Sidor

torsdag 29 november 2012

Mammas älggryta

Hittade detta receptet på tasteline, så det är inte min mammas recept, utan det hette bara så där. Gott var det i alla fall! Så himla gott med köttgryta, speciellt med älgkött! Tack vare min snälla granne som som gav mig älgköttet som jag kunde få njuta av denna goda älggrytan!

ca 6 port.

800 gram älgstek
2 msk smör
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl crème fraiche
400 gram krossade tomater
3 tsk dijonsenap

2 msk soja
3 dl rött vin
2 dl vatten
300 gram svamp tex kantareller
1 st gul lök
1 st morot
1 st palsternacka
1 st köttbuljongtärning
ev 2 msk majzena + 1 dl vatten



Skala moroten, palsternackan och löken, skär i bitar. Skär köttet i lagom stora bitar. Bryn köttet i hälften av smöret, lägg ner det brynda köttet i grytan och fräs ur stekpannan med 1 dl vatten som du häller i grytan. Stek svampen och löken i resten av smöret, lägg över i grytan och fräs ur stekpannan med 1 dl vatten som du häller i grytan. Blanda sedan ner resten av ingredienserna förutom creme fraichen. Låt stå och puttra i ca 1½ timme. Blanda sedan ner creme fraichen. Låt koka upp igen och blanda i lite majzena utrörd i vatten om du vill få såsen lite tjockare. Servera med kokt potatis och gelé.

1 kommentar: