Sidor

söndag 29 mars 2020

Coq au vin

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En klassiker som jag gjort ett par gånger förut. Väldigt gott!





1 majskyckling (ca 1 ½ kg)
1 stor gul lök
smör och olja till stekning
1 flaska mustigt rödvin
2 msk rödvinsvinäger
2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond
4 dl vatten
1 knippe färsk timjan
4 lagerblad
3-4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
200 g rimmat sidfläsk
200 g champinjoner
200 g smålökar
3 morötter
salt och peppar
Till servering
Kokt potatis, ris eller tagliatelle.


Stycka kycklingen i stora bitar, salta och peppra dem.
Skala och skär löken i stora bitar.
Bryn kycklingbitarna och lök runtom i smör och olja i en rymlig gryta.
Smula ned buljongtärningarna och häll på rödvinet, vinägern och vattnet.
Lägg i timjan, lagerblad, hela vitlöksklyftor och tomatpuré. Rör försiktigt så att allt blandas, låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
Ta upp kycklingbitarna med t.ex. en hålslev, sila buljongen.
Häll tillbaka den i grytan och koka ihop den 7-8 minuter tills den börjar tjockna något.
Strimla under tiden fläsket. Skär champinjonerna i stora bitar.
Skala smålökarna men låt topparna sitta kvar.
Skala och skär morötterna i stavar.
Knaperstek fläsket i en panna.
Bryn svampen, lökarna och morotsstavarna i fläskfettet i samma panna.
Lägg tillbaka kycklingen i den reducerade skyn. Tillsätt fläsket och grönsaksfräset. Låt allt puttra ihop ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, men kom ihåg att fläsket är salt.
Servera rykande hett med kokt potatis, ris eller tagliatelle.

måndag 23 mars 2020

Skånsk senapsstek

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag är från Skåne men har aldrig hört talas om skånsk senapsstek förut. Men gott var det! Klassisk farmor mat, perfekt på en helg när man har gott om tid att laga mat.


1,5-2 kg marmorerat högrev
3-4 msk Colemans senapspulver
3 gula lökar
3 morötter
smör till stekning
1 pilser/ljus öl (33 cl)
1 l köttbuljong
5-6 anjovisfiléer
3 lagerblad
2 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 kvist timjan (jag brukar ofta ta torkad, en tesked eller två)
3 dl vispgrädde
salt och peppar


Gnid in köttet noggrant med senapspulvret. Salta och peppra runt om. Skala och skär löken och morötterna i lagoma bitar. Bryn köttet i en rejäl klick smör i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet och lägg det åt sidan och bryn grönsakerna i smör. Lägg tillbaka köttet, slå över pilsner och buljong. Tillsätt anjovis, kryddpeppar, vitpeppar, timjan och lagerblad. Sjud under lock i c:a 1,5 timme eller tills köttet är riktigt mört.
När köttet är klart tas det upp ur grytan, viras in i folie och sätts in i ugnen på låg temperatur (så att det inte blir kallt). Sila och reducera buljongen till 1/3. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Steken skärs upp i skivor (ungefär centimetertjocka).
Steken serveras förslagsvis med mjölig potatis, kokta smörsvängda grönsaker, inlagd gurka och vinbärsgelé.

söndag 22 mars 2020

Äppelkaka

Googlade fram olika recept och slog ihop två som lät goda, till denna. Blev helt okej!


0,5 msk kanel, malen
2 msk socker
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl strösocker
100 gram smör
2 st äpplen, röda
200 g mandelmassa, grovriven
Ca 50 g mandelspån



Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Skala äpplena. Kärna ur och skär dem i tunna klyftor. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölken och mjölblandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och blanda i den. Häll smeten i formen. Stick ner äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker, kanel och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 40-50 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad, låt gå längre vid behov. Servera med vaniljsås eller glass.

Rostade grönsaker med fetaost och honungsdressad linssallad

Ett recept från Linas matkasse. Gott! Men vi som åt konstaterade att vi tyckte att det kändes mer som ett tillbehör till tillexempel någon grillad köttbit, eller något vegetariskt om man nu hellre vill det.


2 portioner

1/2 st fänkål
1 st röd paprika
100 g fetaost
1 tsk olivolja
2 krm salt
2 krm chili flakes
1 3/4 dl matvete
1 frp ekologiska linser
1 frp ruccola
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
2 tsk olivolja
2 krm chili flakes
2 st vitlöksklyftor

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Dela fänkål och skär bort roten. Klyfta fänkålen och röd paprika. Lägg allt i en smord ugnsform. Blanda med lite olivolja, salt och chili flakes. Rosta högt upp i ugnen 10-12 minuter. Sätt gärna på grilleffekt de sista minuterna. Koka matvete enligt anvisning på förpackningen, men byt ut salt mot smulad grönsaksbuljong. Smula fetaost. Strö osten över grönsakerna i ugnen när några minuter av tillagningstiden återstår. Häll av och skölj linser. Lägg ruccola och linser i en salladsskål. Blanda med vitvinsvinäger, dijonsenap, honung, torkad timjan, salt, olivolja, chili flakes och pressad vitlök. Vänd ner nykokt matvete i linssalladen. Servera till ugnsrostade grönsaker med fetaost.

Oreganodoftande kalkonstroganoff med dijon och persilja

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej, men föredrar vanlig korv och stroganoff, tycker inte att man ska krångla till en redan god rätt!

2 portioner

150 g risoni
1 förp cocktailtomater

Kalkonstroganoff:
1 st bananscharlottenlök
250 g kalkonkorv
1 förp passerade tomater
1/2 dl gräddmjölk
Olivolja
2 st vitlöksklyftor
Svartpeppar
1,5 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 msk torkad oregano
1 msk dijonsenap
1 tsk flytande honung

Koka risoni enligt anvisning på förpackningen. Skiva bananscharlottenlök och skär kalkonkorv i sneda skivor. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök, korv och pressad vitlök 2-3 minuter. Krydda med lite nymald svartpeppar. Tillsätt passerade tomater, mjölk, gräddmjölk, smulad kycklingbuljong, torkad oregano, dijonsenap och honung till pannan. Sjud 5-6 minuter. Grovhacka bladpersilja, strö över pannan med stroganoff. Servera med risoni och cocktailtomater.

Chicken Madras curry

Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och väldigt gott! Rekommenderas!

1/2 förp bladpersilja
1 3/4 dl basmatiris

Madras curry:
1 st gul lök
2 st tomater
300 g kycklinglårfilé
1 msk curry madras
1 dl gräddmjölk
1 tsk olivolja
Svartpeppar
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk flytande honung
1/2 tärning kycklingbuljong

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Klyfta gul lök och tomater. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna. Bryn kycklinglårfilé ä, madras curry och lite nymald svartpeppar 2-3 minuter. Tillsätt löken och pressad vitlök. Fräs ytterligare 1-2 minuter. Pudra vetemjöl över pannan. Rör ner mjölk, gräddmjölk, honung och smulad kycklingbuljong. Sjud 5-6 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Tillsätt tomatklyftor, smaka av med lite salt. Grovhacka persilja, strö över chicken madras curry. Servera med nykokt basmatiris.

Torskfrikassé med dillfrö och fänkål

Ett recept från Linas matkasse. Följde receptet men ändå skar sig såsen... vet inte vad som gick fel egentligen. För övrigt var det dessutom en ganska så tråkig rätt.

2 portioner

450 g småpotatis
1 förp dill
1 st citron

Fiskfrikassé:
1 st bananscharlottenlök
1 st tomat
1/2 st fänkål
1/2 msk dillfrö
1 dl gräddmjölk
300 g sejfilé
1 tsk olivolja
1,5 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1,5 msk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
2 krm salt

Koka småpotatis i lättsaltat vatten. Klyfta bananscharlottenlök och tomat. Strimla fänkål. Hetta upp olivolja och smör i en rymlig stekpanna. Fräs grönsakerna, pressad vitlök, dillfrö, tomatpuré och vitvinsvinäger 2-3 min. Rör ner mjölk, gräddmjölk och smulad kycklingbuljong. Sjud 1-2 minuter. Skär sejfilé i mindre bitar och krydda med salt. Lägg ner fisken i pannan och sjud 3-4 minuter, tills fisken är klar. Smaka av med lite salt. Klyfta citron och grovhacka dill. Strö dill över fisken och servera med nykokt potatis och citronklyfta.

lördag 21 mars 2020

Hallonmazarin med toscatäcke

Ett recept från min faster! Hon la ut en bild på sitt instagramkonto och den såg så himla god ut att jag också ville prova. Och den var verkligen god!

12-14 bitar

3 dl vetemjöl
2,5 msk strösocker
100 g smör, kallt
1 äggula
1,5 tsk vatten, kallt

Fyllning:
50 g smör, mjukt
1/2 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 ägg
100 g hallon

Mandeltosca:
75 g smör
3/4 dl strösocker
1,5 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
150 g mandelspån

Ugn: 200 grader

Blanda snabbt samman vetemjöl, smör, socker, äggula och vatten till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform, tex en pajform, diameter 24-26 cm i diameter. Låt stå i kylen minst 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
Fyllning: Rör smör och socker smidigt. Blanda i riven mandelmassa. Rör i ägget. Häll fyllningen i pajskalet. Strö över hallonen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Mandeltosca: smält smöret tillsammans med socker och sirap på svag värme. Tillsätt mjölet och låt koka upp under omrörning. Tillsätt mandeln och blanda. Bred toscan på kakan. Grädda i övre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt kakan svalna. Servera gärna med lite lättvispad grädde och färska hallon.

fredag 20 mars 2020

Pestobiffar i tomatsås

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Har dragit mig lite för att göra det, då det såg så tråkigt ut på bilden. Men så fel jag hade, det var verkligen jättegott! Min sambo var helt till sig, han blev ännu mer förtjust än jag.

8 portioner:

800 g nötfärs
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 ägg
2 msk smör
1 sats pesto

Pesto:
1 dl basilikablad
25 g pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl finriven parmesanost
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1/2 dl olivolja

Tomatsås:
8 tomater
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 marinerade soltorkade tomater
3 dl hönsbuljong (Tärning + vatten)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:
Pasta
Basilikablad

Pesto:
Mixa basilika, pinjenötter, pressad vitlök, parmesanost, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt oljan droppvis under gång.

Blanda färsen med salt, peppar, ägg och pesto.

Tomatsås:
Halvera och kärna ur tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek tomaterna i olja tills de får lite färg. Lägg i löken och låt den fräsa med. Mixa tomater, lök, vitlök och soltorkade tomater. Späd med buljong. Smaksätt med salt, socker och peppar.

Forma biffar och stek dem i smör i omgångar 4-5 minuter på varje sida. Häll på såsen och låt biffarna puttra 2-3 minuter. Strö färsk basilika över och servera tillsammans med nykokt spaghetti.

Gateau au chocolat - chokladkaka

Ett recept från boken Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. En sjukt god chokladkaka, eller snarare kladdkaka. Alltså verkligen supergod! Och dessutom glutenfri, och det är ju bra om man ska bjuda någon som ha celiaki. Rekommenderar verkligen denna!

10-12 bitar

250 g mörk choklad, 70 %
140 g smör
6 ägg
1 nypa salt
2 dl råsocker
140 g sötmandel
Ca 1/2 krm nymald svartpeppar
1 tsk finrivet apelsinskal (ekologiskt)
1 tsk mald ingefära
1 tsk Bourbon vanilla-pulver, alt vaniljsocker

Sätt ugnen på 170 grader. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret och låt smälta under omrörning på medelvärme. Separera äggulor och vitor i två skålar. Tillsätt en nypa salt till äggvitorna. Vispa ihop äggulorna med sockret så att det blir pösigt. Mixa sötmandeln ganska grovt i mixer eller matberedare och tillsätt ägguleblandningen. Häll i chokladblandningen och blanda väl. Dra ett par varv med pepparkvarnen, lägg i apelsinskal, ingefära och vanilj. Vispa äggvitorna till vitt skum med en stor ballongvisp eller elvisp. Vänd i äggvitevispet i chokladsmeten försiktigt, lite i taget. Smörj en låg rund form, gärna en pajform, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen ett par timmar. Servera gärna med vispad grädde.

Yoghurtbollar

Ett tips som följe med leveransen från Linas matkasse. Har många gånger köpt färdiga yoghurtbollar men aldrig förut testat göra själv. Det var väldigt lätt, förutom att mina inte blev lika runda och fina som på bilden. Men så goda! Perfekt att ha i sallad! Eller varför inte göra iordning en burk och ge bort i present?


1 burk:

500 g turkisk eller rysk yoghurt
1 tsk salt
Rapsolja
2-3 kvistar färska örter till burken
Valfri smaksättning

Tips på smaksättningar:
2 msk färsk timjan, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk rosépeppar, mortlad
1/2 dl bladpersilja, finhackad

1 msk färsk rosmarin, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad

Blanda yoghurt, salt och valfri smaksättning i en bunke eller direkt i yoghurtförpackningen. Lägg en silduk eller ren kökshandduk i en sil eller durkslag och häll ner yoghurten i duken. Placera silen över en skål, vira ihop duken och låt yoghurten rinna av i kylen i 2 dygn. Häll bort vätskan då och då.
Rulla yoghurtsmeten till ca 25 små bollar. Lägg dem på ett fat och låt dem torka i kylskåpet i 1 dygn. Häll rapsolja i en väl rengjord, gärna steriliserad, glasburk och lägg ner yoghurtbollarna och varva med färska örter. Fyll på med olja så att det täcker. Förvara i kylskåpet, de håller ca 1 vecka.

Pizza Bolognese med vitkålssallad

Ett recept från Linas matkasse, väldigt gott! vitlökssåsen passade perfekt till!

4 portioner

1 st pizzadeg
1 st tomat

Tomatsås:
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk ketchup
2 msk tomatpuré
2 msk vatten

Bolognese:
500 g nötfärs
150 g morötter
1 tsk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
2 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong

Vitkålssallad:
250 g vitkål
1 tsk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
Svartpeppar

Vitlökssås:
1,5 dl gräddfil
1 klyfta vitlök
1 krm salt

Värm ugnen och en ugnsplåt till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Lägg torkad oregano i en liten skål. Blanda med ketchup, tomatpuré och vatten. Tillsätt 1/2 tsk sambal oelek om du önskar lite hetta i såsen.
Skala och grovriv morötter. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs nötfärs och morötter 4-5 minuter. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, torkad timjan, vatten och smulad kycklingbuljong. Sjud 2-3 minuter.
Rulla ut pizzadeg med medföljande bakplåtspapper och lägg på den varma plåten. Bred på tomatsås och fördela bolognesesåsen över pizzan. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter, tills pizzan är genomgräddad.
Strimla vitkål och lägg i en bunke. Blanda med olivolja, vitvinsvinäger, salt och lite nymald svartpeppar.
Lägg gräddfil i en liten skål. Blanda med pressad vitlök och salt. Det går givetvis bra att servera gräddfilen naturell.
Tärna tomat. Toppa pizzan med tomat och ringla över vitlökssås. Servera med vitkålssallad.

torsdag 19 mars 2020

Fläskmedaljonger med krämig risoniotto

Ett recept från Linas matkasse. Gott och lätt att göra! Aldrig ätit risoni på det här sättet förut, kul att prova något nytt. Annars har jag bara haft det i soppa, men detta ska jag lägga på minnet och göra igen.

4 portioner

3 dl risoni
1 frp naturell färskost
15 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
Salt och peppar
600 g fläskytterfilé
3/4 tsk salt
Svartpeppar
1 tsk olivolja
1 st röd paprika
1 st gul paprika
2 st tomater

Koka upp vatten och kycklingbuljong i en kastrull. Tillsätt risoni och koka i 11 minuter. Rör om då och då. Spara ca 1 dl buljong till senare. Skär fläskytterfilé i jämntjocka skivor. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek köttet 2-3 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Rör ner färskost och lite av den sparade buljongen (1-2 msk) i den avhällda risoni. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med mer av den sparade buljongen. Tärna gul paprika och röd paprika. Skiva tomat. Lägg upp allt i skålar. Servera nystekta fläskmedaljonger med krämig risoniotto och grönsaker.

Fish and chips med remouladsås

Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! Så lätt det var att göra hemmagjord remouladsås! Vi är så dåliga på att äta fisk hemma hos oss, så skönt när man får goda recept serverade på det här sättet, med matkasse alltså.

4 portioner

1/2 st gurka
150 g morötter

Potatischips:
900 g potatis
1 st bakplåtspapper
1 msk olivolja
3/4 tsk salt

Remouladsås:
1/2 st gurka
1,5 dl gräddfil
2 krm curry
1 tsk senap
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1 krm salt

Torsk:
550 g torskfilé
1,5 dl vetemjöl
1 st ägg
1,5 dl ströbröd
3/4 tsk salt
1 msk smör
2 tsk olivolja

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Skär potatis i tunna skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja och salt. Tillaga högt upp i ugnen 20-25 minuter, tills potatisen är krispig.
Tärna gurka smått och lägg i en skål. Blanda med gräddfil, curry, senap, vitvinsvinäger, honung och salt.
Ta fram tre djupa tallrikar. Lägg vetemjöl i den ena, vispa upp ägg i den andra och lägg ströbröd i den tredje. Skär torskfilé i mindre bitar. Krydda med salt. Vänd fisken i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek fisken 3-4 minuter per sida, tills den är klar. Skala och skär morötter i stavar. Skär gurka i mindre bitar. Lägg upp allt i skålar. Servera fish and chips med potatischips, remouladsås och grönsaker.

Farmors fläskmedaljonger med pressgurka, gräddsås och kokt potatis

Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott! Perfekt vardagsmat.

4 portioner

900 g potatis
250 g morötter
1 förpackning bladpersilja

Pressgurka:
1/2 st gurka
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk socker
1 dl vatten

600 g Fläskytterfilé
3/4 tsk salt
Svartpeppar
1 tsk olivolja
1 tsk smör

Gräddsås:
1 st gul lök
1 dl grädde
1 tsk olivolja
1 tsk smör
1/2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
1 tsk soja
1 tsk socker
1/2 tärning kycklingbuljong

Koka potatis i lättsaltat vatten. Skiva gurka tunt. Häll ättiksprit i en skål. Blanda med socker och vatten, rör så sockret löser sig. Blanda ner gurkan och låt stå till servering. Skala morötter och skär i mindre bitar. Lägg upp i en skål. Skär fläskytterfilé i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna. Stek köttet 3-4 minuter per sida, tills det är genomstekt (innertemperatur 72 grader). Lägg upp på ett fat och spara pannan. Finhacka gul lök. Hetta upp olivolja och smör i den använda stekpannan. Fräs lök 2-3 minuter. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, vispgrädde, kinesisk soja, socker och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 minuter. Smaka av med lite salt. Grovhacka bladpersilja. Servera stekta fläskmedaljonger med nykokt potatis, gräddsås, pressgurka och morötter. Toppa med persilja.

onsdag 18 mars 2020

Örtiga färsbiffar med parmesansås och broccoli

Ett recept från Linas matkasse. Enkelt och gott! Perfekt vardagsmat! Vi sa det här om dagen, jag och min sambo, att vi är riktigt nöjda med den här kassen. Hittills har allt varit gott! Förut provade vi någon slags inspirationskasse, och då var det ofta skumma rätter. Nu har vi barnkassen, och det är inte alls så ”barnsliga” rätter som jag hade föreställt mig. Hade fördomar om att det i princip bara skulle vara korv, pannkakor, makaroner och köttfärssås typ!

4 portioner

360 g papardelle
1 st broccoli
500 g nötfärs
1 st vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3/4 tsk salt
1 tsk olivolja

Tomatsallad:
1 st bananscharlottenlök
2 st tomater
2 tsk balsamvinäger
1 krm salt

Parmesansås:
3/4 dl vispgrädde
50 g riven parmesan
1 tsk olivolja
1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Salt och svartpeppar

Koka upp lättsaltat vatten till pastakoket. Lägg nötfärs i en bunke. Blanda med tomatpuré, torkad timjan, torkad oregano, pressad vitlök och salt. Forma till 8 biffar. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Stek biffarna 4-5 minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Lägg upp på ett fat, spara pannan. Koka pappardelle enligt anvisning på förpackningen. Låt all broccoli koka med pastan de sista 2-3 minuterna.
Skiva scharlottenlök tunt. Tärna tomater. Lägg allt i en skål och blanda med balsamvinäger och salt. Det går givetvis bra att servera tomaterna naturella.
Hetta upp lite olivolja i den använda stekpannan. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget och vispgrädde. Sjud 4-5 minuter. Ta pannan från värmen och rör ner riven parmesan. Smaka av med salt och lite nymald svartpeppar. Blanda nykokt pasta med parmesansås och broccoli. Det går givetvis bra att servera sås och pasta separat. Servera med örtiga färsbiffar och tomatsallad.

Kinesisk kalkongryta

Ett recept från Linas matkasse. Så grymt gott!! Detta är det första som jag känner att jag måste göra igen. Har aldrig förut lagat något liknande. Smakerna satt perfekt, blev mycket bättre än när jag annars har försökt ge mig på att laga asiatiskt.

4 portioner

1/2 gurka
1 st röd paprika
3,5 dl jasminris

600 g kalkonfilé
250 g morötter
1 st vitlöksklyfta
2 msk majsstärkelse
2 msk neutral olja
3,5 dl vatten
2 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk socker
1/2 tsk malen ingefära
2 krm malen kryddpeppar
1 krm chili flakes
1 st tärning kycklingbuljong

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär morötter i sneda skivor. Skär kalkonfilé i mindre bitar och vänd i majsstärkelse. Hetta upp neutral olja i en rymlig stekpanna eller wok. Stek kalkon och morot på hög värme 1-2 minuter, tills kalkonen fått en brynt färg. Sänk till medelvärme. Tillsätt pressad vitlök, vatten, kinesisk soja, balsamvinäger, socker, malen ingefära, malen kryddpeppar, chili flakes och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 minuter tills kalkonen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Smaka av med lite kinesisk soja. Skär gurka i stavar och klyfta röd paprika. Ställ i glas. Servera kinesisk kalkongryta med nykokt jasminris, gurka och röd paprika.


Fläskkotlett med currygrönsaker och kryddig sås

Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott! Perfekt vardagsmat.

4 portioner

600 g fläskkotlett
1/2 st gurka
3,5 dl basmatiris
1 tsk salt
Svartpeppar
1 tsk neutral olja

Currygrönsaker:
1 st rödlök
1 st röd paprika
1 tsk neutral olja
1/2 tsk curry
1,5 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong

Kryddig sås:
1 dl crème fraiche
1 msk mjölk
1 krm malen kardemumma
1 krm spiskummin
1 krm salt

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Skär gurka i stavar, ställ i glas. Klyfta röd paprika och rödlök. Skiva fläskkotlett i cm-tjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp neutral olja i en stekpanna. Stek köttet 2-3 minuter per sida, tills det är genomstekt (innertemperatur 72 grader). Lägg över på ett fat. Torka ur och spar pannan.
Hetta upp lite ny neutral olja i den använda stekpannan. Fräs lök och paprika på hög värme 2-3 minuter. Sänk till medelvärme. Tillsätt curry, vatten och smulad kycklingbuljong. Sjud 1-2 minuter.
Lägg crème fraiche i en liten skål. Blanda med mjölk, malen kardemumma, spiskummin och salt. Servera stekt fläskkotlett med nykokt basmatiris, currygrönsaker, kryddig sås och gurkstavar.

Kycklingragu alla bolognese med tagliatelle

Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott!

4 portioner

360 g tagliatelle
2 st tomater

Kycklingragu:
550 g kyckling, Minutstrimlor
250 g morötter
1 st gul lök
1 frp krossade tomater
1 st vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk paprikapulver
1,5 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
Salt och svartpeppar

Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen. Skala och grovriv morötter. Finhacka gul lök. Skölj och tärna tomater. Hetta upp olivolja i en stekgryta. Stek lök, morötter och minutstrimlor av kycklinglårfilé 4-5 minuter. Tillsätt pressad vitlök, oregano, tomatpuré, socker, paprikapulver, krossade tomater, vatten och smulad kycklingbuljong. Sjud 6-8 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Rör om då och då. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Rör ner tärnade tomater i grytan. Det går givetvis bra att servera dem separat. Servera kycklingragu alla bolognese med nykokt tagliatelle.

Frasig oreganokyckling med spaghetti

Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! Och superlätt att göra! Rekommenderas!

4 portioner

360 g spaghetti
2 dl matyoghurt
1 st vitlöksklyfta
2 krm salt

600 g kycklinglårfilé
1/2 tsk salt
1,5 msk oregano
1 dl ströbröd
1 msk olivolja

2 st tomater
350 g morötter

Koka spaghetti enligt anvisning på förpackningen. Krydda kycklinglårfilé med salt. Blanda oregano och ströbröd på en tallrik. Vänd kycklingen i ströbrödsblandningen. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek kycklingen 3-4 minuter per sida, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).
Skala morötter och skär i stubbar. Tärna tomater. Lägg upp i skålar. Blanda gärna tomaterna med 1 tsk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger, 2 krm oregano, 2 krm socker och 1 krm salt. Vänd ner matyoghurt, pressad vitlök och salt i den nykokta spaghettin. Det går givetvis bra att servera spaghetti och vitlökssås separat. Servera frasig oreganokyckling med krämig spaghetti och grönsaker.

Ugnsbakad lax med dill- och citronsås och kokt potatis

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat!


4 portioner

900 g potatis
1 st gurka
150 g morötter

600 g laxfilé
1/2 frp dill
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Dill- och citronsås:
1 st citron
1/2 frp dill
1,5 dl matyoghurt
1 tsk smör
1 tsk olivolja
1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning Kycklingbuljong
Salt

Värm ugnen till 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig). Koka potatis i lättsaltat vatten. Lägg laxfilé med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 15-17 minuter, tills fisken är klar.

Dill- och citronsås:
Finhacka dill. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Dela citronen. Smält smör med lite olivolja i en kastrull. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, citronskal och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 min. Ta från värmen och rör ner matyoghurt. Smaka av med lite pressad citronsaft och salt. Rör ner dillen vid servering. Det går givetvis bra att servera såsen med dillen separat. Skala morötter och skär i stavar, ställ i glas. Skär gurka i slantar och lägg i en skål. Blanda gärna med 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite nymald svartpeppar. Det går givetvis bra att servera gurkan naturell. Grovhacka dill och strö över laxen. Servera med nykokt potatis, dill- och citronsås och grönsaker.

Äppelpäpplig falukorvspanna med ris

Ett recept från Linas matkasse. Gott, men föredrar vanlig korv och stroganoff.


1 Ask cocktailtomater
3,5 dl basmatiris

1 st falukorv
1 st gul lök
1 dl matyoghurt
2 st röda äpplen
1 tsk olivolja
2 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
3,5 dl mjölk
Salt och svartpeppar

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Klyfta gul lök och skär falukorv i strimlor. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Fräs löken 2-3 minuter. Tillsätt korven och stek ytterligare 2-3 minuter. Rör ner torkad timjan, vetemjöl, tomatpuré, sambal oelek och mjölk, lite i taget. Sjud 3-4 minuter. Ta pannan från värmen och rör ner matyoghurt. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Tärna äpplen och strö över pannan. Servera äppelpäpplig falukorvspanna med nykokt ris och cocktailtomater.

Tafelspitz med äppelsallad

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Riktigt klassiskt gammalt recept som får mig att tänka på min farmor. Äppelsalladen var i och för sig någon modern tvist, den var fräsch och god men egentligen ganska så onödig. Tyckte inte att oxmärgen direkt tillförde något heller. Men kul att testa, kan inte minnas att jag någonsin ätit stekt oxmärg.


4-6 portioner

1000 g nötkött i hel bit, rostbiffslock
Ca 2 liter vatten
2 msk kalvfond
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
1 liten bit rotselleri (ca 50 g)
3 lagerblad
2 tsk salt
10 vitpepparkorn

Pepparrotssås:
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl buljong från grytan
2 dl grädde
1 liten pepparrot
Ättiksprit 12 %
Salt och peppar

Äppelsallad:
2 fasta syrliga äpplen, gärna Granny Smith
1/2 pressad citron
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 liten pepparrot

Stekt oxmärg:
10 bitar uttagen oxmärg
3 msk vetemjöl
Salt och peppar
Smör till stekning

Till servering:
Kokt potatis

Blanchera hela stycket kött i kokhett vatten några minuter, ta upp köttet och gör rent kastrullen. Koka upp köttet med nytt vatten, buljong, salt och peppar, använd så mycket vatten så att det täcker köttet precis. Skumma ytan om det behövs. Skala och skär rotsakerna i grova bitar och lägg ner dem i grytan, tillsätt lagerblad och pepparkorn. Sjud köttet i 1,5 - 2 timmar tills det är mört. Ta upp köttet och låt det vila lite innan det trancheras. Smält smöret till såsen i en kastrull och pudra över mjöl. Tillsätt kokhet, silad buljong från grytan. Låt puttra några minuter och häll ner grädden, smaka av med salt, peppar, ättika och nyriven pepparrot efter behag. Håll såsen varm.
Gör äppelsalladen precis innan servering så att den inte blir brun. Kärna ur äpplena men behåll gärna skalet, skiva lövtunt. Smaka av med citronsaft, vinäger och socker. Riv pepparroten fint och blanda med äpplena.
Vänd märgbitarna i mjöl och hetta upp en stekpanna. Stek märgbitarna på hög värme i smör, salta och peppra. Skiva upp köttet och slå lite varm buljong över. Servera rotfrukterna från grytan, de stekta märgbitarna, sås, äppelsallad samt kokt potatis.

tisdag 17 mars 2020

Bondsoppa med lök och kronärtskockor

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Enkel och god soppa, perfekt som lunch med ett gott bröd till. Bara att hoppa över baconet så har du ett vegetariskt alternativ till lunch!



8 portioner

500 g fast potatis
1 1/2 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
2 dl torrt vitt vin
4 gula lökar
2 msk olivolja
100 g haricots verts
140 g grönmögelost
1 burk kronärtskockshjärtan (390 g)
1/2 tsk salt
1 knippa persilja, hackad
2 paket bacon (a 140 g), knaperstekt
Ca 100 g grönmögelost

Garnering:
Hackad persilja

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Låt den sjuda i buljongen och vinet tills den mjuknat något. Skala och skär löken i mindre klyftor. Fräs i oljan 4-5 minuter under omrörning utan att löken tar färg. Skär bönorna i mindre bitar. Blanda ner bönor, lök och potatis i soppan. Smula i osten. Låt soppan sjuda ca 2 minuter, tills osten smält och bönorna mjuknat något. Skär skockorna i mindre klyftor. Blanda ner i soppan. Låt koka upp. Smaka av med salt. Vänd ner persiljan. Skär baconet i tärningar. Stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp och låt rinna av. Servera soppan med bacon och lite extra grönmögelost.

Enkel choucroute

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Såg tråkigt ut på bilden så har dragit mig lite för att göra detta receptet. Men oj så fel jag hade, det var verkligen supergott! Och väldigt lätt att göra. I boken står det att det är ett recept från Frankrike, men det får mig snarare att tänka på Tyskland eller baltländerna. Hur som, gört!


4-6 portioner

1 burk surkål (ca 800 g)
1 stor gul lök
2 äpplen
1 1/2 tsk kummin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
200 g kokt skinka
200 g kassler
400 g kryddiga korvar, typ bratwurst

Tillbehör:
Kokt potatis
Senap, gärna dijon
Saltgurka

Skölj surkålen i ett durkslag. Skala och hacka löken. Kärna ur, halvera och skiva äpplena tunt. Varva kål, lök, äpple och kummin i en stor traktörpanna eller gryta. Lägg i buljongtärning, vin och vatten. Sjud under lock ca 15 minuter. Rör då och då. Skiva skinka och kassler tunt. Dela korvarna. Blanda kött och korv med surkålen. Sjud ytterligare 10 minuter. Servera med tillbehören.

måndag 16 mars 2020

Bönsoppa med kyckling och ajvar

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Enkel soppa som gick snabbt att göra! Perfekt som lunch. Egentligen gillar jag inte selleri så mycket, men i denna rätten funkade det bra.

8 portioner:

4 kycklingfiléer (ca 600 g)
4-6 stjälkar selleri (ca 300 g)
3 burkar blandade bönor (a ca 400 g)
1,2 liter vatten
4 hönsbuljongtärningar
2 burkar ajvar relish (a 340g), förslagsvis en stark och en mild
1 dl torrt vitt vin
2 vitlöksklyftor, pressade
Ca 1 tsk salt

Tillbehör:
Bröd

Strimla kycklingen. Ansa och skär sellerin i cm-stora bitar. Spola bönorna under kallt vatten och låt dem rinna av väl. Blanda vatten, buljongtärningar, ajvar, vin och vitlök i en kastrull. Blanda ner kyckling och selleri. Låt soppan koka på svag värme 4-5 minuter, tills kycklingen är färdig. Tillsätt bönorna mot slutet. Smaka av med salt. Servera med bröd.

Inkokt lax med grön potatispuré

Ett recept från boken Husmanskonst från Allt om mat. Var lättare att göra än jag trodde! Väldigt somrig rätt eftersom den äts kall. Ser väldigt fräscht och snyggt ut, men skulle inte säga att den imponerade sådär jättemycket på mig. 


4 portioner

600 g laxfilé med skinn
1 morot
2 rödlökar
1 dl ättiksprit (12 %)
3 dl strösocker
8 dl vatten
2 msk salt
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk bruna senapskorn
1 msk gula senapskorn

Grön potatispuré:
600 g mandelpotatis
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
1 dl hackad dill
3/4 dl mild olivolja
1 tsk salt
2 tsk pressad citron

Garnering:
12 dillvippor
1 msk olivolja 
50 g västerbottenost 

Skär laxen i fyra bitar a 150 g. Bitarna ska vara 5x6 cm stora. Skala och skiva morot och lök. Koka upp ättika, vinäger, socker, vatten och salt. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt koka utan lock ca 5 minuter. Lägg i fisken och dra kastrullen från plattan. Sätt i en termometer och ta upp fisken när innertemperaturen är 45 grader. Kyl lagen och fisken var för sig. Häll den kalla lagen över fisken och låt den gärna stå över natten. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta. Låt potatisen rinna och ånga av. Låt svalna något. Mixa mjölken med dill. Pressa potatisen i en bunke och blanda den med dillmjölk, olivolja, salt och citronsaft. Låt kallna. Fördela purén på tallrikar och lägg på lax och grönsaker. Garnera med dill och olivolja. Bryt osten i bitar och strö den över.

söndag 15 mars 2020

Blomkålssoppa

Gjorde blomkålssoppa till förrätt, enkelt att göra och gott!

4 portioner eller 8 förrätter

1 helt blomkålshuvud
1 gul lök
4-5 potatisar
3 dl oatly matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och peppar efter smak

Till servering:
Ev Knaperstekt bacon
Krutonger
Olivolja
Hackad persilja

Dela upp blomkålen i små bitar. Hacka löken. Skala potatisen och tärna i små bitar. Lägg grönsakerna i en rymlig gryta och fyll med vatten så det täcker. Tillsätt buljong. Koka i ca 20 minuter och mixa sedan med stavmixer. Blanda i ostört matlagningsgrädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera med krutonger, lite olivolja, hackad persilja och ev knaperstekt bacon beroende på om du vill att det ska vara helt veganskt eller inte.

Lax Grenobloise

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Har gjort liknande recept förut, så visste att det skulle bli gott! Byte ut rödingen till lax, men tycker att det smakar i princip likadant. Rekommenderas!


4 portioner

4 bitar rödingfilé eller laxfilé a ca 150 g
1 bunt kruspersilja
1/2 purjolök
Olja till fritering
Olja och smör till stekning
Salt

Garnityr:
4 hela inlagda rödbetor
1 dl kapris
200 g smör
Salt och peppar

Till servering:
Citron
Kokt potatis

Skölj persiljan och skaka ur den väl. Plocka av bladen i klasar och låt dem torka på en kökshandduk. Dela och skölj purjolöken noga, strimla den mycket tunt. Hetta upp en gryta med frityrolja, ha ett lock nära till hands. Fritera persiljan och purjon var för sig. Lyft upp dem med en hålslev och låt rinna  av på hushållspapper.
Häll av kaprisen i ett durkslag och skär rödbetorna i fina strimlor eller tärningar. Hetta upp en panna med olja och en klick smör till rödingen. Torka av filéerna med papper och stek dem med skinnsidan neråt. Strö lite salt på köttsidan, sänk värmen och vänd rödingen. Stek ytterligare ca 3 minuter och lägg upp dem på ett fat. Torka ur pannan och lägg i resterande smör, bryn det tills det blir skummigt. Lägg i avrunnen kapris och rör ordentligt. Tillsätt rödbetorna och krydda med salt och peppar. Skeda upp det varma fräset över fisken. Toppa med friterad persilja och purjolök. Servera genast med citron och nykokt potatis.

Blåbärscheesecake

Ett recept från boken Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström. En väldigt god och fräsch efterrätt.

Botten:
2 dl krossade digestivekex eller kolakakor
100 g smör

Fyllning:
200 g naturell färskost
200 g mascarpone
Zest av 1 citron
1 msk vaniljsocker
4 ägg
1 1/2 dl blåbär (färska eller frysta)
1 dl färska blåbär (kan uteslutas)

Blåbärsgelé:
2 gelatinblad
3 dl frysta blåbär
1/2 dl vatten
2 msk florsocker

Till servering:
2 dl frysta blåbär
4 msk strösocker

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa kexen i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem för hand. Smält smöret och blanda med krosset. Tryck ut i en form. Baka i ugn tills bottnen har fått fin färg, ca 10 minuter. Låt svalna. Vispa färskost och mascarpone med citronzest, vaniljsocker och florsocker. Tillsätt äggen under vispning, ett i taget. Blanda ner 1 1/2 dl blåbär. Använder du frysta så låt dem rinna av något och spara vätskan till gelén. Häll hälften av smeten i formen och fördela de färska blåbären ovanpå. Häll på resterande smet. Baka i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna i kylen, gärna över natten.
Blötlägg gelatinbladen till gelén. Värm blåbären i en kastrull tills de börjar bli mosiga. Tillsätt vattnet. Sila genom en finmaskig sil. Tillsätt florsocker och gelatin medan purén fortfarande är varm. Bred ut gelén över den kalla cheesecaken och ställ kallt. Rör blåbären med socker tills sockret börjar lösa upp sig. Servera cheesecaken med de rårörda blåbären.

Tarte au citron - citronpaj

Ett recept från min bok Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. Ville baka något nytt att bjuda på när jag fyllde år i fredags och då blev det denna av en slump. Väldigt fräsch och god paj!

Pajdeg:
100 g smör
1 ägg
1 msk mjölk
1 tsk strösocker
3 1/2 dl vetemjöl

4 ekologiska citroner, väl tvättade
8 ägg
150 g strösocker
120 g rumsvarmt smör
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader, undervärme. Mixa smör, ägg, mjölk och socker i en matberedare. Tillsätt mjölet lite i sänder tills du får en fast deg. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform. Riv skalet av citronerna och pressa ur saften så att du får 2 1/2 dl. Vispa ihop ägg och socker med smöret och hetta upp på låg värme tills det tjocknar lite. Blanda i citronsaft och skal. Häll blandningen i den degklädda formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills citronkrämen har stannat. När pajen kallnat kan du sikta över lite florsocker.

Tomatpaj med salami och parmaskinka

Fick en italiensk kokbok i present och i den fanns detta receptet. Så himla god paj! En utav de godaste jag nånsin ätit. Rekommenderar den verkligen!

4 portioner

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
Ca 1 msk vatten

Fyllning:
4 tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 sardeller
1 krm nymald svartpeppar
100 g mozzarella
1 dl oliver
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
80 g tunt skivad italiensk salami
80 g tunt skivad parmaskinka

Tillbehör:
Grönsallad
Basilikablad

Blanda mjöl och smör i en skål eller en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten så att det blir en fast deg. Tryck ut degen i ett jämt lager i botten och upp på kanterna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och ställ den i kylen minst 30 minuter. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 1 minut. Finhacka sardellerna och blanda ner dem samt svartpeppar. Lägg i tomatbitarna och stek ytterligare ca 2 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Skär mozzarellan i bitar och fördela dem på pajbotten.  Bred ut tomatblandningen ovanpå och lägg i oliverna. Vispa samman ägg och grädde. Häll på äggblanddningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut den och lägg på salami och parmaskinka i luftiga rullar. Grädda ytterligare ca 15 minuter. Garnera med färsk basilika. Servera pajen varm tillsammans med en grönsallad.


Rödbetspaj med chèvre och valnötter

PORTIONER: 4-6
Ett recept från ICAs Buffetidning. Tyckte att det såg så gott ut på bilden så jag ville prova. Den blev ju inte lika fin som i tidningen men absolut god!


Pajdeg:
100 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g kokta rödbetor
3 ägg
2 dl cottage cheese
1 dl mjölk
1 tsk honung
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk salt
200 g chèvre
1 dl hackade rostade valnötter

Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 175°C. Skär rödbetorna i mindre bitar. Vispa ihop ägg, cottage cheese, mjölk, honung, rosmarin och salt. Fördela rödbetorna i pajskalet och smula över chèvren. Häll på äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter. Ta ut och strö över nötterna.

Shakshuka

För 10 år sedan jobbade jag extra på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Där brukade ungdomarna ofta göra denna rätten till frukost. Har aldrig gjort det själv förut, men det var faktiskt ganska så lätt. Vi åt det som lunch, smidigt och snabblagat. Rekommenderas verkligen!


1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olja
1/2 tsk harissa
1 tsk malen spiskummin
1 burk färdig tomatsås (à ca 400)
4 små ägg
1/2 paket fetaost (à 150 g)
1/2 dl hackad persilja
chiliflakes att strö över

Till servering:
rostat surdegsbröd

Fräs vitlöken i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter.
Tillsätt harissa och spiskummin. Fräs ytterligare någon minut. Häll i tomatsåsen och låt koka några minuter.Knäck i äggen en bit från varandra. Sätt på lock och låt sjuda 5–10 minuter, tills äggen precis stelnat. Strö över smulad fetaost, persilja och chiliflakes. Servera med rostat surdegsbröd.