Sidor

måndag 3 december 2012

Ryska piroger med köttfärs

Ett recept ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Mina allra första piroger! Väldigt goda!



ca 12 piroger

Deg:
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl

Blanda ut jästen i en bunke med saltet och lite av vattnet. Slå i resten av vattnet och blanda ner oljan, ägget och sist mjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs den i bunken ca 30 minuter. Gör under tiden i ordning köttfyllningen.

Fyllning:
3 medelstora finhackade gula lökar
300 g köttfärs
ca 5 msk tomatpuré
1 buljongtärning
svart- eller vitpeppar
(3-7 droppar tabascosås)
1 ägg till pensling
vallmo- eller sesamfrö
smör att steka i


Fräs löken i så lite smör som möjligt, lägg i köttfärsen och stek den som till en vanlig köttfärssås. Tillsätt allt det övriga utom tabascosåsen och koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med tabasco. Låt fyllningen svalna av. Smörj en bakplåt eller täck med bakpapper. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp den jästa degen, knåda den lätt på bakbordet och kavla sedan ut den och skär den i fyrkanter, ca 15x15 cm stora. Lägg 3-4 msk fyllning mitt på varje degbit, "klistra" kanterna genom att doppa pekfingret i vatten och föra det runt kanterna. Vik ihop och tryck sedan till väl.Jäs pirogerna på plåten ca 25 minuter. Pensla generöst med lätt uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. låt pirogerna svalna täckta av en handduk. Det går fint att baka pirogerna en dag i förväg och sedan värma dem lätt i ugnen. De kan även frysas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar