Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 31 oktober 2010

31 Oktober Jägarfalu

Otroligt vad många korv sorter det finns. Nu har scan hittat på någon ny sort som heter jägarfalu. Lite rökig i smaken, helt okej. Men vanlig falukorv är mycket godare.
Slängde in korven i ugnen med lite lök och ost. Brukar ha i tomatskivor, och gul lök istället för röd, men idag blev det jag-tar-vad-jag-har-hemma-style.

lördag 30 oktober 2010

30 Oktober Sjötunga


Köpte en jättefin färsk sjötunga när jag var på saluhallen i fredags. Jag följde killen bakom diskens råd och vände den i bara mjöl. Sen salt och peppar på. Så ner i stekpannan med smör och olja. Till det blev det skirat smör och kokt potatis.
Och gud så gott det var. Jag bokstavligen skrapade av tallriken. Till och med sög av nån liten fisk bit som fastnat på ett ben jag lagt åt sidan.
Hade kunnat ätit dubbelt så mycket till, men firren räkte bara till var sin portion till mig och min kärlek.

fredag 29 oktober 2010

29 Oktober Ostron Royale cabanone

Köpte fint ostron från Normandie när jag var på Saluhallen idag.
Vet inte om jag var mest rädd för att skära av mig tummen vid öppnandet, eller själva ätandet.

Men med mora kniven i högsta hugg lyckades jag få upp den tillslut. Hällde på lite citron, sen var det bara att klara momentet att äta den.
Och ja, jag gjorde som jag lovade Raimond, jag tuggade på den. Fast jag helst bara ville få ner den snabbt.
Hur ska jag uttrycka mig. Slemigt men mättande? Snorlobba med havssmak?
Nej vet ni vad, jag är ingen riktig finsmakare, visst gick den ner utan allt för hemska upplevelser.
Men det smakar fortfarande kallsup i munnen... Så om jag nu kan kalla mig en som älskar ostron, då är svaret bestämt nej.

torsdag 28 oktober 2010

28 Oktober Sardiner

Har aldrig köpt en sån där sardin burk förut, så nu var det dax. Smakade ungefär som makrill med tomatsås, som också finns på burk. Men skillnaden var att det här såg mer oaptitligt ut, hela små firrar, med stjärten kvar.. förutom huvudet såklart. Inget jag kommer att bli någon stor konsument av. Men nu kan jag bocka av sardiner på checklistan!

onsdag 27 oktober 2010

27 Oktober Fläsklägg med rotmos

Fick ett tips av min föredetta granne Torsten när jag var där och hälsade på.
Typiskt tips att komma från en pensionär? Klassisk husmanskost.
Gott var det i alla fall. Det tog lite tid, så hann bli väldigt hungrig. Men vad säger dom, pensionärerna, hungern är den bästa kryddan? Jag verkligen njöt när jag åt, och inte bara för att jag var hungrig, utan även för att det var så gott. Köttet var så där salt och härligt som det ska vara, och mitt hemmagjorda rotmos var också grymt gott. Pricken över i var senapen till.
(hade varit helt perfekt om inte min hemmagjorda senap hade varit slut, men ska jobba på det)

ca 4 port.

1 kg rimmad fläskbog
1 gul lök
1 kålrot
6 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad
6 st vitpepparkorn
8 potatisar
3 st morötter
ca 1 liter vatten
smör
salt och peppar

Skölj köttet i kallt vatten, lägg i gryta, fyll på med vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Hacka 1 morot och löken och lägg sen i grytan. Lägg även i lagerbladen och pepparn. Låt sjuda på svagvärme i ca 1½-2 timmar.
Skala kålroten och dom andra två morötterna. Koka i ca 30 minuter, lägg sen ner potatisen i små bitar och koka i ytterliggare 15 minuter. Häll av vattnet, och gör sen mos. Späd med spad från fläskläggen,lägg i en klick smör, salt och peppar. Servera med senap!

tisdag 26 oktober 2010

26 Oktober Grynkorv

Som sagt, finns extremt många olika sorters korv.. Denna var lite som isterband, vilket man fattar på namnet: Väldigt grynig. Inte direkt något som faller i min smak, med den var var ändå okej.
På torsdag åker jag in till saluhallen har jag tänkt! Då ska det inhandlas en massa spännande saker! Så då blir det lite mindre korv ätandes för ett tag!

måndag 25 oktober 2010

25 Oktober Råkorv

Kanske den korv som sett mest oaptitlig någonsin, som ostekt. Men som stekt, en utav dom godaste jag ätit! Grymt god, rekommenderar att du bortser från att den ser läskig ut när man köper den, för den var verkligen supergod.
Sparade halva till min korv älskande kärlek, hoppas han kommer bli glad!

söndag 24 oktober 2010

24 Shepherds pie

Ett tips från Jönköping igen. Helt okej, en väldigt god vardagsrätt. Men känner mig nästan lite avtrubbad nu när jag har ätit så himla goda maträtter flera dagar efter varann.. ankbröst, västerbottenostpaj och älgstek..tyvärr dom slår shepherds pie med hästlängder.
Men å andra sidan skulle jag inte säga att det var äckligt, den var riktigt god, men inte heller något jag skulle skryta om. Om ni förstår vad jag menar?

Ca 4 port.
600 g lammfärs
125 g bacon
1 gul lök
2 dl köttbuljong
salt och peppar
2 msk tomatpuré

ovanpå:
1 kg potatis, kokt
2 äggulor
1 dl rapsolja
muskotnöt
salt och peppar

Börja med att steka färsen, bacon, och löken,blanda sen i resten.
Koka potatisen, gör ett mos med resten av ingredienserna. Lägg sen färsen i en springform, moset ovanpå. In i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Färdigt!

lördag 23 oktober 2010

23 Oktober Älgstek

Lite sent att lägga ut dagen rätt vid halv tolv på natten, men mina gäster gick nyss, så har inte kunnat tidigare. Har haft en toppen kväll med mina jobbarkompisar ikväll. Hade tänkt bjuda på soppa eller nåt annat enkelt, eftersom vi skulle bli så många. Men sen så tänkte jag, va sjutton, nu när jag äntligen har dom här, varför inte lyxa till det istället? Så det blev älgstek.
Blev superstressad, då det var min första riktiga stek, så slängde in den i ugnen redan vid tre, för jag visste inte hur länge den skulle behöva stå i ugnen.. så den blev ju klar en timme innan alla kom, så den hann ju bli kall. Men jag tycker inte det spelade någon roll, för steken var perfekt mör, och såsen var supergod(skysås såklart).
Det hade varit perfekt om steken hade varit varm, men potatisen och såsen var ju det, så det gick ju ändå..
Mina gäster åt dessutom med god aptit, så det var nog inte fy skam i alla fall! (eller så var dom väldigt artiga)
Receptet:
Stek steken i en stekpanna i lite smör på båda sidor tills den får lite färg. Lägg i en ugnsform. Häll på rödvin, vitpepparkorn, 2 st lagerblad(egenodlade!), enbär, morötter, gul lök och kantareller.
Sen lät jag det stå i 175 grader tills steken var 70 grader. (stektermometer).
Så var det bara att ta skyn från formen och göra sås på.
Servera med kokt potatis och gelé.
Absolut en absolut-måste-göra-igen:)
Till sist, tack till mina gäster som förgyllde kvällen. Hade supertrevligt!
Och tack till min underbara granne som själv skjutit älgen som blev den goda middagen.

fredag 22 oktober 2010

22 Oktober Ankbröst

Åh två grymt goda middagar efter varann. Hade jag anat att det skulle vara så himla gott så hade jag bjudit över någon vän på middag. Å andra sidan blev det istället en supersmarrig portion över till morgondagens lunch.

Det var inte så avancerat att göra heller. Bara skära upp lite potatis, gul lök och morot. Lägga i en ugnsform med ankbröstet i mitten. På med salt, peppar och olja. Sen in i ugnen i ca 200 grader tills köttet och rotfrukterna är färdiga. Pysslade lite med annat, så höll inte så stor koll på tiden, men ca 40 minuter var det nog.
Sen tog jag skyn ur formen, blandade i mjölk, en halv hönsbuljongtärning och mjöl. Koka upp under omrörning. En underbart god sås. Går inte att jämföra med pulversås. Pulversås borde vara förbjudet.

Tog lite gelé till också, är lite svag för det..

torsdag 21 oktober 2010

21 Västerbottenostpaj

Underbart god!! Åh så himla smarrigt! Smaskens! Gott! Mums! Kan jag övertyga mer?Gör denna!!
Hade familjen över på middag, och tyckte att det passade perfekt med denna pajen eftersom min mor är vegetarian, så hon hoppade bara över romen.
Fuskade och tog fram pumpasoppan från frysen och bjöd som förrätt. Den blev också godkänd, så nu vet jag att det inte är bara jag som gillar den. Men som jag skrev när jag gjorde den, den passade bäst som förrätt.

Åter till den supergoda pajen. Den var verkligen perfekt. Blev orolig att pajdegen skulle misslyckas, som den alltid gör för mig. Fattar inte vad jag gör för fel, jag följer ju receptet. kallt smör, sen i i kylen, förgrädda.. Äh det blir alltid samma sak, kanten hasar ner. Men idag följde jag min väns förslag och sket i att förgrädda och hällde i fyllningen direkt.
Så nu har jag strukit det i receptboken. Förgrädda ej.
Pajen blev riktigt perfekt i konsistensen, trodde den skulle bli för mastig, men den var verkligen perfekt. Och med rödlök och creme fraise till..det var verkligen pricken över i. Romen kan man faktiskt hoppa över, men det gjorde det hela mer estetiskt vackert på tallriken.

ca 4 port.

pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

fyllning:
2½ dl matlagninggrädde
3 dl västerbottenost, riven
4 ägg

creme fraise
rom
rödlök, hackad

Blanda ihop ingredienserna till pajen, och tryck ut i en springform. Låt stå i kylen medans du rör ihop fyllningen. Häll i fyllningen och grädda i 200 grader i ca 40 minuter.
Superenkelt

Och vet ni vad det bästa är? Det blev över en bit som jag kan äta till lunch imorgon!

onsdag 20 oktober 2010

20 Oktober Dalakov

Såg precis ut som värmlandskorven..samma tråkiga korv i plast som man kokar i vatten. Så kände mig inte jättetaggad. Men det var inte alls samma sak, den här var helt okej. Smakade som vanlig fläskkorv som man brukar ha till rotmos. Supergott med färsk broccoli med olivolja, salt och peppar till.
Men skulle jag få välja skulle jag hellre tagit stekt korv, den här kokta plast varianten känns, som farmor skulle säga, lite tradig.

Börjar bli lite less på korv nu måste jag säga, längtar tills jag kommer iväg till saluhallen. Men imorgon blir det något supersmarrigt. Kom på att jag totalt missat att göra västerbottenpaj...!

tisdag 19 oktober 2010

19 Oktober Vildsvinsskav

Nu har jag provat alla sorters skav som går att köpa på ica. Renskav, hjortskav, älgskav och nu denna. Men tyvärr var den minst god av allihop. Det var som nån sorts bismak som inte alls var god. Klart bäst var i alla fall renskaven, om du vill prova någon skav.

Enkelt att bara steka med lök och sen hälla på grädde (eller mjölk) och soya. Krydda med salt och peppar. Gott med ris och rårörda lingon till!

måndag 18 oktober 2010

18 Oktober Värmlandskorv med cassavarotsmos

Provade göra mos på den konstiga cassavaroten jag köpte i Uppsala. Smakade lite majs om den. Men den var samtidigt trådig och konstig, så det var inte alls gott!
Samma med korven, jätteskum smak, vet inte riktigt hur jag ska beskriva den. Men inte alls god den heller! Så efter ett par tuggor åkte allt i komposten, så tinade jag lite rester och åt istället!

söndag 17 oktober 2010

17 Oktober Lunchkorv

Tillbaka från Lettland! Hade egentligen tänkt göra en stor härlig älgstek i ugnen idag. Men kom på att det är trevligare att göra iorning den när jag har bjudit över några gäster också. Plus att då kan man dricka gott vin till, men idag fanns det absolut noll sug efter vin.
Därför blev det istället en ny sorts korv. Perfekt middag idag, korv och pommes. Korven smakade precis som vanlig frukostkorv eller wienerkorv.

Passade förresten på att gå in på saluhallen när jag var i stockholm i fredags, som jag skrev att jag skulle.
Tyvärr har dom stängt på söndagar, så kunde inte göra några inköp idag. Men jag måste säga att det var riktigt kul att gå där och titta bland all mat. Hittade i alla fall fyra olika fisksorter jag inte har provat, och ostron. Sen fanns det även tjäder, duva, orre, fasan, kanin, hare och björn. Spännande! Speciellt med björn! Letade dessutom upp grodlår, men dom hade bara två kilos förpackningar, och det kostade 1000 kronor kilot. Känner inte för att ha två kilo i frysen, när jag inte ens vet om det är gott, så jag tror jag hoppar över dom tills vidare...

lördag 16 oktober 2010

16 Oktober Riga mat

Åker på Riga kryssning över helgen, så nu när du läser detta äter jag på någon smarrig restaurang i Riga. Men imorgon är det back to business.

fredag 15 oktober 2010

15 Oktober Pumpasoppa från Ecuador

Nu är det säsong för pumpa, så perfekt att passa på att göra pumpasoppa för första gången!
Och enligt receptet skulle man ha sötpotatis i, så då fick jag användning för den för första gången också.

ca 4 port.
ca 200g pumpa
två stora sötpotatisar
1 gul lök
1 msk oregano
2 vitlöksklyftor
1 msk timjan
salt och peppar
smör och olja
ca 1 liter vatten
1½ dl grädde
1 tsk paprika pulver
1 grönsaksbuljong

Skala och hacka löken, pumpan, och potatisen. Stek löken i smör och olivolja. Blanda i oregano, paprikapulver och vitlök, och stek lite till. Blanda sen i sötpotatisen och pumpan, stek tills det mjuknat lite. Häll sen på vatten och buljontärningen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa med mixerstav, blanda sen i grädde och timjan.

Enkel soppa, kul att prova göra nåt med pumpa för första gången, väldigt god smak.
Men gillar inte släta soppor, det blir för enformigt i längden. Men soppan skulle funka perfekt som förrätt.

torsdag 14 oktober 2010

14 Oktober Sej

Sådär ja, nu har jag provat dom fisk sorter jag fått tag på i mina trakter.
Slängde ihop en enkel soppa med:

sej, morot, purjolök, majrova, fiskbuljong, vatten och salt och peppar.
Enkelt och gott med soppa nu i höstvädret.
Fisken var helt okej, inget jag skulle servera på en finmidda, men duger bra i soppa.

Majrovan däremot, det var första gången jag provade köpa sån. Smakade som en blandning mellan potatis, morot och palsternacka? Vanlig ganska så smaklös rotfrukt med andra ord, men perfekt i soppa.

Gjorde in lite konstig inhandling igår när jag hade vägarna förbi uppsala, (eller snarare min kärlek hade vägarna förbi sitt älskade biltema och jag smet in på stormarknaden och shoppade loss). Köpte bara en massa konstiga saker jag aldrig provat, så framöver blir det cassavarot, svartrot, sötpotatis, pumpa.. och annat spännande. kassörskan visste knappt vad det va för prylar jag la på bandet, hon fick slå upp varje grej.
Sen imorgon bär det av till huvudstaden, och där måste jag passa på att gå in på saluhallen. Får se om jag hittar några roliga saker där. Kanske grodlår och ostron..!

onsdag 13 oktober 2010

13 Oktober Grannens Korv rydberg

Tänk, det är inte alla som har det så bra som jag, som har en så trevlig granne som knackar på och erbjuder sin egen korv! Haha
Nej men så var det faktiskt, min kära granne som jagar, hade gjort en alldeles egen vildsvinskorv av vildsvin han själv skjutit. Coolt.
Och måste säga att den var grymt god! Kryddig och gott sting i, lite som chorizo, men godare.

