Sidor

tisdag 25 september 2012

Gratis produkter från Oatly

Blir lika glad varje gång jag får något gratis!! :) Denna gången fick jag värdekuponger för att kunna hämta ut Oatly produkter. Först och främst deras nya Havregurt, men kupongens värde räckte även till att ta ett litet paket med deras iMat som är som matlagningsgrädde. Den har jag faktiskt köpt flera gånger förut och tycker att den är väldigt bra, både för att den är laktosfri och att den har lång hållbarhet. Plus att den smakar precis som vanlig matlagningsgrädde.
Havregurten har jag aldrig smakat förut, men brukar aldrig köpa vanlig yoghurt heller för den delen heller.
Den finns tydligen i flera olika smaker, men jag tog exotisk smak. Måste säga att jag tyvärr inte blev så jätteimponerad, tycker att den smakade lite för mycket havre. Fast om man verkligen gillar yoghurt och vill ha något laktosfritt så kan detta ändå vara ett okej alternativ istället för vanlig... Sen vet jag ju inte hur deras andra smaker smakar, så ska inte rata alla deras havregurtar än.
(såg att jag  råkat fotografera sidan på paketen där det står på finska.. men på andra sidan står det på svenska!)


måndag 24 september 2012

Gratis presenter från Panduro

Wow!! Kolla in vad jag fick på posten idag!! Helt gratis också! Inte illa alltså, trodde att det bara skulle vara ett litet paket från Panduro, men det var ju massor med olika roliga saker! Så nu kan jag äntligen testa att göra mina första macaroons.. kommer nog inte se sådär proffsiga ut som på bilden, men måste ju försöka! Dessutom var det med ett kit för att göra fina cupcakes med roliga tillbehör, speciellt två fina lådor som man kan lägga dom i sen som en present. Återkommer snart med resultatet!



lördag 22 september 2012

Hemmagjord Nyponsoppa

Mina kära grannar lät mig plocka en massa nypon på deras tomt! Så nu har jag gjort årets första nyponsoppa! Så himla gott, och samtidigt nyttigt! Det är väldigt enkelt att göra, och så känns det lyxigt att kunna bjuda på sin alldeles egna nyponsoppa. Plus att de torkade nyponen har väldigt lång hållbarhet.. dock brukar jag inte hinna spara mina så väldans länge, för det har en tendens att gå åt ganska så snabbt!
Har för övrigt köpt en ny cool penna på Granit som man kan skriva på glas och speglar med, sedan är det bara att torka bort med en våt trassa. Skitsmart! Slipper man etiketter som lämnar en massa klister efter sig. Finns både svart och vit färg.



5 dl torkade nypon
1½ liter vatten
1 dl strösocker
1½ msk potatismjöl
saft av ½ citron

Börja med att plocka en massa nypon, som du sedan snoppar och lägger på en plåt och torkar på 50-75 grader i ca 6-7 timmar i ugnen med en liten glipa så att fukten kan komma ut. Känn på nyponen så att de är riktigt torra, då är de färdiga. Om du vill spara nyponen till ett annat tillfälle (de möglar annars). Men om du ska göra soppan direkt kan du hoppa direkt till nästa steg, plus att då behöver du inte blötlägga dom.

Mixa nyponen i en matberedare, och blötlägg i några timmar eller gärna över natten. Koka upp nyponen med vattnet och låt koka några minuter. Sila sedan bort nyponskalen. Koka sedan upp vätskan igen med socker och citron. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner det. Smaksätt med mer citron och socker om det behövs. Servera soppan ljum eller kall, som den är, med glass eller vispad grädde och gärna mandel biskvier.
För nyponkräm: Följ receptet på nyponsoppa men öka mängden potatismjöl till 2½ msk.

fredag 21 september 2012

Saffranskryddad fisksoppa med lax och torsk

Har gjort liknande fisksoppor med saffran förut och det är en väldigt god kombination, så när jag fick detta tipset tänkte jag att jag mer än gärna gör den igen, trots att den är väldigt lik ett annat recept jag redan har testat här på bloggen. Men det är ju så gott! Testa gärna denna! Även gott med en klick aioli till!

