Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 30 januari 2011

30 Januari Saras Indiska fläskfilé

Den där tösen Sara kommer med riktigt goda förslag!! Har aldrig haft apelsinjuice i mat förut.. men för er som är tveksamma så kan jag intyga att det var väldigt gott! Så gört! ;)

ca 4 port
1 fläskfilé
1 röd paprika
1 gul lök
ca 2 msk soya
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 st tomater
smör att steka i
salt och peppar
ca 2 tsk curry

Börja med att putsa fläskfilén, skär i bitar och stek i lite smör. Lägg sedan åt sidan. Hacka lök och paprika i små bitar, stek i lite smör. Häll sedan på soya, creme fraiche, grädde och apelsinjuice.Låt putta ihop. Smaksätt med salt, peppar och curry. Skär tomaterna i bitar, lägg sedan i dom och fläskfilén i såsen. Servera med ris till.

lördag 29 januari 2011

29 Januari Helens Utternosar

Ett tips från min nya klasskompis! Måste erkänna att jag var väldigt skeptisk från början, för jag gillar inte tonfisk.. eller det går väl att äta. Men det är verkligen inte någon favorit.
Det är så trådig och konstig konsistens och lukten påminner alldeles för mycket om kattmat... Nog talat om varför jag inte gillar tonfisk, men jag var i alla fall ganska så tveksam till det här receptet.
Men så fel man kan ha. Grymt gott!!
Med närmare eftertanke har jag nog aldrig ätit något med tonfisk som varit så här gott förut!
Så det här receptet tänker jag faktiskt spara!


ca 4 port
1 burk tonfisk i vatten
2 dl creme fraiche
ca 1 dl matlagningsgrädde
ca ½ dl tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 1 dl riven ost
salt
oregano
rosmarin
spaghetti
Blanda samman tonfisk, creme fraiche och grädde. Värm under omrörning, blanda sen i tomatpuré och vitlök. Smaka av med salt, oregano och rosmarin. Rör till sist i osten. Servera med psaghetti eller annan pasta till.

onsdag 26 januari 2011

26 Januari Tartiflette

Ytterliggare ett tips från Frankrike! Trodde att det skulle bli svårt att få tag på den franska osten som man skulle ha enligt receptet.. men fick hjälp av en snäll klasskompis som visade vilken jag skulle köpa. Så det blev en riktig tartiflette, och inte ens svensk variant med prästost..vilket var min plan B. Men såhär i efterhand kan jag säga att det var en himla tur att jag köpte den riktiga osten. Den gav så himla god smak, inte för att underskatta hederlig prästost..men i alla fall!
Så prova gärna detta receptet! Och kom ihåg, bojkotta matlagningsvinet!

ca 4 port.
1 kg potatis
1 pkt bacon (140g)
1 gul lök
salt och peppar
2 dl grädde
1½ dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
250 g raclette ost

Skala och skär potatisen i ca ½ cm tjocka skivor. Koka tills dom är nästan färdiga. Knaperstek bacon. Hacka löken och vitlöken, stek tills den blivit mjuk. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform, lägg på bacon, lök, salt och peppar. Bred sedan över resten av potatisen. Häll över grädden och vinet. Skär till sist raclette osten i bitar över hela gratängen. Sen in i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills den fått en fin krispig yta.

söndag 23 januari 2011

23 Januari Hachis Parmentier

Sådärja, efter en helg fullspäckad med en massa annat, så tänkte jag prova ett tips från Frankrike! Kan inte minnas att jag ätit något liknande.. förutom lapskojs, som skulle kunna likna lite.. Helt okej vardagsrätt, enkelt och billigt. Men jag blev tyvärr inte helt överväldigad när jag smakade.. så kommer nog inte laga denna rätten igen.

ca 4 port.
800 g potatis
smör
ca 2 dl mjölk
salt

400 g köttfärs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 köttbuljongtärning
1½ dl vetemjöl
2 dl vatten
salt och peppar

Skala och koka potatisen, gör potatismos med smör, mjölk och lite salt.
Stek köttfärsen, salta och peppra. Strö över mjölet och rör om. Häll sen på vatten, buljong och vitlök. Blanda ihop köttfärsen och potatismoset, lägg i en ungsfastform och grädda i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills det fått en fin färg.

torsdag 20 januari 2011

Nya tider

Efter mycket övervägande har jag nu bestämt mig för att trappa ner lite. Mest på grund av att jag har bestämt mig för att plugga på högskola i 3½ år, så det kommer varken finnas tid eller pengar till det här projektet på samma sätt längre.

Så jag ska äntligen, efter nästan 1 ½ år unna mig själv att bli bortbjuden hos vänner och familj, utan att det ska bli en massa krångel för min del. Och om jag känner för att gå ut och äta ska jag göra det!! Och blir det matrester över så tänker jag äta dom nästa dag om jag får lust med det! Så det så!

Men, jag har bestämt mig för, att varje gång jag ska laga mat, då ska jag fortfarande fortsätta med en ny maträtt.

Jag har ju fortfarande några olika sorts kött som ligger i frysen och väntar. Det är just nu vildand, tjäderhöna, grodlår och en hel anka.
Dessutom väntar jag på att hemfisk eventuellt ska leverera lite gambas, svärdfisk, kungsflundra och scampi.
För övrigt ska någon duktig jägare få tag på duva, kanin och hare också.

Samtidigt som det är lite utav en lättnad att trappa ner lite nu, så tar det ändå emot. Det har varit kämpigt ibland, men ett väldigt roligt och lärorikt projekt. Jag har ju ändå hunnit prova på väldigt många recept på den här tiden. Några hel konstiga som jag aldrig skulle ha provat på förut, som zebra, krokodil, pytonorm..inte tala om svartsoppa, grisfötter och kotunga. En del recept har helt klart varit mindre gott, utan att överdriva. Men andra recept har ju varit helt underbart goda. Så kolla gärna under flikarna till höger, där finns ju allt kategoriserat.

fredag 14 januari 2011

14 Januari Paus

Jag behöver en liten paus känner jag, kommer tillbaka snart igen.

torsdag 13 januari 2011

13 Januari Saras Höstgryta

Ett tips från Sara igen! Men nu börjar jag misstänka att hennes guldkorn redan är förbrukade, för det här var inte så speciellt om du frågar mig. Helt okej såklart, det var ju inte äckligt, men det var inte heller någon wow upplevelse. Fram med fler smarriga reccept Sara!!

4 port.

ca 300 g köttfärs
1 pkt bacon
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 krm salt
1 krm vitpeppar
½ krm ingefära
½ kg vitkål
ca ½ liter vatten

Börja med att knaperstek bacon i små bitar. Lägg åt sidan för att rinna av. Stek under tiden finhackad lök och köttfärs. Blanda sedan i bacon, tomatpuré, vatten, salt, peppar och ingefära. Låt stå och puttra en stund. Strimla vitkålen och blanda i den, låt sedan stå och puttra i ca 45 minuter. Servera kokt potatis till.

onsdag 12 januari 2011

12 Januari Helenas Schweiziska

Kanske ett av dom skummaste recepten jag någonsin provat på. Funderar starkt på om jag bara blir blåst. "vi hittar på någon konstig kombination, så får vi se om Linnea går på det?!"
Men jag måste ändå erkänna att det var gott! Det skulle vara kul att bjuda några gäster på denna rätten, det är ju en chans på miljonen att dom skulle ha ätit det förut!



1 port.

ca 100 g köttfärs
salt och peppar
smör att steka i

currysås:
15 g smör
½ msk mjöl
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt och curry

jasmin ris
½ banan
1 kiwi
några konserverade mandarinklyftor

Stek köttfärsen i lite smör, smaka av med salt och peppar. Koka under tiden riset.
Smält smöret i en kastrull, Blanda i mjölet, sen resten av ingredienserna.
Lägg upp kokt ris och köttfärsen på en tallrik. Dekorera med kiwi, banan och mandarin. Severa currysås till.

tisdag 11 januari 2011

11 Januari Saras Ägg och Svamplåda

Först var det Alma Alma Alma, nu är det Sara Sara Sara. ;) Men det är bra att jag får många tips, det uppskattar jag! Tyvärr kan jag dock inte säga att detta receptet var något för mig.. det gick ju att äta, men det var inte heller supergott. Men tack i alla fall:P

2 port.


5 kokta ägg
1 burk champinjoner
vitt bröd
stuvning:
1 buljongtärning
peppar
5 msk mjöl
5 dl mjölk
5 msk smör
Koka äggen och skär i bitar, lägg sedan i botten på en ugnssäkerform. Gör stuvningen, blanda i svampen. Häll sedan över äggen. Lägg på vitt bröd, sen in i ugnen i 250 grader tills brödet fått fin färg, ca 15 minuter. Servera sallad till.

måndag 10 januari 2011

10 Januari Biff Greta

Ett till tips! Påminner väldigt mycket om Biff Rydberg, som också är supergott. Kul att göra någon ny variant på något man gillar, men jag måste nog ändå säga att Rydberg fortfarande ligger etta. Men detta var såklart också gott, så prova gärna!

2 port.
2 ryggbiffar ca 300 g
6 st kokta potatisar
½ gul lök
3 msk senap
ca 1 tsk dragon
1 äggula
salt och peppar
smör att steka i

till servering:
2 st äggulor

Tärna och stek potatisen. Skär ryggbiffen i små bitar. Blanda ihop senap, finhackad lök, köttet , äggula och dragon. Stek blandningen i lite smör, vänd då och då, låt stekas ihop så det blir torrt. ( ca 5 min) Smaka av med salt och peppar. Servera potatisen, köttblandningen och en äggula. (ev. saltgurka också, men jag gillar inte det..)

söndag 9 januari 2011

9 Januari Saras Varma Smörgåstårta

Sara har verkligen udda och spännande recept att dela med sig av! Det är sånt som gör att jag tycker att det är så roligt med den här idén om att göra en ny maträtt varje dag - jag får ju testa så mycket som jag förmodligen aldrig skulle ha fått för mig att göra annars. Förut var jag ju, som så många andra, fast i mina rutiner.. man har ju sina klassiker man brukar göra..
Hur som helst, denna ovanliga smörgåstårta fick inte bara jag utan även 4 gäster ta del av. Och jag fick intrycket av att den gick hem. Min kärlek gav den i alla fall ett ärligt betyg genom att ta två gånger. Så egentligen var vi nog för många som skulle slåss om maten, så rekommenderar max 4 personer. Gott var det i alla fall! Så prova gärna!

4 port.
4 skivor hönekaka
400 g färska champinjoner
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 paprika
1 liten purjolök
1 knippa dill
2 st tomater
5 dl riven ost
salt och peppar

garnering:
1 låda cocktailtomater
färsk oregano

Börja med att strimla och knapersteka baconen. Lägg på papper för att rinna av. Hacka och stek champinjonerna. Blanda sen i creme fraiche och baconen. Låt stå och puttra i ca 10 minuter. Hacka purjolöken, dillen och paprikan, blanda i smeten, puttra ett par minuter till.
Lägg en hönekaka på en plåt med bakplåtspapper, bred ut hälften av röran. Lägg på en hönekaka och bred ut resten av röran. Lägg på en hönekaka lägg över tomaterna i skivor och sist osten. Grädda i ca 12 minuter i 225 grader. Garnera med cocktailtomater och färsk oregano.

lördag 8 januari 2011

8 Januari Vildsvinsstek


Min underbara granne kom förbi med en vidsvinsstek för ett tag sedan. Inte dåligt va?! Lyxigt tycker jag i alla fall. Nu var det i alla fall dax att göra den. Och jag kan säga att den var riktigt god! Och skysåsen.. mmm jag älskar skysås!


Jag marinerade köttet under dagen i lite soya, olja, salt, peppar och pressad vitlök.
Sen var det bara att bryna köttet i lite smör, tillsammans med marinaden. I med vatten, morötter, gul lök, några vitpepparkorn, enbär, och lite rödvin. In i ugnen i 175 grader tills köttet kommit upp i 80 grader i mitten. Kokt potatis och skysås till. Supergott!!

fredag 7 januari 2011

7 Januari Pot au feu

Ett tips hela vägen från Frankrike! Inte illa! Och så fick min lergryta hitta ut från skåpet igen, vilket jag tyckte var bara trevligt. Använder ju inte den allt för ofta om man säger så.. är faktiskt bara tredje gången jag använder den.. Hur som helst, pot au feu har jag hört talas om förut och tänkt att det ska jag prova. Men med facit i hand så förstår jag inte riktigt varför det är så himla poppis, i alla fall inte detta receptet. Visst blev kycklingen saftig och god, speciellt med tanke på hur tråkigt en kyckling kan smaka annars... Men ändå, jag blev inte helt övertygad om att detta var en höjdare. Men det kanske var receptet som skulle bytas ut, eller möjligtvis kocken då!

2 port.
2 kycklingfilérer
smör att steka i
salt och peppar
2 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk olja
1 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
rosmarin
persilja

Börja med att skala och skära vitlök, potatis, lök och mörötter i bitar. Lägg dom i lergrytan(som du har blött up ett par timmar innan). Häll över oljan. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Ställ in lergrytan i 200 grader i 15 minuter. Stek under tiden kycklingfiléerna i lite smör. Salta och peppra. Lägg sedan kycklingfiléerna ovanpå grönsakerna. Koka upp vattnet och lös upp buljongen i det, hälll sedan över kycklingen och grönsakerna. Låt sedan lergrytan stå i ugnen i ytterliggare 45 minuter. Strö till sist lite persilja över.

torsdag 6 januari 2011

6 Januari Opera Smörgås

Ett tips från en rar farbror. Passade på att göra en biff till denna när jag höll på med Almas köttfärsbiffar.