Gjorde biff rydberg för första gången för ett tag sen. Och det var så himla gott, så idag blev det en lite egen variant med korv istället för biff. Det är supergott, och super enkelt.
Bara att steka gul lök, rå potatis och korv/biff. Sen en rå äggula till.

tisdag 12 oktober 2010

12 Oktober Pitepalt

Yes!! Jag lyckades, här har ni dom, mina kära små pitepalts bullar. Jag gjorde dom så försiktigt och varsamt så det nästan blev löjligt. Stod troget vid spisen som en rädd barnvakt när dom låg där och simmade på trean.

1 port.

3 kokta potatisar
3 råa potatisar, rivna.
½tsk salt
ca 1 dl mjöl

Blanda samman allt, och gör sen små bullar som du lägger ner i en kastrull med vatten.
Låt sjuda på låg värme i cirka en timme.
Servera med stekt fläsk och lingonsylt.

Gott var det! Men vet inte om det var så underbart gott att det var mödan värt, visst kändes det som en seger att få till dom. Men jag kommer nog inte göra det igen.
Smakade som potatisbullar ungefär. Äh, jag skulle nog hellre göra vanlig rösti med fläsk och lingonsylt istället. Går fortare, och minst lika gott. Eller nej, godare.

måndag 11 oktober 2010

11 Oktober Lubb

Näst sista fisksorten i frysen, Lubb. Gott och fräscht med fisk och potatis. Gjorde sallad och pepparrotssås också. Fisken smakade som torsk, och när jag kollade upp det så visade det sig att den är släkt med torsken. Men tyvärr är jag inte så superförtjust i torsk, så med andra ord inte lubb heller. Den är ganska så smaklös och torr i köttet. Så inget mer lubb inköp för min del.


söndag 10 oktober 2010

10 Oktober Kalvstek

Riktig söndagsstek idag, eller farmorsstek skulle jag vilja kalla det. Kött, potatis och skysås. Kan det bli bättre?
Visst tar det tid, men det är det värt. Plus att man kan ju passa på att göra en massa annat under tiden som steken står i ugnen.

Börja med att bryna steken i lite smör i en stor kastrull, slå sen på lite vatten så det täcker ca halva steken. Lägg i dom grönsaker du vill ha, idag blev det morötter och lök. Sen in i ugnen i 175 grader (i ca 1 timme) tills den när den är ca 55 grader i mitten.
Sen är det bara att sila av skyn, blanda med soya, grädde, redning och lite salt och peppar, vips så har du en underbart god skysås.
Kokt potatis och gelé till.

lördag 9 oktober 2010

9 Oktober Saras fisksoppa med gädda

Två gånger har jag blivit bjuden på fisksoppa med saffran, hos familjen Ivarsson och såklart Sara. Och jag måste säga att det är grymt gott! Vad är det som man så tjusigt säger? Smakerna gifter sig.
Jag har egentligen redan gjort Saras fisksoppa en gång sen jag började med det här projektet, men det var innan bloggens tid, och med en annan sorts fisk. Så nu får även ni ta del av denna underbara soppan.
Och ytterligare en annledning till att jag gjorde den just idag, det var för att alla jag har nämnt gädda för har rynkat på näsan och sagt att det inte är gott... fick lite prestationsångest, och var rädd för att jag hade planerat in en äcklig middag på dagens meny. Så då var denna soppan ett säkert kort!
Och med facit i hand, kan jag säga att gammelgäddan visst det var god! Tro inte annat. Skitsnack att det inte skulle vara gott, tvärtom var den utan tvekan mycket godare än en massa annan fisk.

