Sidor

onsdag 8 april 2020

Couscous med skinka och sparris

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Supergott recept! Perfekt picknick eller buffémat! Jag hoppade över korianderfröna då jag inte gillar koriander.

4 portioner

4 rejäla skivor av colaskinkan
250 g grön sparris
1 stor salladslök eller några små
4 portioner couscous
2 msk olivolja
1 dl flagad mandel
Salt
Svartpeppar

Tomatsås:
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
400 g krossade tomater
(1 msk korianderfrön)
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
0,5 g saffran (1 kuvert)

Börja med såsen: skala och hacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlöken på medelvärme tills den blivit gyllene. Häll i tomatkrosset, (korianderfröna), spiskummin, paprikapulver och saffran. Rör om, salta och peppra. Puttra på svag värme medan du fixar resten. Glöm inte att smaka av med salt och peppar så småningom.
Skär skinkan i 2 cm tjocka strimlor. Koka upp saltat vatten, ca 2 cm djupt, i en vid kastrull eller traktörpanna. Skölj sparrisen och skär bort den träiga nederdelen, ca 3 cm. Sjud sparrisen i saltvattnet tills den är mjuk men inte sladdrig. Det tar ca 3-8 minuter beroende på tjocklek. Ansa salladslöken och skiva tunt. Måtta upp 4 portioner couscous i en bunke. Koka upp en lämplig mängd vatten. Häll det heta vattnet över couscousen och täck med plast. Efter 5 minuter, häll i olivoljan och vänd runt och luckra upp de små grynen. Servera couscousen med skinkan och sparrisen. Ringla över tomatsåsen och strö på skivad salladslök och flagad mandel.

Cocad skinka

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett väldigt annorlunda recept där man kokar skinkan i coca-cola! Kul att prova men inget jag kommer att göra igen.


4-8 portioner

6 lökar
2 liter coca-cola
1 rimmad (men inte kokt) skinka på 1-2 kilo
3 kvistar rosmarin
12 korn svartpeppar
2 msk mörk sirap
1 msk Colman’s senapspulver
800 g potatis
2 msk olja
500 g frysta gröna ärtor
2 msk smör
1 dl grovt hackad mynta
Salt
Svartpeppar

Skala och klyfta lökarna. Koka upp colan i en stor gryta. Lägg i skinkan, löken, rosmarinen och svartpepparn. Sjud skinkan tills den är 62 grader mitt i. Använd stektermometer. Räkna med att det tar ett par timmar för en stor skinka. Värm ugnen till 250 grader. Låt den kokta skinkan rinna av lite och pensla den med sirapen. Klappa in den med senapspulvret. Lägg på folie på plåt och stek i ugnen tills den fått fin yta. Håll koll syskonkontakt inte blir bränd. Låt vila i minst 10 minuter, skär sedan i tunna skivor. Låt under tiden löken puttra vidare i spadet - nu utan lock så att det kokar ihop. Fixa potatisen medan skinkan sjuder. Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna och skiva dem fast inte ända ner. De ska hänga ihop i botten. Lägg i en långpanna, salta, peppra och vänd runt i oljan. Stek cirka 45 minuter i ugnen tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
Ärtorna: lägg ärtorna i en vid kastrull tillsammans med smöret och lite vatten. Det ska bara precis täcka. Salta och peppra. Sjud ärtorna tills de är varma. Hacka myntan och vänner i ärtorna. Servera skinkan med ärtorna, potatisen och lökskyn.

Ugnskyckling & co

Ett recept från min nya bok Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett lättlagat och väldigt gott recept på kyckling!

4 portioner

2 morötter
200 g rotselleri
400 g potatis
2 medelstora fänkålshuvuden
2 rätt små röda paprikor
12-15 stek- eller scharlottenlökar
1 hel vitlök
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
2 krm chiliflagor
3 msk olivolja
3 kvistar färsk rosmarin
1 citron, ekologisk/obesprutad
1 präktig kyckling
Salt
Svartpeppar

Ansa, skala och kärna ur morötterna, sellerin, potatisen, fänkålen och paprikorna. Skär i två tuggors-bitar ungefär. Lägg ut i en långpanna. Dra bort det prassligaste skalet på lökarna och skölj av dem. Gör samma sak med vitlöken och dela den tvärs över klyftorna. Lägg allt i långpannan. Värm ugnen till 175 grader. Strö i paprikapulvret, spiskumminen, koriandern och chiliflingorna. Salta och peppra. Lägg i två av rosmarinkvistarna. Ringla över olivoljan och vänd runt allt några varv. Skölj och dela citronen. Stoppa in båda halvorna tillsammans med den överblivna rosmarinkvisten. Salta och peppra pippin runt om och ställ den på vegobädden. In i ugnen med hela paketet. Kycklingen blir klar på cirka 90 minuter. Kolla temperaturen i vecket mellan ena låret och kroppen. Vid 70 grader är fågeln klar. Kolla runt lite med termometerspetsen. Ibland kan det finnas hörn som inte är riktigt klara. Servera med bröd och kanske någon liten sås på crème fraiche eller gräddfil smaksatt med rivet citronskal och färska gröna örter.

Nässel- och spenatsoppa

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Varje vår brukar jag försöka komma iväg och plocka nässlor så att jag kan göra en nässelsoppa. I vanliga fall mixar jag bara nässlorna och spenaten med grädde och buljong... vilket ger en väldigt god soppa. Tycker att Leif krånglar till denna soppan helt i onödan.

4 portioner
1 l späda nässlor 1/2 l färsk spenat 4 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor
2 tsk hela anisfrön
2 kvistar finhackad timjan 1 lagerblad
1 dl torr sherry
1 l kalv­ eller hönsbuljong 1 skiva rökt fläsk
smör till stekning
lOO g rumsvarmt smör 1/2 msk saft av citron salt och peppar
Exempel på garnityr:
4 kokta ägg eller vaktelägg
1 knippe lättkokta färska sparrisknoppar kokta broccolibuketter
rökt ål
rökt lax
knaperstekt bacon
gräslök

Rensa och skölj nässlorna och spenaten. Ta av bladen men spara stiälkarna. Förväll nässelbladen och 2/3 av spenat­ bladen i kokande vatten i ca 30 sek. Häll av vattnet och lägg bladen i isvatten ett par min. Ta upp och ställ åt sidan så länge.
Skala och hacka schalottenlöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök, vitlök, kryddor och spenat­ och nässelstiälkar i smör i några min. Slå på sherryn och buljongen och låt allt sjuda i ca 30 min. Sila ifrån buljongen och släng det övriga. Hit kan soppan förberedas.
Lägg de förvällda näs sel­ och spenatbladen i en mixer med smöret och citronsaften. Slå på den kokande buljongen och mixa. Sila soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Strimla och tillsätt de återstående spenatbladen och ge soppan ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.
Servera helst i varma tallrikar direkt. Garnera med det garnityr du valt samt ev. ostgratinerade trekanter av vitt bröd.


Fylld lammstek med örter

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Nu så är i påsktider så finns det mycket lammkött att köpa i affären, såg att det fanns lammstek så tänkte direkt att jag ville testa detta receptet. Väldigt gott! Rekommenderas!

4 portioner

1,5 kg urbenad lammstek
5 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
3 kvistar färsk timjan
1 liten bunt färsk persilja
1 citron
Salt och peppar
2 msk olivolja
Smör och olja till stekning

Ugnsbakade rotsaker:
6 potatisar av fast sort
4-6 rödbetor
2 morötter
2 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 rödlök
1 msk honung
Olivolja
Salt och peppar

Skysås:
Benen från steken
1 rödlök
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
2 msk smör
4 dl rödvin
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
1 timjankvist
Salt och peppar
Ev 1 msk maizena

Till servering:
Färska örter

Sätt ugnen på 170 grader. Repa loss timjan och rosmarin den stjälkarna, skala vitlöksklyftorna och skölj persiljan. Tvätta citronen och riv skalet. Hacka persilja, vitlök, timjan och rosmarin och blanda med olivolja och citronskal i en matberedare. Lägg lammsteken på en skärbräda och bred ut örtfyllningen inuti köttet, strö över salt och peppar. Bind upp steken med ett steksnöre. Hetta upp en panna med olja och smör och bryn steken väl runt om, krydda med salt och peppar även på utsidan. Lägg köttet i en ugnsform och sätt i en stektermometer. Ta ut steken vid ca 60 grader för rosa kött eller 65-70 för mer genomstekt. Vira in steken i aluminiumfolie. Täck med en kökshandduk och låt vila 20 minuter innan den trancheras. Skyn som bildas silas och används till såsen. Tillred skysås och rotfrukter medan steken är i ugnen.
Skala och skär lök och rotfrukter till såsen i centimeterstora bitar och bryn benen och grönsakerna i 2 msk av smöret i en vid kastrull eller traktörpanna. Stek tills grönsakerna har fått fin färg. Häll på vin, tomatpuré, vatten och fond. Lägg ner timjankvisten. Koka upp och låt småkoka tills hälften av vätskan återstår. Smaka av under tiden och späd med mer vatten om det behövs. Häll ner stekskyn från lammsteken i såsen och sila genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Red såsen med lite maizena utrört i vatten om den är för tunn.

Tvätta och skrubba rotsakerna väl, skalet kan behållas på. Skär potatis i klyftor och dela rotfrukter i grova bitar. Skala och klyfta rödlöken. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Strö över salt, peppar och honung. Lägg gärna rödbetorna lite för sig så att de inte färgar av sig. Baka i ugnen tills de mjuknat, blanda om emellanåt så att de inte bränns. Lägg upp rotfrukterna på ett varmt fat, tranchera steken tvärs över fibrerna i fina skivor. Ringla över lite skysås och servera extra sås i en snipa bredvid. Garnera gärna med färsk örter.

Glöggsangria

Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Vi hade glögg kvar sen julen så testade att göra detta receptet! Gott! Man känner en tydlig kryddig glöggsmak men att det är fräschare.

20 drinkar
3 flaskor glögg
2 liter färskpressad apelsinjuice
2 liter tranbärsjuice
2 lime
2 apelsiner
2 blodapelsiner
Isbitar

Blanda väl kyld glögg med fruktjuicer och skivade citrusfrukter. Servera med is i en bålskål.

Cowboygryta med allt-i-ett från vildaste västern

Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! Hade passat perfekt med något gott bröd till! Själv hoppade jag över krutongerna, är inte så förtjust i såna köpta krutonger.

1 frp krutonger
1 dl matyoghurt

Majskolvar:
1 frp majskolvar
1 tsk spiskummin
2 krm salt

Cowboygryta:
1 st röd paprika
1 st gul lök
450 g högrevsfärs
1 frp pastasås
Olivolja
2 st vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
4 dl vatten
2 tärningar köttbuljong

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Tärna röd paprika. Finhacka eller grovriv gul lök.
Majskolvar: lägg majskolvar i en smord ugnsform. Blanda med spiskummin och salt. Rosta högt upp i ugnen 8-10 minuter. Dela i bitar till servering.
Cowboygryta: hetta upp lite olivolja i en stekgryta. Fräs högrevsfärs 4-5 minuter. Tillsätt löken och pressad vitlök. Fräs ytterligare 2-3 minuter. Rör ner tärnad paprika, pastasås, paprikapulver, torkad oregano, vatten och smulad köttbuljong. Sjud 4-5 minuter, tills färsen är helt genomstekt. Toppa cowboygrytan med krutonger. Servera med majskolvar och matyoghurt.


Citronkyckling med honung och rosmarin

Ett recept från Linas matkasse. Ser kanske tråkigt ut, men kycklingen var verkligen saftig och god och det var väldigt gott med bara matyoghurt till!

1 st gurka
2 st tomater
2 dl matyoghurt
3,5 dl basmatiris

Citronkyckling:
650 g kycklingfilé
1 st citron
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk salt
Svartpeppar
2 msk olivolja
1 msk honung
1/2 dl vatten
1 vitlöksklyfta

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv skalet. Dela kycklingfilé i bitar. Krydda med citronskal, torkad rosmarin, salt och lite nymald svartpeppar.
Citronkyckling: hetta upp olivolja i en stekpanna eller stekgryta och fräs kycklingen 5-6 minuter. Tillsätt pressad saft av den använda citronen (ca 1-2 msk), honung, vatten och pressad vitlök. Sjud 1-2 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Skär gurka i bitar. Tärna tomater. Lägg upp grönsaker och matyoghurt i skålar. Servera citronkyckling med nykokt basmatiris, matyoghurt och grönsaker.

Stekt gutewurst med ugnsrotisar och yoghurtsås

Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott!



400 g gutewurst
1 förp cocktailtomater

Ugnsrotisar:
1 frp morötter
900 g potatis
Bakplåtspapper
Olivolja
1 tsk salt
Svartpeppar

Yoghurtsås:
1,5 dl matyoghurt
1 msk ketchup
1/2 msk mild senap
1 krm curry
1 krm paprikapulver
2 krm salt
Svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Skala och dela morötter på längden. Dela potatis. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen 25-30 minuter.
Yoghurtsås: Lägg matyoghurt i en skål. Blanda med ketchup, mild senap, curry, paprikapulver, salt och lite nymald svartpeppar.
Hetta upp en stekpanna och stek gutewurst 4-5 minuter, tills korven är klar. Skär gärna några snitt i korven så går den fortare att tillaga! Servera nystekt gutewurst med ugnsrotisar, yoghurtsås och cocktailtomater.