Sidor

torsdag 31 mars 2011

31 Mars Linssoppa

Kan inte minnas att jag någonsin har lagat något med linser, så det var verkligen på tiden att prova. Men tyvärr så blev jag inte så imponerad. Har inte varit så jätte förtjust i linser förr.. det är ju därför jag inte har köpt det. Och det kommer nog fortsätta så. Visst, det var ju inte äckligt, inte så som jag minns det som barn, men det var ju inte supergott heller. Men det var en helt okej enkel soppa. Gick verkligen supersnabbt att göra den. ..ska prova linsbiffar också. Det kanske är bättre!

ca 4 port.
2 msk olja
2 st gula lökar
3 dl röda linser
1 msk curry
4 st morötter
2 tärningar grönsaksbuljong
1,7 l vatten
salt och peppar
1 st lagerblad

Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och strimlade morötter tillsammans med curry i oljan. Skölj linserna och tillsätt dem. Häll på vatten, buljong och lagerblad, koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

onsdag 30 mars 2011

30 Mars Uppesittargryta


Ett annorlunda recept som jag fick för ett tag sedan, har aldrig hört talas om någon liknande blandning. Men man lär så länge man lever! Det var helt okej rätt, men ändå ingen wow, om jag ska vara ärlig.


2 Fläskkotletter

1 Kycklingfilé

1 Köttbuljongtärning

1 Burk krossade tomater

3 st Charlottenlökar, hackade

ca 2 dl matlagningsgrädde

7-10 st Prinskorvar

1 pkt Bacon, knaperstekt

salt och peppar

smör att steka i


Skär kycklingen och fläskköttet i bitar. Stek i lite smör. Salta och peppra. Lägg i en kastrull. Stek även prinskorvarna och lägg i kastrullen. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå och puttra lite. Stek bacon så den blir lagom knaprig, lägg i på slutet.

Servera med klyftpotatis.



tisdag 29 mars 2011

29 Mars Jordnötsrutor


Är inne i en liten bakperiod nu. Men det är mest för att jag är så förtjust i min nya bok Kladdiga kakor! :)

Hade både choklad och jordnötssmör hemma, så passade på att prova dom här smarriga jordnötsrutona... Dom var goda, är lite svag för jornötssmör. Men dom klår ändå inte Ebbas snickerskakor!


ca 20 st

150 g mjölkchoklad

1 dl jordnötssmör


Smält chokladen i micron. Tillsätt jordnötssmöret och blanda väl. Bred ut ca 1 cm tjockt på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kylen ca 1 timme innan du skär i små fyrkanter.

måndag 28 mars 2011

28 Mars Marikas Nordiska Kyckling

Ett annorlunda kycklingrecept! Väldigt gott! Tack för tipset Marika!
4 kycklingbröst

4 skivor rökt lax

1 mozzarellaboll

Sås:

4 msk crème fraîche

4 msk senap


Sätt på ugnen på 180 grader. Blanda ihop crème fraîche och senap. Platta till kycklingbrösten och bre på såsen och lägg i en skiva mozzarella. Rulla in den i en skiva rökt lax. Sätt i en tandpetare så att inte kycklingen öppnas. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 25 min. Servera med resten av såsen och ris.

söndag 27 mars 2011

27 Mars Vit choklad och blåbärsrutor



Först och främst måste jag bara berätta att idag fick min barndomsvän en liten flicka! Så himla roligt! Jag längtar tills jag får träffa henne:) Blev lite rastlös, så bestämde mig för att prova på ett till recept ur min nya fina bok Kladdiga kakor. Och hemmabakat fika är alltid bra att ha hemma om man får besök. Dom här var underbart goda!! Och då menar jag det verkligen! Superduper smarriga. Det var svårt att inte äta sig proppmätt på dom. Saftiga och härliga, med en perfekt lite knaprig yta... åhh, gör dom!!

ca 12 bitar
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g frysta blåbär
150 g finhackad vit choklad
florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 2 liters rektangulär sockerkaksform med bakplåtspapper. Vispa samman smör ock socker. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Häll i de torra ingredienserna. Fyll hälften av formen och stryk ut. Lägg i blåbären och den vita chokladen. Stryk över den resterande smeten. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt svalna och pudra på florsocker.

fredag 25 mars 2011

25 Mars Paulas Lamm cassoulet

Ett tips från min kusin! Passade på att göra iorning denna lyxiga rätten nu när jag hade min far på besök! Väldigt gott var det! Det är så härligt med långkok. Prova gärna!

600-700 g lammbog
400 g lök
4-5 stora morötter
2 hela skalade vitlöksklyftor
olivolja
2 msk paprika
2 lagerblad
rosmarin
persilja
Salt och Peppar
1 burk hela tomater
300 g haricoverts
ca 5 dl vatten

(serveras med gremolada)

Skär kött och grönsaker i stora tärningar. Bryn lök, kryddor och köttet. Häll på vattnet och tomaterna. Låt stå och puttra ca i 1½-2 timmar på spisen. Servera med ris.

torsdag 24 mars 2011

24 Mars Honungscrunch

Har länge tänkt att jag ska köpa boken Kladdiga kakor av Claes Karlsson. Och nu äntligen har jag slagit till! Verkligen en härlig bok, det hörs ju bara på namnet! Underbara bilder och allt ser så himla gott ut. Provade att göra detta receptet idag, och snacka om att dom var goda! Som godis. Riktigt smarriga!


ca 15 bitar

150 g smör
4 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl strösocker
1 dl råsocker
2 msk honung
1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en rektangulär sockerkaksform på 1½ liter med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i alla ingredienser och rör om. häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter, eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna något innan du skär den i bitar. Förvara svalt och torrt.

onsdag 23 mars 2011

23 Mars Lake



Dax för hötorgshallens lake.

Vilken supertråkig fisk, kanske den sämsta av alla sorter jag någonsin ätit. Torr, trist och seg. Just det, seg. Jättekonstig konsistens, verkligen superseg i köttet. Inte alls god.

Kanske tillagade jag den fel? Men jag trodde att man kunde panera och steka vilken fisk som?

tisdag 22 mars 2011

22 Mars Engvalls falukorv

Min kusin tipsade om att det skulle finnas en väldigt god falukorv på hötorgshallen. Jag gick förbi hötorgshallen och kollade vad dom hade, tyvärr hade dom inte den hon tipsade om, men dom hade istället denna.
Det var egentligen inget speciellt med Engvalls falukorv, smakade precis som scans. Däremot tror jag att det var världens trevligaste slaktare som sålde korven till mig.
Det är kul att handla på hötorgshallen, inte bara för att dom som jobbar är så trevliga, utan dom kan så mycket inom sitt område.
Köpte även fjärsing och lake från fiskdisken, och en duva från kött och fågel avdelningen.
Sen har jag nog provat det mesta som jag har sett som går att köpa. Förutom hare, men det har pappa ligger i sin frys och väntar på att jag ska hämta.
..och gambas vet jag går att köpa på thai butiken här i lilla Rimbo. Har bara inte blivit av att jag har köpt det än.

söndag 20 mars 2011

20 Mars Carolines sparrissås med pasta

Ett tips från en klasskamrat! Tackar tackar! Måste erkänna att det går lite emot mina principer att köpa keldas färdiga soppa. Men va sjutton, ibland får man fuska lite. Speciellt på en söndag!
Denna rätten var helt okej, äter inte vegetariskt så ofta, så det var bra. Men saknade ändå kött, det skulle ha varit lite knaper stekt bacon till, det hade varit pricken över i!
Blev lite rester över, så gör nog bacon till det sen!


Pasta
En knippe sparris
Keldas sparrissoppa
2 st schalottenlök
saften från 1 lime
parmesan
salt&peppar

Hacka & stek löken, häll i soppan och sen saften från limen, krydda med salt och peppar.
Skär sparrisen i lite mindre bitar och koka.
Häll upp pasta på tallrik, på med såsen, strö över lite sparris och hyvla parmesan på.

lördag 19 mars 2011

19 Mars Laxcouscous med limedressing



Ett tips igen! Trodde helt ärligt att detta skulle vara en torr och trist rätt. Men så fel jag hade! Riktigt grymt gott! Kändes lätt och somrigt, lagom mättande, och väldigt smakrikt. Få ingredienser, men en perfekt kombo av goda smaker. Gört:)


ca 4 port.

3 dl couscous
3 dl hönsbuljong
600 g skinn- och benfri laxfilé
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 apelsiner
2 avokador
2 msk hackad persilja

Limedressing:
2 dl crème fraiche
rivet skal av 1/2 lime
1 msk flytande honung
2 krm salt


Blanda ihop dressingen. Tillaga bulgur i buljongen enligt anvisning på förpackningen. Skär laxen i kuber. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Salta och peppra. Skala apelsinerna och dela i bitar. Dela, kärna ur, skala och tärna avokadorna. Blanda bulgur, apelsin, avokado, persilja och lax. Ringla över limedressing.

fredag 18 mars 2011

18 Mars Ebbas fläskfilé

Ett till tips!
Grymt gott!! Det här receptet rekommenderar jag verkligen!


2,5 dl crème fraîche
½ dl matlagningsgrädde
ca 2 msk Kikkoman soya
1/2 dl sötsur chilisås

Blanda i en ugnssäker form, skiva en fläskfilé i cm-tjocka skivor,lägg ner i såsen,sätt in i ugnen på 175 grader tills det är genomstekt, ca 45 min. Servera med potatis till.

torsdag 17 mars 2011

17 Mars Färskost

Ingen maträtt, jag vet. Men måste bara tipsa om hemmagjord färskost!
Det är så himla enkelt och supergott.
Bounjour släng dig i väggen. Det här är helt utan E-tillsattser, mycket godare och superbilligt i jämförelse.

det är bara att sila vanlig filmjölk i ett melitta filter, eller tex saftduk.
låt stå i kylen 1 dygn så det rinner av ordenligt
krydda med dom kryddorna du har lust med
själv brukar jag ta vitlök och salt

onsdag 16 mars 2011

16 Mars Kaningryta

Då var det dax för kaninen från Hötorgshallen.. Kändes sådär när jag öppnade förpackningen. Huvudet var kvar! uhh.. Men snäll som jag är sparade jag huvudet och inälvorna till grannens hundar. Hoppas dom tyckte det var smaskigt.
Hur som helst var den här grytan underbart god! Köttet var verkligen mört och fint, det lossnade lätt från benen när jag skulle fiska upp det. Mums!
Tur att jag lyckades lura hit min vän B, hade varit synd att äta denna goda grytan själv.




ca 4 port.
1 kg kanin (med ben)
salt och malen vitpeppar
1 dl vetemjöl
6 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3/4 tsk riven muskotnöt
1 1/2 tsk timjan
1  lagerblad
2 msk rödvinsvinäger
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 liter hönsbuljong
1 dl olivolja

Dela kaninen i bitar. Krydda dem med salt och peppar och vänd i vetemjöl.Skala lökarna och skär dem i 4 delar. Skala vitlöksklyftorna. Häll olivoljan i en gryta och sätt den på stark värme. Lägg i löken när oljan blivit het, men inte börjat ryka. Fräs den i 5-6 minuter och krydda sedan med muskot och timjan. Häll på vin och vinäger, lägg i vitlöksklyftorna och lagerbladet och salta. Lägg på locket och sänk värmen. Låt en stekpanna bli het på stark värme med så mycket olja att den skyler bottnen. Bryn kaninbitarna i omgångar när oljan är het och precis börjar ryka. Lägg över bitarna i grytan. Spä med hönsbuljong. Buljongen ska nå upp till 3/4 av köttet. Lägg på lock och sjud på svag värme i minst 1 timme. Det kan ta ända till 1 1/2 timme innan köttet är mört. Det är bättre att koka lite för länge än tvärtom.

tisdag 15 mars 2011

15 Mars Semlor

Man fyller ju bara 25 en gång! Så tänkte att jag skulle bjuda mina kära klasskamrater på lite fika också! Lite svårt att släpa med sig tårta från Rimbo in till Stockholm... så det fick bli semlor!
Perfekt eftersom jag inte fick någon på fettisdagen.
Tyvärr tycker jag att dom blev lite torra..jag är iofs van vid att ha varm mjölk till.. men dom var ändå lite för torra.. ingen i klassen vågade säga nåt(!). :)
ca. 20 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl socker
14 dl vetemjöl
ev. ca ½ tsk stött kardemumma

Ägg till pensling
vispad grädde
mandelmassa
florsocker

Smält smöret, blanda i mjölken, värm till 37 grader. Blanda ut med jästen och saltet. Blanda sedan i sockret och mjölet. Låt sedan degen stå och jäsa i ca 40 min. Forma till små bullar, låt jäsa ytterliggare 15 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg, grädda sedan i 225 grader i ca 15 minuter, eller tills dom blivit gyllenbruna. Skär av toppen, bred på mandelmassa och sedan gärdde, på med locket och ev lite florsocker som garnering. Supergott!

måndag 14 mars 2011

14 Mars Apelsintårta med kolakräm

Det blev två tårtor på min 25 års dag! Många som ska få smaka på fika!
Så det blev även denna apelsintårtan. Helt okej, saftig och god. Men skulle inte kalla det tårta..är mer som en slags sockerkaka för mig..

200g smör
4 ägg
1½ dl socker
finrivet skal av 2 apelsiner
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

saft av 1 apelsin

fyllning:
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker och tillsätt det rivna apelsinskalet och det smälta smöret. Rör ner vetemjöl och bakpulver. Häll i smeten i formen och grädda sen i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter. Låt kakan svalna, lossa den från formen och lägg den på ett fat med botten upp. Dränk in kakan med den pressade apelsinjuicen. Koka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i 1 timme och 45 minuter. Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden. Låt burken svalna i minst 1 timme innan du öppnar den. Dela kakan i två bottnar och bred hälften av kolan mellan dem. Lägg ihop kakan och breed resten av kolakrämen ovanpå.

söndag 13 mars 2011

13 Mars Citronmaräng-glace au four

Idag fyller jag 25 år! tjohooo! ;)
Provade göra en lite spännande tårta med glass i mitten som jag bjöd mina kära vänner på!
Det var lite krångligt att göra den.. den var god, men inte alls någon wow. Men kul att ha provat göra en sorts Glace au four, har nämligen sett att det har funnits på många dessert menyer på restauranger.


Botten
2 ägg
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk

Fyllning
1 liter citron sorbet
2 dl lemoncurd

Maräng
3 äggvitor
1 dl strösocker

Smörj en en rund form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Vispa upp äggen lätt med sockret till botten. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och blanda i det i smeten. Häll i formen och grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna helt, lossa den och rengör formens kant och lägg kakan på ugnsfast fat.
Låt citronsorbeten tina lite i rumstemperatur. Täck springformen med folie, tyck ut glassen i botten, sätt sedan in den i frysen för att stelna.
Vispa äggvitorna och tillsätt sockret när marängen börjar bli fast. Vispa till ett hårt skum.
Bred ett lager med lemoncurd ovanpå botten, och lossa sorbeten ur formen. Lägg sorbeten ovanpå botten. Toppa tårtan med marängen i ett jämt lager, täck även kanterna. Grädda tårtan i övre delen av ugnen i 250 grader i ca 3 minuter, eller tills marängen blir gyllenbrun.

lördag 12 mars 2011

12 Mars Emelines sallad


Ett till tips från Emeline!
Jag är ju egentligen ingen sallads människa, det känns som något för folk som bantar eller som vill äta kaninmat.. men denna salladen blev ju mycket matigare och godare med pastan och halloumi... Halloumi är ju smarrigt, speciellt på sommaren när man kan grilla den!

ruccola
Körsbärstomater
Lite rödlök
Pasta med mycket och god pesto
Stekt halloumi
(hade några svarta oliver som jag också blandade i)

fredag 11 mars 2011

11 Mars Emelines räkblandning



Ett tips från en klasskompis!


Tog mig friheten att göra om receptet lite för att slippa kompletera med ingredienser som jag redan hade hemma. Så bytte ut den färska koriandern och ingefäran, mot malen krydda. Detsamma med currypastan. Lite fuskigt att ändra om kanske, men jag bestämmer mina egna regler(!). Vet att jag egentligen inte tycker om korriander.. så kändes extra onödigt att gå och köpa det. Men hade en kryddpåse med malen korriander som jag råkade få med mig med en massa andra kryddor som jag köpte i Indien. Hoppade även över Raita. Men gör gärna sån om du vill, det är bara att söka upp på internet. Javisst ja, hoppade över spiskummin, för det hade jag ingen hemma.


..så egentligen blev det inte riktigt Emelines räkor ändå.. men så nära jag kunde komma!


Väldigt gott var det i alla fall. Smakade väldigt indiskt.. så plockade fram mina fina indiska skålar! ...men tyvärr är jag fortfarande inte övertygad om att korriander är en god krydda..


1 gul lök
1 knippa salladslök
1 vitlöksklyfta
2 1/2 cm färsk hackad ingerfära/ 1 tsk malen ingefära
1-2 chili
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja
(1 tsk malen spiskummin)
1 1/2 tsk röd currypasta /malen curry
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 knippa koriander / 1 tsk malen korriander
500 g skalade räkor
salt och peppar

Skiva löken,finhacka vitlöken,ingerfära och chili. Hetta upp olja i en stekpanna och stek,lök,vitlök,ingerfära och chili på låg värme i några minuter.Tillsätt kryddorna och currypastan och rör i någon minut.Blanda i tomater och vatten och låt koka upp.Sänk värmen och låt koka i 10 minuter.Tillsätt grädden och hackad koriander och sjud ytterligare 5 minuter.Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar.Krydda ev mer om du önskar.Garnera med hackad koriander.(Serveras med Raita. )

torsdag 10 mars 2011

10 Mars Jeanettes kyckling på ruccolabädd

Ett tips från en klasskompis! Det är guld att jag har hittat några nya som jag kan få recept av, har redan avverkat mina vänner på hemmaplan;)
Det här receptet.. åhh mmmm.. grymt gott! Jeanette skrev att man gärna föräter sig på såsen.. kan inte annat än instämma. Så himla gott! Egentligen är det synd att äta så här god mat ensam.. men det var nästan tur att jag gjorde det.. Mer åt mig!!


Marinera köttet i chilisås, soja, olivolja och lite flytande honung och låt dra ett par timmar. Grilla gärna men man kan steka det likaväl.

Dela potatisen i klyftor och pressa/krossa vitlöksklyftor på en plåt och på med olivolja och salt/peppar, in i ugnen 200 grader och håll koll. Tar ca 40 min för att få dem krispiga.'

Koka sparrisen och lägg dem på ett fat som du lagt en bädd av ruccola på.

Sås:
5 dl cemé fraiche
En riven parmesanost (200 gr?)
Salt peppar
2 vitlösklyftor eller efter smak.

Häll såsen översparrisen eller ställ vid sidan.

onsdag 9 mars 2011

9 Mars Ugnsbakad lax på spenatbädd

Ett till tips! Härligt med ett fisk recept! Det är så gott med lax! Supersmarrigt med spenaten och grädden till.

ca. 4 port.
800 g färsk lax utan skinn och ben, gärna mittbiten
200 200 g färsk bladspenat
150 150 g parmesanost, färskriven
3 3 dl vispgrädde
salt
peppar från kvarn
smör till formen

Tag bort stjälkarna på spenaten. Skölj den och låt den rinna av. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den. Salta och peppra laxen. Lägg spenaten i mitten av formen och placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen. Ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter. Se försiktigt efter i mitten på laxen att den är klar.

tisdag 8 mars 2011

8 Mars Ebbas Snickerskakor

Första gången jag åt dom här underbart goda kakorna var på min kompis dotters dop för 3 år sedan, och jag blev såld direkt. Verkligen grymt goda kakor! Och superlätt att göra, det behövs ingen ugn, och det går snabbt också! Så prova gärna göra dom här!