Sen måste jag ge Sara lite credit och säga att det var hennes goda recept som gjorde gäddan så himla god.

ca 4 port.
smör att steka i
1 röd paprika
2 morötter
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök
2 st fiskbuljongtärningar
ca 1 liter vatten
1 burk krossade tomater
2-3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 pkt saffran
(+ lite extra gurkmeja för extra sting i färgen)
timjan
basilika
salt
gädda
tigerräkor
(jag hoppade över musslorna och sellerin för vi kommer inte så bra överrens)

Hacka alla grönsakerna. Stek sen löken i lite smör, och blanda sen i resten av ingredienserna förutom fisken och räkorna. Smaka av med timjan, basilika och salt. Lägg sen i fisken och räkorna och låt puttra ett par minuter. Färdigt! Superenkelt och snabbt gjort.
Pricken över i är att servera gott vitlöksbröd till.

fredag 8 oktober 2010

8 Oktober Strutskorv





Man kan ju bli grinig över mindre, men mina pitepalts bullar blev totalt misslyckade. Förvirrad som jag är så råkade jag lämna plattan på högsta värmen, hörde det klassiska ljudet av att det kokade över, sprang in och drog av kastrullen från värmen. Tror ni att det var några små fina bullar kvar? Det var bara som en enda smet som låg där och simmade runt. Så det finns ju en annledning till att man ska läsa receptet NOGA, och hela innan man börjar. Inte som jag, som bara skummade igenom det första, och sen började agera. För lite längre ned stod det såklart att vattnet bara skulle sjuda. Men grattis Linnea.
Aja, det spelar ingen roll att jag hade förberett en massa och hade all tid i världen idag, icke!
Men man lär av sina misstag, det är väl sånt som gör en till en bättre kock antar jag. grrr
Så, vad blev det istället? Om inte korv! Tjoho vad ovanligt!
Men så går det när jag är en slarver, pitepalten får gott vänta till någon annan dag.
Slängde ihop lite av det jag hade, (för någon ork till att börja med nåt nytt avancerat det fanns inte) lök, spenat och fläsket som skulle ha varit i pitepalten(!!!).
Och så strutskorv, ovanligt, kul!
stekte 1 gul lök, och hackad strutskorv. Sen i med salt, peppar, spenat, mjölk, och lite redning. Sist i med fläsket. Blanda! Ska det va enkelt så ska det.
Bilden är inte så smickrande, så la upp två för att försöka övertyga om att det faktiskt var gott!
Provade en sorts pasta som jag inte ätit på hundra år. Den är som långa makaroner, ihålig spaghetti med andra ord. Supergod, blir faktiskt en helt annan smakupplevelse i jämförelse med vanlig spaghetti. Så prova den!


torsdag 7 oktober 2010

7 Oktober Pyttipanna på älgkorv

Hade egentligen tänkt göra Pitepalt idag, med resten av fläsket sen igår. Men när jag fick min syster på oväntat middags besök vågade jag inte bjuda på nåt ovanligt. Dessutom skulle det ta alldeles för lång tid, så nu blev det istället en hemmagjord pyttipanna på älgkorv. Det får bli pitepalt imorgon istället!

För övrigt var korven helt okej, gott med pyttipanna, det var längesen!
Nu ska jag ut i regnet, det går ju inte att missa Rimbos nationaldag - Marknaden!

onsdag 6 oktober 2010

6 Oktober Paltbröd

Inte nog med att jag har tvingat mig själv att prova surströmming, nu hamnade paltbrödet på menyn! Och jag som inte ens har gjort iordning varken svartsoppa, gås, eller ålagille. Fast förresten, jag har ju gjort äggakaka. Norrland vs Skåne 2-1.
Har fått intrycket att paltbrödet är en gammal tradition som nästan glömts bort. För när jag pratar med mina pensionärsvänner så har dom starka minnen av det, medans mina vänner knappt har hört talas om det eller smakat.

