Sidor

torsdag 31 oktober 2013

Elins pasta

Har lite som mål att lyckas få nåt recept från alla i klassen... Och nu har vi ju fått några nya tillskott denna terminen.. Elin blev först ut! Ett enkelt och gott recept, perfekt sommarmat.

Ca 4 port

Ca 1 dl olivolja
Ca 1 dl pinjenötter (1pkt)
3 st hackade vitlöksklyftor 
Salt & peppar efter smak
Basilika efter smak

1 pkt frysta räkor, tinade o skalade
Ca 1/2 chèvreost
2 hackade tomater
Pasta 

Stek vitlök och pinjenötter i oljan, och smaksätt med salt, peppar och basilika. Koka under tiden pastan. När nötterna fått färg, häll allt över den färdiga pastan. Strö över räkor, tomat och chèvre. 

tisdag 29 oktober 2013

Räkpaj

Ett tips från en klasskompis. Väldigt enkelt och gott recept! Gick åt som smör!


ca 4 port.

Deg:
3 dl mjöl
125 g smör
½ dl vatten

Knådas ihop till en deg. Smörj en ugnssäker form med smör. Tryck ut degen i formen.
Grädda 175 grader mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut formen.

Fyllning:
300 g skalade räkor
2 dl creme fraiche
3 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
½ tsk curry
½ tsk timjan

Fyllningen blandas och hälls i det förgräddade pajskalet.
Grädda i ca 200 grader till fyllningen har blivit fastare och fått färg, ca 40 minuter. Servera gärna med grönsallad och aioli.

fredag 25 oktober 2013

Anders knapriga thaikyckling

Det blev väldigt gott, knaprig och god yta!

4 kycklingklubbor Väldigt gott recept! Blev knaprig och god yta på kycklingen!
2 skivade vitlöksklyftor
1 pressad citron
Finmald vitpeppar, rätt mycket
0,3 dl maggi soya
2 msk Thailänsk fisksås
Ca 1 dl olja
Ca 1-2 tsk finhackad torr chili
½ msk flingsalt

Snitta kycklingen så att marinaden tränger in och blanda allt och låt det marinera i minst 2 timmar.

Hettar upp 3-4 dl olja i en wokpanna och fritera kycklingklubborna ca 5 min beroende på storlek tills de är gyllenbruna (vänd ofta). Låt dem rinna av på papper och njut.

onsdag 23 oktober 2013

Amerikansk pumpapaj

Har länge tänkt att jag vill testa göra pumpapaj.. Och nu såg jag att det fanns pumpor inför halloween så då passade jag på! Tyvärr så måste jag säga att jag blev lite besviken.. Den va inte så god som jag trodde att den skulle va. Lite konstigt slemmig i konsistensen också. 




250 gram vetemjöl
1 msk socker
0,25 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
175 gram smör
0,25 dl vatten
4 st ägg
5 dl pumpapuré
2,5 dl grädde
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,25 tsk nejlikor, malda
1,5 dl socker
1 dl valnötter eller pekannötter

8 - 10 bitar

1. Lägg mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare. Blanda allt genom att mixa en kort stund.

2. Lägg i smörbitarna och ”pulsa” tills blandningen är grynig. Häll i vatten med motorn på. Kör tills det blir en deg. Lägg i plastfolie i kyl ca 30 minuter.

3. Värm ugnen till 160 grader.  Klä en form, 20 cm i diameter och 4 cm hög, med degen. För grädda i 10 minuter till.

4. Gör fyllningen under tiden. Vispa ner ett ägg i taget i purén. Häll i grädden och vispa lite till. Rör i kryddor och socker. Häll i pajskalet och grädda i ca 45 minuter tills fyllningen är fast.

5. Dekorera pajen med valnötter eller pekannötter. Servera gärna med vispad grädde.




Anders krämiga fläsklägg


Fick detta receptet för ett tag sedan, men det har fått vänta eftersom jag inte hade någon maggi. Visste inte ens va det var för något först.. men så hittade jag det i en utländsk butik. Skulle säga att det är lite som flytande buljong ungefär.. smakar nästan som worchester sås. Hur som helst så var detta grymt gott!! Så trist att bilden inte ser så tilltalande ut... för jag lovar, det var verkligen supersmarrigt! Så snälla testa detta och låt dig inte luras av att det ser trist ut!


Ca 1 kg rimmat fläsklägg eller hel karré
1 stor gul lök
2 morötter
2 lagerblad
1 tsk cayennepeppar
3 msk paprikapulver
(2 -3 msk kummin, hel)
4 dl crème fraiche
Peppar
2 vitlöksklyftor
1 msk Maggi
Maizena för redning
6 dl kokt ris

Koka upp vatten och låt läggen/karrén sjuda med lök, lagerblad, morötter och skumma av. Efter du skummat kan du tillsätta paprikapulvret, vitlöken, cayennepepparn (och kumminen) och låt puttra i ca 2 timmar tills köttet faller från benet.

Koka ris och låt svalna. Rensa av köttet och skär i tuggvänliga bitar och ta tillvara på ca 4 dl av kokspadet och blanda ner i crème fraiche, lite paprikapulver, någon tsk cayennepeppar och Maggi med köttet och red av med maizena och smaka av, det ska smaka av hel kummin annars tillsätt lite till. Låt småputtra i ca 15 minuter och blanda ner det kokta riset det skall vara som en krämig blandning tänk risotto.

söndag 20 oktober 2013

Kålpudding

De hade kålhuvuden för 1 krona styck på flygis när jag va där och handlade... Kom då på att jag borde testa göra kålpudding! Det va så länge sen jag åt det att jag inte ens minns när det va.. Många år sen i alla fall! Hur som helst så var det gott! Gillar klassisk husmanskost! Men tycker nog att det va aningen mycket kål.. Hälften hade nog räckt, så kunde man haft lite mer köttfärs istället. 

Ska testa göra kåldolmar också nån dag snart! 



0,75 kgvitkål
1 mskljus sirap
400 gramköttfärs
0,5 tsksalt
1 krm svartpeppar, malen
1 krm kryddpeppar, mald
1 tärning köttbuljong
3 dl vatten

1. Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt kallna. 

2. Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Sätt ugnen på 175°. Blanda färs och kål.

3. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Lös upp buljongen i vattnet. Häll över buljongen. 

4. Stek kålpuddingen i ugnen 40-50 min. Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.

tisdag 15 oktober 2013

måndag 7 oktober 2013

Pecannötspaj

Jag och min älskling gjorde denna tillsammans till hans födelsedag. Väldigt god! 




deg:

Ca 3 1/2 dl mjöl
2 tsk socker
1/8 tsk salt
1/2 dl kallt smör
1 stort ägg , lätt vispat
Mjöl , för att rulla degen

fyllning :

75 g smör
2½ dl farinsocker
2 dl ljus majssirap eller glykossirap
1/2 tsk salt
5 dl hackade rostade pekannötter
2 tsk vaniljsocker
3 ägg , lätt vispade

Gör degen för hand : I en medelstor skål , vispa samman mjöl , socker och salt . Med hjälp av fingrarna , arbeta smöret i de torra ingredienserna tills det liknar gult majsmjöl blandat med bean - storlek bitar av smör . ( Om mjöl / smör blandningen blir varm , kyla det i 10 minuter innan du fortsätter . ) Tillsätt ägget och rör degen tillsammans med en gaffel eller för hand i skålen . Om degen är torr , strö upp till en matsked mer av kallt vatten över blandningen .


Alternativt , gör degen i en matberedare . Med maskinen utrustad med blad av metall , pulsa mjöl, socker och salt tills kombineras. Tillsätt smör och puls tills det liknar gult majsmjöl blandat med bean - storlek bitar av smör , cirka 10 gånger . Tillsätt ägget och puls 1 till 2 gånger , låt inte degen form till en boll i maskinen . ( Om degen är väldigt torr lägga till upp till en matsked mer av kallt vatten . ) Ta bort skålen från maskinen , ta bort kniven , och föra samman degen för hand .


Kavla ut degen och tryck ut den i ett pajskal.
Värm ugnen till 175 grader och förgrädda pajskalet i ca 20 minuter.
I medelstor kastrull , blanda smör , farinsocker , majssirap , och salt . Koka på medelvärme och rör om hela tiden , i 1 minut . Ta bort från värmen och rör i nötter och vanilj . Ställ blandningen åt sidan för att svalna något , ca 5 minuter . Vispa äggen och blanda sedan i sockerblandningen. Häll sedan i pajskalet och dekorera sist med pekannötter ovanpå.
Grädda i nedre ugnen tills kanterna är fasta men mitten är fortfarande något lös , cirka 40 till 45 minuter . ( Om kanten blir mycket mörk , täck den med aluminiumfolie halvvägs under gräddningen . ) Svalna på galler . Servera ljummen eller rumstempererad.

Pannkakstårta

Ett recept ur Charlotta Malhotras bok Efterlängtade efterrätter. Gjorde denna tårtan till min kärlek på hans födelsedag. Enkelt och gott!

4 ägg
8 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk smör

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Blåbärssylt eller mosade blåbär
Vispad grädde, bär och citronmeliss till garnering

Vispa äggen med hälften av mjölken. Tillsätt vetemjöl och salt och rör till en fin och jämn smet. Häll i resten av mjölken. Grädda pannkakorna i en stekpanna med smör. Lägg dem att svalna ovanpå varandra med en bit smörpapper emellan. Vispa grädden. Varva pannkakorna med sylt eller mosade bär och vispad grädde. Garnera sedan pannkakstårtan med mer vispad grädde, bär och citronmeliss.

Tips: man kan göra små bakelser av plättar istället för en stor tårta om man vill.

Saras gyros

Är inte så jätteförtjust i sallader, så var lite skeptisk till denna rätten... Men jag måste säga att det var tvärtom väldigt gott!! Jag bytte dock ut ketchupen mot chilisås, tycker det är godare. Sen fattar jag inte riktigt varför hon kallar det gyros.. Jag skulle som sagt kalla det sallad.. Typ Saras kyckling sallad... Men hur som helst så var det jättegott, så testa detta nu! 





60 hg bröstkycklingfile
2 st gula lökar
1 burk majs
1 stor burk majonnäs
1 burk smörgåsgurka
Ketchup
Isbergsallad
2 stora morötter
Gyros krydda

Skär filen i små, små bitar. Stek kycklingen därefter i gyros. Under tiden hackar du löken. Strimla gurkan och salladen. Skala och riv morötterna. Låt kycklingen svalna. Ta fram en stor skål/form. Lägg i först: Kycklingen, löken,majsen, halva majonnäsen, bilda ett nät av ketchupen. Lägg på gurkan, morötterna och resten av majonnäsen och sist salladen. För att de ska se fint ut. Strö över svartpeppar.

söndag 6 oktober 2013

Ostpaté med nobissås

Annorlunda recept, har nog inte gjort ostpaté förut, inte vad jag kan minnas i alla fall. Tyvärr blev den lite hård runt om, men annars var det helt okej. 


500 g riven ost, helst västerbottenost
5 ägg
2 msk potatismjöl
3 dl gammeldags mjölk eller kaffegrädde
1 tsk salt
3 krm nymalen peppar, gärna svartpeppar och citronpeppar blandat
1 krm timjan
250 g djupfryst broccoli eller motsvarande mängd färsk
Smör och skorpsmulor till formen


Tina broccolin och låt den rinna av väl. Riv osten på ett rivjärn eller i food processor. Smörj och brödbeströ en avlång form som rymmer ca 1 ½ liter. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggen, tillsätt mjölk eller grädde, därefter ost och potatismjöl. Krydda och smaka av. Häll ca hälften av smeten i formen. Lägg ide urkramade broccolin delad i mindre bitar.Häll över resten av smeten. Broccolin kan också finfördelas och blandas i smeten. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 1- 1 ½ timme. Pröva med sticka. Låt patén kallna i formen. Servera patén med grönsallad och Nobissås.



Nobissås
Ca 2 dl majonnäs
2 dl Yoghurt
2 st Finhackade vitlöksklyftor
25 g Hackad gräslök
Salt och nymalen peppar efter smak.

Blanda majonnäsen med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl ett par timmar så smaken utvecklas. Passar till stekt/grillat/nöt/lamm/färska grönsaker och skaldjur.


lördag 5 oktober 2013

Saffransglass

Så himla gott med hemmagjord glass! Gillar verkligen min glassmasin! Nu blev det saffransglass, supergott!


3 ägg delade i gulor och vitor
1½ dl florsocker
3 dl vispgrädde

1/2 g (1pkt) saffran
1 sockerbit

Vispa äggulor och florsocker tills det pöser. Det går lätt med elvisp. Vispa sedan vitor och grädde var för sig. (Det går aldrig att få vitorna fluffiga och fina om det finns den minsta fettsmula eller spår av äggula) Vitorna ska vispas så länge att man kan vända uppochner på bunken utan att något rinner ur. Blanda ner den vispade grädden och sist de hårdvispade vitorna i äggulesmeten. Stöt saffran ihop med en sockerbit och blanda sedan ner i smeten. Häll sedan smeten i glassmaskin tills den har frusit till lagom konsistens. Eller frys in i bunke och rör om då och då tills den får bra konsistens.