1 skiva vitt bröd, stekt
lite chilisås
1 biff
2 skivor ost
1 stekt ägg ovanpå


Vet du vad det är för skillnad på en opera smörgås och en opera hamburgare? Lägg en skiva bröd ovanpå också så blir det en hamburgare!

onsdag 5 januari 2011

5 Januari Almas Köttfärsbiffar



Snart blir jag en Alma nästan, äter ju bara Alma mat känns det som! Skämt åsido, hon kommer med bra tips den där tjejen! Som idag, varför inte piffa till dom vanliga köttfärsbiffarna med lite fetaost och soltorkade tomater? Så lite det krävs för att göra biffarna supergoda!


Så prova nu att blanda;
ca 400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
200 g fetaost
ca 1 dl soltorkade tomater, hackade
lite mjölk
lite ströbröd
1 ägg
salt och peppar


Det är bara att blanda ihop smeten, göra biffar och sen steka i lite smör. Servera tzatziki och qinoua till!(Hade lite aubergine kvar sen jag gjorde ullis baguette, så stekte även några skivor till)


För övrigt måste jag säga att jag har nu passerat 10.000 besökare, vilket jag tycker är hur kul som helst!

tisdag 4 januari 2011

4 Januari Tommys Spaghetti och köttfärsås

Tommy gör världens godaste spaghetti och köttfärsås, och det säger jag inte bara för att jag är kär. Förlåt pappa, men din kommer nog tvåa.


ca 4 port.

ca 400g köttfärs
1 gul lök
1 pkt bacon
½ burk majs
salt och peppar
1 burk paprika och chili creme fraise

Börja med att knapersteka baconen i små bitar, lägg sedan på papper för att rinna av. Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen. Blanda i creme fraisen, majs, salt och peppar. Låt puttra ihop en stund, blanda sedan i baconen. Servera med kokt spaghetti till. Grymt gott!

måndag 3 januari 2011

3 Januari Almas Fläskfilé Curry


Den där Alma, hon har lite annorlunda recept må jag säga! Detta var inte likt något annat jag gjort förut! Spännande att blanda äpple, fläskfilé och curry! Var lite tveksam till att det skulle vara gott med ost ovanpå, men detta var verkligen ett smarrigt recept! Exotiskt och annorlunda!
ca 4 port.
1 fläskfilé
1 äpple, i skivor
salt och peppar
ca 1 dl mango chutney
ca 2 dl matlagningsgrädde
smör att steka i
ca 1½ dl riven ost
kokt ris
Börja med att steka fläskfilén i lite smör, salta och peppra. Lägg sedan fläskfilén i en ugnssäkerform. Lägg i mer smör i pannan, utan att diska den emellan, stek äppelskivorna. Häll i grädden och mango chutney. Häll blandningen över fläskfilén, toppan sedan med riven ost. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Servera kokt ris till. Gott!

söndag 2 januari 2011

2 Januari Ullis Baguette

Ett smarrigt tips från Ullis! Perfekt att ta med på picknicken, om man har många servetter med sig! Det var nämligen svårt att inte drälla en massa.. Men gott var det! Så prova gärna!

1 port.

½ baguette
100 g fetaost
3 msk tapenade
2 msk gräddfil
1 tomat
salt och peppar
3 skivor aubergine
några salladsblad
smör


Stek aubergine skivorna i lite smör. Salta och peppra. Skär tomaten i två delar, gröpa ur kärnorna, och skär resten i bitar. Blanda ihop tomatbitarna, gräddfil, tapenade, fetaost och lite salt och peppar.
Bred smör i baguetten, lägg i sallad, aubergine skivorna och fetaost röran.

lördag 1 januari 2011

1 Januari Rudholms Kycklingpaj

Sådär ja, nu är det ett nytt år och nya tag!
Börjar 2011 med att prova på ett paj recept som jag fått från en underbar familj. Pajen var riktigt mumsig! Som jag sagt förut, allt med taco är gott!


ca 6 port.

1 kyckling, grillad.
ca 3 dl vitkål
1 gul lök
1 tsk salt
1 påse tacokryddmix
1 dl creme fraise
2 dl matlagningsgrädde
ca 1½ dl riven ost
smör att steka i

1 sats pajdeg:
100 g smör
1 tsk salt
3 dl vetemjöl

Börja med att hacka löken och vitkålen, stek sedan i lite smör tills allt mjuknat lite. Rensa kycklingen. Blanda sedan alla ingredienserna förutom osten i en bunke.
Blanda ihop pajdegen och tryck ut i en springform. Fyll med kycklingblandningen, sprid sedan ut osten ovanpå. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.