Men nu kan jag säga till er som inte vet, att det var faktiskt helt ok. Jag hade förberett mig på det värsta, jag menar, jag som inte gillar blodpudding ens.. paltbröd är lika med blod till middag för mig.
Men jag åt upp allt på tallriken, och hade jag inte varit mätt så hade jag lätt kunnat ta en portion till.
Paltbrödet, fläsket och såsen passade perfekt ihop, det hade inte gått att äta det ena utan det andra. Lite som köttbullar, potatis och brunsås! haha


Enkelt var det också, bara att låta brödet svälla i vatten först, sen låta det sjuda i 10 minuter.
Sen till det en vanlig vit bechamel sås(smör, mjöl, mjölk, salt och vitpeppar) och så stekt fläsk.

Så har du inte provat så tycker jag nästan att du borde, bor man i sverige så borde man ha lite koll på några gamla husman!

tisdag 5 oktober 2010

5 Oktober Sushi

Coolt att göra hemmagjord sushi! Trodde att det skulle vara mycket svårare än vad det var. Men det var ju busenkelt! Det var ju i princip bara att koka riset, lägga i det man vill, och sen rulla ihop med tångpapperna med hjälp av en handduk.

Är egentligen ingen sushiälskare, men det är nog lite roligt att bjuda på. Om inte annat för ögats skull. Man kanske kan göra sushi som en liten aptitretare någon gång det ska komma middagsgäster?
För övrigt så kunde jag inte låta bli att tänka på min sushi älskande bordsgranne sen smålandstiden, så jag hoppas hon ser mitt verk!

ca 2 port.

250 g sushiris
2 msk strösocker
2 msk risvinäger (men jag fuskade och tog vitvins, vilket funkar lika bra!)
2 st nori ark
wasabipasta
soya
ingefära
avocado
kallrökt lax

Beskrivningen står på påsen, men här kommer den i alla fall.
Skölj riset i kallt vatten, låt sen stå i 20 min i vatten. Häll av vattnet och häll på 4 dl nytt kallt vatten. Låt koka upp och sen sjuda i 10 minuter. Ta av riset från värmen och låt stå i 10 minuter. Värm upp vinäger och sockret tills sockret smällt. Blanda sen ner det försiktigt med riset. Låt svalna.
Lägg 1 ark på en ren handduk, lägg på ca 1 cm med ris(men lämna ca 3 cm tomt). och sen den fyllning du vill ha. Jag tog wasabi och lax på första rullen, sen wasabi och avocado på andra.
Rulla ihop rullen med hjälp av handduken, pensla med lite vatten där arket är tomt, så att rullen klibbar ihop. Skär sen små bitar ca 2-3 cm breda.
Servera med ingefära, wasabi och soya.

Det finns massor med olika varianter på sushi, så det är bara att gå efter sin egen favorit ingrediens.

måndag 4 oktober 2010

4 Oktober King crab

Man har ju sett på tv hur dom fiskar efter dom här bamsekrabborna. Så det var lite kul att få prova på hur dom smakar! Och goda var dom, verkligen! Satt och mumsade i mig mina king crabs samtidigt som jag kollade på klassikern Äppelkriget, så det kunde inte bli bättre!

söndag 3 oktober 2010

3 Oktober Skärgårdsgrillare

Orkar inte anstränga mig och göra något annat idag! I know..korv korv korv. Men imorgon blir det en spännande överraskning!
Skärgårsgrillaren var en närproducerad fin korv med mycket kött. Men jag blev inte imponerad, kändes seg och konstig.

lördag 2 oktober 2010

2 Oktober Tacogrill

Ska iväg på stort galej ikväll, så det passade perfekt att steka lite korv som lunch så jag inte är för mätt när jag ska äta middagen ikväll. Korven var god, kryddig som ni säkert kan räkna ut. Så gillar man chorizo så kan denna vara ett bra alternativ.
Klackarna i taket!

fredag 1 oktober 2010

1 Oktober Rödtunga

Blir en hel del olika fisksorter nu ett tag eftersom jag råkade snubbla förbi fiskdisken på flygfyren...
Men fisk är gott och nyttigt! Skön mättnadskänsla.
Idag blev det Rödtunga, en helt okej fisk som makade som rödspätta. Men väldigt mycket dyrare, så jag tycker att man lika gärna kan köpa spättan.
Gjorde en god pepparrotssås till den panerade fisken. Gott!