Sidor

torsdag 11 oktober 2012

Macaroon kit från Panduro

Mina allra första Macaroons! Det var inte lika svårt som jag trodde att det skulle vara, men det tog ändå lite tid, eftersom man jag blandade ihop olika färger på smörkrämen. Måste säga att jag förut varit skeptiskt till Macaroons, men dom här var riktigt goda! Grannflickan och hennes kompis sa till och med "Mycket godare än dom man köper" Inte dåligt betyg! Och jag kan inte annat än instämma! Dock var detta ju ett färdigt kit, med kakmix till, men jag hittade ett bra recept som du kan använda om du vill testa göra från grunden själv.







200 gram sötmandel, skalad
3 dl florsocker
3 st äggvitor
1 krm salt
2 msk strösocker

röd karamellfärg, ev

Chokladtryffel
100 gram hasselnötter
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör


Tillagning
ca 40 kakor

1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.

3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Lägg ut smörpapper på 2-3 bakplåtar. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till toppiga, enkronorsstora makroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje makron.

5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.

6. Grädda makronerna i cirka 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att makronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.

7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på undersidan av en makron. Kläm ihop med en till makron. Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar