Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 17 januari 2017

Isterbandslåda

Ett recept från bike Hela Sveriges husman. Har testat Isterbandslåda förut och det var väldigt gott, men detta receptet var helt annorlunda så kul att testa o jämföra. Tycker att båda var väldigt goda, så svårt att säga vilken som är bäst. Testa att servera med inlagda rödbetor, det passar bra till! 


4 port.

6 st isterband
2 gula lökar
2 msk tomatpuré 
1 tsk torkad basilika
2+2 msk grädde
8-10 kokta potatisar (fast sort)
3 ägg
4 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
Smör
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka lökarna. Skär upp isterbanden och dra bort skinnet. Hacka dem grovt. Fräs lök och isterband i smör i ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, basilika och 2 msk grädde. Skiva potatisen. Täck bottnen av en ugnssäker form med hälften av skivorna. Fördela isterbandsfräset över. Täck med resten av potatisen. Vispa upp äggen i en skål. Vispa ner mjölk, 2 msk grädde, 1/2 tsk salt och 1 1/2 krm peppar. Häll stanningen över lådan. Strö ströbrödet över. Grädda i ugn ca 30 minuter.

söndag 15 januari 2017

Ängamat

Hade gäster i går och då testade jag att göra det första receptet ur min nya bok som jag fick i julklapp! Husman -alla de klassiska rätterna (och några bortglömda) av Stefan Ekengren. Är ju nästan helt klar med Per Morbergs bok, så kommer att testa massor ur denna nu. Har ju snöat in mig lite på husmanskost...


10 portioner

Späda grönsaker efter tillgång (tex morötter, salladslök, rädisor, ärtor och blomkål)
1 blomkålshuvud
2 gula lökar, skivade
1 vitlöksklyfta, skivad
1 1/2 liter grönsaksbuljong
2 dl torrt vin
5 dl vispgrädde
Smör till stekning
Muskot, riven
Salt

Fräs blomkål, lök och vitlök i smör. Häll över buljong och vin. Låt koka tills blomkålen precis är klar, ju längre den kokar, desto mer smak förlorar den. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och muskot. Tillsätt grädden och koka upp. Koka upp vatten och salt i en kastrull, förväll grönsakerna och fördela dem i djupa tallrikar. Häll soppan över grönsakerna vid bordet och ta ett riv med muskot på rivjärnet det sista du gör.

Klassisk biff a la Rydberg

Nu har jag nästan gjort alla recepten i Per Morbergs bok, så har börjat kolla lite i andra böcker jag har. Så nu blev det detta receptet från boken Hela Sveriges husman som ICA gav ut för några år sedan. Biff Rydberg är ju en riktigt god rätt tycker jag!


4 port.

500 g oxfilé 
6 potatisar
1 gul lök
2 msk hackad persilja
4 äggulor
Worcestersås
Riven pepparrot eller dijonsenap
Smör, salt, peppar

Skala potatisen och skär i cm-stora tärningar. Skala och finhacka löken. Stek potatisen långsamt i 2 msk smör i en stekpanna tills den blir mjuk inuti och lätt brynt utanpå. Strö persilja över. Lägg upp på ett fat och håll varmt. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk smör. Skär köttet i cm-stora tärningar. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stek hastigt i smör i en stekpanna tills tärningarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg köttet och löken på fatet med potatisen. Servera med äggulor, worcestersås och riven pepparrot eller dijonsenap.

onsdag 4 januari 2017

Hjortstek med hasselbackspotatis

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Ett till recept som jag gått och sparat på för att göra vid något särskilt tillfälle, och det blev nu på nyårsafton! Väldigt gott! Fanns faktiskt hjortstek i frysdisken på ICA flygfyren, inte illa. 


6 portioner

1 kg benfri dovhjortsstek
Salt och nymalen peppar
Smör till stekning
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
Några kvistar timjan
3-4 färska eller 2-3 torkade lagerblad
7-8 enbär
4 dl rödvin + 4 dl vatten
1 msk tomatpuré

Sås:
Skyn från steken
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen peppar
Vinbärs- eller rönnbärsgelé efter smak
Ljust redningsmjöl

Hasselbackspotatis:
4-8 medelstora fasta potatisar
50 g smält smör
Salt + ströbröd

Bind upp steken med håshållssnöre och gnid in den med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekgryta. Skala och dela morot och lök. Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Lägg alltsammans i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, enbär, rödvin och vatten. Vispa ner tomatpurén. Låt sjuda på svag värme under lock i 1 1/2-2 timmar. Sila av skyn från steken. Häll den i en kastrull och koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och lite gelé. Red eventuellt av såsen med ljust redningsmjöl. Servera med hasselbackspotatis och kokt brysselkål.

Hasselbackspotatis:
Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom. Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform. Pensla på smör, salta och strö över ströbröd. Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.

Skaldjurskrustader

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har sparat lite på detta receptet för att göra det vid något särskilt tillfälle. Nyårsafton var ett sådant bra tillfälle för att testa göra denna som förrätt. Det blev väldigt gott! Kul att göra nåt annorlunda, blir ju lätt annars att man gör samma sak som förrätt... tex skagentoast, löjrom eller slät soppa. Det blir det oftast hos mig i alla fall.


4 portioner

2 plattor fryst smördeg
1 ägg till pensling

Skaldjursstuvning:
1/2 gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar
100 g kokta musslor
100 g handskalade färska eller frysta räkor
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Pressad citron

Garnering:
Citronklyftor
Dillvippor

Värm ugnen till 200 grader. Tina och dela plattorna på mitten. Skåra dem runt om ca 1 cm in från kanten och tvärsöver. Pensla försiktigt med uppvispat ägg eller äggula, men inte på kanterna för då kan degen inte höja sig. Grädda krustaderna i ugnen i ca 10 minuter. Skala och hacka löken och fräs den i smör. Pudra över mjöl och tillsätt grädden under omrörning. Koka i ca 5 minuter under ständig omrörning. Smaka av med salt och peppar. Grovhacka musslorna och räkorna och blanda ner dem i stuvningen. Späd eventuellt med grädde för att få lagom konsistens. Rör ner dillen och gräslöken och smaka av med några droppar citron. Skär ut ett lock längs den skårade kanten på krustaderna och fyll dem med stuvning. Servera med sallad och en citronklyfta. Garnera med en dillvippa.

Stekta strömmingsflundror

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. En klassiker som jag tycker väldigt mycket om. Dessvärre gillar inte min sambo stekt strömming, så det blir väldigt sällan jag äter det. Men passade på att göra det är jag skulle bjuda en vän på lunch! Tur att hon tycker om det!


4 portioner

1 kg färsk hel eller 600 g rensad strömming
1 dl ströbröd
1 dl grovt rågmjöl
Salt och nymalen peppar
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persilja
Smör till stekning

Rensa strömmingen (ta bort huvudet, inälvorna och ryggbenet och klipp bort ryggfenan) och skölj den väl. Låt rinna av. Blanda ströbröd och rågmjöl på en tallrik. Lägg hälften av strömmingarna på en skärbräda, med skinnsidan ner. Salta, peppra och strö över dill och persilja. Lägg resten av strömmingarna ovanpå, med skinnsidan upp. Tryck ihop dem lite och vänd dem i ströbrödsblandningen. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg i några strömmingsflundror när smöret fräser och har fått en guldgul färg. Stek flundrorna gyllenbruna, 3-4 minuter på varje sida. Servera flundrorna med potatismos, citronklyftor, brynt eller skirat smör och pressgurka.

Stekt fläsk med bruna bönor

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Nu var det väldigt länge sedan jag testade bruna bönor och smaken förändras ju med åren... men icke! Usch, va knappt att jag fick ner ens en tugga. Men min sambo åt med god aptit! Och resterna fick svärfar i en matlåda!


4 portioner

600 g skivat rimmat sidfläsk

Bruna bönor:
300 g bruna bönor
1 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1- 1 1/2 msk ättiksprit 12% eller 2-3 msk vinäger
3 msk sirap eller strösocker
1 msk potatismjöl

Skölj bönorna och lägg dem i kallt vatten så att det täcker. Låt stå i 8-12 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet. Koka bönorna i saltat vatten på svag värme under lock tills de är mjuka, ca 1 timme. Smaka av bönorna med ättiksprit eller vinäger, sirap och eventuellt mer salt. Red av dem med potatismjöl utrört i lite vatten eller mosa några bönor med 1 dl spad och rör ner det i resten av bönorna. Koka upp under omrörning. Stek fläsket gyllenbrunt och servera med bönorna.

tisdag 3 januari 2017

Brantevikssill

En lite annorlunda sill som man lägger in utan lag. Väldigt god!
Tyvärr missade jag att ta en närbild på den så får bli en bild på hela julbordet!


1 burk inlagd sill a 420 g

2 dl strösocker
1 hackad gul lök
1 hackad rödlök
1 1/2 msk citronpeppar
1 1/2 msk krossad kryddpeppar
1 msk krossad vitpeppar
1 smulat lagerblad
1 liten knippa hackad dill

Sila av lagen från sillen.
Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. OBS: det ska inte tillsättas någon vätska.

Champagnesill

Helt klart en utav de godaste sillarna på senaste julbordet! Väldigt god!


1 burk inläggningssill a 420 g
2 st scharlottenlökar
1,5 dl vitt vin/mousserande/champagne
3-4 msk forellrom
2 dl créme fraiche
Citron
Svartpeppar och salt
Forellrom för dekoration

Lägg in sillen enligt beskrivningen på burken, låt stå kallt 1 dygn. 
Sila av lagen från sillen och skär i lite tunnare bitar, ca 1 cm breda och lägg i en skål. Hacka scharlottenlökarna fint och stek i smör. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig, inte brynt. Häll i vinet och dra några drag med pepparkvarnen. Låt koka på låg värme tills vinet kokat. Ställ åt sidan och låt svalna. Lägg över löken ihop med sillen och vänd i créme fraichen följt av romen. Smaka av och addera på svartpeppar, salt och eventuellt citron om mer syra önskas.

Skaldjurssill

Får jag välja så tar jag helst av de krämiga sillsorterna på julbordet, som denna sortens sill. Tycker att det är godast! 


1 burk inlagd sill a 420 g

1 burk räkor i saltlag, ca 180g 
1 rödlök
1 dl fint hackad dill
1/2 dl fint hackad gräslök
3 msk majonäs
1 burk créme fraiche (2 dl)
100 g löjrom, forellrom eller stenbitsrom

Lägg in sillen i lag enligt beskrivningen på burken, låt stå i kyl 1 dygn.
Låt sill och räkor rinna av väl. Dela sillen i sneda bitar och grovhacka. Finhacka lök, dill, och gräslök. Lägg i en skål. Rör ihop majonäs och créme fraiche, blanda ner. Vänd till sist ner romen men spar lite till garnering. 

Kryddnötter

Blev över så himla mycket julnötter så testa två olika recept på kanderade nötter. Detta från ICA och förra inlägget från Leila Lindholms hemsida. Leilas var helt klart godast och lättast att göra. Men här kommer detta receptet också, smaken är ju som baken...


  • 1 tsk chilipulver 
  • 1 tsk kajennpeppar 
  • 1 tsk kanel 
  • 1/2 dl socker 
  • 1 tsk salt 
  • 2 äggvitor 
  • 2 1/2 dl cashewnötter 
  • 2 1/2 dl skållad sötmandel
    1. Sätt ugnen på 200°C. 
    2. Blanda chilipulver, kajennpeppar, kanel, socker och salt. Vispa äggvitorna lätt och rör ner kryddorna. Blanda ner cashewnötter och skållade och skalade hela mandlar. Rör om. 
    3. Sprid ut i en långpanna och rosta i ugnen 15-20 minuter. Rör då och då. Ta ut och låt svalna.

Kanderade chilinötter

Hade massor med julnötter kvar från julbordet, så satte mig ner och knäckte alla! Jisses, det tog nästan tre timmar haha!
Testade i alla fall detta receptet från Leila Lindholm, blev väldigt gott!


  • ½ dl strösocker 
  • 1 nypa chiliflakes 
  • 1 tsk kanel

  • 2 tsk smör 
  • 5 dl blandade rostade nötter (pekannötter, valnötter, mandlar, jordnötter) 
  • Flingsalt
  1. Häll strösocker, chiliflakes och kanel i en het wok eller stekpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad, ljusbrun ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar. Tillsätt hälften av smöret och rör ut.
  2. Tillsätt nötter och sesamfrön och blanda dem väl med karamellen. Tillsätt resterande smör och rör om. Krydda med flingsalt. 
  3. Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.

Citron- och purjolökssill

Ett till recept från tidningen om jul som jag fick av min mamma. Blev en väldigt god sill!


2 burkar inläggningssill a 420 g
1 purjolök
1 1/2 citron
1 tsk kryddpepparkorn
10 st vitpepparkorn
1 tsk rosépepparkorn
5 kryddnejlikor
1 lagerblad

Lag:
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl ättiksprit 12%

Skölj sillen och låt den rinna av. Dela den i ca 1 cm snedställda bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Spara lite till garneringen. Tvätta och skiva en av citronerna. Strimla skalet på hälften av den andra citronen. Spara lite till garnering. Krossa alla kryddor, utom lagerbladet, lätt i en mortel. Lag: koka ihop samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Ta av från plattan och låt svalna helt. Varva kryddor, purjolök, citronskivor, strimlat citronskal samt lagen i en skål eller burk. Låt vila svalt minst 1 dygn före servering. Vid servering, toppa med strimlad purjolök och strimlat citronskal.

Kanel- och lingonsill

Fick en tidning om julen av min mamma, hittade detta receptet där i. Väldigt enkelt och gott. 


2 burkar inläggningssill a 420 g

Lag:
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl ättiksprit 12%
1 dl lingon, frysta, men tinade eller färska

Inläggning:
2 rödlökar
10 krm hela kardemummakärnor
10 kryddnejlikor
2 lagerblad
1 kanelstång

Garnering:
Lingon, frysta men tinade eller färska

Skölj av sillen och låt den rinna av. Dela den i 1 cm sneda bitar. Lag: koka ihop vatten, socker och ättiksprit och tillsätt sedan lingonen. Ta av lagen från plattan och låt den svalna. Sila sedan av lingonen och ställ åt sidan så länge. Inläggning: skala och skiva löken. Mortla kryddpeppar och kardemummakärnor. Varva sill, lök, lingon och kryddor i en väl rengjord burk. Slå över den kalla lagen och sätt på ett lock. Låt sillen stå kallt i ca ett dygn. Garnera med lingon och servera. 

måndag 2 januari 2017

Gammaldags chokladkola

Ett recept från Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Helt klart min favorit kola som jag brukar göra varje jul!


100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao

Mät upp allt i en tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka upp, sänk värmen och koka på rätt svag värme så att det syns små bubblor i ytan. Rör om i kolasmeten då och då under kokningen. Koka så utan lock tills smeten är 125 grader (i ca 30 minuter) eller tills det går att göra kulprovet. Häll upp den färdiga kolasmeten på en liten smord plåt eller långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt svalna, men markera rutor innan kolan stelnat helt. Skär isär och vira in varje bit i smörpapper. 

söndag 1 januari 2017

Mjuk pepparkaka

Ett recept från boken Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. 
Den var okej när den var alldeles nybakad, varm och god. Men sen blev den snabbt torr och tråkig. 


100 g smör
2 ägg
2 dl farinsocker
1 1/2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt det smälta smöret och gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Häll smeten i bakformen och grädda i ugnen i ca 45 minuter eller tills en sticka är torr. Låt svalna.