Sidor

lördag 30 juni 2012

Kladdkaka - grundrecept

Ett recept från Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Perfekt kladdig och god!! Har haft ett annat recept av Anna Bergenström som jag alltid har kört på annars, men måste nog säga att detta var snäppet bättre! Det är nämligen lite mer av alla ingredienserna, så kladdkakan blir lite tjockare.. det gillar jag!
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Smörj en form med ca 22 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao,vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

fredag 29 juni 2012

Rostade nötter från Åkesson

Kolla in! Fick ett till paket på posten!! Så himla roligt att det har ramlat in lite gratis grejer nu på sistone! Det uppskattar jag verkligen! Kan inte påstå att det var dom godaste nötterna jag ätit, men dom var helt okej. Och gratis är ju gott! 

onsdag 27 juni 2012

Helenas fisk kokt i currysås

Ett recept från en klasskompis! Hade inte gjort något med curry på ett bra tag, så det var kul! Enkelt var det att göra också, och gott! 


ca 4 port.

500-600 g fisk
sås:
3 msk mjöl
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde eller mjölk
1-2 msk smör
1½-2 tsk curry

Skölj av fisken. Vispa ut mjölet och curryn med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongen, grädden och fettet. Koka upp under omrörning och låt koka i ett par minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokning. Lägg fisken i såsen och låt koka i ca 10 minuter. Rör om då och då. Servera med kokt ris.

söndag 24 juni 2012

Baharehs pestokyckling


Ett tips från en kollega! Mycket enkelt att göra! Gott var det också!



Kycklingfile
Pasta
Pesto
Parmesanost
Salt och peppar
Smör att steka i
pressad vitlök

Skär kycklingen i bitar och stek i en stekpanna med vitlök. Salta och peppra. Koka upp pasta och blanda med peston och kycklingen. Strö över med parmesanost.

torsdag 21 juni 2012

Korv och stroganoff på Täljewurst

Grannarna frågade mig om jag ville äta med dom, men blev tvungen att tacka nej. Ska jag vara ärlig så var det för att jag hade cravings efter falukorv! haha, men det sa jag inte till dom! Hittade nämligen en ny sorts falukorvs liknande variant sist jag var på flygis i Norrtälje. Täljewurst, smakade precis som vanlig falukorv - med andra ord, väldigt gott! Hade inte ätit stroganoff på väldigt länge, så för mig blev det känslan av en lyxmiddag. Falukorv är ju så himla gott, våga inte säga annat. Helt klart en underskattad rätt. Speciellt när man inte äter det så ofta, vilket jag inte gör.. inte sen jag började med bloggen i alla fall.
ca 4 port.

ca 1½ dm täljewurst
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 dl vispgrädde
ca 1½ dl mjölk
salt och nymalen svartpeppar
ca 1 dl tomatpuré
smör att steka i

Hacka löken och pressa vitlöken. Skär upp korven i små bitar. Stek sedan löken och korven i smör i en stekpanna. Tillsätt mjölk, grädde och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris. Busenkelt!

onsdag 20 juni 2012

Ostkaka

Varför köpa Frödinges ostkaka, när man lätt kan göra en hemmagjord?! Detta receptet kommer från boken  Efterlängtade Efterrätter av Charlotta Malhotra och är verkligen lätt att göra och supergott!



500 g keso
½ dl hackad mandel
½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en stor form. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Rör om och häll smeten i formen. Grädda i cirka 45 minuter. Servera med sylt eller bär.


tisdag 19 juni 2012

Morotskaka

Förknippar alltid morotskaka med min vän Anna. Hon tycker väldigt mycket om det, och gör supergod morotskaka. Detta är förmodligen inte samma recept som hon använder, men detta är också supergott! Receptet har jag tagit ur Efterlängtade Efterrätter av Charlotta Malhotra.





2½ dl matolja
2 1/3 dl strösocker
4 dl finrivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk malen kanel
½ tsk riven muskot

Topping:
200 g smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal och saft av 1 citron

Citronmeliss eller rivna morötter till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop matolja och strösocker och blanda ner morötterna. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smeten. Smörj och bröa en form. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Ta ut kakan och låt svalna.

Smält smöret till toppingen och låt svalna. Vispa ihop smöret med de övriga ingredienserna till en luftig smet. Bred toppingen över kakan. Låt allt stå en stund och avsluta med att garnera med citronmeliss eller rivna morötter.

måndag 18 juni 2012

Hirokos Le cake salé

Ett tips från en klasskamrat! Kändes lite udda när jag gjorde det, men måste säga att det faktiskt var gott. Smakade som pizzbullar ungefär. Gjorde i en ugnsform och sen skar i bitar, men så här i efterhand tror jag att det hade varit smidigare att göra dom i muffinsformar. Då är det ju bara att ta med så många man behöver när man ska ut på picknick!
Förresten, lägg märke till att jag har nytt vitt köksbord! :)

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2 st ägg
1 dl mjölk
ca 1 dl (40 g) riven parmesanost
½ dl majonnäs
100 g rökt skinka
persilja (hackad) 10 g
rivet citronskal från 1 citron
citronsaft från 1/4 citron
ca 1 dl keso

Sätt ugnen på 180℃. Hacka skinkan i små bitar, ca 3 cm. Pressa citronsaft och riv citronskalet. Stek skinkan tills den blir lätt brunfärgad. Lägg skinkan i en skål och blanda med persilja, citronsaft och citronskal. Blanda ägg, mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Bland ner lite mjölk åt gången och lägg sedan ner ost och majonäs. Slå ner i smord form. Lägg skinka och keso på toppen. Gräddas i ugn 180℃.

Muffinsform (ca 6,5 cm) 10-15 min
 8×18×6 cm 30-40 min

söndag 17 juni 2012

Gloucesterkorv med pastasås och spaghetti

En ny sorts korv igen, brukar komma en del nya sorter så här på sommaren.. Denna hette i alla fall Gloucester. Tyvärr var den inte så god, ganska så plastigt och hårt skinn plus att själva korven var ganska så smaklös.
Slängde ihop lite vad jag hade hemma, så det blev en ganska så enkel men god rätt. Pricken över i blev att jag hade en skvätt rödvin hemma..


ca 3 port
1 gul lök, hackad
1 chili, hackad
½ burk creme fraiche
ca 1 ½ dl tomat pastasås
salt, svartpeppar och rosmarin
smör att steka i
spaghetti
Parmesanost

Stekte korven i småbitar med lök och chili i lite smör. Sen var det bara att blanda i creme fraiche och tomatsåsen.  Tillsätt salt, peppar och rosmarin efter smak. Servera med kokt spaghetti och riven parmesanost över.

lördag 16 juni 2012

Sommarvin från Kivik

Först ramlade det in en kokbok från arla, sen kom det sommarvin från Kivik, inte illa! Om det var gott? Gratis är alltid gott! haha nej men seriöst, det var faktiskt väldigt gott! Läskande, smakade mer som en god saft än vin. Drack det ute i trädgården tillsammans med lite fruktsallad som jag och min vän gjorde av det som blev över när vi dekorerade tårtan igår! Riktigt somrigt!

fredag 15 juni 2012

Kalastårta med blåbär

Ett recept ur Mia Öhrns fina bok Tårtor. Gjorde denna tårtan till min chef som överraskning för att fira hennes födelsedag! (löne ökning?! haha) Den var verkligen supergod! Vanlig klassisk gräddtårta är ju faktiskt bland de godaste tårtorna om du frågar mig! Så testa gärna att göra denna!


Bottnar:
100 g (ca 1½ dl) blåbär färska eller frysta tinade
6 ägg gärna rumsvarma
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
250 g (ca 3½dl) blåbär färska eller frysta tinade
250 g (ca 3½dl) hallon färska eller frysta tinade
1 dl strösocker
1 l vispgrädde
2 ½ dl kesella vanilj

färska bär till dekor

Klä en långpanna ca 28x40 cm med bakplåtspapper. Mixa blåbären till bottnen fint med mixerstav eller matberedare. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna sikta och vispa ner dem i äggsmeten. Vänd till sist ner blåbärsmoset och häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter. Vänd ut kakan på ett bakplåtspapper och låt svalna helt. Dela tårtbottnen på mitten och dela sedan de två halvorna i två tunna bottnar vardera. Mosa bären grovt och blanda hälften av sockret med hallonen och resten med blåbären. Vispa grädden fast men inte allt för hård. Lägg en av tårtbottnarna på ett stort fat och bred på blåbärsmoset. Lägg på nästa botten och bred den med kesella i ett jämnt lager. Lägg på nästa botten och bred på hallonmoset och ungefär en fjärdedel av vispgrädden. Lägg på den sista bottnen och jämna till toppen och sidorna av tårtan med ett tunt lager vispad grädde. Fördela de färska bären över tårtan och dekorera med resten av grädden i ett spritsat mönster.

torsdag 14 juni 2012

Gratis receptbok från arla!

