Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 29 april 2013

Tomattårta

Ett recept ur Efterlängtade efterrätter av Charlotta Malhotra. Har gjort tomattårta en gång förut, men då var det från Mia Örns bok Tårtor. Tänkte att jag sakta men säkert ska testa alla recepten i Efterlängtade efterrätter, så därför blev det dax för denna nu. Kul att kunna jämföra deras recept också. Hur som helst så är tomattårta faktiskt gott! Fast det låter väldigt skumt. Det påminner lite om morotskaka.

Självklart så råkade jag slarva lite när jag läste receptet, så jag hade i 1½ dl marmelad i smeten..istället för att dela kakan och lägga det mellan.. men det gick ju bra ändå! Plus att jag hade bara lite apelsinmarmelad, så jag fuskade och slängde i lite aprikosmarmelad.. Här hemma bestämmer jag mina egna regler!


1 tårta

100 g rumstempererat smör
2½ dl farinsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
½ msk bikarbonat
½ krm riven muskot
2 krm malen nejlika
1 tsk malen kanel
100 g valnötter
1½ dl apelsinmarmelad

Topping:
300 g philadelphiaost
1 dl apelsinmarmelad
cocktailtomater

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med löstagbarkant. Rör sockret mjukt med farinsockret. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt de passerade tomaterna och blanda till en jämn smet. Blanda vetemjöl, bikarbonat och kryddorna och hacka valnötterna grovt. Rör ner allt i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna helt. Dela kakan i två tårtbottnar. Bred ut apelsinmarmeladen mellan bottnarna och lägg ihop tårtan. Rör färskosten till toppingen mjuk och blanda i det mesta av apelsinmarmeladen. Bred toppingen över kakan och klicka resterande apelsinmarmelad ovanpå. Dekorera med cocktailtomater skurna i halvor.

söndag 28 april 2013

Hannas torsk

Ett tips från en kollega på praktiken. Hon tyckte att jag hade lite recept på fisk.. och jag kan inte annat än hålla med. Så om du läser detta och har något gott recept som du gärna dela med dig av..gör det! Hur som helst, bjöd mina före detta grannar på denna rätten och det var mycket uppskattat. Gott med fisk!


1 pkt fryst torsk i block
olja
ca ½-1 dl tomatpuré
salt och peppar
2 st färska tomater (+ några extra cocktailtomater)
ca 150 g fryst spenat
1 pressad vitlöksklyfta
ca 2 dl matlagningsgrädde

Smörj en ungsform med olja. Lägg på fisken, salta och peppra. Bred på tomatpuré, lägg sedan på skivade tomater. Koka ihop matlagningsgrädde, spenat och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Lägg sedan spenat blandningen runt om fisken. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

fredag 26 april 2013

Chocolate meringue pie - chokladmarängpaj

Första receptet jag testar ur min nya fina bok Texmex från grunden av Jonas Cramby.

Bjöd min kära granne på en bit av denna.. så fick jag en påse med älgfärs som tack. Inte illa!! Det kallar jag schysst deal! Resten tog jag med och bjöd på praktiken idag. Den verkade uppskattad! Dock kan jag förvarna att den var väldigt hård efter att ha stått i kylen sen igår.. men den var lika god för det, om inte till och med godare som kall! Bara lite svår  att äta med sked..blev lättare att äta som en pizza med händerna istället.
Pajdeg:
125 g smör, i bitar
4 dl vetemjöl
50 g florsocker
1 ägg
3 msk vatten

Fyllning:
170 g mörk choklad
100 g smör
3 äggulor
1/4 tsk salt
1 1/4 dl strösocker

Maräng:
3 äggvitor
½ tsk salt
5 msk strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, mjöl och florsocker i en bunke. När det blivit en grynig massa tillsätter du ägg och vatten och arbetar ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och stoppa i kylskåpet 20 minuter. Tryck sedan ut den kalla degen i en pajform och baka den färdig ca 15 minuter - gärna med lite ris eller småmynt på ett smörpapper i så att det blir snyggt och prydligt. Gör chokladfyllningen genom att röra ihop alla ingredienser i en kastrull och sjud sedan 10 minuter eller tills det blir en trögflytande massa. Vispa marängen tills det bildas toppar och sedan häller du chokladen i pajskalet, toppar med maräng och hivar in i ugnen tills marängen blir lite sådär småbrun, 5-10 minuter. Pajen kan ätas varm, kall och till och med fryst som en klasspinne.

torsdag 25 april 2013

Jimmys räkröra

Enkelt och gott! Ändrade receptet lite.. jag är nämligen ingen ketchuptjej, så jag tog chilisås istället. Plus att jag tog pasta istället för ris!




2 dl créme fraichê
ketchup
1 pkt frysta räkor,tinade och skalade
3 dl grädde
cayen peppar
salt och  svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika

Blanda créme fraichên och grädde i en kastrull, låt de puttra en stund, blanda i ketchup tills en rosa färg uppstår. Krydda efter smak och låt detta puttra en stund, hacka paprikorna och blanda ned med räkorna. låt puttra en stund till. Servera med ris.

tisdag 23 april 2013

Semifreddo

Ett recept ur Efterlängtade efterrätter av Charlotta Malhotra. Gott! Smakar som glass! Men blev lite isigt när jag inte använde min fina glassmaskin.



ca 8 portioner

1 vaniljstång (1-2 tsk vaniljsocker)
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1½ dl florsocker
3 äggvitor

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg allt i en kastrull med ½ dl av vispgrädde. Koka upp. Låt kallna i kylen. ta upp vaniljstången. Blanda ner den resterande vispgrädden i blandningen. Vispa och ställ in i kylen igen. Vispa äggulorna och florsockret till en mjukt skum. Vänd ner gräddblandningen i äggsmeten. Vispa äggvitorna till ett skum i en annan skål och rör sedan ner i smeten. Häll upp i en form och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

måndag 22 april 2013

Andreas fisksoppa

Ett recept från en klasskompis. Tydligen blev han bjuden på den där han har sin praktikplats. Den var väldigt enkel att göra, och god var den också!



1 liter grönsaksbuljong
3-5 dl vispgrädde
curry
1 påse med blandade fiskbitar
1 st strimlad purjolök
1 burk majs och lite av spadet
2 st slantade morrötter
2 st färska tomater
1 burk creme fraiche
salt och peppar

Koka upp buljong och vispgrädde. Blanda i morötterna, purjolök och majs. Sist i med fisk creme fraiche och tomat. Smaka av med curry, salt och peppar.

söndag 21 april 2013

Vin-kossa


Denna har jag visserligen inte fått.. men måste bara få visa den ändå. Köpte denna här om veckan. Det är min kompis granne som har sytt den. Så himla rolig ju! Va bara tvungen att se till att skaffa en själv. 250 kronor tycker jag att den lätt va värd. Verkligen ett bra handarbete! Nu kan den här lantisen säga att hon ska hem och mjölka kossan och faktiskt mena det också ;)

lördag 20 april 2013

Chili från Chile!

Nämnde för min kollega att jag hade köpt jättegod chili med röksmak när jag var där för några år sedan.. tror ni inte han tog med en påse till mig när han var där på semester! Så himla glad! Sånna här överraskningar gillar jag verkligen! Det är bra sting i den! Och den rökta smaken gör att det är alldeles extra gott! Perfekt till grillat :)

fredag 19 april 2013

Pastel de choclo (Chilensk majskaka)

Fick detta receptet av min härliga kollega från Chile! Spännande att få testa laga nåt från Chile för första gången.Väldigt annorlunda rätt..måste erkänna att jag var aningen skeptisk. Men det var faktiskt väldigt gott. Tänkte överraska en på praktiken som är från Chile med att ta med lite och bjuda på imorgon.. får hoppas det uppskattas!
Förresten lägg märke till att jag har gjort rätten i mina fina skålar som jag släpade med mig hem från Chile när jag var där för några år sedan.. Såklart ett måste!




500 g köttfärs
2 st hackade gula lökar
2 tsk salt
2 msk socker
peppar
2 dl russin
olja
skivade kokta ägg
2½ dl mjölk
2 tsk salt
1 msk socker
2 msk maizena
2 burkar majs

Fräs färsen och löken i oljan. Smaka av med salt, peppar och socker. Dra av panna från värmen, tillsätt russin. Platta ut i en ugnssäker form och täck med skivade ägg. Mixa majs, mjölk, maizena och salt till en smet, och koka sedan upp till grötkonsistens. Fördela gröten över äggen och toppa med socker. Gräddas ca 30 minuter i 250 grader

torsdag 18 april 2013

Nespresso kapslar

Kolla vad jag fick på posten! :) Så roligt att få gratis prylar! ..så generösa som nespresso är så känner jag att jag snart måste lära mig att dricka kaffe! Men tills dess får jag se till att glädja någon annan istället!

onsdag 17 april 2013

Vinprovning med Prime Wine Group


Igår var jag på vinprovning hela dagen. Att gå på vinprovnig var något helt nytt för mig.. kände mig verkligen malplacerad när bland alla proffsen! Men det var ändå spännande och lärorikt. Blev ju en hel del korvstoppning av information.. men jag hoppas att någonting bra har fastnat i alla fall. Hur som helst blev jag i alla fall väldig bra omhändertagen av Prime Wine Group. Men det känns fortfarande lite konstigt att stå och gurgla vin och ha sig. Sen dessutom spotta ut det!

Ska jag vara ärlig så var det inte direkt så att jag fastnade för något speciellt vin. Tvärtom kändes vissa av vinerna onödigt dyra. (extra waste att spotta ut det då!) Men jag tror att mycket handlar om att jag inte innan har haft det intresset, plus att jag inte är van att dricka sådana viner.. något jag förmodligen kommer att kunna lära mig att uppskatta med tiden!

Hur som helst.. självklart så lyckades Lindgren spilla på sig också, haha. Så går det när man försöker passa in och vara som dom andra.. Men det hörde ju nästan till att jag skulle klanta till det.

Jag är i vilket fall som helst supernöjd med hela dagen. Hoppas jag får uppleva det fler gånger!



Glömde ta med mig min systemkamera men tänkte att jag istället kan passa på att lägga in några bilder jag tog när jag var på en vingård i Chile för ett par år sedan...






tisdag 16 april 2013

BBQ-Mate

Min barndomskompis släpade med sig denna coola grill-stekspaden hela vägen från Australien till mig! Det kallar jag för en riktig vän! Lägg märke till att den har massa bra funktioner förutom att man kan vända saker på grillen med den. Ena sidan är vass, så man kan skära i köttet, andra sidan har taggar som man skrapa gallret med (tror jag), längst fram är som en skrapa. Plus bästa av allt, en flasköppnare i mitten! Gillar denna skarpt! Tusen tack :)


söndag 14 april 2013

Presenter :)

Okej, det här är inget recept, men jag måste bara få visa vilka fina presenter jag fick idag av min kompis Anders!! Så himla glad! Har länge velat ha en riktig kockrock :) Tusen tack!!



 "Fotografera inte fötterna" haha


lördag 13 april 2013

Goody bag från Santa Maria

Wow, vilken dag! Har varit på tv-inspelning utomhus heeeela dagen. Så himla roligt! Vilka otroliga grill nördar det finns där ute..haha! Men fick faktiskt ett par bra tips som jag ska lägga på minnet. Kan inte dela med mig om någon mer info om själva inspelningen än.. men himla kul var det i alla fall!! Här kommer i alla fall en bild på vad jag fick med mig hem i min goody bag!

fredag 5 april 2013

Annas Moussaka

Ett underbart gott recept hela vägen från Grekland! Fick det av en tjej jag känner som jobbade där nere..hon in sin tur fick det tydligen av någon grekisk dam. Så Äkta grekisk moussaka! Och god var den!! Min gäst, som också heter Anna tyckte också att det var smarrigt! Testa gärna detta!


ca 6 port.

3-4 aubergine – skärs i skivor och ugnsbakas i olivolja, salt och peppar
6 - 8 potatisar – skalade, kokade, sedan skurna i skivor

Köttfärssås:
500 köttfärs
4-5 tomater (hela tomaterna, hackade i småtärningar)
3 vitlöksklyftor (pressade)
Chilisås ca 1 dl
Tomatpuré 1 msk
Soja
Chilipulver
Cayennepeppar
Piri Piri (Chiliflagor)
Socker ca 2-3 msk
Salt
Svart och vitpeppar

Vit sås:

100 g smält smör

ca 1,5 dl vetemjöl – blandas i smöret och bryns någon minut
1 l mjölk, hälls i lite i taget – koka ihop till en sås ca 5 min under omrörning
Salt och peppar

Såsen blir för mycket, men bättre att ha för mycket och få över än att få slut på den (det ska vara mycket sås) Varva i en ugnsform med höga kanter, först aubergine, sen potatis, sedan köttfärs. På detta ett tunt lager vit sås, sedan allt en gång till - aubergine, potatis och så köttfärs och på toppen resten av såsen. Tillaga i ugnen på ca 225 graders värme i 1 timma (täck ev med folie mot slutet).

torsdag 4 april 2013

Gateau lawrence

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Jag kände att det var länge sedan jag bjöd på något på praktiken.. så fick för mig att testa nåt nytt ur Mias bok. Denna var helt okej, lite som sockerkaka ungefär. Perfekt för glutenallergiker! Hoppas den blir uppskattad på praktiken...


175 g rumsvarmt smör
4 ägg, delade i gulor och vitor
180 g mörk choklad
1½ dl strösocker
200 g sötmandel
1 dl aprikosmarmelad

Klä en form med löstagbar kant cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Mal mandeln i en mandelkvarn, du behöver inte först skålla och skala den. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa den riktigt fint i matberedare, eller använda matberedarens fina rivskiva. Vispa ihop smör och socker med elvisp och vispa därefter ner äggulorna. Rör även ner den smälta chokladen. Vispa äggvitorna till styvt skum och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i knappt 35 minuter. Kakan ska ha stannat men fortfarande vara lite saftigt kladdig. Låt svalna. Värm försiktigt aprikosmarmeladen i mikron eller i en kastrull på spisen. Bred den över kakan och låt stelna en liten stund. Det går bra att förvara kakan i rumstemperatur i ett par dagar, men ställ därefter in det du inte hinner äta upp i kylen.

onsdag 3 april 2013

Inbakad tomat och mozzarella

Måste erkänna att det tar emot lite att köpa färdig pizzadeg, är inte riktigt min grej. Men jag var så himla trött igår kväll när jag skulle laga det här.. så det var faktiskt ganska så skönt ha färdig pizzadeg då. Men jag tänker inte låta det bli någon ovana. Sådär ja..nu har jag fått bortförklara den färdiga pizzadegen lite. Gott var det i alla fall! Jag skar i lite större bitar eftersom jag tänker äta det som middag istället för snacks. Valde även att pensla degen med lite olja innan jag satte in den i ugnen. Stod inget om det, men det kändes helt enkelt rätt att göra så ändå.

ca 4 port.

1 rulle kyld, färdig pizzadeg ca 400 g
500 g körsbärstomater
125 g galbani mozzarella
1 knippe färsk basilika
2 msk olivolja
ca 1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en lågpanna med lite olivolja och salt. Baka dem i ugnen i ca 10-15 minuter så att det mesta av vätskan dunstar. Rulla ut degen på ett bakplåtspapper och lägg på de bakade tomaterna. Se till att inte lägga dem för nära kanten för att du ska kunna vika över degen och tillsluta när du har strött över basilika och mozzarella i små bitar. Vik därefter över degen och tillslut den, gör därefter några lufthål med en gaffel och grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Skär upp rullen i 2-3 cm och servera dem ljumna.

tisdag 2 april 2013

Beer can chicken

Fick detta receptet här om dagen. Perfekt nu när jag behöver öva på att grilla inför den kommande tävlingen som jag ska vara med i.. Tyvärr så följde jag inte receptet till punkt och pricka. (det gör jag i och för sig sällan) Men jag är lite anti att köpa halvfabrikat och färdiggjorda produkter.. därför gjorde jag istället en egen marinad till kyklingen på olivolja, pressad vitlök,paprika pulver, salt, peppar och lite pressad citron. Du gör som vanligt som du själv vill.. Hur som helst var detta väldigt gott! Fick bra betyg av mina gäster också!




1 Hel färsk kyckling
1 påse BBQ Rub Herbs
1 burk lättöl à 33 cl
1 dl American BBQ Sauce Tangy Fruit

Bluecheesesallad:
1 st Salladshuvud (Roman el. Cosmopolitan)
2 st Selleristjälkar
2 stSalladslök
150 g Blåmögelost (t ex Castello)
1 dl Valnötter, grovhackade

Dressing:
0,5 msk Vitvinsvinäger
1 msk Olivolja
Salt och Peppar


Krydda kycklingen med BBQ Rub Herbs både inuti och utanpå. Ställ åt sidan. Tänd grillen med briketter för indirekt värme. När glöden är bra, öppna ölburken och häll ur lite av ölen. Trä kycklingen över ölburken så den ”sitter” över burken. Ställ den i en ugnsfast form och placera på gallret vid sidan om glöden, lägg över locket på grillen. Grilltemperaturen skall vara ca 200°C. Pensla kycklingen med American BBQ Sauce Tangy Fruit när ca 10 minuter återstår av grilltiden. Kycklingen är färdig efter ca 1 timme när köttsaften är klar och kycklingens innertemperatur uppnår 82°C. Ta bort ölburken och skär upp kycklingen i mindre bitar innan servering. Bryt salladen i grova bitar, strimla selleri och salladslök och lägg i en skål. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen, smula över blåmögelost och valnötter precis innan servering.

måndag 1 april 2013

Tomatsmör

Förra veckan hade jag två kompisar från Tyskland på besök. De bjöd mig på middag ena kvällen, och då hade de gjort något som de kallade för tomatsmör till baguetten.. så enkelt, men samtidigt så gott! Man kan tydligen även ha det till kött istället för vitlökssmör.
 
50 g Smör
ca 1 msk tomatpuré
1 pressad vitlök
salt och peppar
basilika och oregano

Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att det blir mjukt. Blanda sedan med de andra ingredienserna efter smak. Bred på bröd istället för vanligt smör. Ett tips är även att bre på bröd som man sedan sätter in i ugnen.. men vilket som går bra.