Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Har med ett annat recept på chokladfondant sen innan, men detta var lite annorlunda, så ville gärna testa detta också. Kan inte direkt påstå att det ena är godare än det andra, men om du vill göra en glutenfri variant så ska du kolla in det andra receptet här.
Hur som helst så bjöd jag på dessa chokladfondanterna som efterrätt när jag var på semester, alla tyckte att det var supergott, inklusive jag själv! Rekommenderar verkligen att du testar om du aldrig har gjort det förut! Dom smälter i munnen... så himla goda!
ca 6 st
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl strösocker
½ dl vetemjöl
smör och strösocker till formarna
bär och grädde till garnering
Smörj sex stycken små ugnsfasta formar och strö dem tunt med strösocker. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska vara kladdiga i mitten, men tar man de för tidigt är de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara. Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3-4 minuter och lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med kanten och försiktigt dunka ut dem. Servera direkt, gärna tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.
Sidor
▼
tisdag 31 juli 2012
måndag 30 juli 2012
Ljunga viken te
Kolla här! Nu har jag fått en till gratis grej på posten! Inte direkt mat kanske, men gott med te till frukosten!
Detta var smaksatt med björnbär- och rabarber arom, rosor, ljungblom, blåklint, äppelbit och björnbärsblad.
Konstigt egentligen att dom smaksätter med blommor, men det var faktiskt gott!
Detta var smaksatt med björnbär- och rabarber arom, rosor, ljungblom, blåklint, äppelbit och björnbärsblad.
Konstigt egentligen att dom smaksätter med blommor, men det var faktiskt gott!
söndag 29 juli 2012
Chokladpaj med banan
Ett recept ur boken Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Tog med denna pajen och bjöd på när jag var på semester. Den var verkligen supergod, härligt kladdig konsistens!
150 g smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 bananer
150 g mörk choklad
Smält smöret och blanda sedan med strösocker, vetemjöl, ägg, vaniljsocker och bakpulver. Häll ut i en spring form på ca 22 cm i diameter. Skala och skiva bananerna, fördela på kakan. Hacka chokladen och strö över den. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
150 g smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 bananer
150 g mörk choklad
Smält smöret och blanda sedan med strösocker, vetemjöl, ägg, vaniljsocker och bakpulver. Häll ut i en spring form på ca 22 cm i diameter. Skala och skiva bananerna, fördela på kakan. Hacka chokladen och strö över den. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
fredag 20 juli 2012
Semester
Nu åker jag på semester i lite drygt en vecka! Har just nu bara ett recept på lager, så jag hoppas att det ska ramla in en massa olika recept nu när jag är borta! Hej så länge!
onsdag 18 juli 2012
Rose-Maries Krämiga stenbitssill
Blev bjuden på denna goda sillen för ett litet tag sedan. Jag tycker att det är supergott med inlagd sill, men det är sällan jag brukar tycka om någon annan än vanlig matjesill, löksill eller absoluta favoriten Kerstins gula sill. Men jag kan säga att denna sillen var verkligen supergod! En ny variant för min del, kommer absolut att göra om denna!
Så här såg det ut när jag tog ut brickan för att bjuda grannarna på sill lunch, måste tillägga att dom också tyckte att det var gott!
ca 10-12 port.
2 förpackningar 5 minuters inläggningssill (a 420 g)
2 dl majonäs
3 dl gräddfil
4 tsk svensk senap
1 dl finskuren dill
2 burkar röd stenbitsrom (a ca 75 g)
1 finhackad gul lök
salt och peppar
Blanda allt utom sillen. Skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Ställ i kylen i ett dygn före servering.
Så här såg det ut när jag tog ut brickan för att bjuda grannarna på sill lunch, måste tillägga att dom också tyckte att det var gott!
ca 10-12 port.
2 förpackningar 5 minuters inläggningssill (a 420 g)
2 dl majonäs
3 dl gräddfil
4 tsk svensk senap
1 dl finskuren dill
2 burkar röd stenbitsrom (a ca 75 g)
1 finhackad gul lök
salt och peppar
Blanda allt utom sillen. Skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Ställ i kylen i ett dygn före servering.
tisdag 17 juli 2012
BBQ jalapeno korv med potatisgratäng
Hade massor med potatisgratäng över sen, så stekte på en ny sorts korv och gjorde lite sallad till. Bjöd över två vänner som också fick äta detta som lunch med mig, och vi alla tre tyckte att det var gott! Lagom stark korv, väldigt god!