400 gram torsk
300 gram laxfilé
150 gram räkor, skalade
1 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
3 msk Touch of Taste Hummerfond
2 dl vatten
2,5 dl vitt vin

2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
1 paket saffran
1 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
olivolja

Skär fisken i 3 cm kuber. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.

torsdag 20 september 2012

Lenas gratinerade kyckling

Ett tips från en läsare! Gott att göra nåt med ajvar i, det var ett bra tag sen nu! Detta var ett enkelt och gott recept, perfekt som vardagsmat. Kycklingen blev väldigt saftig och god när den fick ligga i såsen och gotta till sig!



4 port.

4 kyckling filé
3 dl grädde
4 msk ajvar
2 msk tomatpuré
ca 2-3 tsk oregano
1 ask cocktail tomater
riven ost valfri

Bryn filéerna i smör, salta och peppra. Lägg i ugnsfast form. Blanda grädde, ajvar, tomatpuré och oregano.
Häll blandningen över kycklingen, dela tomaterna lägg dessa över blandningen. Toppa med riven ost och in i ugnen i 200 grader ca 30 min. Servera med ris och sallad.

måndag 17 september 2012

Lines Roséfläskfilé med örtsås

Ytterliggare ett recept från min barndomsvän Line! Så roligt att hon äntligen har delat med sig av flera smarriga recept! Detta var enkelt att göra och väldigt gott! Enligt receptet skulle man ha kokt ris till, men jag hade en färdig potatisgratäng hemma som jag hade fått, så tog den till istället! Du gör såklart som du vill, vilket som passar bra.



4 port.

500 g fläskfilé
1 tsk salt
1 tsk rosépeppar

Sås:
2½-3 dl grädde
½ köttbuljong
1 tsk soja
1 tsk franska örter
1 msk finhackad persilja

Skär fläskfilén i skivor, stek i smör, strö över salt och rosépeppar. Låt köttet vara kvar, sänk värmen, späd med grädden och tillsätt smulad buljong, soja, örter och persilja. Låt såsen koka 3-4 minuter så den blir tjock. Servera med ris och sallad.

fredag 14 september 2012

Lines Skånepepparkakor

Har du ätit skånepepparkakor förut? Jag som kommer från Skåne från början har i alla fall ätit det många gånger som mellis som barn. Vet att det inte är lika populärt här omkring, men ibland kan man faktiskt hitta dom på större stormarknader. Dock brukar dom stå vid vanliga pepparkakor och inte vid brödet, så jag tror att många människor har missat att dom är väldigt goda att äta som just mellis/fika med smör och ost på.
Hur som helst fick jag detta receptet av min kära barndomsvän från Ystad. Tanken att göra hemmagjorda skånepepparkakor har inte slagit mig förut, men jag måste säga att dom blev väldigt goda! Godare än dom man köper! Men det är ju oftast så, hemmgjort är bäst!



4 dl ljus sirap
3 dl strösocker
150 g smält margarin
2 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 msk kanel
2 äggulor
2 ägg
2 tsk hjortronsalt
2 tsk bikarbonat
19 dl vetemjöl

Blanda allt, mjölet sist. Lägg på en plåt med bakplåtspapper i lagom stora och tjocka pepparkakor. Baka i ca 18 min i 175 grader.


torsdag 13 september 2012

Lines tacogratäng

Ett recept från min barndomskompis! Älskar tacos! Och denna tacogratängen var verkligen god, men jag tycker fortfarande att Tommys tacogratäng är godast!
Tog mig friheten att hoppa över att ha ris till, kändes lite onödigt, plus att jag tog lite taco/salsasås till. Gott!!



5 dl creme fraiche
1 ask philadelphiaost
1 kg köttfärs
2 påsar tacokrydda
skivade tomater
riven ost

Creme fraichen och philadelphiaosten röres ihop och hälls i botten på en form. Stek köttfärsen och krydda med tacokryddan. Häll över cremefraiche blandningen. Lägg på skivade tomater och strö på riven ost. Gratinera i 225 grader tills den får en fin färg. Servera med ris, sallad och nachochips.

tisdag 11 september 2012

Lines tomat och kycklingsoppa

Ett recept från min barndomsvän! Enkel och god vardagsmat!




1 purjolök
2 st kycklingfiléer
1 msk vetemjöl
1 burk passerade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl fjärilspasta eller annan pasta
1 dl grädde
salt och peppar
basilika
½ tsk strösocker
3/4 liter vatten

hacka löken fint. koka vattnet med grönsaksbuljongen. Lägg i löken, passerade tomaterna och pastan. Koka tills pastan är lagom mjuk. Skär kycklingen i bitar och stek, när det är klart slå över mjölet. Ta lite soppspad och slå på. Häll över det i grytan och slå på grädde och krydda.

söndag 9 september 2012

Paulas köttgryta

Ett recept från min kära kusin. Hon har verkligen smarriga recept på lager. Detta var över förväntan gott!! Köttet blev så himla mört och gott, bara ramlade isär när jag skulle dela det. Rekommenderar verkligen att du testar detta, för det var verkligen underbart gott. Visst tar det lång tid att göra, men det är värt tiden! Långkok är det bästa! Förresten så behöver du ju inte passa grytan när den står i ugnen..så då kan du lika gärna passa på att göra annat.
Dock hoppade jag över att ha på basilikablad och parmesanost på slutet, men det gör du som du vill. Plus att måste tillägga att denna rätten passar nog lika bra med potatisgratäng eller bara vanlig kokt potatis om man inte vill ha pasta.

Sådär ja, se nu till att testa detta!


1kg oxbringa, skuren i 4 delar
vetemjöl,
½ dl olivolja
1 rödlök, tätt skivad
3 vitlöksklyftor, skalade
2 ½ dl torrt rött vin
5 dl köttbuljong
2 ½ dl vatten
400g körsbärstomater
4 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk strösocker
400 g pasta
havssalt och nymalen svartpeppar
½ dl basilikablad
fint riven parmesan

Värm ugnen till 180 º C. Damma köttet i mjöl, skaka för att avlägsna eventuellt överskott. Värm 2 msk olja i en tjockbottnad kastrull på hög värme. Stek köttet i 2-3 minuter på varje sida eller tills brynt. Ta bort från pannan och ställ åt sidan. Sänk värmen till låg, tillsätt resten av oljan, lök och vitlök och koka i 6-8 minuter eller tills de mjuknat. Öka värmen till hög. Häll i vinet och koka, skrapa botten av pannan, i 2-3 minuter eller tills vätskan reducerats till hälften. Tillsätt buljongen, vatten, tomater, lagerblad, tomatpuré och socker och rör om. Lägg tillbaka köttet i grytan, täck med ett tättslutande lock, placera den i ugnen och rosta i 2 timmar. Ta av locket och stek i ytterligare 30 minuter. Ta köttet från pannan och strimla köttet med 2 gafflar, kasta eventuellt något fett. Lägg sedan tillbaka köttet i såsen och blanda. Ställ åt sidan. Koka pastan i en stor kastrull med saltat kokande vatten i 10-12 minuter eller tills al dente. Töm, gå tillbaka till pannan med köttet sås, salt, peppar och rör om. Toppa med basilika och strö över parmesan efter smak.

lördag 8 september 2012

Åses Laxpasta

Ett recept till från min klasskompis mamma! Superenkelt att göra och väldigt gott! Perfekt att sno ihop lite snabbt en vardagskväll om man inte orkar stå länge vid spisen men ändå vill äta något gott.



ca 4 port.

