Sniglar.. sniglar.. Sniglar!! Nej vet ni vad, låter bättre att säga Escargots ändå. Försökte bjuda min kärlek på denna lyxiga och välkända förrätt. Men det var inte så lätt kan jag säga, min falukorvs-älskande-hantverkare ville inte ens smaka en enda! Sen satt han och pratade om hur snuskigt det är att äta slemmiga sniglar som kryper på gräsmattan. Så jag blev ju inte heller så uppmuntrad att smaska i mig. Men har jag bestämt mig, så har jag. Så det var bara att sleva in en snigel! Och för er som inte smakat förut, så kan jag säga att det inte var så hemskt, smakade massor med vitlök, köttet i sig var mest bara lite småsegt, smakade inte så mycket. Påminnde lite om konsistensen som det är på friterad bläckfisk, lite gummi på nåt vis.
Men jag blev inte så överväldigad av smaken att jag ville äta upp resten, så jag gick ner till min troligen också faukorvs-älskande-hantverkare-till granne, och frågade om han ville ha. Men jag blev direkt bemött av samma konstiga och fundersamma min. Sen kan ni ju själva dra slutsatsen om sniglarna hamnade i soporna eller inte. Tyvärr, je suis suedoise, jádore falukorv! Bon apetit!
Sidor
▼
tisdag 31 augusti 2010
måndag 30 augusti 2010
30 Augusti Pilgrimsmusslor
Spännande att prova pilgrimsmusslor för första gången! Känns lite lyxigt måste jag säga!
Hittade detta smarriga receptet när jag letade efter nåt med pilgrimsmusslor. Kände direkt att det lät gott, och det var det verkligen! Pilgrimsmusslorna i sig, smakade inte så jättemycket, men det är ju en liten rolig detalj om man ska bjuda gäster på middag. Men annars tycker jag att resten var så himla gott, så man kan egentligen hoppa över musslorna och bara göra iordning det andra, om man nu vill det!
1 pkt pilgrimsmusslor
1 pkt bacon
2 st kvisttomater
8 st cocktailtomater
några haricoverts
ca 50 g smör
2 tsk basilika
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk timjan
salt och peppar
lite olivolja
ca 5 potatisar
Börja med att skära baconen i små tärningar som du sen steker knapriga, låt rinna av på en bit hushållspapper. Skålla kvisttomaterna, ta av skalet och kärna ur dom. Skär i tärningar. Lägg cocktailtomaterna i en ugnssäker form, häll över lite olivolja, timjan, salt och peppar. Ställ in i 125 grader i ca 40 minuter. Blanda smör, basilika och vitlök, ställ åt sidan. Skär den råa potatisen i tunna skivor. Stek potatisen tills den blivit genomskinlig, blanda ner några haricoverts. Häll sedan i tomattärningarna precis innan det är färdigt, och häll på smör blandningen, låt smälta. Stek pilgrimsmusslorna i en varm stekpanna, ca 1 minut på varje sida.
Servera potatis blandningen med musslorna, kvisttomaterna och strö bacon ovanpå. Supergott!
Hittade detta smarriga receptet när jag letade efter nåt med pilgrimsmusslor. Kände direkt att det lät gott, och det var det verkligen! Pilgrimsmusslorna i sig, smakade inte så jättemycket, men det är ju en liten rolig detalj om man ska bjuda gäster på middag. Men annars tycker jag att resten var så himla gott, så man kan egentligen hoppa över musslorna och bara göra iordning det andra, om man nu vill det!
1 pkt pilgrimsmusslor
1 pkt bacon
2 st kvisttomater
8 st cocktailtomater
några haricoverts
ca 50 g smör
2 tsk basilika
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk timjan
salt och peppar
lite olivolja
ca 5 potatisar
Börja med att skära baconen i små tärningar som du sen steker knapriga, låt rinna av på en bit hushållspapper. Skålla kvisttomaterna, ta av skalet och kärna ur dom. Skär i tärningar. Lägg cocktailtomaterna i en ugnssäker form, häll över lite olivolja, timjan, salt och peppar. Ställ in i 125 grader i ca 40 minuter. Blanda smör, basilika och vitlök, ställ åt sidan. Skär den råa potatisen i tunna skivor. Stek potatisen tills den blivit genomskinlig, blanda ner några haricoverts. Häll sedan i tomattärningarna precis innan det är färdigt, och häll på smör blandningen, låt smälta. Stek pilgrimsmusslorna i en varm stekpanna, ca 1 minut på varje sida.
Servera potatis blandningen med musslorna, kvisttomaterna och strö bacon ovanpå. Supergott!
söndag 29 augusti 2010
29 Augusti Hokifilé
Hittade en fisk sort jag inte provat förut, hoki. Stekte på den i lite smör med salt och peppar. Sen gjorde jag en dillsås på gräddfil till. Och så kokt potatis och lite grönsaker! Nyttigt! Hokifisken påminnde väldigt mycket om vanlig torsk, ganska så trist och smaklös fisk. Borde ha sattsat mer på kryddningen, men så kan det gå!
lördag 28 augusti 2010
28 Augusti Vol au vent
Ett tips från frugan! Egentligen en förrätt, men hennes tips ska självklart provas. Men tyvärr måste jag säga att jag blev inte så super imponerad. Namnet var nog mer spännande än smaken.. fast det beror nog mycket på att jag är så himla förtjust skagentoast, det klår nog dom flesta förrätter. Det behöver nämligen inte vara så komplicerat för att det ska vara gott. Men i och för sig, om man är vegetarian, eller ska ha gäster som är vegetarianer, då är nog vol au vent ett bra alternativ. Lätt var det ju också, jag hade bara lite svampstuvning mellan bröden, som jag köpte färdiga, sen lite grönsaker ovanpå. Som sagt, väldigt enkelt att göra.
fredag 27 augusti 2010
27 Augusti Frukostkorv
torsdag 26 augusti 2010
26 Augusti Lammkotlett
För min del har det alltid varit så enkelt att jämt köpa en bit fläskfilé när det är dax att grilla. Det är ett säkert kort, billigt och gott. Men egentligen är det ju ganska så enformigt och tråkigt att inte variera mer. Tack vare den här sidan har det ju blivit en hel del variation om man säger så, och jag måste säga att det finns ju massor med goda varianter. Som fisk, det borde man grilla mycket oftare. Idag blev det i alla fall lammets tur att hamna på grill gallret. Och den som säger att lamm bara smakar kofta, den snackar bara goja, för enligt mig är det mest bara en myt. Alla gånger jag har ätit lamm har det smakat riktigt gott! Det gjorde det denna gången också, marinerat med olja, salt, peppar, en skvätt citron och rosmarin. Riktigt saftigt och mört kött, med en härligt god potatisgratäng till. Ät mer varierat, och lämna fläskfilén på hyllan!
onsdag 25 augusti 2010
25 Augusti Kerstins pizzabullar
Min styvmor Kerstin brukar ibland baka sånna här smarriga pizzabullar som man kan ta med på picknicken. Enkelt och smidigt, perfekta lunch bullar!
ca 12 st.
50 g smör, smält
25 g jäst
½ dl ljummet vatten
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 tsk socker
2 ägg, uppvispade
ca 8 dl vetemjöl
fyllning:
150 g strimlad rökt skinka
100 g philadelphiaost
ägg till pensling
eventuellt sesamfrön
Börja med att smälta smöret, och låt svalna. Rör ut jästen i det ljumna vattnet, blanda sen i resten av ingredienserna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Kavla sen ut degen och skär rutor som är cirka 10 cm. Lägg en klick philadelphiaost ock skinka i mitten. Vik in kanterna och tryck ihop till en bulle. Låt jäsa ytterliggare 10 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, och stö eventuellt på lite sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i 250 grader.
Supergoda! Lätt att frysa in och ta med så dom tinar på vägen till picknicken!
ca 12 st.
50 g smör, smält
25 g jäst
½ dl ljummet vatten
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 tsk socker
2 ägg, uppvispade
ca 8 dl vetemjöl
fyllning:
150 g strimlad rökt skinka
100 g philadelphiaost
ägg till pensling
eventuellt sesamfrön
Börja med att smälta smöret, och låt svalna. Rör ut jästen i det ljumna vattnet, blanda sen i resten av ingredienserna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Kavla sen ut degen och skär rutor som är cirka 10 cm. Lägg en klick philadelphiaost ock skinka i mitten. Vik in kanterna och tryck ihop till en bulle. Låt jäsa ytterliggare 10 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, och stö eventuellt på lite sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i 250 grader.
Supergoda! Lätt att frysa in och ta med så dom tinar på vägen till picknicken!
tisdag 24 augusti 2010
24 Augusti Ost och bacon korv
Har korv-makaren hittat min blogg och insett att han ska byta namn på en massa korvar, så det finns en massa nya för mig? Det känns nästan så, det finns ju hur många olika sorter som helst! Jag bor i landet korv!
Denna korven var i alla fall riktigt god, en utav favoriterna, lätt. Prova gärna, den var väldigt smakrik!
måndag 23 augusti 2010
23 Augusti Bresaola
När jag stod och tittade på carpaccion så såg jag även ett paket med bresaola. Har nog aldrig ätit det förut, men det påminner väldigt mycket om parmaskinka. Gjorde iordning som en sallad med tomat, ruccolasallad, pesto och bresaola köttet. Egentligen skulle man ha soltorkade tomater till enligt receptet, men det blev väldigt gott med färsk tomat!
söndag 22 augusti 2010
22 Augusti Carpaccio
Första gången jag åt carpaccio, var på Rånäs Slott för ungefär ett år sedan. Det var verkligen grymt gott, skulle nog kunna säga en utav dom godaste matupplevelserna jag haft när det gäller förrätt. Har du aldrig ätit en middag på slottet, så tycker jag att du ska hoppa över pizzan och åka dit istället någon gång, det är verkligen värt pengarna.
Carpaccion på Rånäs Slott serverades med någon sorts pepparrotskräm, supergod den också, men nu när jag fixade iordning själv så hoppade jag över den.
Det blev bara tunna skivor av oxfilé, ruccolasallad, parmesanost och lite god olivolja ovan på.
Till det åt jag lite gott vitt bröd med slingsalt som jag doppade i olivolja.
Carpaccion på Rånäs Slott serverades med någon sorts pepparrotskräm, supergod den också, men nu när jag fixade iordning själv så hoppade jag över den.
Det blev bara tunna skivor av oxfilé, ruccolasallad, parmesanost och lite god olivolja ovan på.
Till det åt jag lite gott vitt bröd med slingsalt som jag doppade i olivolja.