Sidor

fredag 18 december 2015

Glögg av granatäpple

Ett recept min far skickade till mig här om veckan. Visst var det gott, men påminner inte ett dugg om glögg. Däremot skulle det nog passa bra som en läskande grogg!

  • 4 dl
    socker
  • 5 dl
    vatten
  • 4 st
    kanelstänger
  • 1 st
    vaniljstång, delad och urskrapad 
  • 1bit(ar)
    ingefära, stor bit skalad och skivad
  • 20 st
    gröna kardemummakapslar (valfritt)
  • 10 st
    kryddnejlikor
  • 1 st
    skalet av ekologisk apelsin

Till servering

  • 1liter
    ginger ale, cider eller bubbelvatten
  • 5 dl
    granatäpplejuice
  • 1 st
    granatäpple, kärnor
  • efter smak
    blandad frukt i bitar t.ex. citrus, äpple, ananas och is

SÅ LAGAR DU

1. Koka samtliga ingredienser till sockerlag tills du känner en tydlig kryddsmak, ca 10 minuter. Låt svalna. 

2. Sila och kyl lagen.

3. Vid servering: blanda med ginger ale, granatäpple, blandade frukter i bitar och is.

lördag 5 december 2015

Saftig päron- och lingonkaka

Ett recept ur boken Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Väldigt saftig och god! Rekommenderas 
om du vill göra en mjuk kaka! 


100 g smör
2 ägg
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
1-2 dl lingon, färska eller frysta
3 dl rivna päron (1-2 päron)

Glasyr:
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ca 3 msk vatten
1/2-2 dl lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Rör i det smälta smöret. Blanda sedan ner lingon och päron. Häll smeten i formen och grädda i 50-55 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den. Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en tjockflytande glasyr. Bred eller ringla den över den kalla kakan och garnera med lingon.