Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 25 juni 2015

Spaghetti med salvia och isterband

Ett recept jag fick av en kollega för inte så länge sen. Enkelt att göra och gott! Kul att testa en ny tvist på isterband! 


Ca 4 port.

  • 200 g morötter
  • 150 g salladsärter
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 kruka salvia
  • 4 port spaghetti
  • 4 isterband
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 1 citron
    1. Koka upp en kastrull med vatten till pastan.
    2. Dela morötter på längden. Ansa salladsärter. 
    3. Ansa och skiva purjolök. Strimla salvia.
    4. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
    5. Koka med salladsärter och morötter de sista 2 minuterna på pastan.
    6. Dela korvarna och dra bort skinnet. Smula i korvköttet i en stekpanna och stek knaprigt tillsammans med purjolöken. Häll i grädde och koka upp. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 
    7. Vänd ner salvian.
    8. Servera pastan med såsen.

tisdag 23 juni 2015

Faustino Tempranillo

Fick detta härliga paketet på posten! Inte illa!
Och jag måste säga att det va riktigt gott vin. Sådär fylligt och smakrikt som jag tycker att röda viner ska vara. Kan verkligen rekommendera detta vinet. 


Namn: Faustino Tempranillo
Artikelnummer: 75716
Pris: 199 kr
Alkoholhalt: 13 %
Druvor/Råvaror: Tempranillo 85 %, Merlot 15 %

Varumärket Faustino grundades redan år 1861 och har idag blivit ett närmast ikoniskt varumärke i vinvärlden. För att tillgodose sin trogna skara fans så har Faustino valt att utöka sitt produktsortiment genom att lansera ett boxvin med världspremiär i Sverige. Vinet är gjort på 85 % tempranillodruvor som lagrats i fem månader på amerikanska ekfat och 15 % merlotdruvor som lagrats i ett år på amerikanska ekfat.
Faustino är en box fylld med spansk hetta. Vinet bjuder på generöst med frukt och lena tanniner. Fungerar bra som sällskapsvin men är också ett utmärkt komplement till rätter från det spanska köket. Till tapaskvällen är Faustino ett perfekt dryckesalternativ. 

lördag 20 juni 2015

Räkcheesecake

Ett recept från Jennys matblogg. Blev riktigt frestad att testa när jag såg bilden hon lagt upp. Har gjort ett liknande recept förut som också var väldigt gott, så kände att jag borde göra detta också. 
Och visst var det gott!
Men jag hoppade över gelatin, onödigt. Det går lika bra utan!


250 gram Kavring 
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
(5 gelatinblad)
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
(Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.) Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  (Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.)  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.


torsdag 18 juni 2015

Kålpudding till Christer

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Receptet hette så, men jag sa "Kålpudding till Erik" när sambon kom hem från jobbet. Hur som helst så var det gott! Klassisk husmanskost gillar jag!


600-700 g nötfärs
Ca 900 g vitkål
1 stor purjolök
1 stor gul lök
1 liter vatten + 2 tsk salt
2-3 msk smör
3 dl kokspad från kål och lök
3/4 dl ströbröd
2 ägg
1,5-2 tsk salt
Ca 1/2 tsk mald svart- eller vitpeppar

Börja med vitkålen. Skär bort rotstocken och ta eventuellt bort de yttersta, grövsta bladen. Skiva kålen (ca 2,5 cm) och skär den sedan tvärs över i sockerbitsstora "bitar". Skala och grovhacka löken. Skölj och grovstrimla purjon. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull ( minst 3-liters). Lägg i kål, purjo och lök hack och koka under lock i ca 5 minuter. Låt sedan det hela rinna av i ett durkslag men spara 3 dl av kokspadet. Bryn sedan grönsakerna på ganska stark värme men i så lite fett som möjligt. Låt dem svalna av. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en rejält stor gratängform med lite mjukt smör. Mät upp ströbröd i en bunke, slå på 3 dl kokspad från grönsakskoket. Låt svalna. Rör sedan ner köttfärsen, äggen, salt och peppar. Lägg sist i de frästa grönsakerna. Blanda allt (enklast med händerna) till en lös färssmet. Lägg färsen i formen och platta till så att det blir ett jämntjockt lager. Grädda kålpuddingen mitt i ugnen i ca 1 timme. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och brunsås. 

onsdag 17 juni 2015

Räkgryta

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Gjorde denna räkgrytan tillsammans med en kollega i måndags. Gott! Men kunde lika gärna ha hoppat över sellerin... Försöker lära mig att tycka om selleri, men det går lite trögt..


Ca 4 port.
1 kg räkor med skal
1 stor gul finhackad lök
Smör
4 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 stor strimlad purjolök
200 g champinjoner
4 stjälkar blekselleri
1 röd paprika
3 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 stor vitlöksklyfta
Kajennpeppar 
Citron
Dill

Skala räkorna. Lägg åt sidan så länge. Fräs den finhackade löken långsamt i lite smör utan att löken får färg. Strö över curry och paprikapulver och rör om. Lägg i purjostrimlorna och blekselleri i små bitar. Fräs några minuter. Lägg i svampen ( hela små eller halverade större) och låt den steka med i några minuter. Lägg i tunna, fina paprikastrimlor. Strö över vetemjölet och rör om väl. Slå på vatten och grädde och lägg i buljongtärning. Koka allt 4-5 minuter. Pressa en rejäl vitlöksklyfta direkt ner i grytan och smaka även av med lite kajennpeppar. Låt allt bli genomvarmt och vänd sist ner räkorna, som inte ska koka, bara bli varma. Smaka av det hela med citronsaft och svartpeppar. Garnera med lite dill före servering. 

Hemmagjord senap

I ett annat recept jag gjorde här om dagen så skulle det vara senapsfrön i, då kom jag på att jag skulle testa göra lite hemmagjord senap!
Blev väldigt god, påminner om skånsk senap.


  • 52 g gult senapsfrö, 2 påsar
  • 26 g brunt senapsfrö, 1 påse
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk senapspulver
  •     2 msk socker
  •     1 tsk salt
  •     2 msk vitvinsvinäger
  •     0,5 dl solrosolja eller annan neutral olja

Apelsinsenap:

  • 2 tsk finrivet apelsinskal
  • 1 msk apelsinsaft

Chili- och honungssenap:

  • 0,5 urkärnad finhackad röd chili eller 2 tsk chiliflakes
  • 2 msk honung

Sjud senapsfröna i vattnet cirka 5 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna. Mixa med stavmixer till en lagom slät konsistens. Nu har du den naturella senapen. Smaksätt enligt nedan. Alla tre varianterna håller flera månader i kylskåp.

Apelsinsenap

Riv apelsinskalet ner i senapen. Pressa i saften. Blanda väl.

Chili- och honungssenap

Hacka chilin, lägg i senapen. Häll i honungen. Blanda väl.

söndag 14 juni 2015

Pronotis linssoppa

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Hade inte så mycket röda linser hemma, så tog hälften gröna linser. Byte även ut den frysta spenaten mot färsk, och istället för citron så tog jag lime. 


2 dl röda linser
1 liter vatten
1 stor finhackad vitlöksklyfta
2 små finhackade gula lökar
2 msk smör
1 liten bit kanel
1 kryddmått mald vitpeppar
1 lagerblad
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk curry
1/2 burk krossade tomater (ca 200 g)
1/2 paket fryst hel spenat (125 g)
1-2 tsk salt
Rikligt med hackat persilja
1 citron

Rensa linserna genom att hälla ut dem på en tallrik och plocka bort eventuellt "grus". Skölj i durkslag. Koka dem i 1 liter vatten under lock 30-40 minuter eller tills de är helt mjuka. De ska koka sönder. Smält under tiden smöret i en traktörpanna. Fräs lök och vitlök så att löken får färg, men inte blir det minsta bränd. Tillsätt alla kryddor och rör om snabbt. Häll i tomaterna och låt det hela puttra ca 15 minuter. Häll i bladspenaten och koka tills det är nästan färdigkokt. Lyft då bort traktörpannan från värmen. Blanda de kokta linserna (med sitt spad) och grönsaksröran, salta och rör om ordentligt. Tillsätt persiljan. Servera soppan rykande varm med en stor citronklyfta till var och en. Citronen klämmer man direkt ner i sin sopptallrik. 

Ostsoppa med purjo

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Fräsch och enkel soppa, smakade helt ok, men ingen wow upplevelse..



3 msk smör
4 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 medelstora purjolökar
1 medelstor morot
Ca 100 g färsk spenat
1 tsk torkad mejram
3 dl standardmjölk
3-4 dl grovriven ost
Lite svartpeppar
Skivade rädisor

Skala och skölj grönsakerna. Strimla purjon tunt, skär moroten i smala stavar. Vänta med spenaten. Smält smör i en gryta, lägg i hälften av purjon och fräs den på svag värme. Strö efter 3-4 minuter ner mjölet och rör om. Späd med vattnet, lite i taget och lägg i buljongtärningarna. Lägg i morotsbitarna och mejram. Koka under lock i 6-10 minuter. Tillsätt mjölken, resten av purjostrimlorna och övriga grönsaker och koka upp soppan igen. Koka ett par minuter eller tills grönsakerna är klara. Smaka av soppan. Rör ner den rivna osten och servera genast, gärna med skivade rädisor.