Sidor

söndag 27 september 2020

Moules Espagnol

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Supergott! Så kul att testa en ny sorts variant på moules mariniére. Detta var verkligen en höjdare! Chorizon passade perfekt till och en lagom sting i soppan. Rekommenderas! 



4 portioner 

2 nät färska blåmusslor 

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor 

1/2 chili

2 stora morötter

3 chorizo eller annan kryddstark korv

Ca 2 msk olivolja

2 - 2 1/2 msk rökt paprikapulver

4 1/2 dl torrt och oekat vitt vin

4 1/2 dl grädde

1/2 kruka timjan, bladen

Salt och svartpeppar 

Till servering:

Gott bröd

Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noggrant under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Kasta alla trasiga musslor. Skrapa därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin. Skala och tärna morötterna fint. Skär korven i tunna slantar. Hetta upp en vid kastrull med olivoljan och fräs lök, vitlök och chili tills löken har blivit mjuk. Tillsätt paprikapulvret, morötterna och korven och bryn tills korven har fått fin färg. Höj värmen till maxvärme, lägg ner musslorna och lägg på locket. Låt allt fräsa ordentligt i någon minut. Rör om då och då. Tillsätt vin, grädde samt timjanblad och låt koka under lock i ytterligare cirka 5 minuter på hög värme. Ta upp och kasta alla musslor som eventuellt inte har öppnat sig. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med ett gott bröd.

Mac ’n’ cheese

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Gott! Men kändes som vanlig makaronilåda. Har nog lite ”skadad” av den fabriksgjorda varianten på Mac n cheese... är ju mer van att den ska smaka som den istället. 



4 portioner 

400 g snäckformad torkad pasta tex gnocchi

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor 

Olivolja

250 g körsbärstomater

2 dl vispgrädde

300 g riven fetaost

150 g färskost

150 g riven parmesan

Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp en vid kastrull med olja och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk. Tillsätt körsbärstomaterna och låt dem fräsa med en kort stund. Rör ner grädde, fetaost, färskost och parmesan. Koka upp under omrörning och smaka av med salt och peppar. Vänd ner  pastan och fördela sedan blandningen i fyra ugnssäkra portionsformar eller en stor, vid ugnsform. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills gratängen har fått en fin gyllene färg.

Moussaka

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Tyckte att det blev väldigt rinnigt, och ganska så smaklöst, verkligen ett av de sämsta moussakarecept jag nånsin gjort. Min sambo däremot, som annars inte ens gillar moussaka, tyckte att det var supergott. Så komiskt. Så olika smaken kan vara ändå...



4 portioner 

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor 

1 chili

Olivolja

500 g lamm- eller nötfärs

1 burk krossade tomater (ca 400 g)

1 msk torkad mynta

2 lagerblad

Ca 3 dl vatten

Salt och svartpeppar 

Ca 130 g urkärnade svarta Kalamataoliver 

1 stor zucchini 

250 g mozzarella 

Rivet skal från 1 stor citron

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka även chilin fint. Hetta upp olivolja i en vid ugnssäker kastrull. En ugnssäker stekpanna med lite högre kanter går också bra. Bryn färsen och tillsätt därefter lök, vitlök samt chili och låt detta fräsa tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, mynta och smula ner lagerbladen. Skölj ur konservburken med kallt vatten (ca 3 dl) och tillsätt även detta. Krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka samman på medelvärme och utan lock i 25-30 minuter. Rör om då och då under tiden och smaka slutligen av med salt och peppar. Rör ner oliverna i köttfärssåsen. Skär zucchinin i halvcentimetertjocka skivor och tryck ner dessa försiktigt i köttfärssåsen. Riv mozzarellan i mindre bitar och strö dem och citronskalet ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills zucchinin är mjuk och mozzarellan har fått fin färg. Låt stå i cirka 15 minuter före servering.

Frittata med sardeller och salvia

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Hade fina ägg från min sambos styvbror som har egna höns, så ville passa på att göra någon äggrätt. Plus att det var dags att ta hand om alla kryddor i trädgården innan frosten kommer och såg att denna skulle innehålla en massa salvia, så detta blev ett perfekt recept. Dessvärre blev jag inte så värst imponerad av rätten, men är ju kul att ha testat göra en frittata.



4 portioner 

4 fasta potatisar

2 små gula lökar

2 vitlöksklyftor 

12 sardellfiléer 

10-12 salviablad

Olivolja

8 ägg

1 1/3 dl mjölk (3%)

Salt och svartpeppar 

2 dl finriven parmesan

Till servering:

En god sallad

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skiva den så tunt som möjligt. Skala och strimla lök och vitlök. Hacka sardeller och salviablad grovt. Hetta upp en stor ugnssäker stekpanna med rikligt med olivolja och fräs potatisen på medelvärme tills den är nästan mjuk. Rör om försiktigt då och då under tiden. Tillsätt lök, vitlök och salvia och fräs tills löken är mjuk. Vispa samman ägg och mjölk lite slarvigt och krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten i pannan. Strö över sardellhacket och grädda frittatan på svag värme utan omrörning tills äggblandningen har stannat, det tar 8-12 minuter. Fördela den rivna osten över frittatan och sätt in stekpannan i ugnen. Grädda i cirka 10 minuter eller till dess att ytan har fått en fin, gyllene färg. Servera genast tillsammans med en god sallad.

Italiensk tomatpasta med stekt kycklingbacon och mozzarella

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej, men inte superspännande.



4 portioner

360 g Fusilli 

2 frp Kycklingbacon 

2 frp Mozzarella 

Olivolja

Tomatsås:

1 st Gul lök 

1/2 tsk Torkad timjan 

1 frp Krossade tomater 

2 tsk torkad oregano 

3 st klyftor Vitlök

1 msk Olivolja

1 msk Tomatpuré

1/2 dl Vatten

2 krm Salt

1/2 tsk Socker

Svartpeppar

Grönsaker:

2 st Tomat 

1 påse Babyspenat 


Koka fusilli enligt anvisning på förpackningen.

Strimla kycklingbacon. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek kycklingbacon 3-4 min. Låt rinna av på hushållspapper.

Tomatsås: Finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök, vitlök och torkad timjan 1-2 min. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten, salt, socker, torkad oregano och lite nymald svartpeppar. Koka 5-6 min.

Grönsaker: Klyfta tomater och lägg i en skål. Lägg upp babyspenat i en salladsskål.

Häll av pasta och lägg tillbaka i pastakastrullen. Blanda tomatsåsen med pastan (det går självklart lika bra att servera pasta och sås var för sig).

Bryt mozzarella i mindre bitar. Servera fusilli med italiensk tomatsås toppat med kycklingbacon och mozzarella. Servera med tomater och babyspenat.

Stekt fläskytterfilé med potatismos och sötsyrlig gurka

Ett recept från Linas matkasse. En väldigt tråkig rätt..



4 portioner

Potatismos:

900 g Potatis 

2 dl Mjölk

2 msk Smör

Salt

Sötsyrlig gurka:

1 st Gurka 

3 msk Vatten

2 msk Vitvinsvinäger

2 msk Socker

Rårivna morötter:

300 g Morot 

Stekt fläskytterfilé:

600 g Fläskytterfilé

1/2 tsk Salt 

Svartpeppar

Smör

1 Skala potatis och koka mjuk i lättsaltat vatten.

2 Sötsyrlig gurka: Blanda vatten, vitvinsvinäger och socker i en bunke. Skiva gurka tunt med osthyvel eller mandolin. Blanda ner i bunken.

3 Rårivna morötter: Skala och finriv morot. Lägg upp i en skål.

4 Stekt fläskytterfilé: Skär fläskytterfilé i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek köttet 4-5 min per sida, tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C).

5 Potatismos: Häll av potatisen. Värm mjölk och smör i en liten kastrull. Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Rör ner mjölkblandningen och smaka av med salt.

6 Servera stekt fläskytterfilé med potatismos, sötsyrlig gurka och rårivna morötter.

lördag 19 september 2020

Fiskgryta med lime och kokosmjölk

 Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott!




3 1/2 dl Jasminris

Grönsaker:

1 st Broccoli 

1 Ask Cocktailtomater

Fiskgryta:

1 st Lime

1 burk Kokosmjölk 

3/4 Malen ingefära 

600 g Koljafilé 

1 tsk Olivolja

2 klyftor Vitlök

1/2 msk Vetemjöl 

2 dl Mjölk

1 tärning Grönsaksbuljong

2 tsk Flytande honung 

Svartpeppar

3/4 tsk Salt


1 Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.

2 Grönsaker: Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka i lättsaltat vatten 3-4 min. Lägg upp i en skål. Dela cocktailtomater och lägg i en skål.

3 Fiskgryta: Tvätta lime ordentligt i ljummet vatten. Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och fräs pressad vitlök 1 min. Pudra över vetemjöl och vispa ner mjölk, kokosmjölk, finrivet skal och pressad saft från limen, smulad grönsaksbuljong, malen ingefära och flytande honung. Sjud 3-4 min. Smaka av med lite nymald svartpeppar.

4 Skär kolja i mindre bitar och krydda med salt. Lägg ner i grytan och sjud 2-4 min, tills fisken är klar.

5 Servera fiskgrytan med grönsaker och jasminris.

fredag 18 september 2020

Portergryta med fänkål och choklad

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Såg så himla gott ut på bilden, och har ju gjort väldigt god porterstek förut... men nej vet du vad, blev riktigt besviken på denna rätten. Men kul att testa göra något med choklad i, alltid något!



4 portioner

2 små gula lökar

2 vitlöksklyftor

350 g morot

350 g palsternacka

600 g högrev

2 1/2 msk hela fänkålsfrön

Olja att steka i

3 1/2- 4 dl porter (öl)

3 1/2- 4 dl mörk oxbuljong

Salt och nymalen svartpeppar

75 g mörk choklad (64- 74%)

Pressad saft från 1 apelsin

Ev. Maizena majsstärkelse att reda av med

Till servering:

Kokt och ev. Pressad potatis

Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i mindre bitar. Putsa köttet och skär det i cirka 1 1/2 cm stora tärningar. Mortla fänkålsfröna. 

Hetta upp en gryta eller kastrull med olja och bryn köttet. Rör ner lök, vitlök och fänkålsfrön och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt rotfrukter, porter och buljong. Häll eventuellt på mer buljong om vätskan inte täcker kött och grönsaker. Krydda med salt och peppar och koka upp. 

Skumma av grytan och fortsätt att koka under lock på medelvärme i cirka 1 timme eller tills köttet är riktigt mört. Hacka chokladen och rör ner den tillsammans med apelsinsaften och smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Red, om så önskas, av grytan med maizena och servera eventuellt tillsammans med kokt potatis. 

torsdag 17 september 2020

Mustig kycklinggryta

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. En väldigt god gryta! Men istället för rökt paprika så råkade jag ta nån slags rökt chili... så blev ganska så starkt! Men det var ju bara slarvigt av mig. I receptet står det 4-6 portioner, men trots att jag gjorde det på en ganska så liten kyckling, så fick jag det till 11 portioner! Tycker det ofta är så med recept på grytor, blir mycket mer än 4 portioner.




4-6 portioner (eller...?)

2 röda paprikor

1 orange paprika

1 grön paprika

2 rödlökar

3 vitlöksklyftor 

12 sardellfiléer i olja

130 g urkärnade svarta oliver, gärna Kalamata

1 stor färsk kyckling

2 msk olivolja

2 1/2 msk rökt paprikapulver 

Ca 2 dl vatten

2 burkar konserverade körsbärstomater (a ca 400 g)

Ca 2 tsk salt

1 tsk malen svartpeppar 

1/2 tsk strösocker

Grovhackad persilja

Till servering:

Ris eller risonipasta 

Gott bröd

Kärna ur paprikorna och tärna dem grovt. Skala och hacka rödlök och vitlök grovt. Hacka sardellerna fint och oliverna grovt. Stycka kycklingen i 6-8 bitar, behåll benen. 

Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kycklingdelarna. Ta upp köttet och fräs sedan lök och vitlök tills det är mjukt. Tillsätt paprika, kyckling, sardeller och paprikapulver och fräs alltsammans. Rör ner vatten, körsbärstomater, hälften av oliverna och krydda med salt, peppar och socker. 

Koka upp och låt sjuda under lock i 45-50 minuter eller tills alla kycklingdelar är genomkokta. Ta upp kycklingdelarna och mixa det som är kvar i kastrullen hastigt. Det ska inte bli en slät blandning utan vätska och grönsaker ska bara gå samman lite. Smaka av med salt, peppar och socker. Lägg tillbaka kycklingen igen, strö över persilja och resterande oliver och servera tillsammans med ris och ett gott bröd.


torsdag 10 september 2020

Lammtagine

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Älskar långkok, köttet blir så mört och gott! Har aldrig gjort något med harissa förut, var orolig att det skulle bli väldigt starkt men det blev ett alldeles lagom sting.



Ca 6 portioner

2 stora gula lökar

3 vitlöksklyftor 

600 g benfritt lammkött, tex stek eller grytbitar

Smör

(1 1/2 msk malda korianderfrön)

1 tsk nymortlad kardemumma

3 tsk harissapasta 

1 1/2 - 2 tsk salt 

150 g torkade aprikoser

1 dl russin

8-9 dl lamm- eller kalvbuljong

3 msk tomatpuré 

Svartpeppar 

Hackad persilja att strö över

Till servering:

Couscous 

Skala och hacka lök och vitlök grovt. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör och bryn köttet tillsammans med (korianderfrö), kardemumma och harissa. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills det är mjukt. Tillsätt salt, torkad frukt, buljong och tomatpuré. Koka upp, skumma av och låt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Tillsätt under tiden mer vätska om det behövs. Krydda med rikligt med svartpeppar och toppa med hackad persilja. Servera gärna tillsammans med couscous.

Stekt fläskkotlett med rotfruktspytt och tzatziki

 Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! 



4 portioner

Rotfruktspytt:

250 g morötter 

300 g palsternacka 

900 g potatis 

1 bakplåtspapper 

1 msk olivolja

1 tsk torkad timjan

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

Fläskkotlett:

600 g fläskkotlett 

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja

Tzatziki:

1/2 gurka

1 1/2 dl gräddfil

1 vitlöksklyfta 

2 krm salt

Svartpeppar 

Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. 

Rotfruktspytt: skär morot, palsternacka och potatis i tärningar (ca 2x2 cm). Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla på lite olivolja och strö över torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 18-20 minuter, tills rotsakerna är klara.

Fläskkotlett: skär fläskkotlett i tunna skivor. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttet 2-3 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Tzatziki: grovriv gurka och pressa ur vätskan. Lägg gurkan i en skål och rör ner gräddfil, pressad vitlök, salt och lite nymald svartpeppar. Det går självklart lika bra att servera gurka och gräddfil var för sig.

Servera stekt fläskkotlett med rotfruktspytt och tzatziki.

Färsjärpar med paprikasås och skruvad pasta

 Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! Rekommenderas!



4 portioner 

360 g fusilli 

1 1/2 dl ajvar relish

1 vitlöksklyfta 

2 krm salt

Järpar:

1/2 dl ajvar relish

500 g nötfärs 

2 msk ströbröd

1/2 dl vatten

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja

Grönsaker:

1/2 gurka

1 röd paprika

1/2 galiamelon 

Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. 

Paprikasås: häll gräddfil i en liten skål och blanda ner ajvar, pressad vitlök och salt. 

Järpar: lägg ströbröd i en bunke och blanda ner vatten, ajvar, salt, lite nymald svartpeppar och nötfärs. Forma till 8 järpar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek järparna på medelvärme 8-10 minuter, tills de är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Grönsaker: skär gurka i stavar och röd paprika i ringar. Kärna ur och klyfta galiamelon. Lägg upp på ett fat. Servera järpar med pasta, paprikasås och grönsaker.

Sesamprickiga kyckling Nuggets med chunk tomatsås och melon

 Ett recept från Linas matkasse. Va ett av de sämre recepten hittills faktiskt.



4 portioner

3 1/2 dl basmatiris

1 frp sesamfrö

600 g kyckling, minutfilé 

1 ägg

1 tsk salt

1 bakplåtspapper 

Tomatsås:

1 gul lök

1 frp krossade tomater

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor 

1 dl vatten

1 tärning kycklingbuljong 

2 msk tomatpuré 

1 msk rödvinsvinäger 

1 msk flytande honung

Svartpeppar 

Grönsaker:

250 g morötter 

1/2 galiamelon

Värm ugnen till 225 grader  varmluft eller 250 grader vanlig. Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. 

Sesamprickiga Nuggets: ta fram två djupa tallrikar. Vispa upp ägg i den ena och häll sesamfrö i den andra. Skär kyckling minutfilé i ca 4 cm tjocka skivor. Krydda med salt. Vänd bitarna först i ägg, sedan i sesamfrön. Lägg påsen plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen 12-14 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Vänd bitarna efter halva tillagningstiden.

Tomatsås:

Grovriv gul lök. Hetta upp lite olivolja i en liten kastrull och fräs lök och pressad vitlök 2-3 minuter.

Tillsätt krossade tomater, vatten, smulad kycklingbuljong, tomatpuré, rödvinsvinäger, flytande honung och lite nymald svartpeppar. Sjud 2-3 minuter. Skala och skär morot i stavar. Kärna ur galiamelon. Skär fruktköttet i mindre bitar. Servera sesamprickiga Nuggets med chunk tomatsås, nykokt ris, morotsstavar och melon.