Åt denna soppan för första gången när jag var i usa för ett par år sedan. Sen åt jag det en gång när jag var ute och seglade med min far och hans fru i skärgården, då var dom självplockade!
Nu var det i alla fall dags för mig att prova laga denna lyxiga soppan själv.
Så inhandlade en påse färska musslor på ica, och sen en flaska vitt vin på systemet. Det ska absolut inte användas matlagningsvin från ica har jag bestämt fått klart för mig.
1 påse musslor
½ liter vitt, torrt vin
½ liter vatten
1 gullök
2 fänkål
2 potatisar
salt och peppar
3 dl matlagningsgrädde
Börja med att hacka löken och den ena fänkkålen. Stek dom i stekpanna med lite olivolja.
Lägg sedan musslorna, fänkålen, löken, vinet och vattnet i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter.
Sila bort musslorna, släng dom som inte öppnat sig. Häll i matlagningsgrädden i kastrullen, smaka av med salt och peppar, låt koka i ca 15 minuter.
Hacka potatisen och den andra fänkålen och koka var för sig.
Lägg i potatis, fänkål och musslorna i soppan. Färdigt! Jättegott! Lite dyr mat kanske, men man måste ju lyxa till det ibland!
Sidor
▼
måndag 31 maj 2010
söndag 30 maj 2010
30 maj grillspett
Nu är sommarvärmen äntligen här, och då ska inte grillen få stå kall!
Hade lite kalvkotletter över i frysen som jag tinade, sen skar jag upp gul lök, röd paprika och champinjoner. Sen fick allt ligga i lite Caj P orginal grillolja i ett par timmar.
Till det blev det en smarrig potatisgratäng och bearnaisesås. Går inte att misslyckas!
lördag 29 maj 2010
29 maj T-benstek
Grymt gott. Marinera i Caj P orginal grillolja i ett par timmar. Sen på med grillen och fram med den kalla ölen, och det kan inte bli annat än lyckat.
För övrigt så har jag aldrig ätit T-benstek förut, och det var riktigt gott och mört kött. Men egentligen känns det onödigt att betala för så mycket ben.
fredag 28 maj 2010
28 maj boerworskorv
Korv och makaroner är verkligen underskattat. Det är så enkelt, och så gott. Så är det bara.
Och idag hade jag ingen ork att stå vid spisen och fixa en massa, så då var det här guld.
Boerworskorven i sig kan jag inte direkt säga nåt särskillt om, den var helt okej, inte någon wow smak. Vanlig bratwurst och chorizo är godare, om man inte tar falukorv då förstås!
Och idag hade jag ingen ork att stå vid spisen och fixa en massa, så då var det här guld.
Boerworskorven i sig kan jag inte direkt säga nåt särskillt om, den var helt okej, inte någon wow smak. Vanlig bratwurst och chorizo är godare, om man inte tar falukorv då förstås!
torsdag 27 maj 2010
27 maj ängamatssoppa
Snart har jag nog gjort alla sorters soppor som finns! Gulashsoppa, räksoppa, morotssoppa, gazpachosoppa, grönsaksoppa, sparrissoppa, potatis och purjolökssoppa, spenatsoppa, nässelssoppa, köttsoppa, rysk rödbetssoppa, svampsoppa och fransk löksoppa. Men kvar på sopp menyn har jag avocadosoppa också.
Javisst ja, jag får inte glömma, tipset från en läsare; zucchini soppa
Nu var det i alla fall dags för ängamatssoppan. Kallas även för sommarsoppa tydligen.
Själv skulle jag kalla den för vanlig grönsakssoppa, för det som egentligen skiljde sig från grönsaksoppan jag gjorde förut var blomkålen, annars var det samma ingredienser.
Ängamatsoppan bestod av;
en påse fryst blomkål
1 morot
ca 10 cm purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1½ liter vatten
Kokade ihop allt tills grönsakerna mjuknat, sen körde jag lite med stavmixern i soppan. Men bara lite, så det fortfarande fanns tuggmotstånd kvar. Enkelt och gott!
Javisst ja, jag får inte glömma, tipset från en läsare; zucchini soppa
Nu var det i alla fall dags för ängamatssoppan. Kallas även för sommarsoppa tydligen.
Själv skulle jag kalla den för vanlig grönsakssoppa, för det som egentligen skiljde sig från grönsaksoppan jag gjorde förut var blomkålen, annars var det samma ingredienser.
Ängamatsoppan bestod av;
en påse fryst blomkål
1 morot
ca 10 cm purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1½ liter vatten
Kokade ihop allt tills grönsakerna mjuknat, sen körde jag lite med stavmixern i soppan. Men bara lite, så det fortfarande fanns tuggmotstånd kvar. Enkelt och gott!
onsdag 26 maj 2010
26 maj Amerikanska pannkakor
Plättar, pannkakor, ugnspannkaka.. eller panGkaka som grannflickan säger. Nu är det i alla fall dax för amerikanska pannkakor. Super smarrigt. Gjorde iordning dom som picknick på en liten utflykt till Hagaparken. Hur mysigt som helst.
Dom blev inte så vackra för ögat efter att ha transporterats i picknick korgen. Men låt dig inte luras av det, för dom är supergoda. Roligt att variera från vanliga pannkakor, dom här jäser ju!
ca 10-12 pannkakor
2½ dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 msk strösocker
2½ dl mjölk
2 msk smör, smält
1 ägg
smör till stekning
sylt eller sirap
Blanda alla ingredienserna, gör små klickar i stekpannan som är cirka 10 cm i diameter. Vänta till de börjat bubbla innan du vänder dom. Supergott!
Dom blev inte så vackra för ögat efter att ha transporterats i picknick korgen. Men låt dig inte luras av det, för dom är supergoda. Roligt att variera från vanliga pannkakor, dom här jäser ju!
ca 10-12 pannkakor
2½ dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 msk strösocker
2½ dl mjölk
2 msk smör, smält
1 ägg
smör till stekning
sylt eller sirap
Blanda alla ingredienserna, gör små klickar i stekpannan som är cirka 10 cm i diameter. Vänta till de börjat bubbla innan du vänder dom. Supergott!
tisdag 25 maj 2010
25 maj gräddstuvad oxpytt
måndag 24 maj 2010
24 maj santoreggia korv
Hittade någon ny sorts korv nere på ica som jag slängde ihop till en liten lunch för mig och min kärlek. Det tog mig bara 15 minuter att göra iordning detta, och det var väldigt smarrigt.
Under tiden makaronerna kokade, så stekte jag paprika, korv bitar, gullök och purjolök i lite smör. Sen rörde jag ner allt i en bunke tillsammans med lite riven ost och ett ägg. och så lite salt, peppar och cayennepeppar. Åt lunchen ute i trädgården! Härligt!
Under tiden makaronerna kokade, så stekte jag paprika, korv bitar, gullök och purjolök i lite smör. Sen rörde jag ner allt i en bunke tillsammans med lite riven ost och ett ägg. och så lite salt, peppar och cayennepeppar. Åt lunchen ute i trädgården! Härligt!
söndag 23 maj 2010
23 maj fiskbullar
Hade nästan glömt bort min äckel-vecka.
Men jag har bestämt mig för att prova, så nu var det bara att ta tjuren vid hornet och göra nästa grej på listan.
Fiskbullar har jag vägrat äta sen min dagmamma, Marie, tvingade mig och min bror att äta upp allt. Sen dess har jag inte ens klarat av lukten av fiskbullar. Det bara vänder sig i magen på mig.
Och jag vet inte om jag tycker att man kan kalla det fisk. Är det verkligen fisk? ...det är nog lite vad som helst som är ner malt i dom där små paddiga gummi bullarna.
Jag fick ner några tuggor, utan att det var allt för hemskt. Men usch vilken konsistens! Det känns ju inte ens som fisk. Då äter jag mycket hellre fisk från disken, där man vet vad man stoppar i sig. Och där det inte känns som en mjuk studsboll i munnen.
lördag 22 maj 2010
22 maj frikadeller
Passade på att bjuda över min styvfar på lite frikadeller. Härligt att kunna sitta ute i solen och njuta av god mat och trevligt sällskap.
Gjorde en tomatsås på:
1 burk krossade tomater
lite tomatpuré
salt och peppar
lite chili
basilika
ca 3 msk vetemjöl
Sen var det bara att slänga i några köttbullar i såsen, och så kokt spaghetti till det. Supergott!
Gjorde en tomatsås på:
1 burk krossade tomater
lite tomatpuré
salt och peppar
lite chili
basilika
ca 3 msk vetemjöl
Sen var det bara att slänga i några köttbullar i såsen, och så kokt spaghetti till det. Supergott!
fredag 21 maj 2010
21 maj Köttbullsmacka
Supergott! Enkelt, men verkligen smarrigt!
Jag fuskade och använde färdig rödbetssallad, men köttbullarna har jag minsann rullat ihop själv!
2 mackor
bregott
rödbetssallad
köttbullar
tisdag 18 maj 2010
20 maj Köttfärspaj
Min kärlek kom på att jag inte har gjort någon köttfärspaj än, så då la jag snabbt in det på menyn.
Väldigt gott med en god sallad till!
Pajdeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
ca 2 dl krossade linfrön
3 msk kallt vatten
Blanda ihop ingredienserna till pajen och tryck ut degen i formen. Låt sedan stå i kylen i ca 30 min. Förgrädda sen pajskalen i ca 15 minuter i 200 grader.
Köttfärssås:
ca 150 g köttfärs
½ gullök
1 burk krossade tomater
lite tomatpuré
1 köttbuljongtärning
ca 2 dl mjölk
salt och peppar
ca 2 msk soya
ca 3 msk vetemjöl
ovanpå:
3 dl riven ost
1 ägg
salt och peppar
Stek köttfärsen och löken, blanda sen i resten av ingredienserna. Lägg i köttfärssåsen i pajskalet, och toppa sen med ca 3 dl riven ost, blandat med 1 ägg, salt och peppar. Låt stå i ugnen i 200 grader, ca 40 minuter, eller tills pajen fått fin färg.
19 maj Rödbetsbiffar
Här kommer en vegetarisk rätt som flera kanske har väntat på.
Jag tror att jag egentligen gjorde fel när jag kokade dom här biffarna först, för smeten blev så lös. Det hade kanske blivit bättre om jag hade rivit rödbetorna råa, och sen bara blandat ihop en smet av det.
Men jag kokade rödbetor, körde dom sen i matberedaren med ägg, mjöl, ströbröd, salt och peppar.
Sen panerade jag dom i ströbröd blandat med salt och peppar. Dom blev lite svårhanterliga, eftersom dom var så kladdiga, men desto saftigare och godare blev dom färdiga biffarna.
Servera med kokt potatis, keso och groddar. Gott!
Jag tror att jag egentligen gjorde fel när jag kokade dom här biffarna först, för smeten blev så lös. Det hade kanske blivit bättre om jag hade rivit rödbetorna råa, och sen bara blandat ihop en smet av det.
Men jag kokade rödbetor, körde dom sen i matberedaren med ägg, mjöl, ströbröd, salt och peppar.
Sen panerade jag dom i ströbröd blandat med salt och peppar. Dom blev lite svårhanterliga, eftersom dom var så kladdiga, men desto saftigare och godare blev dom färdiga biffarna.
Servera med kokt potatis, keso och groddar. Gott!
onsdag 12 maj 2010
18 maj länkkorv
Jag undrar hur många sorters korv det finns egentligen? prinskorv, stekkorv, bratwurst, chorizo, varmkorv, wienerkorv, kabanoss, falukorv, dansk pölse, frukostkorv, stångkorv, bräckkorv, isterband, hotdogs... ja, dom hittar nog egentligen bara på en massa nya namn för att locka köpare känns det som ibland.
Men desto gladare blir ju jag! För det är ju inte helt lätt att komma på nya rätter hela tiden. Och är man uppvuxen på falukorv, ja då börjar man faktiskt längta efter den efter ett tag. (när jag bodde i usa i nio månader, då var det faktiskt falukorven jag saknade allra mest utav alla maträtter i sverige)
Så, när jag såg länkkorven sken jag nästan upp. Den ser ju till och med ut som falukorv! haha
Och den smakade exakt som falukorv också. Men till min fördel hade den ju fått namnet Länkkorv, därför räknar jag nu detta som en helt ny rätt. Länkkorv med stekt potatis och chilisås. Det är riktig gourmé det!
Men desto gladare blir ju jag! För det är ju inte helt lätt att komma på nya rätter hela tiden. Och är man uppvuxen på falukorv, ja då börjar man faktiskt längta efter den efter ett tag. (när jag bodde i usa i nio månader, då var det faktiskt falukorven jag saknade allra mest utav alla maträtter i sverige)
Så, när jag såg länkkorven sken jag nästan upp. Den ser ju till och med ut som falukorv! haha
Och den smakade exakt som falukorv också. Men till min fördel hade den ju fått namnet Länkkorv, därför räknar jag nu detta som en helt ny rätt. Länkkorv med stekt potatis och chilisås. Det är riktig gourmé det!
17 maj cevapcici
16 maj rödbetor med fetaost
Det här är ju egentligen inte heller någon huvudrätt. Mer ett tillbehör. Men det är så gott, så jag vill bara försäkra mig om att alla har provat. Rödbetor och fetaost är en klockren kombination.
Ungefär som pepparkakor och mögelost. En helt underbar kombination. Har man en gång provat, om man gillar mögelost såklart, så är man fast.
Ungefär som pepparkakor och mögelost. En helt underbar kombination. Har man en gång provat, om man gillar mögelost såklart, så är man fast.
15 maj skagentoast
Åhh det är så himla gott med skagentoast. Egentligen är det ju ingen huvudrätt, snarare en förrätt. Men den får vara med ändå, bara för att den är så smarrig.
Ska sanningen fram så hade jag gjort två stycken som skulle vara som förrätt när jag bjöd min vän på middag. Men min kära vän ringde och sa att han skulle bli lite sen.. och jag var väldigt hungrig.. ojsan, hoppsan, vips, så hade båda mackorna åkt ner. Äh, det han inte vet, det lider han inte av. Förlåt!
Ska sanningen fram så hade jag gjort två stycken som skulle vara som förrätt när jag bjöd min vän på middag. Men min kära vän ringde och sa att han skulle bli lite sen.. och jag var väldigt hungrig.. ojsan, hoppsan, vips, så hade båda mackorna åkt ner. Äh, det han inte vet, det lider han inte av. Förlåt!
creme fraise
hackad rödlök
stenbitsrom
räkor
lite dill
14 maj fransk löksoppa
Soppa? Skum soppa, verkligen.
Man skulle steka gullök på svag värme i ca 15 minuter.
Sen skulle den stå och puttra med ca 1 liter vatten, 1 buljongtärning och lite timjan.
Sen in i ugnen med rostade brödskivor på, och sen riven ost ovanpå det. Och det var där det tog stopp för mig.
Utan ostmackorna så hade det varit en normal och förmodligen helt okej soppa. Men med bröden blev det alldeles mjukt och paddigt, en konstig smörja.
Varken jag, eller mina ärade gäster tyckte att soppan var god.
Så vill ni ha en mer exakt beskrivning på soppan, så får ni leta upp den själva, för jag rekommenderar den inte.
13 maj pölsa
Pölsa hör också till äckel-veckan. Det ser så osmakligt ut när det ligger där i sin plast korv(ja, jag fuskade och köpte färdig). Pölsan minns jag även den från skoltiden, när man gick i lågstadiet och den läskiga mattanten la upp en klick på tallriken åt en. Det spelar upp sig i slomotion i mitt huvud, nästan som en skräckfilm. Sen hur pölsan slår ner mot tallriken med ett "klatsch" ljud. burr, det är så man ryser när man tänker på det. Speciellt hur man sen satt där och petade i sig maten och inte vågade gå och slänga något.
Har nog inte ätit pölsa sen dess, inte vad jag minns. Men har man sådana skräckupplevelser som barn, så kommer det sig naturligt skulle jag vilja påstå.
Hur som helst, stekte pölsan ihop med lite gullök, sen stekte jag även kokt potatis till. Och så måstet, rödbetor.
Och tji fick jag, för det var ju faktiskt ganska så gott. Hade inte en tanke på läskiga mattanter eller kalla kårar när jag åt min pölsa. Men jag måste nog ändå ge den lite kritik, för att det ligger som en grynig massa i en hög, det ser inte så inbjudande ut. Det känns lite som gris mat.
Men visst, det var ju gott. Jag kommer inte bli en stor konsument på pölsa i första taget, men om jag blir bjuden så kommer jag i alla fall inte tacka nej.
Har nog inte ätit pölsa sen dess, inte vad jag minns. Men har man sådana skräckupplevelser som barn, så kommer det sig naturligt skulle jag vilja påstå.
Hur som helst, stekte pölsan ihop med lite gullök, sen stekte jag även kokt potatis till. Och så måstet, rödbetor.
Och tji fick jag, för det var ju faktiskt ganska så gott. Hade inte en tanke på läskiga mattanter eller kalla kårar när jag åt min pölsa. Men jag måste nog ändå ge den lite kritik, för att det ligger som en grynig massa i en hög, det ser inte så inbjudande ut. Det känns lite som gris mat.
Men visst, det var ju gott. Jag kommer inte bli en stor konsument på pölsa i första taget, men om jag blir bjuden så kommer jag i alla fall inte tacka nej.
lördag 8 maj 2010
12 maj solöga
11 maj pepparrotskött
Klarar inte av äckel-testen varje dag, måste ju få i mig lite god mat, och jag ville gärna prova pepparrotskött. Fler test kommer vart eftersom. Hur som helst var pepparrotsköttet helt okej. God klassisk husmanskost.
Men tycker nog ärligt att viltgryta eller beuf bourgignon ligger närmare hjärtat.
½ kg högrev
salt
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
ca 1 liter vatten
sås:
3 msk smör
2 msk mjöl
1 tsk salt
4 dl vätska från köttkoket.
pepparrot
Koka först upp köttet i 5 minuter, i osaltat vatten. Skölj köttet, lägg sen alla ingredienserna i en stor kastrull. Låt koka i ca 1 timme. Smält smöret i en annan kastrull, rör i mjölet, häll sedan i buljongen och saltet. Smaka av med pepparrot. Lägg i köttet om du vill, och låt puttra lite med såsen.
10 maj Crêpes
Jag gillar pannkakor, jag gillar svampstuvning och jag gillar ost. Men jag fattar inte riktigt kombinationen.
Påminner mig Joey i serien vänner, när Rachel råkade blanda ihop två recept och gjorde en efterrätt med sylt, ärtor, vispad grädde och kött. Joey åt med god aptit och tyckte inte det var något fel med det. "Jag gillar sylt, jag gillar ärtor, jag gillar grädde och jag gillar kött!!"
Men för min del funkar det inte riktigt. Pannkakor ska serveras med sylt. Och svampstuvning gör sig allra bäst på en rostad macka med smör.
9 maj sylta
En riktig pensionärs favorit, har knappt vågat titta på den på julbordet. Den ser så läbbig ut med gelén, speciellt runt om, där den format sig precis som den vågade kanten på plastburken.
Jag är ledsen, men det finns bara ett ord som beskriver syltan bäst; usch. Jag tog en tugga, sen åkte resten i soporna. Det dröjer nog 15 år till innan jag mumsar i mig sylta igen. Om ens det.
torsdag 6 maj 2010
8 maj fattiga riddare
Jag kan inte bara leva på läskiga måltider hela veckan, så gjorde goda fattiga riddare för lite omväxlingsskull.
1ägg
1½ dl mjölk
1 msk socker
2 msk mjöl
smör
2 skivor vitt bröd
kanel och socker/ eller sirap
Jag vispade ihop ägg, mjölk, socker och mjöl. Doppade bröden i smeten, sen stekte jag dom i smör i en stekpanna. Serverade med kanel och socker på. Prova annars med sirap, det är också smarrigt.
1ägg
1½ dl mjölk
1 msk socker
2 msk mjöl
smör
2 skivor vitt bröd
kanel och socker/ eller sirap
Jag vispade ihop ägg, mjölk, socker och mjöl. Doppade bröden i smeten, sen stekte jag dom i smör i en stekpanna. Serverade med kanel och socker på. Prova annars med sirap, det är också smarrigt.
7 maj blodpudding
Här har vi den berömda blodpuddingen. Den gav mig kalla kårar när jag gick i skolan. Inte för att det är blod egentligen, utan mest för att den hade en sån ryslig lukt, konsistens och smak.
Men skam den som inte vågar prova, tänkte jag, och gjorde iordning den precis som man ska, med vitkål, bacon och lingonsylt. Och tack vare tillbehören, kan jag nog påstå att det var helt okej. Inte supersmarrigt, men jag fick ju inte några rysningar längre.
Men det är ju tur att jag har en kärlek mumsar i sig blodpudding, så han fick äta sig en måltid, och han fick mer än gärna ta med sig resterna till matlåda nästa dag. Jag blev bara glad över att bli av med den!
Tyvärr har jag nog inte blivit helt och hållet övertygad än, men det finns många blodpuddings-älskare där ute, så jag spar den till er.
Men skam den som inte vågar prova, tänkte jag, och gjorde iordning den precis som man ska, med vitkål, bacon och lingonsylt. Och tack vare tillbehören, kan jag nog påstå att det var helt okej. Inte supersmarrigt, men jag fick ju inte några rysningar längre.
Men det är ju tur att jag har en kärlek mumsar i sig blodpudding, så han fick äta sig en måltid, och han fick mer än gärna ta med sig resterna till matlåda nästa dag. Jag blev bara glad över att bli av med den!
Tyvärr har jag nog inte blivit helt och hållet övertygad än, men det finns många blodpuddings-älskare där ute, så jag spar den till er.
6 maj stångkorv
Nu har jag tagit en paus i soppveckan, det blir lite långtråkigt annars. Men nu börjar vad jag ärligt skulle kunna kalla äckel-veckan. Eller prova på veckan?
För det finns ju massor med skumma grejer där nere på varuhyllorna, som man inte vågat köpa förut, för att det helt enkelt inte ser så inbjudande ut. Eller så har man provat det för massor med år sen och sedan dess inte velat äta det igen, som tex blodpudding. Har alltid sagt att jag inte gillar det. Men jag har ju egentligen inte ätit det på snart 15 år, så det kanske har ändrats sen dess?
Så på min inköpslista här i veckan stod det sådana härliga saker som; stångkorv, pölsa, blodpudding, sylta och bräckkorv. Det blev bara för mycket när jag såg bruna bönorna, så dom fick tappert vänta ett tag till.
Först ut blev i alla fall stångkorven.
Någon mystisk ganska så motbjudande grådassig korv, som bara pensionärer köper. Slog upp att den ska serveras med stekt potatis och ägg.
Försökte skiva stångkorven, men det gick inte så bra. Borde nog ha stekt den hel, för allt blev bara som en grynig massa i stekpannan. Men helt ärligt var det inte fy skam sen när jag smakade. Korven smakade som isterband ungefär. Och stekt ägg och potatis är ju alltid gott. Visserligen såg korv-massan inte så trevlig ut - nästan som att den redan hade ätits, om ni förstår vad jag menar.
Men då har man i alla fall provat stångkorv. För min del kommer den nog inte hamna på inköpslistan fler gånger, men jag kan nog inte påstå att det var äckligt heller.
måndag 3 maj 2010
5 maj potatis och purjolökssoppa
Man kan nästan tro att det har börjat en sopp och sallads period. Eller kanske en Beach 2010 period? Men det är mest för att jag haft ingredienserna hemma, och det har gått snabbt och lätt att göra soppa.
Hade några kokta potatisar över, så det gick väldigt snabbt att göra denna soppan. Och väldigt god blev den. Allt vad färdiga purjolöks soppor på burk och pulver heter, så slår denna hemmagjorda variant allt. Man kan tro att halvfabrikat ska göra att det går fortare att laga mat, men det tog inte många minuter att koka ihop denna.
ca 2 port.
½ purjolök
3 potatisar, kokta
ca ½ liter vatten
ca 3 dl mjölk eller grädde
1 tsk salt
1 grönsaksbuljong tärning
ca 1 msk smör
Skiva och skölj purjolöken, stek den sedan i lite smör. Häll på vatten och buljong och låt puttra tills löken mjuknat. Skiva potatisen och lägg i den i soppan. (om potatisen är okokt, låt den koka från början med purjolöken, tills den blivit mjuk) Mixa sedan soppan tills den fått lagom konsistens. Blanda i mjölken och värm upp soppan. Smaka av med salt. Jag sparade lite färsk purjolök som jag la i soppan precis innan servering.
Hade några kokta potatisar över, så det gick väldigt snabbt att göra denna soppan. Och väldigt god blev den. Allt vad färdiga purjolöks soppor på burk och pulver heter, så slår denna hemmagjorda variant allt. Man kan tro att halvfabrikat ska göra att det går fortare att laga mat, men det tog inte många minuter att koka ihop denna.
ca 2 port.
½ purjolök
3 potatisar, kokta
ca ½ liter vatten
ca 3 dl mjölk eller grädde
1 tsk salt
1 grönsaksbuljong tärning
ca 1 msk smör
Skiva och skölj purjolöken, stek den sedan i lite smör. Häll på vatten och buljong och låt puttra tills löken mjuknat. Skiva potatisen och lägg i den i soppan. (om potatisen är okokt, låt den koka från början med purjolöken, tills den blivit mjuk) Mixa sedan soppan tills den fått lagom konsistens. Blanda i mjölken och värm upp soppan. Smaka av med salt. Jag sparade lite färsk purjolök som jag la i soppan precis innan servering.
4 maj sparrissoppa
Jag tycker väldigt mycket om olika soppor, som en lätt lunch eller förrätt. Som soppa och pannkakor tillexempel, det är absolut en favorit. Inte bara för att det är så enkelt att göra och gott, utan man blir också precis lagom mätt.
1 knippe sparris
1 grönsaksbuljong tärning
2 -3 dl mjölk eller grädde
½ gul lök
ca 2 msk mjöl
½ liter vatten
salt
Hacka lök och sparris. Låt koka med vattnet och buljongen tills det mjuknat. Fiska upp ett par bitar sparris som du sen använder till garnering. Mixa soppan tills den får lagom konsistens. Blanda i mjölk, och mjöl. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt. Servera gärna med vitlöksbröd.
1 knippe sparris
1 grönsaksbuljong tärning
2 -3 dl mjölk eller grädde
½ gul lök
ca 2 msk mjöl
½ liter vatten
salt
Hacka lök och sparris. Låt koka med vattnet och buljongen tills det mjuknat. Fiska upp ett par bitar sparris som du sen använder till garnering. Mixa soppan tills den får lagom konsistens. Blanda i mjölk, och mjöl. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt. Servera gärna med vitlöksbröd.
3 maj Bulgarisk sallad
Åt denna sallad när jag var i Bulgarien för ungefär 7 år sedan. Och sedan dess har den gjorts hemma hos mig lite då och då, ibland som lunch, och ibland som förrätt.
Den är så frisk och god med löken och gurkan, och sen den smulade fetaosten passar verkligen perfekt.
Gillar man grekisk sallad så är denna salladen ett väldigt bra alternativ.
ca 1-2 port
½ gurka, skalad och riven
½ block fetaost, smulad
½ gullök, riven
½ tomat, skivad
några kalamata oliver
olivolja
flingsalt och nymalen peppar
Du skalar gurkan och river den. Samma med löken. Lägg upp det på en tallrik och smula fetaosten ovanpå.
Skivade lite tomat till, och några kalamataoliver på toppen. Sen var det bara att ringla lite olivolja ovanpå och salta och peppra.
söndag 2 maj 2010
2 maj nasi goreng
Såg denna rätten, tyckte jag kände ingen namnet och tänkte att jag måste prova.
Det var väldigt lätt att göra, och gott var det också. Kanske inte någon fest måltid, men absolut gott till vardags.
ca 4 port
2½ dl kokt jasmin ris
½ purjolök
ca 50 g vitkål
2 tsk curry
1 tsk salt
ca 2 filéer kyckling
100 g rensade räckor
4 ägg
Hacka vitkålen och purjolöken och stek i lite smör. Pudra över curryn och stek lite till. Rör sen ner det kokta riset och saltet. Stek kycklingen och krydda lite med salt och peppar. Blanda sedan i kycklingen ock räkorna i risblandningen. Servera med stekt ägg eller omelett till.