Sidor

fredag 21 december 2012

Gräddfudge med chokladöverdrag

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Bakade dom här på jobbet för att vi skulle ha dom till julfikat. Tycker att dom blev helt okej, men fudge är egentligen inte riktigt min grej. Det blir lite för sött för mig.

ca 60-70 st
5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1½ tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad

Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper (en avlång bakform för limpor går också bra!). Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att få bort eventuella sockerkristaller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader. Det tar minst 40 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll ner smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. När fudgen svalnat, smält chokladen i vattenbad eller i mikron och låt den svalna. Bred ut chokladen över fudgen och låt den stelna helt. När chokladen stelnat, vält upp fudgen och skär den i tärningar. Förvara fudgen svalt i lufttät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar