Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 15 juli 2010

15 Juli - 21 augusti Semester!!


Nu har jag bestämt mig för att njuta av semester, fara land o rike runt, och äta precis vad jag vill, och så många gånger jag vill. Så det så! tjohej sålänge!
Men jag börjar igen den 22 augusti!

onsdag 14 juli 2010

14 Juli Lisas Svarta låda

Ett tips från frugan, hennes mor brukar tydligen göra denna rätten. Så det var jag ju bara tvungen att prova! Jag tycker att den här rätten smakade som kinamat! Riktigt gott var det i alla fall! Min kärlek instämmer, han tog till och med en extra portion!

ca 5 port
400 g köttfärs
1 gullök
1 purjolök
ca 4 dl strimlad vitkål
5 msk soya
5 msk balsam vinäger
3 msk farin socker
1 tsk chilisås
1 pressad vitlök

Börja med att hacka lök, vitkål och purjolök. Stek löken och färsen. Häll sedan ner det i en stor gryta. Stek vitkålen för sig, tills den blir lite mjuk. Blanda ner kålen med färsen och löken. Blanda sen i resten av ingredienserna. Låt koka under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med mer farinsocker eller balsamvinäger. Servera med ris eller pasta.

tisdag 13 juli 2010

13 Juli Fläskkarré i lergryta


Fick en väldigt bra kokbok som heter Hela sveriges husman, av en mycket kär vän. Och detta receptet lockade mig först, och jag måste säga att det var riktigt grymt gott!

ca 1 kg fläskkarré i bit
3 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk soya
1 tsk malen ingefära
2-3 morrötter
1-2 äpplen
1-2 purjolökar
flingsalt och peppar

Börja med att lägga lergrytan i kallt vatten i cirka 15 minuter. Blanda äppeljuice, soya och ingefära. Lägg det med köttet och låt marinera medans du förbereder grönsakerna. Skala och skär morötterna och äpplena i bitar. Skär purjolöken i bitar och skölj den. Torka av lergrytan, och lägg sedan ner grönsakerna. Lägg i köttet och häll marinaden över allting. Ställ in lergrytan i en kall ugn och sätt på 200 grader. Låt stå i ca 2 timmar. Smaksätt med salt och peppar. Servera med kokt potatis. Supergott och superenkelt!

måndag 12 juli 2010

12 Juli Ceviche


Så var det dax att prova något annorlunda igen, ett tips från en läsare.
Egentligen är det här mer en förrätt, men alla tips tar jag mer än gärna emot och därför var det nu på tur att göra lite ceviche.
Det känns lite fel att äta bara en massa fisk, jag är van vid att det är mer tillbehör. Men om man gör det som en liten fräsch förrätt så borde det funka. Men då gäller det nog som sagt att det är en liten förrätt, bara så det blir som en aptit retare.
Skär lax i små bitar, dränk i limejuice, blanda ner lite chili och vitlök. Och eventuellt lite färsk koriander, om man nu gillar det. Smaka av med salt och socker.
Låt stå i kylen i ca 1 timme innan servering. Färdigt!

söndag 11 juli 2010

11 Juli Sant dalmai korv


Denna korven såg riktigt läbbig ut innan man hade stekt den. Men smaken var riktigt god! Perfekt dagen efter mat med lite stekt korv och potatis.

lördag 10 juli 2010

10 Juli Skånsk äggakaka

Skåning som jag är, så borde jag ha ätit detta förut. Men kan inte minnas det faktiskt. Men riktigt grymt gott var det! Detta receptet kommer jag att plocka fram fler gånger!

2 port.

rimmat fläsk
4 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
½ dl vetemjöl

gräslök

Stek fläsket, blanda sen resten av ingredienserna och häll upp i en stekpanna. Stek på medelvärme och lyft lite med en gaffel ibland som när du gör omelett. Lägg en tallrik på och vänd av smeten när det mesta stelnat, vänd sedan ner det igen, och stek på andra sidan en stund. Servera med det stekta fläsket och gräslök ovanpå. Enkelt, och gott!

fredag 9 juli 2010

9 Juli Kebabtallrik

Här kommer något jag rekommenderar starkt! Det började med att jag gick och synade alla diskarna nere på ica för att hitta något jag inte provat förut. Så vid dom frysta hamburgarna, hittade jag en påse med fryst kebabkött. Det var bara att steka och göra lite pommes i ugnen, sen till det dom klassiska tillbehören; lite sallad, gul lök, tomat, gurka och pepperoni såklart. Och så har rydberg gjort en färdig kebabsås som man kan köpa om man vill vara lite bekväm, och för att få den rikiga kebabsås-smaken. Vilken jag med andra ord gjorde. Grymt gott!! Precis som en köpt kebabtallrik, nästan godare när man gjort besväret själv. Eller nästan allt själv i alla fall. Behöver jag nämna att min kärlek blev minst lika förtjust som jag?

torsdag 8 juli 2010

8 Juli Falafel

Det var ett tag sen jag gjorde något vegetariskt, men här kommer ett ritkigt gott, och nyttigt alternativ, falafel!

ca 2 port.