200g Varmrökt eller kallrökt lax.
3 dl grädde
1/2 dl kycklingfond.
1 dl parmesanost
½ dl hackad persilja

Blanda grädde, kycklingfond och parmesanost i en kastrull och värm upp under omrörning tills osten smält
Strimla laxen och värm i såsen. Blanda i persiljan. Servera med bandspagetti eller vanlig spaghetti med permesanost ovanpå.

torsdag 6 september 2012

Sommarfalu

En ny sorts korv igen, sommarfalu, trots att sommaren är över... Smakade precis som vanlig falukorv, kände ingen skillnad. Slängde ihop lite korv stroganoff som jag hade med mig i matlåda till skolan. En riktig klassiker som alltid är god!
ca 4 port.

ca 1½ dm sommarfalu
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 dl vispgrädde
ca 1½ dl mjölk
salt och nymalen svartpeppar
ca 1 dl tomatpuré
smör att steka i

Hacka löken och pressa vitlöken. Skär upp korven i små bitar. Stek sedan löken och korven i smör i en stekpanna. Tillsätt mjölk, grädde och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris. Busenkelt!

onsdag 5 september 2012

Pappa Lennarts chicken enchiladas

Ett  väldigt gott recept!! Man skulle kunna tro att det är från min pappa om man känner mig bra, men fick det från min kompis bror för ett tag sen. Finns helt enkelt fler  Pappor som heter Lennart och kan göra goda recept!

2-3 kyckling filéer ca 400 g
2 gula lökar
smör
1 tsk salt
2 dl creme fraiche
4 stora eller 8 mindre tortillabröd
2 dl riven ost
sambal oelek efter smak

Sätt ugnen på 225 grader. Strimla kycklingen tunt. Skala och hacka löken. Bryn kycklingen med smör i en stekpanna. Rör ner löken och låt den fräsa med. Krydda med salt och sambal oelek. Rör ner creme fraiche och låt det koka ihop i någon minut. Fördela röran på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg dem tätt på ett ugnssäkert fat. Strö över den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 10-15 minuter

söndag 2 september 2012

Rårörda lingon

Plockade lingon för att kunna göra Emelies lingonpaj, men passade även på att göra i ordning lite rårörda lingon. Perfekt till viltkött eller att ha på gröten. Så himla gott, plus att det blir extra gott när man har gjort det själv! Superenkelt är det också!


1 kg lingon (ca 1 3/4 liter)
3-6 dl strösocker

Mossa lingonen i en bunke med en träslev eller med en potatisstöt. Tillsätt sedan 3-6 dl stösocker, beronde på hur sura bären är och hur sött du vill ha det. Rör om till sockret han smält. Kan förvaras 1-3 månader i kylskåp, den längre tiden om du haft i större mängden socker. Men går även bra att frysa in.

lördag 1 september 2012

Åses fisksoppa

Fick detta receptet av min klasskompis mamma bara här om dagen, men gjorde den idag när jag skulle få besök. Och jag måste säga att vi båda tyckte att det var supergott! Annars har jag haft Fisksoppa Guarda mar som en favorit, men denna gick nog om den!



5 dl mjölk
2 dl cremefraiche
2 fiskbuljontärningar
1 gul,röd,grön paprika
1/2 purjolök
1 dl vitt vin Brukar ha i lite mer på slutet.
300g torsk
500 g oskal.räkor
vitpeppar
paprikapulver
Margarin,vetemjöl till redning

Blanda mjölk, fraiche,buljongtärning,vin,i en kastrull
Koka ihop.Strimla grönsakerna.
Stek paprika och purjo.Lägg i kastrullen.krydda.
Sen i med fisken låt puttra tills den är färdig ca 15 min
sist i med skalade räkor.
Serveras med fuskaioli : cremefraiche och pressad vitlök.brukat ta 1 burk och två klyftor
Serveras med ett gott bröd.