måndag 16 juli 2012
BBQ Cajun Korv med potatissallad
Lyckades hitta ytterliggare en ny sorts korv när jag var på ICA. Denna var med cayennepeppar och paprika, väldigt kryddstark i smaken, god, men nästan lite för mycket krydda. Åt den tillsammans med en färdig chili potatissallad som jag fick av en vän. Enkelt lunch, men god!
söndag 15 juli 2012
Helens fläskfilé med Alströmer potatisgratäng
Fick en kupong på posten att jag kunde få hämta ut Alströmers potatisgratäng gratis! Det tackar jag för! Egentligen är jag lite emot att köpa halvfabrikat och färdig mat, vill egentligen göra från grunden själv. Men va sjutton, gratis är gott! Och jag måste säga att denna gratängen var verkligen supergod, perfekt krämig!
Till potatisgratängen gjorde jag Helens recept.. eller egentligen så blev det knappt Helens recept. Fick byta ut nästan allt, då ICA i Rimbo inte har allt i sitt sortiment.. först och främst så skulle det egentligen vara fläskytterfilé, men dom hade bara färdig marinerad när jag var där, så det fick bli vanlig fläskfilé istället. Men det tycker jag ändå är godare. Sen fanns inte heller felix provencalska örter heller. Men det gjorde inget, för varför köpa en färdig kryddmix, när jag redan hade alla kryddorna hemma!
Hur som helst blev det verkligen supergott! Min gäst verkade väldigt nöjd må jag säga.. !
1 fläskytterfilé/fläskfilé
ca 2 msk felix provencalörter eller
basilika, mejram, timjan, rosmarin, oregano, persilja och dragon
1 pressad vitlök
ca 2 msk smör
1 hackad chili
smör att steka i
riven cheddarost
Skär 4-5 snitt på den platta delen på fläskytterfilén. Tryck i provencalörter blandat med pressad vitlök och smör. Bryn sedan fläskytterfilén i stekpanna med smör. Lägg den sedan på en plåt och strö ost och hackad chili över och sätt in den i ugnen i 200 grader tills den är cirka 70 grader inuti. Ungefär 20-30 min.
Till det gjorde jag en supergod sallad på cocktailtomater, rödlök, fetaost, provencalsk sallads mix och chili fyllda med färskost (från en sån där färdig tapas burk).
Till potatisgratängen gjorde jag Helens recept.. eller egentligen så blev det knappt Helens recept. Fick byta ut nästan allt, då ICA i Rimbo inte har allt i sitt sortiment.. först och främst så skulle det egentligen vara fläskytterfilé, men dom hade bara färdig marinerad när jag var där, så det fick bli vanlig fläskfilé istället. Men det tycker jag ändå är godare. Sen fanns inte heller felix provencalska örter heller. Men det gjorde inget, för varför köpa en färdig kryddmix, när jag redan hade alla kryddorna hemma!
Hur som helst blev det verkligen supergott! Min gäst verkade väldigt nöjd må jag säga.. !
1 fläskytterfilé/fläskfilé
ca 2 msk felix provencalörter eller
basilika, mejram, timjan, rosmarin, oregano, persilja och dragon
1 pressad vitlök
ca 2 msk smör
1 hackad chili
smör att steka i
riven cheddarost
Skär 4-5 snitt på den platta delen på fläskytterfilén. Tryck i provencalörter blandat med pressad vitlök och smör. Bryn sedan fläskytterfilén i stekpanna med smör. Lägg den sedan på en plåt och strö ost och hackad chili över och sätt in den i ugnen i 200 grader tills den är cirka 70 grader inuti. Ungefär 20-30 min.
Till det gjorde jag en supergod sallad på cocktailtomater, rödlök, fetaost, provencalsk sallads mix och chili fyllda med färskost (från en sån där färdig tapas burk).
lördag 14 juli 2012
Tranbärs- och chokladrutor
Hade en vän här på besök och vi bakade dom här från Claes Karlssons bok Kladdiga Kakor. Dom blev goda, men tycker att tranbären var lite för sura, skulle nog ha blivit bättre om man rört dom i strösocker innan man hällde ner dom i smeten.
ca 15 st.
150 g smält smör
150 g fin hackad mörk choklad
2 dl strösocker
3 ägg
200 g färska eller frysta tranbär
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rektangulär bakform som rymmer ca 1 liter. Smält smör och choklad, rör om tills all choklad smält. Tillsätt socker, ägg och tranbären. Häll eller sikta i mjölet och rör om ordentligt. grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna före servering.
ca 15 st.
150 g smält smör
150 g fin hackad mörk choklad
2 dl strösocker
3 ägg
200 g färska eller frysta tranbär
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rektangulär bakform som rymmer ca 1 liter. Smält smör och choklad, rör om tills all choklad smält. Tillsätt socker, ägg och tranbären. Häll eller sikta i mjölet och rör om ordentligt. grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna före servering.
fredag 13 juli 2012
Sticky banana toffee-paj
Ett recept ur Claes Karlssons bok Kladdiga kakor. Annrolunda recept, måste säga att det ser ganska så läckert ut med marängen ovanpå. Men tyvärr var den lite för söt för min smak.
ca 12 portioner
mördeg:
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
4 mogna bananer
1 msk smör
kola:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk glukos eller vit sirap
25 g smör
maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
3 droppar färskpressad citronsaft
Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en pajform och ställ i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Skala bananerna och skär dem mitt itu på längden. Stek dem i smör ca 4 minuter på varje sida på medelvärme i en stekpanna. Lägg dem i pajskalet. Koka samman alla ingredienserna till kolan, koka ca 15 minuter till 115 grader. Kolan ska vara gyllenbrun. Häll kolan över bananerna. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en mikrosäker bunke. Värm smeten till ca 50 grader i mikro (drygt fingervarmt). Vispa sedan marängen tills den är rumstempererad (för att den ska sätta sig och bli tjockare). Spritsa eller klicka ut marängen över pajen. Bränn av med brännare.
ca 12 portioner
mördeg:
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
4 mogna bananer
1 msk smör
kola:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk glukos eller vit sirap
25 g smör
maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
3 droppar färskpressad citronsaft
Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en pajform och ställ i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Skala bananerna och skär dem mitt itu på längden. Stek dem i smör ca 4 minuter på varje sida på medelvärme i en stekpanna. Lägg dem i pajskalet. Koka samman alla ingredienserna till kolan, koka ca 15 minuter till 115 grader. Kolan ska vara gyllenbrun. Häll kolan över bananerna. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en mikrosäker bunke. Värm smeten till ca 50 grader i mikro (drygt fingervarmt). Vispa sedan marängen tills den är rumstempererad (för att den ska sätta sig och bli tjockare). Spritsa eller klicka ut marängen över pajen. Bränn av med brännare.
torsdag 12 juli 2012
Tellicherry pepper korv
En ny sorts korv igen. Den va helt okej, inget märkvärdigt med den. Men det är bra gott med stekt kokt potatis, stekt ägg och korv!
onsdag 11 juli 2012
Fikon- och sesamkakor
Ett recept ur boken Kladdiga kakor av Claes Karlsson. Såg inte så frestande ut på bilden, och jag är inte så förtjust i torkade frukter, speciellt inte fikon. Så var inte så super lockad att göra detta receptet egentligen. Men jag har bestämt mig för att testa alla recepten i den boken, så nu blev det dax för att testa detta. Dock stod det att man kunde byta ut fikonen mot dadlar eller torkade aprikoser, så jag tog aprikoser istället. Både för att jag redan hade det hemma sen ett annat recept jag gjorde förut, plus att jag som sagt inte är så förtjust i fikon. Visst blev dom väl okej, det gick att äta dom. Men jag skulle ändå inte rekommendera detta receptet. Jag kommer i alla fall inte att göra om detta igen.
ca 10 portioner.smör och sesamfrön till formarna
100 g smör
100 g finhackad mjölkchoklad
1 dl strösocker
1 tsk vanilj
2 ägg
1½ dl vetemjöl
100 g grovt hackade torkade fikon
1 dl ljusa sesamfrön
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 10 portionsformar och strö dem med sesamfrön. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och ägg under omrörning. Häll eller sikta i mjölet. Rör ner fikon och sesamfrön. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 14 minuter.
tisdag 10 juli 2012
Chokladbakelser med jordgubbar
Ett recept från boken Fler Kladdkakor av Mia Öhrn. Väldigt goda! Uppskattades både av grannarna, mig och min gäst!
ca 12 st.
100 g smör
2 ägg
2½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
dekor:
1 burk (250g) kesella vanilj
färska jordgubbar
Smält smöret. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet och skeda upp smeten i muffinsformar. Använd gärna tredubbla formar, det gör bakelserna lite stabilare. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 15 minuter. Låt svalna. Ibland sjunker kakorna ihop ganska mycket, men det gör ingenting. Toppa varje bakelse med en klick kesella vanilj och skivade jordgubbar.
måndag 9 juli 2012
Pontus makrill a la pepparrot
Ett recept från min pappas kollega. Har kollat efter makrill väldigt länge för att kunna göra det här receptet, men det har bara funnits rökt makrill, inte ens på saluhallen hade dom färsk. Men nu äntligen fanns det färsk makrill på flygis i Norrtälje och då passade jag på att köpa 4 filéer. Tror att det här var första gången som jag åt makrill som inte var rökt om jag tänker efter. Det var gott! Men tycker fortfarande att rökt makrill från Kåseberga är allra bäst när man snackar om makrill!
500-600gram färska makrill filéer
5-7 dl grädde
Pepparrot riven eller pepparrotsvisp (båda funkar med )
svartpeppar och havssalt
Färsk dill går även bra med fryst
En smord ugnsform. Sätt ugnen på 175-180grader. Salta och peppra makrillen. Smörj en ugnsform och lägg i makrillen men skinnet neråt. Blanda grädde pepparrot dill. Häll över grädden på makrillen i formen så det fördelar sig jämt. Sätt sedan allt in i ugnen i ca 25-35 min skall ha en gyllenbrun färg på ytan. Ta ur och strö på med färsk dill. Passar med pressad potatis eller vanlig kokt.
500-600gram färska makrill filéer
5-7 dl grädde
Pepparrot riven eller pepparrotsvisp (båda funkar med )
svartpeppar och havssalt
Färsk dill går även bra med fryst
En smord ugnsform. Sätt ugnen på 175-180grader. Salta och peppra makrillen. Smörj en ugnsform och lägg i makrillen men skinnet neråt. Blanda grädde pepparrot dill. Häll över grädden på makrillen i formen så det fördelar sig jämt. Sätt sedan allt in i ugnen i ca 25-35 min skall ha en gyllenbrun färg på ytan. Ta ur och strö på med färsk dill. Passar med pressad potatis eller vanlig kokt.
söndag 8 juli 2012
Mintchokladmuffins
Ett recept ur Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Väldigt goda muffins, lite som små kladdkakor, då dom var kladdiga och härliga. Mint smaken var också god! Men tycker att glasyren kändes totalt onödig så skulle rekommendera att du hoppar över den helt.
8 större muffins eller 12 mindre
8 större muffins eller 12 mindre
125 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
3/4 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt
ca 8-10 droppar pepparmintarom
glasyr:
½ msk smör
2 dl florsocker
1 ½ msk mjölk
ev. några droppar pepparmintarom
Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. vispa smör och socker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Rör ner den smälta chokladen och pepparmintaromen. Vänd försiktigt ihop till en smet. Fördela smeten i muffinsformar upp till 1 cm från kanten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i drygt 15 minuter. Låt svalna.
Smält smöret till glasyren (i en mikrosäker bunke) i mikron. Rör ner florsockret och så mycket mjölk att du får en riktigt tjock glasyr. Tillsätt eventuellt några extra droppar pepparmintarom om du vill ha mycket mintsmak. Sätt in bunken i mikron och mikra i 5-10 sekunder på full effekt. Rör om och mikra ytterliggare 10-20 sekunder på full effekt tills glasyren har blivit smidig och bredbar. Bre ut glasyren på muffinsen. Här gäller det att jobba fort för glasyren stelnar snabbt som bara den.
lördag 7 juli 2012
Glutenfri kladdkaka
Ett recept ur Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Perfekt att kunna bjuda på om man känner någon som är glutenalergiker. Jag bjöd två vänner på denna och dom sa att dom tyckte att den var god. Men jag tycker fortfarande att vanlig kladdkaka är snäppet godare!
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1½ dl potatismjöl
2 tsk nakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
smör och kokosflingor till formen
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, och strö den med kokosflingor. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Mät upp och blanda kakao, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och mjölken och rör ihop till en ganska lös smet. häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i knappt 25 minuter. Låt svalna och lossa kakan ur formen. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1½ dl potatismjöl
2 tsk nakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
smör och kokosflingor till formen
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, och strö den med kokosflingor. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Mät upp och blanda kakao, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och mjölken och rör ihop till en ganska lös smet. häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i knappt 25 minuter. Låt svalna och lossa kakan ur formen. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
fredag 6 juli 2012
Kladdkakesmet med färska jordgubbar
Ett recept ur Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Somrigt och gott med jordgubbar i chokladsmet. Men tycker att smeten blev lite grynig, hade nog varit bättre att göra en vanlig tryffelsmet istället.
ca 2 port.
100 g mörk choklad
50 g smör
½ dl strösocker
ca 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
jordgubbar
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt tillsammans med smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Rör ner resten av ingredienserna. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om du vill ha smeten tjockare. Fördela smeten i miniburkar eller små koppar eller glas. Sen är det bara att doppa färska jordgubbar i!
ca 2 port.
100 g mörk choklad
50 g smör
½ dl strösocker
ca 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
jordgubbar
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt tillsammans med smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Rör ner resten av ingredienserna. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om du vill ha smeten tjockare. Fördela smeten i miniburkar eller små koppar eller glas. Sen är det bara att doppa färska jordgubbar i!
torsdag 5 juli 2012
Indisk bloggfest 90.000 besökare
Så där ja, nu fick jag äntligen till en bloggfest för 90.000 besökare. Fast nu i skrivande stund har jag ju passerat det för länge sen. Men så blir det när man ska försöka få till ett datum som passar. Hur som helst hade jag en toppen kväll! Fick låna grannens superfina paviljong så vi kunde sitta ute och mysa! Hade precis köpt nya fina handsmida bestick från Indiska (väldigt passande) och en vattenpipa som vi använde för första gången också. Förutom det blev det också levande ljus, rökelse och riktig indisk plinga pling pling plong sånger! Eller Tamil sånger som det egentligen heter :) Självklart så serverade jag även maten i mina fina skålar som jag köpte i Indien för några år sedan. Supermysigt, verkligen härlig stämning och god mat! Supertack ni som kom, ni förgyllde min kväll!
Under kvällen serverade jag:
(klicka på rätten så får du fram receptet)
Indiska ölen Chakra
Förrätt:
Naan bröd och Papadum bröd som vi åt med:
Mango chutney
Varmrätt:
Efterrätt:
Indiskt chai te
onsdag 4 juli 2012
Sannas sambal kyckling
Min kära vän Sanna bjöd mig på denna kycklingen för inte så länge sen, och jag tyckte att det var väldigt gott. Enkelt att göra också!
ca 2 port.
2 kycklingfiléer
1 röd paprika
ca 3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ca 1 tsk sambal oelek
paprika pulver
spiskummin
smör att steka i
Skär kycklingfiléerna och paprikan i lagom stora bitar. Stek i en stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, paprikakrydda och spiskummin efter smak. Häll på matlagningsgrädde och blanda även i sambal oelek. Låt stå och puttra i några minuter. Smaka av och krydda efter behov. Servera med kokt bulgur.
ca 2 port.
2 kycklingfiléer
1 röd paprika
ca 3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ca 1 tsk sambal oelek
paprika pulver
spiskummin
smör att steka i
Skär kycklingfiléerna och paprikan i lagom stora bitar. Stek i en stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, paprikakrydda och spiskummin efter smak. Häll på matlagningsgrädde och blanda även i sambal oelek. Låt stå och puttra i några minuter. Smaka av och krydda efter behov. Servera med kokt bulgur.
Indisk sallad
Jag jobbar extra med ett gäng killar från Afghanistan och dom brukar ofta göra sallad på bara gullök, gurka och tomat. Vilket jag har börjat gillar väldigt mycket, det är fräscht och gott! Denna salladen är ju nästan som deras, men med koriander istället för gurka. Förut har jag alltid tyckt att koriander är äckligt, smakar nästan tvål på något vis. Men i denna salladen gick det ganska så bra, men jag tycker fortfarande att den afghanska varianten är godare!
3 finhackade tomater
1 finhackad gullök
1 kruka finhackad färsk koriander
tisdag 3 juli 2012
Morotshalwa
Efterrätten som jag serverade på min indiska bloggfest! Ett recept från boken Efterlängtade efterrätter av Charlotta Malhotra. Verkligen ett annorlunda recept, men gott var det! I receptet står det att man ska servera med yoghurtglass, men jag hittade inte det i affären och hade inte tid att göra hemmagjord, så jag serverade med vanlig vaniljglass istället och det funkade bra tycker jag.
ca 4
½ dl cashewnötter
½ dl russin
2 msk matolja
4 dl grovrivna morötter
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
Bryn cashewnötter och russin i hälften av matoljan tills de fått lite färg. Ta upp och lägg i en skål. Fräs morötterna i resten av oljan på svag värme. Tillsätt vispgrädde, strösocker och kardemumma. Låt blandningen sjuda i cirka 10 minuter och blanda ner russinen och cashewnötterna. Servera gärna med yoghurtglass.
ca 4
½ dl cashewnötter
½ dl russin
2 msk matolja
4 dl grovrivna morötter
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
Bryn cashewnötter och russin i hälften av matoljan tills de fått lite färg. Ta upp och lägg i en skål. Fräs morötterna i resten av oljan på svag värme. Tillsätt vispgrädde, strösocker och kardemumma. Låt blandningen sjuda i cirka 10 minuter och blanda ner russinen och cashewnötterna. Servera gärna med yoghurtglass.
måndag 2 juli 2012
Kyckling Rama Rao
Huvudrätten på min indiska bloggfest! Ett recept ur Nya Annas mat av Anna Bergenström. Det var väldigt kryddstarkt och gott!
Hittade inte kardemummapungar i affären, så tog istället ca 1 tsk vanliga kardemummakärnor. Dessutom tog jag 4 stycken kyckling lår istället för en hel kyckling.
ca 4 port.
1 kyckling i portionsbitar, skinnet borttaget
1 zucchini ca 250 g
1-2 msk olja
2 msk curry
2 stora skalade vitlöksklyftor i skivor
1 burk a 400 g hela tomater
1-2 msk skalad färsk ingefära i stavar
½-1 tsk salt
1-1½ tsk garam masala
6-10 hela kardemummapungar
1-3 msk mangochutney
färska korianderblad
Skär succhinin i fina skivor på snedden. Ställ åt sidan så länge.Hetta upp en wok och häll i sparsamt med olja. Bryn kycklingbitarna ( skinnet används inte) runt om.Tillsätt curry och vitlök, rör om väl. Lägg i hela tomater (ta inte med spadet, men spara det), ha sönder tomaterna lite. Slå till att böra med bara på lite av spadet från tomaterna så det hela blir en aning såsigt.
Lägg i tunna ingefärsstavar, salt, garam masala och hela kardemummor med skal. Låt puttra varsamt under lock i ca 20 minuter. Lägg ner den skivade zucchinin, koka sedan 3-4 minuter till. Zucchinin ska inte bli genomkokt. Smaksätt till sist såsen (ta mer tomatspad om det behövs) med chutney. Strö gärna över hackade färska korianderblad. Servera med basmatiris och extra mangochutney.
Hittade inte kardemummapungar i affären, så tog istället ca 1 tsk vanliga kardemummakärnor. Dessutom tog jag 4 stycken kyckling lår istället för en hel kyckling.
ca 4 port.
1 kyckling i portionsbitar, skinnet borttaget
1 zucchini ca 250 g
1-2 msk olja
2 msk curry
2 stora skalade vitlöksklyftor i skivor
1 burk a 400 g hela tomater
1-2 msk skalad färsk ingefära i stavar
½-1 tsk salt
1-1½ tsk garam masala
6-10 hela kardemummapungar
1-3 msk mangochutney
färska korianderblad
Skär succhinin i fina skivor på snedden. Ställ åt sidan så länge.Hetta upp en wok och häll i sparsamt med olja. Bryn kycklingbitarna ( skinnet används inte) runt om.Tillsätt curry och vitlök, rör om väl. Lägg i hela tomater (ta inte med spadet, men spara det), ha sönder tomaterna lite. Slå till att böra med bara på lite av spadet från tomaterna så det hela blir en aning såsigt.
Lägg i tunna ingefärsstavar, salt, garam masala och hela kardemummor med skal. Låt puttra varsamt under lock i ca 20 minuter. Lägg ner den skivade zucchinin, koka sedan 3-4 minuter till. Zucchinin ska inte bli genomkokt. Smaksätt till sist såsen (ta mer tomatspad om det behövs) med chutney. Strö gärna över hackade färska korianderblad. Servera med basmatiris och extra mangochutney.
söndag 1 juli 2012
Auberginekräm
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
0,75 dl olivolja
2 st aubergine
Sätt ugnen på 200°. Dela auberginerna på längden. Lägg dem på en plåt med skalsidan neråt. Pensla med olivoljan och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen 30 minuter. Låt dem svalna. Gröp ur auberginernas inkråm och lägg det i matberedarens skål. Tillsätt 0.5 dl olivolja, vitlök och citronsaft. Mixa till en slät kräm. Salta och peppra om det behövs.