Sidor

måndag 31 oktober 2011

Plankstek

Min kära vän Sanna nämnde plankstek för ett tag sedan.. att jag inte har tänkt på det tidigare! Eller så har jag kanske gjort det, men medvetet valt bort att göra det, då jag inte har någon "planka".
Men nu när idéerna har sinat lite, så tänkte jag slå till.. hade planer på att gå ut i förrådet och såga till en planka.. haha nej inte på riktigt. Hade snarare planerat att fuska och bara lägga upp allt i en stor gratäng form istället. Men ibland så har även jag flyt! Råkade nämna (eller snarare skröt) för min granne att jag skulle göra plankstek med entrecote till middag.. och då smet han in i köket och trollade fram denna plankan till mig. Toppen! Jag har verkligen en bra granne!

Hur smakade det då?
Jag kan säga att jag verkligen njöt! Så himla gott! Matorgasm är mitt nya ord ! Har inte ätit entrecote på väldigt länge, så det var verkligen supergott. Helt klart denna dagens höjdpunkt.


2 portioner.
2 skivor entrecote på vardera cirka 150 gram
gröna bönor, frysta eller färska
2 skivor bacon
2 tomater
färska champinjoner
salladsblad till garnering
smör till stekning
salt och vitpeppar
potatismos

bearnaisesmör:
smör blandat med dragon, persilja och rödvinsvinäger

Börja med bönorna. Färska bönor måste förvällas, frysta kan man använda direkt. Lägg ut baconskivorna på arbetsbänken, placera 7–8 bönor på och rulla ihop. Snitta tomaterna i toppen och smöra dem lätt. Krydda gärna med salt och vitpeppar. Spritsa potatismos i vågrörelser längs två av plankans kanter. Se till att fördjupningen i plankan är fri. Där ska överbliven köttsaft samlas. Gropen är alltså ingen plats för tomaten eller andra tillbehör. Skiva och stek svampen. Krydda med salt och vitpeppar. Stek köttet cirka två minuter på vardera sidan. Bäst smakar det om köttet lyfts ur pannan när det börjar tränga upp köttsaft på ytan efter vändningen. Då är det fortfarande rosarött mot mitten. Placera tomaten och de baconrullade bönorna i kanten av potatismoset. Sätt in plankorna i 250 graders ugn. När moset fått fin färg tas plankorna ur ugnen. Lägg på kött och svampar. Sätt in plankorna någon halvminut till så allt blir riktigt hett.
Garnera med salladsblad och bearnaisesmör.

söndag 30 oktober 2011

Helens engelska pubmacka


Ett till tips från en klasskamrat! Tack så mycket! Detta var ett ganska så annorlunda recept, har inte ätit det förut. Tyvärr hade jag ingen persilja hemma, så hoppade över det. Hoppade även över kaprisen, för jag tycker inte om det. Men du gör som du vill om du ska testa detta receptet!
Tyvärr hamnar detta receptet inte under absolut måste göra igen. Men det var helt klart godkänt!

4-6 smörgåsar
400 g nötfärs
1 finhackad rödlök
1 dl hackad ättiksgurka
1-2 msk stark osötad senap
1-2 msk worcestersås
½ tsk grovt krossad svartpeppar
½-1 tsk salt
½ dl hackad persilja
4-6 baguetteskivor eller vita brödskivor
ev 1 msk olivolja

Topping:
2 dl majonäs
2 msk hackad kapris

Fräs köttfärs och lök i smö några minuter under omrörning så att färsen grynar sig. Tillsätt gurka och smaksätt med senap, worcestersås, peppar och försiktigt med salt. Fräset ska vara ganska kryddstarkt. Blanda ner persiljan. Skär baguetten i sneda, ganska tjocka skivor. Pensla dem med olivolja och rosta båda sidor under grillen i ugnen. Blanda majonnäs och kapris (hoppas över av dig!). Lägg köttfräset på brödet och toppa med majonnäs. Servera med källarsval god öl!

måndag 24 oktober 2011

Gustavianos* Pyttipanna

Ett tips från en klasskamrat!
Jag som kan få cravings efter gamla hederliga krögar pytt blev så glad när jag fick ett tips på en ny touch på pytten.
Super enkelt också! Bara att steka i smör, sen blanda ner ägg och curry. Tog mig friheten att salta och peppra lite också.
Det var väldigt gott, men jag tycker fortfarande att klassiska sättet med stekta ägg vid sidan av och utan curry är godast. Men det var kul att testa något nytt!

ps.* namnet är fingrerat då min klasskamrat inte vill bli förknippad med halv fabrikat.. ! :)

torsdag 20 oktober 2011

Älsklingens räkpasta


Lagom? En gnutta eller en klutt? Ett väldigt detaljerat recept! Haha.. Då kan det bli lite hur som helst, men ingenting blir ju ändå aldrig som man har tänkt sig här i livet! Man ska köra på känsla bara, det är mitt råd! Tack för receptet darling!

en påse frysta räkor
en klutt tomatpuré
en nypa salt och peppar
en skvätt grädde
vitlök efter smak
lagom mycket smör och olja att steka i
en knippa basilika, fryst,
färsk pasta

hacka vitlöken och stek i smör och vitlök. Blanda sen i resten av ingredienserna och servera med färsk pasta!

onsdag 19 oktober 2011

Helens Lax- och räkbiffar med fetaost


Ett till tips från min kära klasskamrat! TACK!
Det var fräscht och gott, men ingen hit om du frågar mig.. sorry!
Men jag måste dock erkänna att jag fuskade lite, tog mig friheten att använda lite av dom 2 kilona gravad lax som jag fick förut.. plus att jag tog vanlig senap istället för senapspulver. Som sagt, jag är inte så överdrivet noga när det gäller att följa recept! Men det kan ju också vara därför det inte blev någon hit.

400 g laxfilé, skinn och benfri
300 g rensade djupfrysta räkor eller 500 g räkor med skal
1 liten rödlök
1 msk potatismjöl
2 ägg
1 tsk senapspulver
1 ½ tsk salt
2 krm citronpeppar
1 dl mellangrädde
1 dl hackad dill
2-3 msk smör

Fetaostsås:
1 liten röd paprika
150 g fetaost i bit
1 burk, 250 g kesella
1 msk honung

Tillbehör:
Kokt tagliatelle, gärna både gul och grön

Dela laxen i bitar. Spara några räkor till garnering, hacka resten grovt. Koka pastan. Kör lax, räkor och rödlöksbitar till färs i matberedaren. Tillsätt potatismjöl, ägg och kryddor. Späd med grädde till en smidig färs. Blanda ner dillen. Forma färsen till biffar. Stek dem i smör i ca 3 min på varje sida i en inte allt för het stekpanna. Dela paprikan i bitar. Lägg bitarna tillsammans med fetaost och kesella i matberedaren och kör till mos. Paprikan ger både färg och smak. Smaksätt såsen med lite honung. Servera biffarna med pastan och fetaostsåsen. Garnera med lite räkor.

tisdag 18 oktober 2011

Helens smörstekta torsk


Ett tips från min kära klasskamrat! Tack så mycket! Hon har bidragit med många recept, vilket verkligen är uppskattat! Bjöd världens mysigaste på denna maten och fick många positiva komplimanger. Så det blev lyckat! Fick till och med kommentarer som " det här var det godaste jag ätit på länge" Inte illa!
Jag undrar dock om det var lite överdrivet! Men det var gott, verkligen!
Måste bara visa dom otroligt fina blommorna jag fick.. det är kul att bjuda på middag, speciellt när man får sådär fina blommor! Nu står dom på mitt köksbord och lyser upp hela köket.

600 torsk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör
140 g bacon
200 g championer
1 msk smör
1 strimlad rödlök
½ mask balsamvinäger
salt och peppar
½ dl bladpersilja
Majonäs
Bostongurka

Koka potatis till potatismos.
Salta torskfilén och låt den rimma ca 10 min.
Strö på vitpeppar.
Stek torskfileerna i smör i 3-4 min på varje sida.
Stek bacon, och championer skurna i fjärdedelar med smör i en het stekpanna.
Tillsätt skalad strimlad rödlök och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner bladpersilja.
Rör ihop majonäs och bostongurka (mixa så som du tycker blir gott).
Vispa potatisen till

fredag 14 oktober 2011

Marias kantarellsoppa







Gott med soppa så här på hösten! Jag älskar kantareller, det är verkligen en favorit. Men tyvärr är jag inte så förtjust i sherry.. dessvärre. Så jag hoppade över den. Det är nog en stor del av smakupplevelsen i den här soppan. Så om du vill testa det här receptet får du göra som du vill.

200 g trattkantareller
1 liten gul lök bryns i smöret, lägg i svampen efter en stund
2 msk smör
½ msk mjöl Pudra över lök och svamp, rör om och tillsätt vätskan, smaksätt med sherryn.
6 dl grädde funkar med matlagningsgrädde
4 dl hönsbuljong
salt och peppar
sherry efter smak
Gott med vitlöksbröd till!

torsdag 13 oktober 2011

Grynkorv andra försöket

Nu du Gustav Erikson, äntligen har jag hittat grynkorv igen!
För er som missat det, så provar jag ju många olika sorters korvar, och den 26 oktober förra året testade jag grynkorv. Hade aldrig ätit (vad jag minns) eller tilllagat det, så hade ingen aning om hur man skulle göra. Så jag stekte den helt enkelt bara som den var. Vilket var en miss av mig. Borde egentligen ha letat upp hur man ska göra, men tyckte den såg ut lite som isterband...därför trodde jag att det bara var att steka...
Men nu har jag i alla fall fått tag på en ny grynkorv! Och därför gör jag den nu igen, på rätt vis.

Låt sjuda i vatten i ca 15 minuter.
hade även i vitpepparkorn, salt gul lök och lagerblad i vattnet. (tips från Torsten)
Servera med potatis, lingonsylt och senap.

Jag tog mig friheten att göra potatismos, vilket jag hoppas var ok! :)

Hur som helst var det MYCKET godare att äta den så här. Håller med dig Gustav, verkligen!
Men jag kan tyvärr inte påstå att den är någon favorit. Så kommer nog inte att laga den igen.. men nu har jag i alla fall gjort det på rätt sätt förhoppningsvis!

tisdag 11 oktober 2011

hejsan allihopa!

Har ni sett att jag har passerat 50.000 besökare?? Det känns jättekul!! Jag är så himla glad att folk vill kolla in min sida!
Tyvärr har jag inte så jättemånga recept, så ni får gärna dela med er av fler om ni kan! Men helst bara sådana där supersmarriga som ni rekommenderar!
Ursäktar att jag inte har lagt in något recept på flera dagar nu, men som sagt, jag lägger bara upp när jag har provat laga nåt nytt.. så har ätit matrester och blivit bjuden på mat dom senaste dagarna. Inte mig emot!
Så ni behöver inte undra om jag har lagt ner eller nåt sånt, blir bara inte dagligen nu för tiden.. skola och annat som tar upp min tid. Men jag mår bara bra, och imorgon kommer nytt recept igen!

lördag 8 oktober 2011

Malcolms chipsgratäng


Helt ärligt så var jag väldigt skeptisk till denna rätten..speciellt efter att jag har provat Saras chipslåda förut.. trodde att chipsen bara skulle bli mjuka och äckliga. Men denna rätten var faktiskt helt ok. Ingen wow rätt, så kommer inte att göra den igen, tyvärr Malcolm. Men tack för tipset, och det var faktiskt helt ok! Klart godkänd.
Kändes lite konstigt att inte krydda fläskfilén, så jag tog mig friheten att peppra en del. Men hoppade över saltet eftersom chipsen är så salta i sig.

