Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 29 februari 2012

Orm-Anders Kenyanska kycklinggryta



Gjorde detta receptet till lunch idag, och gud så gott det var!! Enkelt att göra också, med inte allt för många konstiga ingredienser! Rekommenderar starkt att du testar detta receptet för det  var annorlunda med kokosmjölken och dom goda kryddorna!

ca 4 portioner

1 hel kyckling, ca 1,3 kg
1 gullök
1-2 st vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
2 msk olja
½ tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk rivet citronskal
1 tsk strösocker
1 msk tomatpuré
2 dl kokosmjölk
2 msk hackad persilja

Dela kycklingen i portionsbitar. Skala och hacka vitlöken och löken. Dela pepparn längs med, skrapa ur kärnorna och skär den i tunna strimlor. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i lök, vitlök, peppar, curry, salt, socker och ingefära. Rör om och låt fräsa i ca 1 min. Lägg i kycklingen och låt den bryna på båda sidorna i ca 5 minuter. Tillsätt citronskal, tomatpuré och kokosmjölk. Lägg på lock och efterstek kycklingen i ca 25 minuter. Rör till sist ner persiljan och servera med jasminris.

måndag 27 februari 2012

amerikanska pannkakor med bacon, blåbärssylt o lönnsirap


Min kusin tipsade mig om att detta skulle vara gott! Väldigt lätt att göra! Och jag instämmer..det var väldigt gott!

ca 4 portioner
1 pkt bacon
blåbärssylt
sirap

amerikanska pannkakor:
2½ dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 msk strösocker
2½ dl mjölk
2 msk smör, smält
1 ägg
smör till stekning
Blanda alla ingredienserna, gör små klickar i stekpannan som är cirka 10 cm i diameter. Vänta till de börjat bubbla innan du vänder dom.

söndag 26 februari 2012

Paj från Provance


Åt denna hemma hos mina före detta grannar för inte så länge sedan och den var verkligen jättegod! Ett recept ur Anna Bergenströms bok med pajer som dom har. Upptäckte sen att den även finns med i hennes bok Annas nya mat som jag har. I alla fall, rekommenderar att du testar denna pajen!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
en nypa salt
150 g kallt smör
1-2 msk iskallt vatten

Innehåll:
3 st gula lökar
lite olja
1 tsk timjan
3-4 dl riven lagrad ost, tex präst ost
3 ägg
3 dl standardmjölk
salt och peppar
1 burk (80 g) ansjovisfiléer
15 st urkärnade svarta oliver

Blanda mjöl, salt och smör i en matberedare i några sekunder. Häll sen i vattnet genom röret under tiden matberedaren är igång. Kör i ca ½ minut. Kläm ihop i en påse, låt stå kallt i ca 1 timme. Tryck ut pajdegen i formen, ställ i kylen ca 20 minuter. Skala och skiva löken. Stek den på svag värme i ca 15 minuter. Förgrädda pajen i 15 minuter i 200 grader. Lägg i lite ost och sen löken. Salta och strö över timjan. Vispa samman ost, ägg. mjölk, salt och peppar. Häll i pajen. Lägg ut ansjovisfiléer i mönster, tryck ner oliverna. Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter. Servera med en god sallad.

torsdag 23 februari 2012

Bloggfest 70.000 besökare. Amerikanskt tema!










Sådär ja, då var det dax att fira 70.000 besökare! Varför inte slå till med amerikanskt tema, nu när jag redan lyckats köra fritösen varm i princip varje dag sen jag fick den!! Snickers som bordsplacering, inte illa va?!

Välkomstdrink: Amerikanska Apple Sourz med Sprite och Bacardi melon.

Förrätt: Revbensspjäll med coleslaw. Hur jag marinerade revbensspjällen hittar du här.

Varmrätt: Hemmagjorda hamburgare med amerikansk dressing, cheddarost, bacon och grönsaker. Serveras med friterade pommes. Receptet på hamburgarna hittar du här.

Efterrätt: Underbart god Frozen Polkagrispaj gjord på bland annat chocolate chip cookies och marsmallow fluff. Receptet hittar du här.

Dryck: Budweiser, Samuel Adams, Miller, Sierra Nevada och Coca-cola för den som vill ha alkoholfritt eller känner för att blanda grogg

Snacks: Pringles och Smörpopcorn

onsdag 22 februari 2012

Hamburgare


Hamburgare, så enkelt och så gott!!

Ca 8 st hamburgare

600 g köttfärs
1 gullök
salt och peppar
½ röd cili
2 st vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl mjölk
½ dl ströbröd

hamburgerbröd
stekt bacon
cheddarost
amerikansk dressing
ketschup eller chilisås
sallad
gurka
tomat

Skala och hacka löken, skär chilin i små strimlor och pressa vitlöken. Blanda sedan samma med resten av ingredienserna. Forma till lagom stora hamburgare och stek i smör. Sen är det bara att kombinera ihop en god hamburgare som du kan servera med friterade pommes.

tisdag 21 februari 2012

Fluffig Frusen Polkagrispaj


Ett recept från min fina boken Vinterns söta Av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Så sjukt god paj! Och annorlunda. Du bara måste prova denna, jag lovar att du inte kommer att bli besviken!!! OBS: Tårtan ska stå minst 5 timmar i frysen innan du kan servera den.

Pajdeg:
20 st småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. tryck ut smulblandningen i en springform med löstagbara kanter. Ställ in i frysen. Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja. Lägg en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan. Krossa polkagrisarna i mortel. Blanda ner i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet. Ta resterande kräm och blanda i några droppar röd karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen. Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar. Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. Servera såsen varm eller kall till pajen.

måndag 20 februari 2012

Revbensspjäll

Det är så sjukt gott med revbensspjäll!! Och det är super enkelt att göra!

marinad:
Soja
rapsolja
ingefära
flytande honung

Blanda ihop marinaden och låt stå i minst ett par timmar, men helt över natten. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 60 minuter. Vänd efter halva tiden.

söndag 19 februari 2012

Friterade räkor med sötsursås

För den som lyckats missa det, så har jag ju fått dille på att testa en massa friterade saker nu när jag har fått min nya fritös! Gjorde därför friterade räkor med sötsursås. Så himla gott! Man kan ju lika gärna äta ett par stycken så här, som förrätt, eller med ris som varmrätt. Bara att göra som man själv vill!

frityrsmet:
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 msk bakpulver

1 påse frysta räkor, skalade

Bara att blanda ihop frityrsmeten, doppa räkorna och sen fritera i ca 160 grader ca 2 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg. Snabbt och enkelt gjort!

lördag 18 februari 2012

Vildkanin Coniglio al forno con patate


Ett recept av självaste Paulo Roberto, oj oj oj... haha. Googlade vad namnet betyder på italienska, och det var nåt i stil med helstekt kanin i ugn med potatis. Vilket är precis vad det är. Grymt gott!! Dock lite läbbigt med en hel vildkanin måste jag säga..måste dom låta huvudet, med ögon, tänder och allt sitta kvar.. uhh. Aja, hur som helst var det verkligen jättegott! Tog mig friheten att byta ut vitlökspulvret mot färsk pressad vitlök istället, tycker att det är godare.

Ca 4 port.

1 kg vildkanin eller kanin
6 st potatisar
1 tsk vitlökspulver
2 msk olivolja
3 msk solrosolja
2 msk färsk rosmarin
salt
svartpeppar
50 g pecorinoost, riven

Sätt ugnen på 175°C. Dela kaninen i mindre bitar. Skala potatisen och skär den i klyftor. Blanda i en skål potatis, olivolja, rosmarin, salt och hälften av pecorinon. Lägg köttet i en ugnsfast form med solrosolja i botten. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver, rosmarin och resten av pecorinon. Häll över potatisen i formen med köttet. Sätt in formen i ugnen i ca 60 minuter. Servera gärna tillsamman med små stekta paprikor och/eller aubergintärningar stekta med vitlök och tomat.

Gjorde en sås till på:
creme fraiche, smulad feta ost, salt, peppar och pressad vitlök. Super gott!

fredag 17 februari 2012

Tandoori kyckling och biryani ris



Ett indiskt recept från min indiska klasskamrat! Härligt! Älskar indisk mat, men har inte blivit av att jag har lärt mig att göra det..eller lärt och lärt, har inte tagit för mig att följa några recept bara. Dock så fuskade jag lite med det här receptet om jag ska vara ärlig.. lite här och var..oopps. Tyvärr tycker jag att det blev lite torrt.. hade varit gott med någon sås till. Men annars var det helt okej, men skulle inte rekommendera det ändå.


Biryani ris:
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 tsk spiskummin (hela)jag tog malen
1 kanelstång
2-3 stjärnanis hoppade över det..
2-3 nejlikor, valfritt

1 tsk koriander (mald/mortlad)gillar inte så hoppade över det..
1-2 tsk ingefära, finriven hade malen, så tog det istället
1-2 lagerblad
1-2 tsk gurkmeja

1 morot, hackad i små tärningar
2-3 potatisar, hackade i små tärningar
0,5-1 dl gröna linser, kokta tog röda istället, för jag hade det hemma..
1-1,5 dl gröna ärtor och/eller majs jag tog majs
2-3 msk tomatpuré
1 msk garam masala

Garnering:
1-1,5 dl cashewnötter
1 röd/gul paprika
1 lök
Ovan garnering rostas lätt i en stekpanna.
Färska korianderblad, valfritt hoppade över


Gör så här:
Börja med att koka ditt basmatiris. Ett tips är att låta basmatiriset kokas "halvfärdigt", hela rätten blir klar i ugnen sedan.

Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem i olja tillsammans med spiskummin, kanelstång, stjärnanis, nejlikor, koriander, ingefära, lagerblad och gurkmeja på låg värme i ca 5-8 min tills lökblandningen blir gyllene. Ju längre kryddorna får värmas i oljan desto mer smak utvecklar de!

Lägg i morots- och potatistärningarna och låt de stekas och bli mjuka. Lägg i linser, ärtor och tomatpurén och låt småputtra. Sist lägger du i garam masala. Nu är tomatröran klar.

Varva nu lager med ris och tomatröra. Börja och sluta med riset. Ställ in biryani i ugnen på ca 150 grader i 20-30 min. Tips! Täck med aluminiumfolie så blir det inte torrt!


Tandoori kyckling:

6 st kycklinglår, eller filé
5 msk citronsaft
0,5 st lök, hackad
4 st vitlöksklyftor
4 tsk ingefära, riven tog malen
1 msk korianderfrön som sagt, gillar inte korriander..så hoppade över det

4 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm paprika
chilipulver
lime, till garnering hoppade över det
2,5 dl yoghurt
röd karamellfärg

Tag av skinnet av kycklingbitarna och pensla köttet med citronsaft. Täck över och marinera i kylskåpet i 30 minuter.  Lägg lök, vitlök, ingefära, korianderfrön, kumminfrön och resten av citronsaften i en skål och blanda till en kryddpasta. Blanda sedan kryddpastan med paprika, chilipulver och yoghurt, och rör blandningen slät. Häll hushållsfärg tills blandningen får en djupröd färg. Lägg kycklingbitarna i en stor, grund form och bred på tjockt med den kryddade yoghurtblandningen. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet. Marinera kycklingen minst 4 timmar, eller över natten. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingbitarna på ett galler över ett stort ugnsfat. Ugnsbaka i 45 minuter, eller tills kycklingbitarna är mjuka och genomkokta.

torsdag 16 februari 2012

Friterad snickers


Googlade efter olika recept på vad man kan fritera för något.. så ramlade jag över att det är populärt att fritera snickers i Skottland. Det var gott, men lite "too much" så att säga...

4 portioner:

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
1 msk bakpulver

Vaniljglass
4 st snickers

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl iskallt vatten och 1 msk bakpulver till en frityrsmet i en bunke.  Vänd runt snickers'arna i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 2-3 minuter. Fritera 3-4 åt gången och lägg upp med hålslev på hushållspapper. Servera med vaniljglass.

onsdag 15 februari 2012

Friterad banan


Åh, jag som älskar friterad banan med glass! Det är ju egentligen det bästa med att gå och äta på kinesisk restaurang! Testa göra detta, det var så himla enkelt, och smakar gudomligt gott!!

