Hur som helst så vet jag att detta ser ut som en skål med yoghurt som ska ätas till frukost.. Men låt dig inte luras av det, för den var enkel att göra och väldigt god! Perfekt att ha som förrätt eller som en enkel lunch på sommaren! (Gärna med gott bröd till!)
ca 4 port.
2 st gurka
1 liter yoghurt, (fet och kraftig t.ex bulgarisk el. turkisk)
4 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl solrosolja, eller rapsolja
salt
2 dl vatten, kallt
0,5 dl dill, hackad
1 dl valnötter, hackade
Det här är en kall soppa som ska smaka mycket vitlök. Serveras bäst med några isbitar och svalkar gott en het sommardag.
Blanda yoghurt med pressad eller riven vitlök, vinäger, olja och salt – vispa ordentligt. Skölj och tärna gurkan och blanda ned i yoghurten, hacka dillen och tillsätt även den. Häll i kallt vatten och servera. Toppa med hackade valnötter. Hårdrostade, skivade, mandlar är också gott, istället for valnötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar