Seriöst!! Fy satan vad goda!! Och jag som stod och muttrade för mig själv "dom här kommer säkert inte ens va goda" när jag tyckte att det tog lång tid och var krångligt att göra dom... men det var verkligen värt tiden. Jag som älskar kladdkaka! Och kola som är så gott. Sen smält choklad ovanpå det. Underbar kombination! Dom var bokstavligen farligt goda, kunde nämligen knappt sluta äta... Fick till och med lite ont i magen efter ett tag. (så det gäller att ha karaktär om man gör dom här). Detta recept hittade jag förresten i Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Gör dom!!
ca 16 st
Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
ca 2½ dl hasselnötter
2 burkar ( a 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 g mörk choklad
Börja med bottnen. Klä en ugnsform, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper.Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 8-10 minuter. bottnen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant. (skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara) Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämt lager. Var försiktigt, det är väldigt varmt. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.