4 portioner:

Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
1 msk bakpulver

4 bananer
Vaniljglass
Sirap eller lönnsirap (jag tog vit sirap, för jag hade det hemma, och det funkade jättebra!)

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl iskallt vatten och 1 msk bakpulver till en frityrsmet i en bunke. Skär bananerna på längden och sedan på halva. Vänd runt bananerna i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 2-3 minuter. Fritera 3-4 åt gången och lägg upp med hålslev på hushållspapper. Servera de friterade bananerna med vaniljglass och ringla sirap över bananerna.

tisdag 14 februari 2012

Friterad camembert med hjortronsylt

Åhhh..så himla gott!! Och så enkelt, bara att fritera camemberten i 2-3 minuter i 160 grader, sen servera med hjortronsylt. Med min nya fritös finns det så mycket gott jag kan göra! Synd bara att min fritös och min våg inte kommer så bra överrens!

måndag 13 februari 2012

Banana split


Någon nämnde Banana split.. tänk att jag har missat det här på bloggen! Så illa kvickt såg jag till att bjuda en  gäst på lite lyxig fika! Så gott!

Glass
Vispad grädde
Banan
Chokladsås
Inlagda körsbär

söndag 12 februari 2012

Friterad potatis

Det här med friterad mat är farligt gott. Bokstavligen. Tur att jag bara gör allt en gång för att testa, annars skulle jag kunna äta friterat nästan varje dag! Idag testade jag att fritera rå potatis i skivor. Så himla gott!!
Till det gjorde jag en blandning på det jag hade hemma - som blev väldigt gott.

ca 2 port.
1 biff i bitar
1 gullök
½ röd paprika
½ färsk chili
1 vitlöksklyfta
ca 2 dl matlagningsgrädde
ca 2 msk worchestersauce
salt och peppar
smör att steka i
ca 1 msk majsmjöl

Hacka vitlök, chili, gullök och paprika i bitar. Stek med biffen i smör. Häll på matlagningsgrädden, smaka av med salt, peppar och worchestersauce. Red av med lite vetemjöl eller majsmjöl. Enkelt och gott!

lördag 11 februari 2012

Fish and chips på karp


Har fått en fritös av min kära mamma!!! Så himla glad! Hade bara tänkt låna den till min planerade amerikanska bloggfest..då är det ju nästan ett måste att fritera. Hur som helst så fick jag den! Härligt! Hade lagt fram karp för att tina tidigare idag, som jag hade tänkt äta med kokt potatis och skirat smör. Men nu blev det istället Fish and chips för första gången. Plus att jag gjorde hemmagjord remouladsås för första gången. Så himla gott!  Snacka om smarrig middag! Karp var nog också första gången nånsin. Den var också väldigt god!

Remouladsås:
½ dl majonäs
½ dl hackad ättiksgurka
1 dl gräddfil
1 msk skånsk senap

Egentligen ska det vara bostongurka istället för hackad ättiksgurka men jag hade inte det hemma. Och  det ska även innehålla kapris, men jag gillar inte det så jag hoppade över det! Så det här är min variant på remouladsås! 

Till det hade jag friterade pommes och karp som jag vände i mjöl, salt och peppar och som jag sen stekte i smör och olja.

fredag 10 februari 2012

Grönärtsoppa


Ett hel knasigt recept jag fick för inte så länge sen av min mamma, hon hade blivit bjuden på det hos en vän. Kul att testa när det är så annorlunda, för det är ju inte varje dag man har ostbolllar i soppan! Dock tog jag mig friheten att testa med OLW's nya cheez twisterz istället. Det var lite halv skumt måste jag säga, inte äckligt, absolut inte, men kändes ändå konstigt. Så tyvärr kommer jag nog varken göra om detta receptet eller rekommendera det till någon.