Kolla vad jag fick på posten!! En jättefin kokbok från Arla! Helt gratis! Första gången jag får något tack vare min blogg, superkul!



onsdag 13 juni 2012

Joakims Sussis briam

Ett tips från min kompis lillebror. Detta receptet fick mig att tänka på Ratatouille, påminner lite om det. Gott var det i alla fall! Åt den först bara som den var till lunch, vilket gick bra som ett vegetariskt alternativ, sen som middag stekte jag en ny sorts korv till. BBQ korven Hickory hette den, kryddig och god!



6-7 potatisar
1 aubergine
2 squash
2 röda lökar
2 röda paprikor
1 grön paprika
1 gul paprika
1 knippe persilja
3 vitlöksklyftor
ca 3 msk olivolja
salt och peppar efter smak
2 burkar krossade tomater

Skala potatisen och löken. Hacka sedan i lagom stora bitar. Skölj resten av grönsakerna och skär även dem i bitar. Lägg ner allt i en stor form med höga kanter, häll över krossade tomaterna och rör om. Häll på vatten tills allt täckts. Smaksätt med salt och peppar. Ringa sist över lite olivolja. Ställ in formen i 250 grader längst ner i ugnen i ca 1-1½ timme. Häll på lite extra vatten om det behövs, det ska vara ca i cm vatten kvar när det är klart.

tisdag 12 juni 2012

Brownies med marshmallows

Ett recept ur boken Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Tog mig friheten att byta ut den mörka chokladen mot vanlig ljus blockchoklad.

Bakade även dom här med grannflickan igår, dom blev väldigt rinniga så fick stå i kylskåpet över natten, tills idag. Men idag när jag skulle skära rutor gick det inte heller så bra.. den var alldeles för kladdig, så det gick inte...Äsch, vad gör det egentligen, tog upp bitar med sked och åt på tallrik istället och det var ändå gott!


10 personer

100 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g marshmallows

Smält chokladen och smöret i vattenbad och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd sedan ned mjölet blandat med bakpulvret. Hacka marshmallows (om du inte använder små) i mindre bitar. Vänd ner bitarna och häll i smeten i en välsmord form. Grädda i 175 grader i 25 minuter. Låt svalna och skär sedan upp i små munsbitar.

måndag 11 juni 2012

Mjölkchokladkaka

Söta grannflickan kom över för att baka lite med mig ikväll, vi valde ut ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor.
Vi bytte ur mjölkchokladen mot vanlig ljus blockchoklad, råsockret mot vanligt strösocker och så hoppade vi över Cointreau! Så blev inte exakt som receptet...men ändå! Gott blev det i alla fall! Men jag tycker fortfarande att vanlig klassisk kladdkaka är godast!


150 g smör
200 g ljus choklad/mjölkchoklad
3 ägg
½ dl strösocker/råsocker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
saft och finrivet skal av 1 apelsin
1 msk Cointreau

Smörj en rund bakform med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner i chokladsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vispa ner i smeten tillsammans med saft och skal av apelsinen samt Cointreau. Vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i lite drygt 20 minuter. Låt svalna.

söndag 10 juni 2012

Grillad fläskytterfilé med fetaostsås

Åkte en sväng till Dalarna med två kompisar... riktig idyll.Verkligen underbart att vara där, ville egentligen inte åka hem! 
Blev grillad fläskytterfilé i hemmagjord marinad med årets första färsk potatis och supergod fetaostsås, underbart gott! Skulle nog kunna säga att det här den ultimata grillkvällen, rekommenderar verkligen att strunta i köpa marinad och göra egen hemmagjord istället, och festaostsåsen är verkligen supergod. Onödigt att jämt köra på bearnaisesås. Men absolut bästa grilltipset är ju egentligen att man äter tillsammans med sina bästa vänner!
ca 4 port.
1 fläskytterfilé
½ dl soja
½ dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
nymalen svartpeppar efter smak
½ hackad chili

Blanda samman ingredienserna och häll i en plastpåse tillsammans med köttet. Låt ligga och marineras i kylen i några timmar innan den ska grillas.

Kall Fetaostsås:
1 pkt fetaost
2 st pressade vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak
1 liten burk med kärnfria kalamata oliver
ca ½-1 msk olivolja
2½ dl creme fraiche

Hacka oliverna i små bitar och mosa fetaosten med en gaffel. Blanda samman alla ingredienserna i en skål, smaka av med salt och peppar. Fler tips på goda kalla grillsåser.

lördag 9 juni 2012

Bananpaket

Ett recept ur min fina bok Efterlängtade efterrätter av Charlotta Malhotra. Annorlunda.. har aldrig ätit tortillabröd i en efterrätt förut. Tydligen ett afrikanskt recept. Det var helt okej, men väldigt mättande så en halv per person hade varit mer lagom, plus att jag saknade lite vaniljglass till... Tog mig även friheten att ringla lite sirap över, vilket gjorde susen!


4 port. (eller 8 om man istället tar en halv per person)

4 bananer
2 tsk kanel
4 msk  farinsocker
4 msk  pressad apelsinjuice
4 tsk apelsinskal
4 st tortillabröd
smör att steka i

Skubba en apelsin i ljummet vatten. Riv en del av skalet och pressa ut apelsinsaft.Lägg en skalad banan på varje tortillabröd, strö på ½ tsk kanel, 1 msk farinsocker, 1 msk apelsinjuice, ½ tsk apelsinskal och rulla sedan ihop den. Stek ett par minuter på varje sida i en stekpanna med smör. Servera direkt.

fredag 8 juni 2012

Helens Canneloni med getost

Ett recept från en klasskompis! Det var ett tag sedan som jag gjorde vegetariskt, så det var lite kul! Gott var det också! Fick även godkänt av min middagsgäst.. som till och med tog två portioner, vilket jag kallar bra betyg!

Dock så fuskade jag lite med receptet. Jag tog inte färska lasagneplattor, utan istället färdiga cannelonirör som jag hade hemma redan. Istället för vanlig chevré tog jag en burk med en bredbar variant, blev lättare så. Plus att keldasåsen var slut på affären, så fick ta tomatsås till pasta som jag rörde ut med lite creme fraiche för att den skulle bli så lik den i receptet som möjligt.


ca 4 port.

8 färska lasagneplattor
150 g chevré
50 g ruccola
1,5 dl kvarg
0,5 dl grovhackade valnötter
4 dl kelda pastasås tomat och créme fraiche
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på getosten och mosa den. Hacka ruccolan grovt. Blanda getost, ruccola, kvarg och nötter. Lägg fyllningen på pastaplattorna. Vik eller rulla ihop dem och lägg i en smord ugnssäker form. Häll på såsen och strö över den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen ca. 30 min. Servera med sallad.

torsdag 7 juni 2012

Hirokos kycklingvingar med kokt ägg

Ett tips från en klasskompis! Måste säga att jag var aningen skeptisk till detta receptet.. i alla fall att det skulle vara kokt ägg i.. Måste ändå säga att jag tycker att det blev gott. Men äggen kunde man faktiskt ha hoppat över!
Förresten så gjorde jag på kyckling klubbor istället för vingar, då det var slut på affären när jag handlade.. men det gick bra ändå!


kycklingvingar 12 st
hårdkokta ägg 4 st
chili 1st
ingefära (ca 2 cm-3 cm) 1st
vitlök 1st

Sås:
vatten 2 dl
vitt vin 1 dl
vitvins vinäger 1 dl
japansk sojasås 1 dl
socker 4 msk

Putsa kycklingvingarna, skala äggen. Blanda alla såsingredienser i en gryta. Lägg alla vingar och äggen i grytan. Koka upp innehållet och dra sedan ner värmen till medel. Puttra ca en halvtimme. Vänd vingarna och äggen ibland så att smaken blir jämt. När såsen har försvunnit är det klart. Servera med ris, kokt potatis eller som plockmat till öl.

måndag 4 juni 2012

Fruktkaka

Sådärja, nu var det dax att göra tårta igen. Igår fyllde nämligen min styvpappa 52 år.. och jag vill ju inte att han ska behöva bjuda på köpetårta. Gjorde som vanligt en ny tårta ur Mia Öhrns fina bok Tårtor.