1½ dl socker
1½ dl ljus sirap
8 dl cornflakes
200 g jordnötssmör
200 g ljus blockchoklad

Smält samman socker och sirap i en kastrull. Blanda med jordnötssmör och cornflakes. Bred ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Smält chokladen, bred ut den över smeten. Ställ in i frysen för att stelna. Skär sedan i små bitar.

måndag 7 mars 2011

7 Mars Susanas sallad

Ett tips från en klasskompis! ...tyvärr så är jag inte så förtjust i ruccola sallad.. tycker att den kan vara lite besk. Men jag gjorde i alla fall som hon beskrev salladen. Känns inte likt mig att äta sallad till middag, var är gräddsåsen? Lite mycket kaninmat för mig;) men nyttigt om inte annat!

ruccolasallad
tomater i bitar
1 avocado
citronsaft
salt och peppar

skar ena halvan av avocadon i bitar, och andra halvan mosade jag och blandade runt i salladen.

söndag 6 mars 2011

6 Mars Potatislåda på grekiskt vis


Ett tips från en klasskompis igen! Väldigt god potatislåda! Gjorde köttfärsbiffar med tzatziki till, för att det skulle kännas ännu mera grekiskt. Och tzatziki är ju så himla gott!

ca. 4 port
10 st medelstora potatisar
200 gram grekisk fetaost
2 st soltorkade tomater
20 st svarta oliver utan kärna
3 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 nypa salt + peppar
4 dl riven lagrad ost

Skala och klyfta potatisen.Varva potatis, tärnad feta, tomatstrimlor och oliver i en ugnsform. Vispa samman grädde, tomatpuré och vitlök, salt och peppar. Häll över formen.Strö över osten. Gratinera 225 grader i ca 45 min

lördag 5 mars 2011

5 Mars Extra fin falukorv (korv nr. 56)

Ica hade någon ny sorts falukorv som dom kallade extra fin falukorv.. taskigt mot dom andra falukorvarna? Nej men seriöst, det var tydligen extra hög kötthalt på 71%. Konstigt egentligen att det ens ska behövas kallas extra fin.. Det borde vara en självklarhet att det ska vara hög kötthalt i alla korvar.
Hur som helst var det nog ingen gladare än jag som upptäckte denna falukorven.. åh en ny falukorv!! Jag kan få riktiga cravings efter falukorv med stekt ägg och potatis.
Blev nästan som en helig ritual när jag gjorde i ordning denna lunchen(kanske en underdrift).
För man ska inte göra hur som helst när man gör iorning denna rätten. Jag har en nästan sjuklig besatthet på hur jag vill ha det.. fråga min vän sanna hur jag är med mina ägg.. haha men det är viktigt det där.

1. riktigt smör i stekpannan.
i med ägget precis när smöret smält, så pannan inte hinner bli för varm. För då blir ägget för hårt stekt. Det ska inte vara knaprigt. Och äggulan ska absolut inte gå sönder. Det är nästan straffbart. Sunny side up.
2. mycket smör i pannan och i med kokt potatis i bitar. Salt och peppar. Stek så potatisen får en fin lite knaprig yta.
3. I med lite till smör, och sen falukorven i skivor. Med ett litet snitt i sidan, så dom inte böjer sig. Stek till korven får en krispig yta.
4. Ett måste är Ayam brand chilisås med vitlök,
finns att köpa på bland annat Överskottsbolaget. Har vuxit upp med denna goda chilisåsen. Ketchup är ett tabu.
5. För pricken över i lite exta flingsalt ovanpå allt.

Behöver jag säga att jag åt med andakt? haha jag kanske har mina konstiga saker för mig..
men en sak vet jag i alla fall. Det finns en person som har lika stor kärlek till falukorv som jag, du vet vem du är och jag hade mer än gärna bjudit dig på min extra fina falukorv.

fredag 4 mars 2011

4 Mars Bouillabaisse

Grymt gott! Perfekt fredagsmiddag med trevligt sällskap! Annars har jag serverat liknande soppor med aioli. Det var helt okej med creme fraiche med vitlök, men jag skulle nog rekommendera att istället ta aioli.. Tack för tipset Marika!

ca. 4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8-10 musslor med skal
600 g fiskfilé av blandade sorter
smör


1 burk krossade tomater, 400 g
1 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
4 msk konc fiskfond
1 tsk timjan
1 pkt saffran, 0,5 g
100 g skalade räkor (250 g räkor med skal)
2 msk hackad persilja
1 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta

Skala och hacka löken och vitlöken. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Dela fisken i bitar. Fräs lök och vitlök i smör i en stor gryta. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, timjan och saffran. Låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ca 5 min. Lägg i fisken och sjud ytterligare 3-4 min. Tillsätt räkor och persilja. Servera soppan med bröd och en klick crème fraiche smaksatt med vitlök.

torsdag 3 mars 2011

3 Mars Rökt vildand med Bengans potatissallad

Minnena går tillbaka till sommaren 2006, först paintball med hela gänget... sen hem till Bengan och grilla. Det var en härlig dag, hur kul som helst. Perfekt sommarväder. Det var tider det..!
Vad jag mer minns från den kvällen, var att potatissalladen vad underbart god. Annars har jag ofta ätit krämig potatissallad baserad på gräddfil. Inte alls lika somrig och god som denna... Så nu har jag äntligen lyckats sno åt mig receptet. Kommer framöver att göra denna istället! Och jag rekommenderar att du gör det samma, för den är verkligen supersmarrig!

Till potatissalladen blev det rökt vildand.
Hade råkat missa att det stod rökt... hade sett framför mig att jag skulle göra köttet i ugnen med äppelklyftor, katrinplommon och en god skysås.. Men det fick bli helt nya planer när jag upptäckte att köttet var rökt.
Det var kul att prova vildand, gott var det, speciellt ihop med potatissalladen. Kändes lite extra somrigt med rökt kött..
Men sen kan jag inte påstå att det var något alldeles extra med just rökt vildand. Lite väl lyxigt med just vildand.. onödigt dyrt när det går lika bra med rostbiff.
Så om jag ska göra något på vildand igen, då blir det inte den färdig rökta varianten.

Bengans potatissallad , ca 2 port
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
tsk senap
1 finhackad rödlök
salt och peppar
Harico verts
körsbärstomater i halvor
ca 4 st kalla potatisar skurna i bitar

onsdag 2 mars 2011

2 Mars Rabarbersaft


Märkte att saftförådet minskat drastiskt, så det var bara att gå ner till frysboxen och plocka fram lite rabarber! Finns det något bättre än hemmagjord saft? Det är faktiskt inte så himla svårt, så se till att göra egen saft nu!

rabarber
1 dl vatten per liter rabarber
låt koka i 15 minuter

Sila av saften i saftduk
koka upp saften med 6 dl socker per liter avrunnen saft

Häll upp saften i varma flaskor, annars spricker dom!
+ ca ½ tsk atamon per liter


Ca 9 liter blev det denna gången. Supergott!
Rabarbersaft är ingen efterrätt, men jag älskar verkligen hemmagjord saft, så därför får den hamna under samma kategori som andra sötsaker som jag rekommenderar.

tisdag 1 mars 2011

1 Mars Linneas Tortellini

Idag gjorde jag en improvisation på vad jag hade hemma. Och tänka sig, det blev supergott!

Tortellini med ost
ca 100 g nötkött
salt, peppar, paprikakrydda
1 pressad vitlök
2 msk soya
1½ dl matlagningsgrädde
ca 1 dm purjolök
smör att steka i