Sidor

onsdag 7 mars 2012

Skorpor



Min före detta granne bjöd mig på underbart goda hemmagjorda skorpor för inte så länge sedan.. då kom jag på att jag aldrig har testat baka skorpor själv, så nu tog jag tag i saken! Och det var faktiskt väldigt lätt! Från och med nu kommer jag att undvika att köpa färdiga från affären!

250 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl strösocker
2 tsk kardemumma kärnor eller 1 msk malen kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
(jag har inte glömt ägg, du ska inte pensla skorporna)

Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och ljumma till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Blanda sedan i resten av degspadet, nystött  kardemumma eller malen kardemumma, saltet, sockret och mjölet. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela degen i fyra och baka ut i 4 längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliggare 30-40 minuter under bakduk.  Grädda sedan i 225 grader mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna ordentligt. Skär längderna längs med, sedan tvärs över i lagom stora bitar. Lägg dem sedan på en plåt med snittytan uppåt sätt in dem i 250 grader tills de fått en fin färg, stäng sedan av värmen och låt skorporna få torka i eftervärmen med ugnsluckan lite på glänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar