Sidor
▼
fredag 31 december 2010
31 December Nyårsafton!
Idag ska jag fira nyår och bli bjuden på trerätters middag, så det blir inget stå framför spisen för mig idag! Gott nytt år på er allihopa!
torsdag 30 december 2010
30 December Almas Kyckling Soya
Ett tips från Rosengård igen! Ska jag vara ärlig så trodde jag att det här inte ens skulle vara gott. Receptet kändes lite tråkigt, speciellt efter att Alma satt ribban så högt med den supergoda Mangokycklingen. Den var så exotisk och annorlunda, så det här kändes på nåt vis som det skulle vara för simpelt och tråkigt. Men snacka om att skenet bedrar! Det måste inte vara så komplicerat för att det ska vara gott, vardagsmaten kan också vara favoriten.
Så detta enkla receptet kommer hamna under absolut-måste-göra-igen! Tack för tipset Alma, nu ska jag tänka mig för innan jag ratar något recept igen.
1 port.
1 kycklingfilé, i bitar
½ gul lök, hackad
1 dl mellangrädde
ca 3 msk soya
ca 1 dl vatten
salt och peppar
smör att steka i
Stek kycklingen och löken i lite smör. Salta och peppra. Häll på soya och vatten så det täcker kycklingen. Låt stå och puttra en liten stund. Plocka upp kycklingen. Häll i grädden i pannan. Red av med lite mjöl. Servera med kokt ris till. Superenkelt och gott!!
Så detta enkla receptet kommer hamna under absolut-måste-göra-igen! Tack för tipset Alma, nu ska jag tänka mig för innan jag ratar något recept igen.
1 port.
1 kycklingfilé, i bitar
½ gul lök, hackad
1 dl mellangrädde
ca 3 msk soya
ca 1 dl vatten
salt och peppar
smör att steka i
Stek kycklingen och löken i lite smör. Salta och peppra. Häll på soya och vatten så det täcker kycklingen. Låt stå och puttra en liten stund. Plocka upp kycklingen. Häll i grädden i pannan. Red av med lite mjöl. Servera med kokt ris till. Superenkelt och gott!!
onsdag 29 december 2010
29 December Ullis Pastagratäng
Efter en vecka med massor med god julmat och annat smarrigt (som ni ser här ovanför)är jag nu hemma igen och ska fortsätta med en ny maträtt varje dag!
Jag börjar idag med ett tips från en vän. Ullis superenkla och goda pastagratäng!
ca 4 port.
ca 4 port.
1 burk findus tomatsoppa (490 g)
2 dl creme fraise
2 dl creme fraise
1 pkt bacon
1 gul lök, hackad
ca 1 dl svamp, höstkantareller
ca 250 g pasta, kokt
ca 1½ dl ost, riven
Stek bacon, lök och svamp. Värm upp tomatsoppan och creme fraise. Koka pastan. Blanda ihop allt och lägg i en ugnssäker form, stö över riven ost. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills osten fått en fin färg.
tisdag 21 december 2010
21-28 December Bortrest
Nu är det dax för mig att ta lite julledigt och hälsa på släkten i söder. En sak är säker, det blir i alla fall inga grisfötter på mitt julbord! Återkommer den 28 december med nya (förhoppningsvis..)goda maträtter! God Jul på er allihopa! mvh Linnea
måndag 20 december 2010
20 December Pytonorm
Så var det dax för att prova på pytonormen som min kärlek hittade åt mig. Stekte den och purjolök i lite smör. Kryddade med salt, peppar, paprikakrydda och vitlök. Sen hade jag på lite cashewnötter, creme fraiche och matlagningsgrädde och så fick det stå och puttra en stund. Till det qinoua.
Hur var smaken då?
Såsen och tillbehören var jättegott, och det gör ju mycket. Så det gick ju att äta blandningen. Men köttet i sig? Det var någon blandning mellan kyckling och fisk, men ändå inte. Väldigt segt kött, som gummi verkligen. Skulle kunna beskriva det lite som bläckfisk.
Åt några bitar, men sen gav jag upp. Det var inte riktigt något i min smak, så sköt köttet åt sidan och åt upp det andra mumsiga istället.
Hur var smaken då?
Såsen och tillbehören var jättegott, och det gör ju mycket. Så det gick ju att äta blandningen. Men köttet i sig? Det var någon blandning mellan kyckling och fisk, men ändå inte. Väldigt segt kött, som gummi verkligen. Skulle kunna beskriva det lite som bläckfisk.
Åt några bitar, men sen gav jag upp. Det var inte riktigt något i min smak, så sköt köttet åt sidan och åt upp det andra mumsiga istället.
söndag 19 december 2010
19 December Annas Tacopaj
Ett tips från ytterliggare en kollega! Grymt god! Ni bara måste prova!
ca. 6 port
pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
fyllning:
400 g köttfärs
2 st gula lökar
1 påse tacokryddmix
2 dl creme fraise
4 msk majonäs
svartpeppar
4 st tomater
1 gul paprika
1,5 dl riven ost
Blanda ihop pajdegen och tryck ut i spring form. Grädda i 225 grader i 10 min.
Stek ihop köttfärs, 1 gul lök och tacokryddmix. Häll sedan det i botten på pajen. Blanda ihopcreme fraise, majonäs och svartpeppar. Bred över färsen. LÄgg på tomat, lök, och paprika. Strö sist över osten. Grädda i 225 grader i 15 minuter.
ca. 6 port
pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
fyllning:
400 g köttfärs
2 st gula lökar
1 påse tacokryddmix
2 dl creme fraise
4 msk majonäs
svartpeppar
4 st tomater
1 gul paprika
1,5 dl riven ost
Blanda ihop pajdegen och tryck ut i spring form. Grädda i 225 grader i 10 min.
Stek ihop köttfärs, 1 gul lök och tacokryddmix. Häll sedan det i botten på pajen. Blanda ihopcreme fraise, majonäs och svartpeppar. Bred över färsen. LÄgg på tomat, lök, och paprika. Strö sist över osten. Grädda i 225 grader i 15 minuter.
lördag 18 december 2010
18 December Grisfötter
Har jag bestämt mig för att prova så har jag. Och finns ju många som gillar grisfötter, så det kan ju inte var allt för hemskt om det till och med är en gammal klassiker på julbordet...
Så det var bara att stoppa ner fötterna i en kastrull och börja.. Men sen när dom kokat i 1½ timme, så skulle man fiska upp dom och skära bort svål och ben. Men där tog det nästa stopp för mig. Det var ju bara svål och ben?! Jag hittade knappt något kött. Fick ringa min styvmor och fråga henne vad det är man ska äta egentligen? Men det var tydligen bara att leta efter något kött att skrapa ihop. Det blev ungefär två matskedar kött totalt.
På bilden som hör till receptet är det en full sockerkacksform, då undrar jag hur många grisfötter dom egentligen har använt.. Hur som helst, därför blev det bara denna lilla formen med grisfötter. Men det räcker gott och väl för mig.
Extremt mycket jobb för ingen mat, men nu kan jag i alla fall säga att jag har provat.
Och hur va smaken då? Slemmigt och väldigt salt. Verkligen ingen hit.
5 delar grisfötter i halvor
1 gul lök
1 morot
3 st lagerblad
1½ msk salt
1½ liter vatten
½ tsk kryddpepparkorn
1 tsk vitpepparkorn
Börja med att koka upp vattnet med grisfötterna. Skumma av. Häll sedan i resten av ingredienserna, låt koka i 1½-2 timmar. Ta upp grisfötterna, skär bort svål och ben, lägg i en form, täck med kokspad. Servera kalla.
Så det var bara att stoppa ner fötterna i en kastrull och börja.. Men sen när dom kokat i 1½ timme, så skulle man fiska upp dom och skära bort svål och ben. Men där tog det nästa stopp för mig. Det var ju bara svål och ben?! Jag hittade knappt något kött. Fick ringa min styvmor och fråga henne vad det är man ska äta egentligen? Men det var tydligen bara att leta efter något kött att skrapa ihop. Det blev ungefär två matskedar kött totalt.
På bilden som hör till receptet är det en full sockerkacksform, då undrar jag hur många grisfötter dom egentligen har använt.. Hur som helst, därför blev det bara denna lilla formen med grisfötter. Men det räcker gott och väl för mig.
Extremt mycket jobb för ingen mat, men nu kan jag i alla fall säga att jag har provat.
Och hur va smaken då? Slemmigt och väldigt salt. Verkligen ingen hit.
5 delar grisfötter i halvor
1 gul lök
1 morot
3 st lagerblad
1½ msk salt
1½ liter vatten
½ tsk kryddpepparkorn
1 tsk vitpepparkorn
Börja med att koka upp vattnet med grisfötterna. Skumma av. Häll sedan i resten av ingredienserna, låt koka i 1½-2 timmar. Ta upp grisfötterna, skär bort svål och ben, lägg i en form, täck med kokspad. Servera kalla.
fredag 17 december 2010
17 December Almas MangoFasan
Exotiskt tips från Exotiska Rosengård;) Grymt gott Alma, snacka om superbra och superenkelt tips! Det här rekommenderar jag alla att prova! Fast man måste ju inte ta fasan, det var mest bara för att jag hade det hemma, så gör på vanlig kycklingfilé istället om du vill.
Nu är frågan vad jag ska hitta på med resten av min mango chutney?
2 port.
2 st kycklingfiléer
ca 1 dm purjolök
2 dl mellan grädde
½ dl mango chutney hot
1 färsk mango
½ hönsbuljong
salt och peppar
smör att steka i
Börja med att skära kycklingen och purjon i små bitar. Stek i lite smör och salta och peppra. Häll sedan i grädde, chutney. hönsbuljong och halva mangon i bitar. Låt stå och puttra ca 10 minuter. Servera med ris och resten av mangon i bitar ovanpå.
Nu är frågan vad jag ska hitta på med resten av min mango chutney?
2 port.
2 st kycklingfiléer
ca 1 dm purjolök
2 dl mellan grädde
½ dl mango chutney hot
1 färsk mango
½ hönsbuljong
salt och peppar
smör att steka i
Börja med att skära kycklingen och purjon i små bitar. Stek i lite smör och salta och peppra. Häll sedan i grädde, chutney. hönsbuljong och halva mangon i bitar. Låt stå och puttra ca 10 minuter. Servera med ris och resten av mangon i bitar ovanpå.
torsdag 16 december 2010
16 December Ragnars oxsvanssoppa
Ett tips från en till kollega! Har nämnt för flera olika att jag skulle prova göra oxsvanssoppa, och nästan alla har svarat med samma sak: "åhh mmm det är så himla gott". Och jag måste hålla med att det var verkligen just så, så himla gott. Köttet var så mört och fint, det lossnade nästan själv från benet. Och smaken var perfekt.
Jag vet att det tar väldigt lång tid, men där är ju därför det kallas långkok. Men det är verkligen värt det. Det blir så himla gott när man låter matlagningen ta lite tid. Som idag, grytan har ju skött sig själv, och jag har gjort annat, så hemskt farligt jobbigt är det inte. Så gör nu!!
ca 4 port.
smör att steka i
ca 1 kg oxsvans
1 gul lök
5 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
1 kryddnejlika
ca 2 msk soya
1 tsk salt
2 lagerblad
1½ liter vatten
2 morötter
1 purjolök
lite nymalen svartpeppar
ca 3 msk vetemjöl
Först och främst, om du har en gjutjärnsgryta, så är det nu du ska plocka fram den. (men det går med en vanlig gryta också)
Börja med att hacka löken. Stek den och köttet i lite smör. Skala vitlöken, skär ett snitt och tryck i kryddnejlikan. Lägg sedan ner vitlöken och resten av ingredienserna, förutom purjolöken och morötterna. Låt stå och puttra i ca 2½ timme. Ta sedan upp köttbitarna och skär bort benen, lägg sedan tillbaka köttet. Skär morötterna och purjon (bara det vita) och lägg ner det i grytan. Låt puttra i ytterliggare ½ timme. Red av med lite mjöl.
onsdag 15 december 2010
15 December Malins Vegopaj
Idag ska mor min komma på middag, så då passar det perfekt att prova göra Malins vegetariska paj. Grymt god! Så himla gott med just fetaosten som smälter! Prova gärna!
Enkelt recept!
ca. 4 port
pajdeg:
ca 150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ dl krossade linfrön
2 tomater, färska
1 gul lök
1 pkt fetaost
salt, peppar och oregano
3 ägg
½ dl mjölk
ca 2 dl riven prästost
Blanda ihop pajdegen och tryck ut i en springform. Hacka tomaterna och löken, lägg i pajen. Smula över fetaosten. Krydda med salt, peppar och oregano. Blanda ihop, ägg, mjölk och riven ost, som du sedan häller över pajen. Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 30 minuter.
tisdag 14 december 2010
14 December Malins korvlåda
Ett tips från kollegan! Toppen med något som inte är allt för avancerat och vanlig svensson vardagsmat. Behöver jag nämna att min kärlek tog två portioner av korvlådan?;)
potatismos
falukorv
färsk tomat
senap och ketchup
prästost
Superenkelt, gör potatismos, lägg på skivor med falukorv, sedan senap, ketchup, salt och peppar. På med skivor av färsk tomat, sedan ost ovanpå det. Sen in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills den fått fin färg.
måndag 13 december 2010
13 December Emmas Kyckling med pasta
söndag 12 december 2010
12 December Peperoni korv
lördag 11 december 2010
fredag 10 december 2010
10 December Helenas Fisklasagne
Toppen med lite tips! Det behövs verkligen!
Nu är det dax för Helenas tips på fisklasagne, ett helt annat recept än Pernillas fisklasagne.
Jag måste säga att denna fiskgratängen var grymt god! Åt massor! Den var perfekt saftig innuti, perfekt knaprig ovanpå. Helt enkelt en perfekt fisklasagne. Prova!!
ca 4 port.
400 g torsk
1 bit lax
1 gul lök, hackad
smör att steka i
salt, timjan
1 fiskbuljongtärning
½ tub mjukost
2,5 dl tomat och saffran creme fraise
3 dl grädde
ca 3 msk vetemjöl
vit sås:
50 g smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1-2 tsk salt
lasagne plattor
ca 2 dl riven prästost
Börja med att steka löken och fisken. Smält under tiden mjukost, creme fraise, fiskbuljong och grädde tillsammans i en kastrull. Häll sedan såsen äver fisken. Red av med lite mjöl.
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet, häll sedan på mjölken och saltet. Låt puttra under omrörning tills såsen tjocknar.
Varva fiskröran, och den vita såsen med lasagne plattor. Avsluta med vit sås och sedan osten ovanpå. Grädda i 200 grader i ca 35 minuter.
För övrigt måste jag säga att min Kärlek tyckte om Råbiffen! Man slutar aldrig förvånas!;)
En annan sak, besökte kära ica flygfyren igår...och där hittade jag hel anka, grisfötter, vildand, fasan, oxsvans och 2 nya sorters korv! Roligt! Så får jag inte glömma att jag har en stor orrhöna, pytonorm och vildsvinsstek sen innan i frysen.
Men förutom dom olika sorternas kött så har jag väldigt dåligt med roliga recept på lager. Så snälla du som läser, kom mer än gärna med lite tips!!
torsdag 9 december 2010
9 December Råbiff á Per Moberg
Råbiff råkade bli det första jag gjorde till den här bloggen. Det blev ganska så misslyckat - mist sagt. Fick ett nytt tips om att prova Per Mobergs variant istället. Halstrad råbiff med persiljesmör. Och självklart tar jag alla tips på allvar, så därför tänkte jag idag göra ett nytt försök med råbiffen. Bättre sent än aldrig.
Grymt gott var det!! Och jag som egentligen inte ens gillar kapris! I denna råbiffen passade det perfekt med kapris, det gav en alldeles lagom salt sting när man tuggade.
Lätt var det också! Så tack du anonyma person som gav mig tipset!
ca 4 port.
300 g finmalen nötköttfärs
½ finhackad gul lök
1 finhackad kokt rödbeta
½ burk kapris
2 ägg
salt och peppar
smör blandat med persilja
Blanda samman alla ingredienserna. Halsta i en het stekpanna. Servera direkt med persiljesmöret ovanpå. Enkelt va?
Nu återstår att se om min kärlek med förnamnet Skeptisk vågar prova när han kommer hem. (Eller ska jag kanske bjuda honom på lite kamel rester utan att säga att det är kamel..?)
onsdag 8 december 2010
8 December Paulas Gnocci
Ett tips från min kära kusin! Kul att prova Gnocci, hade aldrig ens hört talas om det om jag ska vara ärlig! Ser ur som tre stora kroppkakor eller kanske fiskbullar, men det var desto godare!
Tyvärr var det inget som hamnade under absolut-göra-igen-listan, men det var helt klart gott!
Tack kusin vitamin!
2 port. (ca 6 bollar)
2 stora potatisar, kokta
1 ägg
½ tsk salt
ca 2 dl vetemjöl
Blanda ihop ingredienserna till en smet, mjöla händerna och forma små bollar.
Koka i vatten tills dom flyter upp, ca 10 minuter. Servera med köttfärssås till.
(jag fuskade och tog köttfärsås jag hade i frysen sen förut)
Tyvärr var det inget som hamnade under absolut-göra-igen-listan, men det var helt klart gott!
Tack kusin vitamin!
2 port. (ca 6 bollar)
2 stora potatisar, kokta
1 ägg
½ tsk salt
ca 2 dl vetemjöl
Blanda ihop ingredienserna till en smet, mjöla händerna och forma små bollar.
Koka i vatten tills dom flyter upp, ca 10 minuter. Servera med köttfärssås till.
(jag fuskade och tog köttfärsås jag hade i frysen sen förut)
tisdag 7 december 2010
7 December Kamel ytterfilé
Min kärlek köpte även en bit kamel åt mig när han var på coop i Enebyberg. Ville få rätten att kännas lite utländsk, så gjorde en stark gryta med krossade tomater och qinoua till. Kändes lite som att man kanske äter kamel så. Men vad vet jag?
Gott var det i alla fall! Köttet smakade precis som nötkött, börjar nästan fundera på om dom bara märker om paketen med nötkött och höjer kilopriset drastiskt..
2 port.
2 st bitar kamel ytterfile, ca 200 g
½ gul lök, hackad
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, paprikakrydda, timjan
smör att steka i
ca 1 dl qinoua
½ tsk salt
Börja med att steka löken och filéerna i lite smör. Häll sen på i burk krossade tomater och lite vatten. Smaka av med kryddorna. Servera qinoua till. Gott!
Gott var det i alla fall! Köttet smakade precis som nötkött, börjar nästan fundera på om dom bara märker om paketen med nötkött och höjer kilopriset drastiskt..
2 port.
2 st bitar kamel ytterfile, ca 200 g
½ gul lök, hackad
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, paprikakrydda, timjan
smör att steka i
ca 1 dl qinoua
½ tsk salt
Börja med att steka löken och filéerna i lite smör. Häll sen på i burk krossade tomater och lite vatten. Smaka av med kryddorna. Servera qinoua till. Gott!
måndag 6 december 2010
6 December Zebra filé
Min kärlek hittade även zebra filé på den där coop affären i Enebyberg. Coolt!
Svårt att veta hur man ska tillaga zebra, men jag stekte lite rå potatis, morötter och gul lök i smör med salt, peppar och en färdig kryddmix som jag fick förut( paprika krydda, vitlök m.m) på. Sen stekte jag filén i smör och kryddade med salt, peppar och lite grillkrydda.
Trodde att jag skulle sakna någon sorts sås till, men det var gott utan, grönsakerna var ändå så saftiga och goda.
Köttet var väldigt gott, mört och fint. Smakade som oxfilé ungefär. Vet inte om zebra kanske smakar som häst kött? Har aldrig ätit det (vad jag vet), men skulle kunna tänka mig att det är liknande.
Zebra filé var i alla fall helt klart godkänt, men med tanke på priset på ca 700 kr/kg, så tror jag att jag fortsätter hålla mig till nötkött.
Svårt att veta hur man ska tillaga zebra, men jag stekte lite rå potatis, morötter och gul lök i smör med salt, peppar och en färdig kryddmix som jag fick förut( paprika krydda, vitlök m.m) på. Sen stekte jag filén i smör och kryddade med salt, peppar och lite grillkrydda.
Trodde att jag skulle sakna någon sorts sås till, men det var gott utan, grönsakerna var ändå så saftiga och goda.
Köttet var väldigt gott, mört och fint. Smakade som oxfilé ungefär. Vet inte om zebra kanske smakar som häst kött? Har aldrig ätit det (vad jag vet), men skulle kunna tänka mig att det är liknande.
Zebra filé var i alla fall helt klart godkänt, men med tanke på priset på ca 700 kr/kg, så tror jag att jag fortsätter hålla mig till nötkött.
fredag 3 december 2010
3-5 December Bortrest
Ska hälsa på min far i helgen, så blir inget bloggande tyvärr.
Men förhoppningsvis har jag med mig lite olika kött som jag har beställt när jag åker hem.. Kanin, hare, fasan, duva och vildand. Får se vad min far lyckats få tag på!
Men förhoppningsvis har jag med mig lite olika kött som jag har beställt när jag åker hem.. Kanin, hare, fasan, duva och vildand. Får se vad min far lyckats få tag på!
torsdag 2 december 2010
2 December Burito
Burito, fajita, wrap, tortilla..kärt barn har många namn! Nu fick jag i alla fall chansen att göra något jag tycker om igen, genom att bara kalla det för något nytt. Fyndigt va? Så idag blev det burito av tortillabröden och köttfärsen som blev över sen igår.
isbergssallad
majs
paprika
gurka
salsasås
stekt köttfärs med taccokrydda
tortillabröd
isbergssallad
majs
paprika
gurka
salsasås
stekt köttfärs med taccokrydda
tortillabröd
onsdag 1 december 2010
1 December Tacolasagne
Ett tips från Jönköping igen! Grymt gott! Alla åt upp allt på tallriken, blev inte en enda liten smula kvar. Ska verkligen spara dettta receptet. Så himla enkelt att göra och så himla gott. Allt med taco är smarrigt!!
4 port.
5 tortillabröd
1 burk salsasås
ca 300 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
smör att steka i
ost
Börja med att steka köttfärsen i lite smör, blanda i tacokryddmixen och ca 1 dl vatten.
Gör sen lager med tortillabröd, salsasås, köttfärs och ost i en rund springform. Avsluta med ost ovanpå. Grädda i ca 25 minuter i 225 grader. Servera gärna med lite sallad till.
4 port.
5 tortillabröd
1 burk salsasås
ca 300 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
smör att steka i
ost
Börja med att steka köttfärsen i lite smör, blanda i tacokryddmixen och ca 1 dl vatten.
Gör sen lager med tortillabröd, salsasås, köttfärs och ost i en rund springform. Avsluta med ost ovanpå. Grädda i ca 25 minuter i 225 grader. Servera gärna med lite sallad till.