400 g kikärtor
1 gullök
1 vitlöksklyfta
2 msk majsstärkelse
salt och peppar
2 tsk sambal oelek
lite persilja

Mixa allt i en matberedare och gör sen små biffar som du steker i smör. Hur enkelt som helst!
Sambal oeleken gör att det blir en god sting i biffarna! Servera i pita bröd eller kanske bara med en god sallad som jag gjorde.

onsdag 7 juli 2010

7 Juli Panerad Gös

Är lite inne på att prova så många olika sorters fisk jag kan hitta. Så ni behöver inte vara oroliga för att det bara ska vara en massa olika sorters korvar! Sen har jag även pratat med en jägare som eventuellt ska ordna olika sorters viltkött, som fasan, duva och rådjur. Så det kommer att fortsätta komma nya variationer!
Idag blev det i alla fall panerad gös, med färsk potatis, sallad och remouladsås. Riktigt god fisk! Aborren kan slänga sig i väggen! Minns inte sist jag åt gös, eller om jag ens ätit det, fast det borde jag ha gjort någon gång. Men riktigt gott var det i alla fall, saftigt och smakrikt kött!

tisdag 6 juli 2010

6 Juli Carne asada

Ett tips från en trogen läsare. Carne asada är en mexikansk rätt som betyder grillat kött. Spännade att prova något annorlunda, och jag har aldrig gjort något med koriander förut, så bara det var ju lite roligt. Men ärligt så har det varit medvetet, för koriander är inte någon krydda jag är särskilt förtjust i. Så om du som läser har något gott tips med koriander som ingrediens, så är det varmt välkommet. Hur som helst, så måste jag tillägga att egentligen skulle man ha färsk koriander i receptet, men jag lyckades få med mig malen koriander när jag handlade en massa kryddor när jag reste i Indien. Så bara det, gjorde ju att koriandern smakade lite bättre!
I alla fall, rätten var som sagt annorlunda att göra, och smaken lika så. Gott var var det, men ingen jätte wow smakupplevelse, så kommer nog inte göra det här fler gånger tyvärr. Men prova gärna!

ca 3 port.
1 fläskfilé
3 st lime, eller 6 msk pressad limejuice
koriander, färsk eller malen
3 st vitlöksklyftor
1 granatäpple
5 skivor jalapeno
4 msk olja
svartpeppar
ca 2 dl ris

Rensa fläskfilén från fett och skär den i bitar. Marinera i 1 pressad vitlök, 1 msk olja, ca 2 msk limejuice, svartpeppar och koriander i minst 30 minuter.
Mixa jalapeno, 2 vitlöksklyftor, 3 msk olja och koriander till en pesto.
Stek köttet i en torr stekpanna, lägg det sen i en ugnsfast form i 175 grader i ugnen, ca 5-8 minuter.
Koka riset, och blanda sen i granatäpple, 4 msk limejuice och lite koriander.
Lägg sen upp ris och kött på en tallrik och häll lite pesto ovanpå köttet, färdigt att ätas!

måndag 5 juli 2010

5 Juli Falsk fläskfilé

Ett tips från min kära vän i Jönköping.
Riktigt gott var det! Det här receptet kommer jag att spara och göra fler gånger!
ca 4 port.
500 g fläskfärs
1 msk örtaromat
200 g champinjoner, färska
salt och peppar
3 dl grädde
2 dl creme fraise
1 dl mjölk
3-4 msk soya
smör, att steka i
Blanda färsen och aromat, forma som en fläskfilé och lägg in i frysen ett par timmar.
Skiva den sedan och stek i lite smör. Lägg i ugnfastform. Skiva och stek champinjonerna i smör, salta och peppra, lägg dom sedan i formen. Koka sedan upp resten av ingredienserna till en sås, häll det över svampen i formen. Ställ in i ugnen i ca 200 grader i 20 minuter. Servera med potatis, och gärna lite géle om du vill det. Super smarrigt!

söndag 4 juli 2010

4 Juli Abborre

Om min kärlek får bestämma när det gäller grillningen, så blir det bokstavligen alltid nöt eller fläskfilé i caj p grillolja med bea sås till. Men det blir ju lite svårt för mig på den fronten, variation har ju blivit min grej om man säger så. Så idag när det skulle bli den vanliga helg grillningen så passade jag på att testa grilla abborre. Fisk är väldigt gott och fräscht, och det blir en helt annan mättnadskänsla efteråt. Kanske var inte abborre min absoluta favorit fisk, men det var helt okej. Så jag röstar ändå för fler fiskar på grill gallret!

lördag 3 juli 2010

fredag 2 juli 2010

2 Juli Fyrisgrillkorv


Slängde ihop en liten röra med vad jag hade i skåpen, det blev en halv burk cocosmjölk, broccoli, gröna ärter, gullök och lite kryddor. Man måste ju ha lite variation på korvrätterna! Röran i sig blev helt okej, ganska så enkelt. Korven var väldigt god, köttig kvalitéts korv.

torsdag 1 juli 2010

1 Juli grillsnurra


Skum korv egentligen, ser inte ut som en korv, snarare en ihop ringlad orm eller nåt. Men det var verkligen gott, grillsnurran var väldigt kryddig, vilket föll precis i min smak. Åt snurran ihop med potatissallad och lite bea-sås.