6port
4,5 dl frysta gröna ärter
1,5 hackad gul lök
3 msk smör
(1,5 msk hackad selleri) Jag gillar inte selleri, så hoppade över den.
0,75 l hönsbuljong
4,5dl matlagningsgrädde
1,5msk citronsaft
Salt
Peppar
Champagne eller mousserande vin
Ostbågar eller ostbollar

Skala och hacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit.
Dela sellerin i små bitar. Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt sellerim buljong, grädde och citronsaft. Sjud i cirka 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar. Rör ner ärterna och låt dem bara bli varma, så behåller de den gröna färgen. Mixa soppan slät och sila den.
Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller mousserande vin i tallriken. Toppa med ostbågar eller ostbollar eller den lyxigare varianten löjrom/forellrom och creme fraiche.

torsdag 9 februari 2012

ny tvist på opera smörgås


Fick tips från någon anonym läsare att jag skulle testa ha på tomatskiva och lingonsylt på min operasmörgås. Låter konstigt! Men såklart jag testar dom tips jag får! Ledsen bara att det dröjt så länge sedan jag fick tipset...råkade faktiskt glömma bort det till nu! Hur som helst så var det verkligen jättegott med lingonsylt och tomat till! Wow, vilken smakkombination! Det här tänker jag göra om!

1 skiva vitt bröd, stekt
lite chilisås
1 biff, stekt i smör med salt och peppar
2 skivor ost
1 stekt ägg
Tomatskiva
En klick lingonsylt


onsdag 8 februari 2012

Våfflor

Bjöd över en vän på våffel-lunch, inte illa va?! Så himla gott med våfflor! Hade glömt bort att jag inte har med det här på bloggen, illa! Våfflor är nåt som jag gärna glömmer bort att göra, det händer kanske en gång om året..brukar blir påmind på våffeldagen. Men egentligen borde man göra våfflor oftare!
Jag har två olika recept som jag har testat, det ena blir lite frasigare om man föredrar det, plus att det är med grädde i smeten. (min personliga favorit) Men vill man ha den smalare varianten utan grädde så går det också bra!

Frasvåfflor:
ca 10 st.

2 msk smör
3 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
½ krm salt

Smält smöret och låt svalna. Vispa grädden tjock. Blanda mjöl, vatten och salt. Vispa eller rör smeten slät. Tillsätt grädden och det avsvalnade smöret. Rör samman våffelsmeten omsorgsfullt. Låt våffelsmeten svälla en stund. Hetta upp våffeljärnet, smörj laggarna och grädda i 2-3 min. Servera våfflorna med sylt och grädde.

Smalare våfflor
ca10 st

50 g smör
2 st ägg
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 krm salt

Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och hela mjölmängden. Vispa eller rör smeten slät. Häll i resten av mjölken, saltet och smöret. Hetta upp våffeljärnet och smörj laggarna. Grädda våfflorna i 2-3 minuter tills de är vackert gyllenbruna. Servera genast eller lägg på galler. Gott med grädde och sylt till!

tisdag 7 februari 2012

Kycklingsoppa

Ett tips från en klasskamrat! Tack så mycket! Den var väldigt lätt att göra och god var den också! Nämnde för en vän att jag skulle göra kycklingsoppa till middag och fick till svar "åh, sån med äpple och curry??" Läskigt att han kunde träffa så rätt. Själv har jag aldrig haft äpple i soppa förut, och jag måste säga att jag blev positivt överraskad!
Dock tog jag mig friheten att byta grönsaksbuljongen till hönsbuljong.. tycker att det är godare! Hoppsan, märkte nu i efterhand att jag glömde ha i matlagningsgrädden! Men den var väldigt god ändå!