Potatis chips, lättsaltade (inte pringles)
Fläskfilé
ca 3 dl grädde
riven ost

Skär fläskfilén i bitar och stek i smör. Varva den sedan med chipsen i en ugnsfast form, och häll på grädden. Avsluta med chips och lite riven ost. Ställ in i ugnen i 5 min på 200 grader så chipsen på ytan blir krispiga och lite bruna.

fredag 7 oktober 2011

Bookmaker toast

Frugan tipsade om detta receptet. Hade aldrig ens hört talas om detta förut.. men gud så gott det var! Detta blir verkligen en absolut-måste-göra-igen! Prova gärna, för det var verkligen smarrigt!

150 gram oxfilé
1 skiva lantbröd
salt och peppar
smör

1 msk dijonsenap
1 st äggula
1 msk riven pepparrot
sallad

Rosta brödskivan i en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och stek oxfilén hastigt på båda sidor, salta och peppra köttet. Bred senap på brödskivan, lägg på strimlad sallad och finhackad rödlök. Fördela köttet ovanpå. Lägg en rejäl klick riven pepparrot på toppen och placera försiktigt en rå äggula i pepparroten. Avsluta med lite nymald svartpeppar.

tisdag 4 oktober 2011

Louises kyckling



åhh! En absolut-måste-göra-igen! Det var ett tag sen! Så det var härligt! Tack så jättemycket för receptet Louise! Det här påminde lite om Almas mango kyckling, som för övrigt också är super gott.. så jag hade höga förväntningar! Och det var minsann gott! Prova detta receptet!

4 Kycklingfiléer
1 Purjolök
5dl vispgrädde
2 burkar paprika chili cream fraiche
2 dl cream fraiche
1-2 msk sambal olek
4 msk Mango chutney
2 tsk curry
salt och peppar


Dela kycklingfiléerna på längden. Lägg i en ugnssäker form med hög kant.
Hacka purjolöken och sprid ut över kycklingen.
Vispa upp grädden. Tillsätt resten av ingredienserna, smaka av lite efter behov.
Häll gräddblandningen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200-225 grader i ca 30-45 min. Rör om lite då och då.
Servera med ris och en god sallad!

söndag 2 oktober 2011

Laxrullar


Fick lite drygt 2 kilo gravad lax! Väldigt snällt! Men tror nästan att jag kommer att föräta mig på lax! Men måste hitta lite olika recept som jag kan prova så att jag äter upp det mesta i alla fall!
Först ut kommer detta. Egentligen är det mer som en förrätt eller plockmat när man minglar. Men jag provade ändå, åt några stycken och dom var jättegoda! Resten tar jag med mig på dagens utflykt och bjuder mina kära vänner på!

200 g gravad rökt lax
1 liten rödlök
1 dl créme fraiche
100 g philadelphia ost
1 msk riven pepparrot
1 msk hackad dill
Salt
Peppar
En skvätt citron
4 st fyrkantiga tunnbröd

lördag 1 oktober 2011

Helens yakantarna


Ett tips från min kära klasskamrat! Väldigt gott! Perfekt lördags middag för mig! Glömde köpa både sallad och taco-mix när jag handlade sist, så hoppade över det och kryddade med lite blandade kryddor jag hade hemma.. men det blev bra ändå!

tacoköttfärs blandat med kokt ris och salsasås
sallad
tomat
rödlök
avocado
gurka

Sås:
200g philadelphiaost
1 crème fraîche naturell
vitlök
salt och peppar
cayennepeppar

Så äter man det med vanliga salta potatischips (olw eller estrella el. liknande, inte tacochips)!