Sidor

onsdag 7 juni 2017

Oxrullader

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Det var gott, men tyvärr inte de godaste rulladerna jag ätit. De blev lite smått torra. Men visst, de gick att äta.



4 portioner

500 g oxinnanlår, i tunna skivor
1/2 gul lök, finhackad
40 g smör
80 g bacon, fintärnat
1/2 saltgurka, fintärnad
1 1/2 msk dijonsenap
4 dl kalvfond
1/2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé 
1/4 persiljeknippe, grovhackad
Salt

Fräs löken mjuk i hälften av smöret, låt kallna helt. Blanda lök, bacon, gurka och senap till en smet. Lägg ut innanlåren på en skärbräda och lägg lite smet på varje skiva. Rulla ihop till rullar och lägg dem på rad tätt ihop, 4 i varje rad. Ta ett grillspett av trä och stick det genom varje rad. Rulladerna är nu säkrade för tillagning. 
Bryn rulladerna i resten av smöret och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över fonden, täck med aluminiumfolie och bräsera mitt i ugnen på 175 grader tills de är ordentligt möra, cirka 1 1/2 timme. Ta upp rulladerna och håll dem varma. Sila ner kalvfonden från ugnsformen i en kastrull och låt reducera något. Häll i grädden och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och gelé. Dra ur grillspetten från rullarna och lägg dem i en form. Häll över gräddsky, strö över persilja och servera med skrubbad kokt potatis och gelé. 

Wallenbergare

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Enkelt att göra och supergott!



4 portioner

400 g fett och senfritt kalvkött, malt tre gånger på den finaste malskivan
2 tsk salt
3 äggulor
3 dl vispgrädde 
100 g smör till stekning
Ströbröd
Nymald svartpeppar

Ärtor
200 g gröna ärtor
20 g smör
1/2 gul lök, finhackad
Salt

Till servering
100 g brynt smör
Potatismos
Rårörda lingon

Se till att bunke och redskap som färsen ska blandas med är riktigt kalla. Färs, äggula och grädde ska också vara kalla. Blanda färs och salt. Tillsätt äggulor och grädde och blanda. Peppra och forma fina små wallenbergare, cirka 75 g styck. Vänd dem i ströbröd och stek i rikligt med smör, om nödvändigt baka klart i ugn. Servera med potatismos, rårörda lingon, ärtor och brynt smör. 
Koka upp vatten, smör, salt och lök i en kastrull. Lägg ner ärtorna och sjud några minuter. Häll av vattnet och servera. 

Röding på norrlandsvis

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Jag har aldrig stekt hel fisk på det här sättet förut, brukar alltid annars göra hel fisk i folie i ugnen. Måste säga att jag blev positivt överraskad av hur god denna rätten ändå blev! Och det var lätt att göra. 




4 portioner

4 rödingfiléer a 120 g, putsade och urbenade eller 2 helt urtagna rödingar, a ca 700 g
1 bananscharlottenlök, finhackad
10 g smör
2 dl vispgrädde
1 msk messmör
1/2 kruka dill, hackad
Salt

Fräs löken i smöret några minuter. Häll i grädde och messmör. Koka ihop och håll varmt. Stek fiskfiléerna någon minut i smör i en stekpanna med skinnsidan nedåt. Vänd och slå i den varma gräddblandningen. Låt sjuda någon minut, strö över dillen och servera ur pannan med skrubbad kokt potatis.

tisdag 6 juni 2017

Lök med pannbiff

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Blev positivt överraskad av denna rätten, hade tänkt att det inte skulle vara så märkvärdigt, men det va verkligen supergott! Biffarna va riktigt saftiga och goda, perfekt konsistens!


4 portioner

500 g blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1/2 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl krossad is
1/2 gul lök, finhackad och fräst i smör
1 ägg
Nymald vitpeppar
Smör till stekning

Lök och sky
6 gula lökar, halverade och finskivade
2 dl kalvbuljong
80 g smör
Steksky från pannbiffarna
Strösocker
Salt och nymald vitpeppar

Ställ bunke och redskap till färsen i frysen en bra stund före tillagning. Häll ströbrödet i annan bunke med vatten och mjölk för att svälla. Blanda färsen i den frysta bunken med salt och is tills färsen går ihop ordentligt. Tillsätt lök, ägg och ströbrödsblandning. Krydda med peppar och fortsätt blanda tills färsen går ihop ordentligt igen. Gör ett stekprov för att eventuellt justera med salt, peppar eller mer vätska. Forma fina pannbiffar och stek dem knapriga i smör tills de är precis  genomstekta, cirka 5 minuter på varje sida. Ta upp pannbiffarna, men skölj inte ut pannan! Stekskyn sparas till lök och sky.

Koka ur pannan med stekskyn med buljongen. Smaka av med salt och peppar och sila ner buljongen i en kastrull. Fräs lök och smör i pannan cirka 10 minuter utan att löken får för mycket färg. Slå stekskyn över löken och koka ihop några minuter före servering. Lägg pannbiffarna i en form och tack med lök och sky. Servera med skrubbad kokt potatis.



måndag 5 juni 2017

Biff Lindström

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Tycker det är så kul att recepten i denna boken är förnyade med nån tvist. Som detta receptet, jag har ätit Biff Lindström många gånger förut, men har alltid tyckt att det är en ganska så trist rätt. Denna gången blev jag verkligen positivt överraskad, sardellsmöret och potatisen var supergott till och höjde verkligen hela rätten. Detta kommer jag lätt göra om! Supergott! Och sardellsmöret är nog väldigt gott till annat kött också. Testa! Du kommer bli positivt överraskad! 

(Råkade börja skala potatisen för jag läste receptet för slarvigt, så får se till att bara skrubba den nästa gång!)


4 portioner

500 g oxinnanlår
4 äggulor
80 g inlagda rödbetor, fintärnade
30 g kapris, grovhackad
1/2 bananscharlottenlök, finhackad
1 1/2 msk dijonsenap
Smör till stekning
Salt och nymald svartpeppar

Rostad potatis och ägg
800 g fasta småpotatisar, skrubbade
40 g brynt smör
1/2 kruka timjan, plockade blad
1 citron, rivet skal
4 ägg
Salt och nymald svartpeppar

Sardellsmör
80 g smör
1 sardellfilé, finhackad
1 msk dijonsenap
1/4 vitlöksklyfta, riven
Salt och nymald svartpeppar

Mal köttet och blanda det hastigt med salt, peppar, äggulor, rödbetor, kapris, lök och senap. Forma biffar och stek i smör några minuter på varje sida. De får gärna vara lite råa i mitten.

Koka potatisen tills den är lite överkokt. Häll av vattnet och lägg potatisen på en plåt. Tryck till varje potatis med händerna så de krossas lätt. Skeda över brynt smör, timjan, citronskal, salt och peppar. Vänd runt med händerna, skjutsa in i ugnen och baka i 250 grader tills potatisen fått fin färg och fint krisp. Stek äggen försiktigt i smör och lägg ett ägg på varje nystekt biff.

Sardellsmör:
Vispa ihop rumsvarmt smör, sardell, senap, vitlök, salt och peppar. Vispa tills smöret går ihop. Lägg smöret i en skål och låt det vara rumstempererat vid servering.



Kålpudding

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Gott med Kålpudding! Och mycket lättare än att krångla med att göra kåldolmar..


4 portioner

480 g blandfärs
1/2 dl grötris
2 dl standardmjölk till riset
1 gul lök, finhackad
40 g smör till löken
2 1/2 dl standardmjölk till färsen, kylskåpskall 
1 ägg
1/2 dl ljus sirap till färsen
2 1/2 liter strimlad vitkål
30 g smör till kålen
1/2 dl ljus sirap till kålen
3 dl kalvbuljong
3/4 dl vispgrädde
1/2 citron, saft
Salt och nymald svartpeppar

Ställ en bunke i frysen. Koka riset klibbigt med mjölken, låt kallna. Koka löken mjuk i smöret och låt kallna. Lägg färsen i den frysta bunken och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills färsen går ihop. Tillsätt ris, lök, ägg och sirap. Blanda väl och gör ett stekprov. Krydda eventuellt medmer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan. Stek kålen i smör och sirap cirka 10 minuter tills kålen fått lite färg och är glansig. Smaka av med salt och låt svalna. Bottna  en ugnsform med hälften av kålen. Bred ut färsen över kålen och avsluta nedrestes av kålen. Värm buljongen och skeda den över och runt kålpuddingen. Grädda mitt i ugnen på 175 grader cirka 45 minuter. Häll buljongen som bildats runt puddingen i en kastrull. Koka ner den något och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med citron, salt och ytterligare sirap. Servera med skrubbad kokt potatis, rårörda lingon, pressgurka och gräddsky.



Raggmunk

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Enkelt och gott! Perfekt vardagsmat!


4 portioner

3 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
1/2 tsk salt
400 g fast potatis, skalad
Smör till stekning
400 g stekfläsk

Blanda ägg och vetemjöl till en tjock massa. Vispa i mjölk och salt. Riv potatisen fint och vrid ur den i en ren kökshandduk. Blanda i potatisen i smeten. Stek fläsket i en stekpanna. Spara fettet från fläsket till stekningen av raggmunkarna och håll fläsket varmt fram till servering. Stek fina raggmunkar, nästan lika tunna som pannkakor, men det funkar också att steka mindre raggmunkar i plättstorlek. Servera med fläsk och rårörda lingon. 

Stekt fläsk i löksås

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En god gammal klassiker! 


4 portioner

500 g rimmat sidfläsk, skivat
3 msk rapsolja

Löksås
40 g fett från fläskstekningen, alt samma mängd smör
4 gula lökar, finskivade
2 rödlökar, finskivade
1/4 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk vetemjöl
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1/2 knippe gräslök
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och nymald vitpeppar

Hetta upp en panna och bottna den med oljan. Lägg i fläsket och stek det krispigt. Håll fläsket varmt fram till servering och spara fettet till såsen. 

Värm upp fettet från fläskstekningen i en kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa tills det blir mjukt. Pudra över mjölet och låt det fräsa en stund. Häll i mjölk och grädde, låt puttra cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med gräslök och persilja. Servera med fläsk och skrubbad kokt potatis.

Nässelsoppa

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Jag har ätit nässelsoppa några gånger förut, men jag kan säga att denna är helt klart den bästa hittills! Supergod! 


4 portioner

800 g nässlor, rensade, förvällda och urvridna
2 scharlottenlökar, grovhackade
1/2 vitlöksklyfta
1/2 fänkålshuvud, grovt skuren
1 citron, rivet skal och saft
1 stjärnanis
4 dl kycklingbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl standardmjölk
200 g spenat, färsk eller fryst
Salt

Pocherade ägg
1 liter vatten
2 msk vitvinsvinäger
4 ägg

Fräs lök, vitlök, fänkål, citronskal och stjärnanis i en kastrull. Häll i buljongen och reducera till hälften samtidigt som lök och fänkål kokar klart. Häll i grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter så soppan går ihop. Mixa soppan och smaka av med salt och citronsaft. Sila soppan om du vill och håll den varm fram till servering.

Koka upp vatten och vinäger i en kastrull, sänk värmen. Knäck äggen i koppar och stjälp försiktigt ner dem i det sjudande vattnet. Pochera äggen 5 minuter. Ta  försiktigt upp dem och lägg ett ägg i varje tallrik. 

Koka upp soppan igen och mixa den med nässlor och spenat. Smaka av med salt och häll soppan över äggen i tallrikarna. 

Sjömansbiff

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Har testat Sjömansbiff några gånger förut och detta är helt klart en utav de bättre! Men jag tycker ändå att det är ganska så tråkig maträtt.. 
Fick inte tag på västeråsgurka så fuskade och köpte färdiginlagd, men tar med hur du kan göra egen om du vill testa.


4 portioner

Sjömansbiff
600 g oxinnanlår, tunt skivat
4 gula lökar, skivade
80 g smör
6 dl kalvbuljong
2 dl ljust öl, helst Leffe
1/2 knippe persilja, grovhackad
800 g fast potatis, skalad och i 1/2 cm tjocka skivor

Kryddpåse
8 hela kryddpepparkorn
4 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
Salt

Saltgurka
3 kg västeråsgurka eller annan liten gurka
2 liter vatten
2 dl + 1/2 dl salt
4 dl ättiksprit, 12 %
2 msk strösocker
Krondill alt vanlig dill med stjälk
1/2 dl gula senapsfrön
1/2 pepparrot, skalad och i 1/2 cm stora tärningar

Fräs löken med hälften av smöret i en stor kastrull. Tillsätt buljong, öl och kryddpåse. Låt puttra några minuter. Ta upp hälften av löken och lägg den åt sidan. Bryn köttet hårt i resten av smöret. Lägg sen ner köttet i kastrullen med buljongen. Sjud tills köttet är klart, cirka 1 timme. Ta upp kött och lök och håll det varmt. Lägg ner potatisskivorna och resten av löken i kastrullen med buljongen och sjud potatisen precis färdig. Ta upp potatisen och varva den med lök och kött i en form eller vid kastrull. Koka ner buljongen något. Smaka av med salt och sila den över sjömansbiffen. Avsluta med persilja.

Saltgurka:
Koka upp vatten, 2 dl salt, ättika och socker. Låt kallna helt. Gnid in gurkorna i 1/2 dl salt och låt rimma över natten. Skölj av saltet, torka gurkorna och skär dem i grova bitar. Varva gurka, dill, senapsfrön och pepparrot i glasburkar. Häll över lagen och tillslut burkarna. Låt stå minst 1 dygn i kyl före servering. Håller flera månader.


Gravad lax

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Det är enkelt att göra, så bara onödigt att köpa färdiggavad. Och gott såklart! 


4 portioner

Gravad lax
500 g laxfilé
1 dl strösocker
1/2 citron, finrivet skal
4 msk salt
3 hela vitpepparkorn, grovkrossade
1/2 knippe dill

1 rödlök
1/2 knippe gräslök, finhackad
Knäckebröd till servering

Senapssås
2 msk dijonsenap
1 msk grov skånsk senap
1 msk honung
2 dl rapsolja
1/2 knippe dill, plockad och hackad
Salt

Torka av laxen och lägg den i en form. Blanda socker, citronskal, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen. Lägg på dillkvistar och lägg laxen i en plastpåse. Häll i överbliven gravblandning och knyt igen påsen. Låt laxen stå i rumstemperatur 2 timmar för att få igång gravningen. Ställ den därefter i kyl och grava 20 timmar. Vänd på laxen några gånger under tiden. Ta ut laxen ur påsen, skrapa av lite dill och skiva. Servera med knäckebröd, senapssås, rödlök och gräslök. 

Senapssås:
Vispa ihop senap och honung i en skål. Tillsätt oljan under vispning. Avsluta med dill och smaka av med salt. 


Kalvfilé Oscar

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har länge gått och suktat efter detta lyxiga receptet, men har velat spara det till ett speciellt tillfälle. Men nu hade jag lite extra pengar och kunde inte vänta längre, så slog till en vanlig vardag! Gissa om min sambo blev lycklig när han kom hem från jobbet och vi skulle äta detta till middag! Alltså det var verkligen sjukt gott! Det godaste jag har ätit på länge. Rekommenderas verkligen.


4 portioner

8 skivor Kalvfilé, a 80 g
Salt och peppar
Smör till stekning

Choronsås
1 charlottenlök
1/2 dl rödvinsvinäger
7-8 vitpepparkorn
3-4 persiljestjälkar
300 g smör
3 äggulor
2 msk tomatpuré 
2 msk hackad persilja
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
Salt och peppar

Garnering
4 hummerklor
8 vita kokta sparrisar
Färsk kryddkvist

Skala och hacka scharlottenlöken till choronsåsen. Koka ihop vinäger, peppar, scharlottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden tills äggblandningen blir luftig och fingervarm. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen, i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon oh smaka av med salt och peppar. Salta och peppra köttet. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg två kokta sparrisar som en romersk tvåa. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis.


Laxpudding

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Enkelt att göra och gott!


4 portioner

480 g rimmad lax i ca 1 cm tjocka skivor
800 g fast potatis, skalad
40 g smör till puddingen
2 gula lökar, finskivade
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 citron, finrivet skal
1 kruka dill, grovskuren
1 citron, i klyftor
140 g smör, skirat till servering
Salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Koka potatisen och låt den kallna. Skiva den sen i 1/2 cm tjocka skivor. Smält smöret i en kastrull. Lägg löken i smöret och koka den mjuk. Låt löken kallna. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och tillsätt citronskal. 
Nu är alla ingredienser redo för montering. Börja med att bottna en ugnsfast form med ett jämt lager potatis. Skeda över lite äggstanning, täck med laxskivor och skeda ut ytterligare lite stanning. Tryck till lätt med handen för att få puddingen kompakt. Därefter ett lager lök, lite stanning före dill och sist ett lager potatis i ett fint mönster på toppen av puddingen. Tryck till en gång till med handen för att få puddingen riktigt kompakt. Skeda över resten av stanningen. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Höj eventuellt värmen till 200 grader mot slutet så laxpuddingen får fin färg. Servera med citronklyftor och skirat smör.

Lapskojs

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Tyckte det var helt okej! Såg mycket godare ut på bilden, men absolut ätbart. Mycket godare än den man fick i skolan i alla fall...


4 portioner

480 g rimmad kokt oxbringa i bitar
2 gula lökar
60 g smör, brynt
800 g fast potatis, skrubbad
5 dl oxbuljong
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och nymald vitpeppar

Fräs löken mjuk i det brynta smöret i en stor kastrull. Fyll på med potatis, kött och buljong och koka tills potatisen är riktigt mjuk. Mosa då allt med en visp eller gaffel. Smaka av med salt och peppar, avsluta med persilja. Servera med inlagda rödbetor.

Kalops

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Jag älskar verkligen kalops! Tycker det är så himla gott när köttet blir sådär mört och bara faller isär. Har testat många olika kalopsrecept, och detta var ett utav de bättre, om inte till och med det bästa. Grymt gott var det i alla fall!


4 portioner

400 g högrev, i grova tärningar
2 gula lökar, grovskurna
2 morötter, skalade och grovskurna
1 msk strösocker
1/2 msk rödvinsvinäger 
1 dl rödvin
5 dl kalvbuljong
10 hela kryddpepparkorn
2 hela kryddpepparkorn
1 lagerblad
Maizenamjöl och vatten
Smör till stekning
Salt

Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i smör i en stekpanna i omgångar. I med köttet i såsen, koka upp och tillsätt pepparkorn och lagerblad. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med kokt potatis.

Ärter med fläsk

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Enkelt och gott! 


4 portioner

Soppa
4 dl torkade ärtor, blötlagda 1 dygn
340 g rimmat fläsklägg eller fläskbog utan ben
1 gul lök, grovhackad
Dijonsenap till servering

Kryddpåse
1 lagerblad
1/2 msk mejram
1/2 msk timjan

Koka ärtorna i blötläggningsvattnet med fläsklägg, lök och kryddpåse. Se till att hålla koll på soppan under tiden som den kokar. Blir den för tjock - späd med vatten. Soppan ska vara härligt buljongig och få fin smak av fläsklägget som kokar med. När ärtorna och fläsklägget är precis klara, efter cirka 1 1/2 timme, tas soppan av från värmen och smakas av med salt. Fläsklägget får vänta fram till servering då det skivas och läggs på ett fat. Servera med dijonsenap.

Rabarberpaj med vaniljglass

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 


4-6 portioner

500 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
100 g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 riven bittermandel

Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass.

Glass

2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. 


Söndagsstek

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Man borde äta söndagsstek oftare, det är ju så gott. Det är riktig husman i mina ögon. Min farmor serverade nämligen ofta sån mat.


4 portioner

Stek och sås
300 g oxinnanlår eller rostbiff
20 g smör
2 gula lökar, grovskivade
1 morot, skalad och grovskivad
1/2 purjolök, sköljd och grovskivad
6 dl kalvbuljong
12 cl Porter
2 ansjovisfiléer 
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk gelé, samma som ska serveras
Salt och nymald vitpeppar

Kryddpåse
1 lagerblad
4 hela vitpepparkorn
1 msk torkad timjan

Bönor i majo
200 g haricots verts
100 g ärtskott
1 msk dijonsenap
3 msk majonnäs

Bryn köttet i smöret med lök, morot och purjolök. Lägg i en djup ugnsform eller kastrull som kan stå i ugnen. Häll buljong och porter i formen. Lägg i kryddpåsen och täck med folie eller lock. Bräsera i ugnen på 175 grader tills köttet är mört. 68 grader i mitten är en bra måttstock. Ta upp köttet och låt det kallna. Sila över buljongen i en kastrull, tillsätt ansjovis och reducera till hälften. Häll i grädden och låt koka cirka 15 minuter. Smaka av såsen med géle, salt och peppar. Skiva steken och låt den stå framme till servering. Slå den varma såsen över köttet. 
Koka bönorna hastigt i saltat vatten under lock. Häll av vattnet och vänd runt bönorna med ärtskott och majonnäs blandat med senap.
Servera med kokt potatis.

Janssons frestelse

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En riktig klassiker, så himla gott! Första gången jag ser i ett recept att man ska ha kaviar i, och kan inte direkt påstå att jag kände nån smak av den!


4 portioner

800 g fast potatis, skalad och strimlad
2 gula lökar, finskivade
40 g smör
125 g ansjovis + spad
4 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
Ströbröd
Smör
Salt

Fräs löken mjuk i smöret. Bottna en smord ugnsfast form med hälften av potatisen. Salta lätt, lägg ut ansjovis(spara spadet) i rader på potatisen, fortsätt med lök och sist ett lager potatis. Salta lätt. Blanda grädde och kaviar i en skål. Häll ansjovisspadet över gratängen och därefter kaviargrädden. Tryck till potatisen så grädden skymtar. Strö över ströbröd, klicka över smör och grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 1 timme.

Rimmad lax

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En riktig klassiker! Så himla gott! Känns som somrig mat!


4 portioner

Rimmad lax
500 g färsk laxfilé med skinnet kvar
1/2 dl salt
2 msk strösocker
1/2 citron, rivet skal
1/2 knippe dill i bitar

Dillstuvad potatis
800 g fast potatis, skrubbad
10 g smör
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl standardmjölk
1/2 citron, rivet skal
1/2 knippe dill, grovhackad (spara några vippor till servering)
Salt och nymald vitpeppar
1 citron, kärnfria klyftor till servering

Gnid in salt, socker och citronskal runt om hela laxen. Lägg laxen i en form och täck med dillen. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att salt och socker smälter och rimningen kommer igång. Ställ in laxen i kylen och låt rimma cirka 2 dygn, beroende på hur hårt du vill ha den rimmad. Ta bort dillen, torka av laxen och skiva den grovt.
Koka potatisen så den precis är klar. Låt den kallna helt, dela och ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: koka upp såsen igen, lägg i potatisen och låt allt bli varmt. I sista sekund dunkas dillen i. Servera med lax, citronklyftor och dill.

Äggakaka

Ett till recept urboken Husman av Stefan Ekengren. Jag är ju skåning, men helt ärligt kan jag inte minnas att jag ätit äggakaka så många gånger i mitt liv. Men det är himla gott ska ni veta! Påminner om ugnspannkaka, men godare! 


4 port.

400 g varmrökt stekfläsk
8 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl standardmjölk
2 msk strösocker
1 tsk salt
Smör
Nymald vitpeppar

Stek fläsket i en panna med lite smör, spara fläskfettet. Vispa ihop ägg, mjölk, socker, salt och peppar. Hetta upp en panna och häll i fläskfett och smör, cirka 1/2 cm djupt. Häll smet i pannan, cirka 1 1/2 cm djupt. Vänd och stick i smeten hela tiden med en stekspade, samtidigt som kakan stannar. Stjälp upp kakan på en tallrik när den har stannat helt. Tillsätt lite mer smör i pannan, lägg tillbaka kakan med den sida nedåt som inte är stekt och stek den gyllenbrun. Servera direkt ur pannan med ett lass stekt fläsk ovanpå och rårörda lingon vid sidan om.

Matjessill

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Har aldrig ätit matjessill med brynt smör förut! Det va verkligen supergott! Testade göra picklad blomkål löjrom och rädisor till, men kändes som att man hade kunnat hoppa över det.


4 port.

400 g matjessill i grova bitar
600 g fast potatis, gärna färsk
4 ägg, löskokta, skalade och i grova bitar
1 rödlök, finhackad
1 kruka gräslök, finhackad
1 kruka dill, grovhackad
200 g smör, brynt

Picklad blomkål
1/2 dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 blomkålshuvud, i små buketter

2 vittoppiga rädisor
40 g löjrom, gärna kalixlöjrom

Koka potatisen och låt den svalna något. Skiva den grovt och lägg i botten av ett fat. Fortsätt bygga på med först matjessill, sen ägg, rödlök, gräslök och dill. Skeda över det varma smöret precis innan servering. 

Ta det vidare:
Koka ihop ättika, socker och vatten. Häll det över blomkålen och låt kallna. Skiva rädisorna tunt och lägg i isvatten fram till servering. Låt eventuellt löjrommen rinna av i ett kaffefilter, men har du valt kalixlöjrom behövs inte det. Lägg på blomkål, rädisor och löjrom på varje tallrik.