2 baguetter
450 g kycklinglårfilé
1 rött äpple
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk curry
2 förp passerade tomater (à 500 g)
1 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

Sätt på ugnen och grädda brödet enligt anvisningen på förpackningen. Strimla kycklingen tunt. Kärna ur och tärna äpplet. Skala och hacka löken. Fräs kycklingen i matfettet. Tillsätt äpple, lök och curry. Blanda ner tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka 5 minuter. Smaksätt med rödvinsvinäger, salt och peppar. Servera soppan med baguetterna.

måndag 6 februari 2012

Hästkött med potatisgratäng

Köpte lite hästkött på Hötorgshallen tidigare i veckan.. eftersom jag gärna vill testa olika sorters kött så kändes det helt okej för min del. Jag hoppas att det inte blir så att hästintresserade eller andra misstycker allt för mycket nu. Själv tycker jag i alla fall att köttet var helt okej, påminde om nöt kött, men ändå inte riktigt samma... men samtidigt så tror jag att man nästan skulle kunna lura någon att det är nötkött, för det var snudd på likadant.
Måste bara säga att potatisgratängen var grymt god! Det var länge sen jag gjorde det. Så vill ni inte testa hästkött, så testa gärna den i alla fall!

Ca 4 portioner
5 st potatisar
0,5 st gul lök
2,5 dl grädde
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, malen
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen. Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så att kryddorna kommer med. Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

söndag 5 februari 2012

Skagentoast med forellrom


Va förbi hötorgshallen för att kolla om det fanns någon ny sorts fisk eller kött som jag inte har testat.. såg lite mörkt ut på den fronten, men kom på att jag faktiskt bara har testat stenbitsrom och löjrom. Så varför inte slå till och köpa en burk med forellrom! Så fick jag en anledning att göra en underbart god skagentoast! Lyx!

ca 2 portioner:
1 dl  majonnäs
0,5 st röd lök
1 paket dill, Frusen går bra
1 burk forellrom eller stenbitsrom
250 gram räkor
ca 3 nypor salt
ca 3 tsk limejuice
ca 2 krm vitpeppar

Blanda majonäsen med finhackad rödlök, frusen dill, salt, vitpeppar och limesaft. Rör om väl. Vänd ner romen och skalade grovhackade räkor. Servera med rostat bröd och avokado plus eventuellt en citronskiva. Toppa gärna med en klick rom och lite dill.

lördag 4 februari 2012

Idas: Granna grannens grymma gryta

Ett recept från en klasskamrat! Det var väldigt gott! Ska se till att min vegetariska mamma ska få smaka på detta!

Receptet är för ca 4 pers och serveras helst med basmatiris, mango chutney och matlagningsyoghurt.

2 burkar krossade tomater
2 dl röda linser
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk mango chutney
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen nejlika
1 tsk koriander (torkad, mald)
1 kanelstång
Chili efter smak
lite finriven ingefära
salt och peppar

Finhacka löken och vitlöken och fräs dem i olja tillsammans med kryddorna. I med krossade tomater, röda linser och mango chutney och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Det kommer att behövas att fyllas på med vatten vartefter linserna sväller. Räkna med ca en konservburk vatten eller mer.

torsdag 2 februari 2012

Katerynas kyckling och svamp rätt


Ett tips från en klasskamrat igen! Skoj! Snart har jag fått från alla i klassen! Dock så var det svårt att följa det här receptet, då jag fick det på ryska och fick använda google transelate..och dom översatte lite konstigt. Har försökt få till det, men min magkänsla säger mig att det inte blev helt rätt. Hur som helst har jag i alla fall försökt och det var gott.

500 g kyckling
300 g champinjoner
200 g lök
200 g ost (hård)
300-350 g grädde
2 msk mjöl
salt
peppar
vegetabilisk olja

Koka kycklingfiléerna tills de är mjuka.  Hacka löken i små bitar. Låt filéerna svalna, skär i små bitar.Fräs löken i vegetabilisk olja. Tillsätt svamp. Koka tills all vätska är borta, ca 10-15 minuter. Lägg i filéer, salt och peppar, rör om och ta bort från värmen.  Sätt en torrstekpanna på lätt värme. Blanda i mjöl, grädde, salt och peppar och låt koka upp. Tillsätt svamp och kyckling, rör om, ta bort från värmen. Lägg blandningen i en ugnssäker form Strö över ost. Sätt i ugnen, Grädda i 180 grader tills de är gyllenbruna, ca 30 minuter.