör om och slå på vinet. Koka 3-4 minuter utan lock. Smaka på grönsakerna, de ska fortfarande vara lite krispiga. Klicka ner crème fraîche och rör om. Lägg ner det urbenade köttet och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med lite salt och nymald peppar. Rör sist ner strimlad basilika och persilja. Servera med ångande varma nudlar eller kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar