Sidor

torsdag 31 maj 2012

Nötkolarutor

Seriöst!! Fy satan vad goda!! Och jag som stod och muttrade för mig själv "dom här kommer säkert inte ens va goda" när jag tyckte att det tog lång tid och var krångligt att göra dom... men det var verkligen värt tiden. Jag som älskar kladdkaka! Och kola som är så gott. Sen smält choklad ovanpå det. Underbar kombination! Dom var bokstavligen farligt goda, kunde nämligen knappt sluta äta... Fick till och med lite ont i magen efter ett tag. (så det gäller att ha karaktär om man gör dom här).  Detta recept hittade jag förresten i Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Gör dom!!

ca 16 st

Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Kolafyllning:

ca 2½ dl hasselnötter
2 burkar ( a 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap

Topping:
200 g mörk choklad

Börja med bottnen. Klä en ugnsform, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper.Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 8-10 minuter. bottnen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.

Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen.

Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant. (skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara) Blanda ner  nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämt lager. Var försiktigt, det är väldigt varmt. Låt svalna.

Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.

onsdag 30 maj 2012

Stefans Isterbandslåda

Jaha ja, jag kan inte påstå att isterband är direkt någon favorit. Men får jag tips, så lovar jag minsann att testa. Och trots att jag var väldigt skeptisk till denna rätten, så blev jag väldigt positivt överraskad. För det var faktiskt gott! Inte vara okej gott, utan väldigt gott!


10 kokta potatisar (gärna mjölig sort)
2-3 Isterband.
1 gul lök.
2,5 dl creme fraiche
3 dl grädde
lite dill
Riven ost efter smak.

Tärna potatisen och hacka löken. Sprid ut i botten på en ugnsform.
Smula Isterbanden över.
Blanda ihop grädden och creme fraiche och tillsätt lite salt och svartpeppar och dill. Häll det över Isterbanden. På med riven ost och in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, tills det har fått en fin färg.

tisdag 29 maj 2012

Kyckling i Vivis stekpåse

Min vän Vivi tipsade mig om att det skulle vara så gott och enkelt att laga mat med stekpåse. Ska jag vara ärlig så hade jag aldrig ens hört talas om stekpåse.. men jag fick en av henne, som har legat ett tag i skåpet..men nu blev det äntligen dax att prova!
Har fått intrycket av att det var mer populärt förr. Det går ju lite i mode vad man ska göra i köket..precis som lergrytan. Men det har samma effekt, att köttet håller sig saftigt och gott. Hur som helst så var det väldigt smidigt att bara slänga i en kyckling och lite annat smått och gott i påsen, för att sen bara ha den i ugnen.. Skönt att slippa lägga lergrytan i blöt..och dessutom slippa diska den, för påsen var det ju bara att slänga sen.

Gott blev det i alla fall! Får se om Vivi har lyckats få mig att gå över till gamla stekpåsen.. men jag har ju faktiskt en lergryta som jag lika gärna kan använda.

1 hel kyckling
1 morot, skalad och hackad i stora bitar
½ gul lök, skalad och hackad i stora bitar
salt och nymalen svartpeppar
½ chili, hackad i små bitar
2 st vitlöksklyftor, skalad och hackad
ca 10 st katrinplommon

Salta och peppar kycklingen, lägg sedan in resten av ingredienserna i påsen, runt om kycklingen. Knyt ihop påsen. Picka sedan små hål uppe på påsen med en nål så att den inte ska spricka. Sätt in i ugnen i 200 grader ca 1-1½ timme eller tills kycklingen är 80 grader. Servera med kokt potatis, svartvinbärsgelé och sås. Jag gjorde en gräddsås på skyn, tillsammans med kantareller, soya och lite svartpeppar.

onsdag 23 maj 2012

Joakims Dragonbiffar



Fick detta tipset av min kompis lillebror. Trodde inte att det skulle vara så märkvärdigt om jag ska vara ärlig.  Men det var verkligen jättegott! Dragon är en krydda som jag annars glömmer bort. Brukar egentligen bara äta bearnaisesås som innehåller det.. men det va supergott att göra en gräddsås med det i, och att även ha det i biffarna!

För övrigt så kan jag nog passa på att be lite om ursäkt för att jag inte har varit så aktiv på sistone.. men jag har haft lyxen att bli bjuden på middag en hel del nu på sistone! Vilket jag inte säger nej till nu mera!

Men idag blev det i alla fall middag hemma i trädgården. Slänger med några extra bilder så ni år se..


400 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-1,5 tsk smulad dragon
2 msk potatismjöl
2 äggulor
creme fraiche (eller grädde)
salt, peppar , dragon å soya
stekmargarin

Blanda färsen med salt, peppar och dragon. Rör ner potatismjölet och äggulorna. Forma små biffar. Stek dom i matfett 2-3 min  per sida. Lägg dom på varm form med lite höga kanter. Vispa ur stekpannan med creme fraiche eller grädde. Smaksätt med salt, peppar, dragon och soya. Häll såsen över biffarna. Servera med kokt ris och tomater.

torsdag 10 maj 2012

Tänkte bara tacka er som har gett mig recept på bakverk och efterrätter! Jag har sparat recepten och kommer att testa dom vart eftersom. Vill inte göra till exempel en tårta till bara mig! Inte heller vill jag äta det till middag! Men lovar att jag kommer att testa recepten!

tisdag 8 maj 2012

Nu har jag slut på recept igen! Kom igen! Jag vill att det ska ramla in en massa smarriga förslag! (Bjuder på en tjusig bild jag tog förut så länge.)

måndag 7 maj 2012

Catharinas skaldjurssås med pasta

Ett recept från en läsare! Det var verkligen supergott! Och enkelt att göra dessutom. Mina gäster bad till och med om att få receptet, det tycker jag är bra betyg! Rekommenderar att du testar!
Dock så hoppade jag över rosépeppar, då jag inte hade någon hemma, men du gör som du vill!


1 burk kräftstjärtar
200 g Creme Bonjour cuisine med vitlök
2 dl Creme Fraiche paprika chili
1 rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
smör att steka i
svartpeppar, oregano, rosmarin (och rosépeppar)
sweet chilisås

Hacka rödlöken och pressa vitlöken och stek på svag värme. När löken börjar bli genomskinlig, häll på hälften till 2/3 av kräftspadet och låt det koka ner till ca hälften.

Häll ner Creme Fraiche och creme bonjour i lök/spad, rör om och låt bubbla försiktigt i ca tio min eller tills såsen känns lagom tjock. Rör om då och då och smaksätt med oregano, rosmarin och svartpeppar, rosépeppar och lite sweet chilisås. Smaka eventuellt av med lite salt, men tänk på att spadet är ganska salt.

När såsen är klar, lyft av pannan från värmen, kräftorna blir lätt sega om de får koka med. Häll noga av det sista spadet från kräftstjärtarna och vänd ner dem. Servera med pasta.