Sidor

tisdag 22 juli 2014

Divine Magazine

Du har väl inte missat mitt senaste reportage i Divine Magazine? Denna gången har jag skrivit om efterrätter! Gå gärna in och kolla:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n67145406

tisdag 15 juli 2014

Gammeldansk chili & lakrids shot

Kolla vad jag fick hem som varuprov!! Schysst!! Jag kan erkänna att jag inte gillar vanlig Gammeldansk... Tycker att det smakar som någon äcklig hostmedicin. Men denna var förvånansvärt god med tanke på att det är samma grund. Lakrits smaken gjorde stor skillnad! Och jag gillar ju lakritsshot! Men chili smaken kändes inte direkt.. Men det gjorde inte nåt. Testa denna när du får tillfälle, för jag rekommenderar den! 
Systembolaget: 86165

I Danmark är var femte flaska starksprit som köps en Gammel Dansk. Den klassiska
Gammel Dansk bittern såldes för första gången 1964 i danska butiker.
Hemligheten bakom den speciella bittra smaken ligger i förhållandet mellan
29 olika kryddor och örter från hela världen och receptet sägs endast kännas
till av tre personer.

I samband med att Gammel Dansk firar 50år på marknaden lanserar man nu en ny
produkt – Gammel Dansk Shot.
Gammel Dansk Shot är framtagen med utgångspunkt i samma 29
originalingredienser som Gammel Dansk Bitter men i Shot har man valt att
justera blandningen genom att tona ned det bittra och lyfta fram lakritsen
samt tillsatt lite extra hetta i form av chili.
Produkten är framtagen för tillfällen när det skall festas, firas och skålas
och smaken är stor och generös utan att vara överväldigande.
Gammel Dansk Shot är en ren naturprodukt som är tillverkad helt utan
tillsatser. 

Artikelnummer: 86165
Pris: 259 kr 
Volym: 70 cl
Alkohol: 32%

onsdag 9 juli 2014

Varuprov från finn crisp

För ett litet tag sedan fick jag dessa två påsar som varuprov! Äntligen blev det av att jag testade dom, och jag måste säga att det var väldigt gott till ost! Är redan förtjust i dom vanliga finn crisp knäckebröden, så hade höga förväntningar på dom här.. 
Svårt att säga att någon var bättre än den andra egentligen, tror snarare att det handlar om vad man har till. Den neutrala surdegs varianten passar bäst till ost med mycket smak, och den med tomat och rosmarin passar bättre om man äter den med bara smör eller någon mildare ost! Se till att testa! 


måndag 7 juli 2014

Tikimasala-köttfärs med mango chutney och kokos

Ett tips från en klasskompis på sopis. Annorlunda och gott! Gick snabbt att göra iordning också! 

Ca 400 g köttfärs
1 pkt tikimasala kryddmix
Mango chutney
Kokosflingor
Ris 
Grönsaker

Stek köttfärsen i en stekpanna, blanda i kryddmixen och ca 1/2-1 dl vatten. Servera med ris, mango chutney, kokos och hackade grönsaker, tex: Gurka, lök, tomat och majs. 

onsdag 2 juli 2014

ugnsstekt kyckling med klyftpotatis

Väldigt enkelt och gott! 


4 port.
12 kycklingben
2 msk olja
salt och peppar
2 msk soja
1 msk honung
1 vitlöksklyfta
900 g fast potatis
2 dl crème fraiche
2 msk ketchup eller chilisås
1 msk senap

Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
Bryn kycklingbenen i hälften av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem på ena sidan av långpannan. Blanda soja med honung och pressad vitlök. Skär potatisen i klyftor och blanda med resten av oljan, salt och peppar. Häll över klyftorna på den andra halvan av långpannan och stek ca 15 minuter. Pensla sojablandningen på kycklingbenen och stek ytterligare ca 10 minuter eller tills kycklingbenens innertemperatur är ca 82°C. Blanda crème fraiche, ketchup och senap. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med potatis, sås och gärna sallad.

morotssoppa med jordnötspesto

Annorlunda med jordnötspesto i, var väldigt gott! 



ca 4 port.

1 gul lök (à 150 g)
500 g morötter
2 potatisar (à 100 g)
2 msk smör
2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten

Jordnötspesto:
1/2 chilifrukt
1/2 dl hackad koriander
1 lime
1 dl salta jordnötter
1 1/2 msk rapsolja
1 krm salt

Skala och hacka gul lök. Skala och skär morötter i mindre bitar. Skala och tärna potatisar.
Fräs löken glansig i smör 2-3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt morötterna och fräs ca 3 minuter. Tillsätt hönsbuljongtärningar, hälften av vattnet och potatistärningarna. Koka under lock ca 20 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd resten av vattnet och koka under omrörning 2-3 minuter.
Pesto: Mixa salta jordnötter, chilifrukt, hackad koriander, färskpressad limejuice, rapsolja och salt.
Servera soppan med peston och rostat pitabröd.

Ananastartelette

Idag blev det denna annorlunda och goda efterrätten! 

1/2 dl torkade fikon
1 1/2 dl valnötter
1 dl cashewnötter (naturella)
1 msk honung
1 krm salt
1 vaniljstång
1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl socker
1 dl vatten
1/2 kanelstång
1 stjärnanis
1/2 ananas (1/2 ananas motsvarar ca 600 g)

Limefraiche:
2 dl crème fraiche
1 msk florsocker
rivet skal av 1 lime

Sätt ugnen på 100°C. Blötlägg fikonen i varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Häll av vattnet och mixa fikon, nötter, honung och salt till en jämn deg i en matberedare. Tryck ut degen i smorda små portionspajformar, ca 7 cm i diameter - eller platta ut 6 rundlar (för 6 port), ca 1/2 cm tjocka, på en bakpappersklädd plåt. Ställ in ca 30 minuter i ugnen. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Dela och kärna ur chilifrukten. Koka ihop socker, vatten, chilifrukt, vaniljstång, kanel och tjärnanis i ca 5 minuter. Skala och dela ananasen på längden. Skär bort rotstocken i mitten. Skär ananasen i 2-3 mm tunna skivor. Lägg skivorna i den varma lagen och låt dra i minst 30 minuter.

Limefraiche: Vispa crème fraiche och florsocker med elvisp till en tjock kräm. Blanda i limeskal.
Ta upp ananasen ur lagen och fördela i pajskalen. Servera genast med crème fraichen.

tisdag 1 juli 2014

Frikadeller med spaghetti

Kom på att det var 100 år sen jag gjorde frikadeller, så idag blev det en egen påhittad variant till middag. Gott blev det i alla fall! Men rekommenderar inte den smala spaghettin som jag testade.. Den klibbade ihop sig och gick sönder. Vanlig mycket bättre!


Ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 ägg
Ca 2 dl mjölk
Ca 1/2 dl ströbröd
Salt och peppar efter smak
Smör att steka i

Sås:
1 oxbuljongtärning
2 burkar krossade tomater
1 kruka färsk basilika
2 st färsk chili
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar efter smak
Smör att steka i

Hacka löken och blanda med resten av ingredienserna. Rulla köttbullar och stek i smör, ställ sedan åt sidan. 

Såsen:
Hacka löken, basilikan och pressa vitlöken. Stek i smör i några minuter. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå och puttra ca 10 min. Häll sedan i köttbullarna och låt puttra ett par minuter till. Tänk på att den heta tomatsåsen lätt stänker.

Servera med spaghetti.