Har medvetet undvikit att göra denna ganska så länge, då jag inte är det minsta förtjust i kakor med frukt i... alltså apelsin, citron, russin och sånt tjaffs. Speciellt när det är syltad frukt. uuhh.. syltade apelsinskal...ambrosiakaka. urk! Riktig pensionärsfavorit. Men nu blev ju min styvpappa gammal! Så då fick det bli denna. (och skulle han inte tycka om den kan han ju bara ge bort den till resten av gubbarna på jobbet, och vad jag vet så är det inte så kinkit i bygg-boden...).

Den blev hur som helst inte äcklig, men inte heller god, gick att äta en liten bit.. men det va verkligen tråkig. Så skulle aldrig rekommendera denna.

Jag hoppade över sista delen av receptet..fuskade och köpte ett färdigt tårtlock, mycket enklare så.
Dessutom hade jag ingen whisky.. är inte så förtjust i det heller för den delen. Så bytte ut whiskyn mot vatten, så inte tårtan skulle bli för torr.




Kaka:
4 dl russin
3 dl korinter
100 g suckat
1½ dl torkade aprikoser
1½ dl whisky
rivet skal och saft av 1½ citron
325 g rumsvarmt smör
3½ dl brunt farinsocker
6 ägg
6½ dl vetemjöl
4 tsk malen kanel
½ tsk malen nejlika
3/4 dl mjölk
(inget bakpulver)

saft av ½ apelsin till indränkning

ca 500 g marsipan till dekor
potatismjöl till kavlingen

Kristyr:
1 äggvita
några droppar citronsaft
2½ dl florsocker

Smörj en eller flera bakformar. Mät upp russin, korinter och suckat. Hacka aprikoserna grovt och blanda den torkade frukten med whisky och saft och skal av citron. Låt stå och dra en stund.
Vispa smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjölet med kryddorna och rör ner mjölblandningen tillsammans med mjölken. Tillsätt den indränkta frukten tillsammans med citron- och whiskylagen och blanda ihop till en tjock smet. Häll smeten i formarna och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med en sticka, om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar. Lossa kakorna ur formarna och låt svalna. Stick sedan små hål i undersidan av kakorna och dränk in dem med pressad apelsinsaft. Kakan är väldigt hållbar och kan förberedas flera dagar före servering.

Mjöla bakbordet med lite potatismjöl, kavla ut marsipanen tunt och täck kakorna. Jämna till kanterna med en liten kniv.
Vispa äggvitan till kristyren till hårt skum tillsammans med några droppar citronsaft, gärna i en rostfri bunke. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa i flera minuter tills kristyren blir fast, glansig och lite fluffig. Dekorera tårtan allt efter tycke. Täck över kristyren i bunken med plastfolie medan du arbetar så att den inte torkar. Om kristyren börjar stelna kan du röra ner några droppar äggvita för att få den smidigare igen. Förvara kakan svalt fram till serveringen.

söndag 3 juni 2012

Artikel i Expressen

Igår var jag med i Expressen :) Superkul att dom hade valt ut just mig av 4 matbloggare som dom skulle skriva om! Dock blev jag lite besviken på att dom inte hade skrivit adressen till bloggen i artikeln.. men men ska inte klaga, förhoppningsvis fler kanske hittar hit på grund av artikeln i alla fall!

lördag 2 juni 2012

Jonas köttbullar med makaroner

Egentligen tar det emot att köpa färdiga köttbullar..minns inte om jag någonsin har gjort det om jag ska vara ärlig. Men nu kan jag ju säga att jag lagat ett tips från Jonas. haha. Man kan ju inte klandra mig för att inte ta alla tips på allvar i alla fall!

Gå till ica. Köp delikatess köttbullar och ideal makaroner. Häll i vatten i en kastrull och låt vattnet koka upp innan du tillsätter ca 1 1/2 dl makaroner, skall kokas i 8min. Stek under tiden köttbullarna i lite smör. Efter att makaronerna kokat 8min, häll i ett durkslag och skölj lite snabbt i vatten. Klart att servera, tillsätt nu bara ketchup.