Sidor

lördag 25 maj 2013

Dinkelbröd

Köpte dinkelmjöl här om dagen när jag skulle testa göra dinkelkladdkaka.. tog nu resten av mjölet och knådade ihop lite bröd! Blev supergott! Knaprig och god yta, och sen mjukt o saftigt inuti. Hemmabakat bröd är verkligen underskattat..borde göra det oftare!



2 st. limpor

skållning:
2,5 dl Dinkelmjöl
3 dl vatten, kokande
2 tsk salt

Resten
5 dl vatten

25 gram jäst
850 gram Dinkelmjöl



Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand. Smörj 2 st 1½ liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade. (Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)
Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar