Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En lite annorlunda potatisgratäng som tar lite extra lång tid att göra. Men så värt det! Den var verkligen supergod! Riktigt krämig och härlig! Gör!!
4 portioner
4-5 stora fasta potatisar eller 8-10 mindre
Smör till formen
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisarna och dela dem i fyra klyftor på längden om de är stora, annars i halvor längs med. Skiva klyftorna i millimetertjocka skivor. Skölj absolut inte potatisen nu för då försvinner stärkelsen. Den måste vara kvar för att gratängen skall få den rätta, krämiga konsistensen.
Smörj en ugnssäker form med ganska mycket smör. Lägg i potatisskivorna, salta och peppra mellan varven. Blanda mjölken och grädden och häll den över potatisen. Rör om lite med en sked och släta till ytan. Grädda i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme tills ytan blivit vackert brun och konsistensen känns fast men ändå krämig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar