Sidor

söndag 29 december 2013

Banoffee pie

Bjöd på denna ikväll när jag hade baby shower för min vän Malin! 

Själv blev jag bjuden på denna underbart goda pajen på den årliga släktmiddagen. har testat banoffee pie en gång förut, för kanske 5 år sedan.. den var också god, men absolut inte i klass med denna. var bara tvungen att be om receptet! Rekommenderar verkligen denna!




400 g digestivekex
175 g smör
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering

Kexbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens. Ta upp burkarna och låt dem svalna. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.

Brända mandlar:
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna. Hacka mandeln grovt.

Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.

Anders lammgryta med kanelsmak

Väldigt enkelt och gott recept! Testa gärna! Kryddig och god, och köttet var underbart mört! 





1 ½ kg lammgrytbitar
1 1/2 stor gul lök
2 vitlöks klyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprika pulver
1 msk spiskummin
5 krm cayennepeppar
5 krm kanel
1 köttbuljong tärning
7 dl vatten
2 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Maizena

Bryn lammet och sedan löken och lägg över i en gryta och ta vara på stekskyn av både löken och köttet.
Blanda ner övriga ingredienser och låt puttra i ca 60 minuter och skumma eventuellt av efter ca 5 minuter.Red av med maizena till önskad konsistens. Serveras gärna med ugnstekt paprika/sivri och matlagnings youghurt vid sidan av. Även gott med hackad bladpersilja över.


lördag 21 december 2013

Freixenet Cordon Negro mousserande vitt vin

Jag och min kärlek lyxade till det ordentligt med räkor och hummer när vi skulle testa det här vinet. Gott var det i alla fall! Perfekt ihop med skaldjuren. Vinet hade en torr men ändå frisk smak. Skönt!för jag gillar inte när det är för sött och slibbigt, men det får ju inte bli för torrt heller. Kattunga känslan får inte ta över så det blir obehagligt! Men det gjorde det inte på detta vinet, smaken var perfekt för mig. Min kärlek tyckte också om det! Flugan kommer jag att behålla! :)


fredag 20 december 2013

Ricossa Barbaresco och Ricossa Barolo

Fick ju hem ett jättefint paket här om dagen med blandat gott innehåll! Nu har jag även hunnit testa vinerna också! Ricossa Barbaresco vinet testade jag tillsammans med en kyckling och ris gratäng som min barndomskompis bjöd på. Nu är ju inte jag superbra på att beskriva vinsmaker.. men jag tycker att det var helt okej. Men det kändes inte så där smakrikt och fylligt som jag hade hoppats på. Ricossa Barolo vinet var däremot desto godare! Det drack jag tillsammans med tabuleh, som jag och min kompis åt här om kvällen. Nu vet jag att vad man äter till kan ju påverka hur man upplever vinet, men det var ju ändå kyckling till båda, och jag tycker ändå att Barolo vinet var godare, det kändes mer smakrikt och fylligt. Vardagslyx med god mat, vin och bardomskompisen på besök!






Vill du beställa dom på systembolaget har du artikelnr här:
Ricossa Barbaresco nr: 76369
Ricossa Barolo nr: 76367

Anders renskav och färsk spenat

Enkelt och gott recept! 

1 paket renskav
7-8 färska champinjoner delade i kvartar
1 vitlöksklyfta
2 msk kalvfond
ca 10 cm hackad purjolök
1 påse färsk eller 1 paket frusen hel spenat
3 dl grädde
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Ca 1 msk soya
1 msk maggi


Stek renskaven ordentligt och krydda med peppar och cayennepeppar efter styrka. Avsluta med lite soja och maggi blanda väl. Lägg över renskaven och purjolöken  i en gryta/kastrull, vispa ur pannan med ca 3 dl vatten och häll över det också.
Stek champinjonerna delade i kvartsbitar i smör och pressa i 1 klyfta vitlök och häll över i grytan. Häll i grädden salta, peppra och fonden och kanske lite mer soja.
Låt sjuda ihop i ca 5 minuter innan du blandar ner den hackade spenaten och låter småsjuda en kort stund.
Servera med kokt ris till och då gärna basmati ris.

Clementinkonfekt

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Dumt att det inte stod i receptet hur många clementiner man skulle ha..men jag behövde 10 stycken. Tyvärr upptäckte jag att jag hade för lite glukos.. när jag redan hade börjat såklart..så dom blev lite lösare i konsistensen än vad de ska vara.. men de var ändå goda.



4 dl saft från färska clementiner (ca 10 st)
3 msk flytande fruktpektin
4½ dl strösocker
100 g glykos ( ca 1 dl)
(ev. ½ tsk apelsinblomvatten)
ca 2 dl strösocker till garnering

Pressa clementinerna i en citruspress. Blanda ut pektinet i clementinsaften och häll det tillsammans med socker och glykos i en tjockbottnad kastrull. Blanda ordentligt och koka till 110 grader. Rör om då och då så att det inte bränner vid. (Häll i apelsinblomvattnet när det kokat klart). Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll upp marmeladen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar. Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär den i fyrkanter, ca 2 centimeter stora. Häll socker i en djup tallrik och vänd runt bitarna. Lägg konfekten i en burk och förvara i kylskåpet.

tisdag 17 december 2013

Anders lammskavsgryta

Ett recept från en läsare. Enkelt att göra och gott! Men skulle inte säga att det var någon speciell wow rätt.





1 paket lammskav
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
6 stora champinjoner delade i skivor
3 dl matlagnings grädde
6 grönpeppar korn mortlade
4 dl köttbuljong
2 dl frysta ärtor
Salt
Peppar
1-2 kryddmått cayennepeppar
1 msk kinesisk soya
1 msk maggi
Maizena redning
Stek lammskaven,champinjonerna och löken separat och lägg över i en gryta/traktörpanna och ha i kryddor och buljong och låt sjuda i ca 20 minuter innan du har i grädden och ärtorna låt sedan sjuda i 15 min till. Red av med maizena och smaka av så du gillar kryddningen och servera till antingen kokt pressad potatis eller ris.

Rysk kaviar


Var i Ryssland på en weekend med min kärlek, passade då på att att köpa lite rysk kaviar. Var fortfarande löjligt dyrt..men ändå tre gånger så billigt som i Sverige. Hur som helst så var det inte något direkt speciell smakupplevelse..tycker faktiskt att löjrom är mycket godare! Så rysk kaviar är med andra ord ganska så överskattat om du frågar mig.. men visst, ändå kul att ha testat, det är det ju inte så många som har gjort!




Avec

Kolla vad jag fick på posten! Perfekt! Nu blir det Cuba libre och white russian drinkar! Whiskeyn kommer min kärlek få smaka på.. sen cognacen är också perfekt, har två efterrätter som jag har tänkt testa göra som det ska vara det i..men har varit för snål för att gå och köpa en hel flaska när jag bara behöver nån matsked... superbra present!



tisdag 10 december 2013

Ricossa Barbaresco och Ricossa Barolo med fina tillbehör

Kolla vad jag fick på posten!! Sånt här gillar verkligen jag! Perfekt present till mig. Kunde inte låta bli att le för mig själv när jag öppnade paketet! Så himla fint och med så härligt innehåll! Återkommer med vad jag tyckte om vinet sen när jag har testat det... Men jag kan redan nu säga att det var goda chokladpraliner, för det slank ner en direkt när jag hade öppnat paketet! Förutom dom var det även biscotti och någon sorts fruktkaka. Jag är ju inte så förtjust i varken eller egentligen..men jag klagar inte, för jag blev verkligen glad för den här presenten. Testade en bit av varje till lite glögg, och det slank ner det med kan jag säga!








Choklad och ingefärskola

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt och gott! Äntligen nåt julgodis som jag gillar!


 ca 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao
2 msk färsk finriven ingefära

Förbered en långpanna, lägg i bakplåtpappret i botten så att det går upp lite på kanterna. Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett stek och koka tills smeten är 120 grader. Rör om då och då. Blanda i den färska ingefäran. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt stå och svalna en stund innan du stället in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten. Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2x2 centimeter stora. Slå in i papper. Förvara i kylskåp. 

Glöggfudge


Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Min kärlek skrattade och sa att det såg ut som nåt man spytt upp... men som tur var smakade inte alls så! Det var gott, men som jag sagt flera gånger innan..fudge är inte min grej. Så detta kommer jag ge bort i julklapp till någon annan..

5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g russin
3 msk glögg
100 g skållade och skalade mandlar.

Lägg russinen att dra i glöggen. Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Hacka dem fint.
Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkistraller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka tills 115 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret, russinen och mandlarna och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk. 

Tranbär och ingefärsfudge

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt att göra! Men jag är som sagt inte något jättefan av fudge..så inget för mig.


5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g torkade hackade tranbär
2 tsk ingefära

Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkistraller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka tills 115 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret. tranbären och ingefäran och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk. 

Bosman Adama 2012

Vardagslyx på hög nivå!
Gratis vin som kom på posten och lammskav, inte illa!

Vinet var gott! Lättdrucket. Inte så tungt i smaken om ni fattar... Min kärlek sa: jäkligt gott vin! Eller nej, svårbedömt, säg åt dom att skicka en till! ;) 

Vill ni testa så är det Art. nr: 12768 på Systembolaget. 

Förresten så var det fairtrade vin också, det gör ju att det inte bara var gott, det känns bra också, i dubbel bemärkelse :)


söndag 1 december 2013

Hasselnötsfudge

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman
Enkelt att göra! Men fudge är egentligen inte direkt nån favorit.. Tycker inte om den lite gryniga konsistensen... Men andra gillar det, så det blir en bra present! 

1 dl rostade hasselnötter 
3 dl strösocker
3 msk smör
2 dl vispgrädde 
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Hacka de rostade nötterna i mindre bitar. Lägg allt förutom nötterna i en kastrull. Låt blandningen sjuda upp och koka tills den är 122 grader. Rör ner de hackade nötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna och häll i smeten. Låt den svalna helt. Lyft pappret ur långpannan och skär fudgen i fyrkanter. Förvara i en lufttät burk.

Valnötsfudge

Ett recept ur Julgodis för stora och små sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt att göra.. Helt ok, söta och goda. Men ingen personlig favorit.. Tycker att fudge är för grynigt på nåt vis. Men någon annan blir säkert glad över att få lite fudge i present! 





3 1/2 dl valnötter
5 dl strösocker 
1 3/4 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Lägg valnötterna på en plåt och rosta dom i ugnen på 175 grader i 5 minuter. Låt dem svalna och hacka dem sedan fint. Rör ihop socker, grädde, honung och en nypa salt i en tjockbottnad kastrull  och rör tills allt socker har löst sig och massan börjar koka. Höj värmen och lägg på ett lock. Låt blandningen sjuda i 3 minuter. Ta av locket och låt blandningen koka i ytterligare några minuter tills det är 115-117 grader. Ta fudgen från värmen, låt den svalna något innan du rör ner vaniljsocker och 1/3 av nötterna. Vispa med elvisp eller med en trägaffel tills massan blir glanslös och börjar tjockna. Häll ut på ett bakbord och täck med en bit plastfolie. Låt massan svalna tills den går att hantera utan att du bränner dig. Dela degen i två delar, knåda den lätt och rulla varje del till en knubbig rulle som är ca 5 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten och rulla dem i resten av nötterna. Slå in rullarna i bakplåtspapper och lägg in i kylen tills de svalnat helt. Skär i skivor och förvara i en lufttät burk.